Ptejte se Tomáše Prouzy!

Bývalý ředitel Peníze.CZ a nyní náměstek ministra financí Tomáš Prouza jde po krku bankám a stavebním spořitelnám, chystá se na pojišťovny, mění zaběhnuté koleje státní regulace na finančních trzích a dozoru nad nimi. Připravili jsme pro vás výběr jeho názorů z doby, kdy působil jako žurnalista a především možnost mu položit jakkoli všetečnou otázku.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 8. 2005 17:06, děda

Ten, kdo si sjedná pojištění Dynamik, by se měl především zamyslet sám nad sebou. Pak možná chtít vědět jak velkou blbost udělal. Jako náměstek ředitele zeměkoule vám radím - zrušte to, dokud je čas. Proděláte na tom méně, než když se vám rozsvítí za pár let.

Zobrazit celé vlákno

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 9. 2005 17:18, Ondra Bezruč

Dobrý den, v březnu se objevila tato zpráva:

PRAHA 31. března (ČTK) - Česká pojišťovna očekává v nejprodávanějším produktu ŽP Dynamik zhodnocení vkladů klientů o hodnotu blížící se 7,5 procenta, tedy číslu z roku 2003. "Nicméně to musí nejprve potvrdit valná hromada společnosti," řekl ČTK mluvčí ČP Václav Bálek. Průměrný výnos se u produktového portfolia ČP podle něj pohybuje od tří do 4,5 procenta.


Chci se zeptat, jak má obyčejný klient jako já zjistit:
- zda to skutečně bylo potvzeno a připsano 7,5%?
- pokud bylo, kde na to vzali, když za vložené peníze se nakupují nové dluhopisy a ty neměly v roce 2004 výnos 7,5%?
- pokud nebylo, proč to tedy předem uváděli?
- když nebylo, není to podvod na klienty a veřejnost?
- na koho se obrátit, aby to potvrdil nebo vyvrátil?
Jak by podle Vás mělo fungovat informování o podílu na zisku klientů pojišťoven?

-26
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 31 komentářů)

30. 8. 2005 20:52 | Fredy

Dobrý večer pane Prouzo, mám též jeden dotaz. Vaše ministerstvo nedávno předložilo návrh úprav daně z příjmů fyzických osob. Myslíte si, že je to dobré řešení? Nemáte náhodou ještě něco v rukávu, před blížícími se volbami? Děkuji za odpověď a přeji úspěšné tažení proti finančním žralokům. Jen bych prosil abyste s vaničkou nevylili i dítě :-)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 8. 2005 17:48 | Slavek

Dobry den, zajimalo by me, jake jsou vase priority na ministerstvu. Tedy mimo operativy. Jake mate cile a plany?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 8. 2005 15:43 | Roman

Povinné bezhotovostní platby jsou až od výše 15 000 EUR, tj. přibližně 450 000 Kč. Myslím, že to je rozumně nastavená částka. Já osobně si myslím, že by mohla být nižší, klidně těch 100 000 Kč. Bezhotovostní platby se Finančně analytickému útvaru Ministerstva financí ČR dohledávají a prokazují podstatně snáz, než hotovostní platby. A myslím, že většina lidí ani těch 100 000 Kč v jednom dni jedné osobě neplatí moc často. Většině dodavatelů (ať už jde o auta, kuchyně nebo jiné zboží pohybující se ve větších částkách) vyhovuje spíš bezhotovostní platba, než manipulace s tak vysokými částkami. Když jsem byl prodejce, tak jsem byl taky raději, když ty peníze složili klienti přímo na účet nebo poslali bezhotovostně, stejně každý účet má, než aby mi třeba čtvrt milionu složili na prodejně v hotovosti. Už se kdysi jedné kolegyni z jiné prodejny stalo, že jí hotovost cestou do banky prostě ukradli...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 8. 2005 15:08 | Jirka

Dobrý den, pane Prouzo! Moc toho o Vás nevím, ale nemohu se ubránit otázce, která mne již jednou napadla v souvislosti s Martinem Jahnem. Co hledá ekonomicky vzdělaný člověk mezi evidentně počtů a trhu neznalými socialisty? Že by infiltrace třídního nepřítele? Pokud ano, držím Vám palce. Pokud musíte odpovědět ne, nenápadně zamrkejte. :-)
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 8. 2005 14:58 | Odběratel

