Ministerská lupa nad čtenářskou bankovní reformou

Návrh Ministerstva financí na změnu podmínek v bankovním sektoru nezůstal námi ani našimi čtenáři nepovšimnut. Vašich názorů a připomínek na to, co vás pálí a jak byste to řešili, se nám sešlo opravdu hodně. Předložili jsme je Ministerstvu financí. Náměstek ministra Tomáš Prouza připojil k vašim návrhům své komentáře.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 8. 2005 0:29, Ivo

Totožnost lze prokázat rodným listem, pasem a v USA řidičským průkazem. Občanka je typický komunistický produkt.

Zobrazit celé vlákno

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 8. 2005 19:06, jezevec

Pokud si myslíte, že banky své klienty o peníze PŘIPRAVUJÍ - asi jste nikdy nenahlédl do bankovnictví západně od Aše.
Mohu vás ujistit, že banky v civilizovaném světě své klienty o peníze nepřipravují - ale že jim je inteligentní správou ZHODNOCUJÍ.
Proto nepotřebují kasírovat poplatky - a většina u nás placených transakcí je ve slušné bance zdarma.
Lidí, kteří si na účet nechají poslat jen výplatu, kterou si okamžitě celou vyberou z bankomatu - je většina leda v nějaké ghettu ve kterém zřejmě bydlíte. Běžnější uživatel má na kontě rezervu ve výši několika měsíčních výplat pro případ nemoci či ztráty zaměstnání, přes banku platí inkaso, koncesionářské poplatky, dětem obědy, většina populace má stavební spoření, . . . . atd atd atd.

Navíc uvědomte si že vybírat vždy okamžitě celou výplatu je motivováno tím, že za vybrání padesátikoruny zaplatí klient prakticky stejný poplatek jako za vybrání osmi tisíc, takže za vybírání osmi tisíc po pětistovce zaplatí naprosto nesmyslnou částku. Kdyby byla taková transakce zdarma - uživatel si vybere vždy jen přesně tolik kolik potřebuje, případně zaplatí kartou, a zbytek peněz zůstane bance aby s tím hospodařila.
Samozřejmě hospodaření NErovná se nakupování státních dluhopisů a kasírování poplatků.

Zobrazit celé vlákno

-8
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 28 komentářů)

16. 8. 2005 13:19 | liberál

Důležitá je přenositelnost č.ú. vše ostatní je podružné, konkurence to srovná
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 8. 2005 12:56 | Jirka

Tak jest! Je sice možné, že na seznamech bank figurují i nesmrtelní klienti či naopak mrtvé duše, které svůj účet zrušit nepotřebují, ale o jejich práva nám tuším nešlo. :-) Konečně, pokud chce banka své věrnější klienty nějak odměnit, nemusí to dělat právě odpuštěním výstupního poplatku. Co třeba odpustit každý 12. měsíční poplatek za správu účtu?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 8. 2005 12:44 | Jirka

Myslíte, že by bylo lepší, kdyby se nám po ulicích pohybovali anonymové bez průkazů? Jednou snad budou všechny oprávněné orgány vybaveny skenery daktilek nebo sítnic oka s databází všech pozemšťanů, takže občanky, pasy, řidičáky a jiné průkazy nebudou třeba. Ale ty přístroje bude muset někdo zaplatit stejně, jako dnes průkazy. Ten někdo je stát, který ty průkazy chce. Ale kdo je to stát? My všichni, kteří ty průkazy musíme u sebe mít. Můžeme to tedy zaplatit anonymně formou daní, nebo přímo formou poplatku. A jelikož jedni nosí průkazy tak, že je musí měnit jen když jim vyprší platnost a jiní je mají zanedlouho zničené nebo ztracené, připadají mi poplatky spravedlivější.
BTW: Jak byste bez průkazu totožnosti přesvědčil pošťačku, že Vám má vydat zásilku adresovanou do vlastních rukou nebo proplatit složenku