Dobrý den. Vzhledem k tom, že součástí Vaší práce jsou i ceny, ptám se co si myslíte o fintě ČEZu (státu) s cenami energie. Jakýsi úřad (Úřad pro ochranu hospodářské soutěže?) nařídil ČEZu pro vytvoření konkurenčního prostředí v energetice, vyčlenit jednu virtuální elektrárnu (tuším 400MW), jejíž produkci rozprodá konkurence. ČEZ poslušně vyhověl a našel cestu prostřednictvím dražby, jak obchodníky podělit. "Překvapivě" se vydražila tato energie asi o 14% dráže, než je stávající cena. ČEZ se zalyká štěstím a ruče prohlásil, že bude muset zdražit také, blíže k reálným cenám (což by udělal stejně, jenže teď za to "nemůže). Přitom se ještě konaly hrátky (aby ČEZ nebyl ohrožen, že se prodávalo 100MW, a 2x50MW a ...... prostě divadélko). Je to podle Vás Kocourkov, nebo prohnanost úřadů jak ohlupovat veřejnost?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 8. 2005 14:55 | Jirka

Omlouvám se, nemám v úmyslu odpovídat za pana Prouzu, ale pro případ, že byste chtěl kupovat např. auto nebo něco dražšího: Zákon nám nařizuje (prý z důvodu boje proti organizovanému zločinu a praní špinavých peněz) provádět platby nad určitou částku (100.000Kč?) bezhotovostně, tedy prostřednictvím bank. Osobně bych však považoval za správné zrušit toto ustanovení, kterému se zločinci smějí, a ne jej brát jako důvod pro regulaci poplatků bank. Dle mého názoru má zákon určovat pravidla a nikoli regulovat ceny a brát svobodnému trhu jeho hlavní funkci.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 8. 2005 14:51 | VlK vladku@seznam.cz

"Pokud by nějaký zákon přikazoval lidem používat bankovních služeb, chápal bych vaši snahu." Hmm, on už takový zákon existuje: vše, tuším nad milion korun, musí jít přes účet, nehledě na skryté zákony nutící používat účet (min. výplata zaměstnance)
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 8. 2005 10:56 | David Valenta

Pane Prouzo, dovolím si položit více otázek. Doufám, že to nebudete považovat za výslech.
1. Jak sebe hodnotí po stránce politicko-ekonomické? Jste sociální demokrat, či liberál? Nebo od každého kousek? 2. Kolik zaměstnanců má MF? Jste přesvědčen o tom, zda na vašem ministerstvu se neberou úplatky? Dal byste za to ruku do ohně? 3. Je, podle Vás, ministr více odborník a nebo politik? 4. V naší republice je jeden z problémů vysoká nezaměstnanost. Co myslíte, že je toho příčinou? Pokud byste odpověděl, že špatné daňové zákony, nesmyslný zákoník práce, obrovská byrokracie, vysoké odvody z ceny práce, tak co jste proti tomu doposud vykonal? 5. Co si myslíte o míře zadlužení ČR? 6. Víte, že většina podnikatelů v naší republice, pokud ještě přestáli vládní experimenty, si myslí, že už byste měli odejít. Ne proto, že jste vláda sociálních demokratů a lidovců, ale pro to, že už, v tomto složení, nemáte co rozumného nabídnout. Vaše vláda je složena z lidí, kteří jsou sice skoro z jedné strany, ale názorově a ideologicky naprosto rozdílní. 7. Také strašíte s modrou šancí, jak káže Váš šéf a jaký máte na tento program názor? V čem vidíte jeho přednosti a jeho nedostatky a proč? 8. Co budete dělat, až skončí Vaše působení na ministerstvu? Vrátíte se k finančnímu poradenství přes internet? Jak hodnotíte současnou úroveň tohoto webu?
Vaše současné tažení proti bankám a pojišťovnám je sice nestandardní, ale v jistém smyslu potřebné. Ani ne tak svým důsledkem, ale osvětou. Mnozí lidé si uvědomí, že s nimi tyto instituce nehrají fér. Děkuji za odpovědí David Valenta
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 8. 2005 10:10 | Josef Novotný

Pane Prouzo, návrhy na změny v oblasti poplatkové politiky bank považuji z většiny za nepřijatelný státní zásah do soukromého podnikání. Pokud by nějaký zákon přikazoval lidem používat bankovních služeb, chápal bych vaši snahu. Ale takhle ne. Nicméně bych rád slyšel Váš názor či vysvětlení. Děkuji, Novotný.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 8. 2005 8:17 | R2D2

Dobrý den, prodejci AWD při nabídce akcií rakouské reailtní společnosti hovoří o jistotách, minulé zhodnocení vydávají za záruku budoucího, neupozorňují na rizika spojená s akciovou investicí. Obecně "radí" tak, že klient má podstatnou část prostředků uloženu v jednom druhu investice - jdou tedy zcela proti zásadě diverzifikace.
Zakročilo již ministerstvo proti tomuto postupu u této společnosti? Pokud ne, kdy tak učiní, jakou bude mít zákrok formu?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 8. 2005 7:07 | Marek K.

Myslíte si, že má OVB právo zříci se odpovědnosti za kauzu Helvag?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Kolik musíte spořit na?

let
%

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Klára Samková

advokátka

Miroslav Motejlek

ekonomický žurnalista

Klára Samková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Miroslav Motejlek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services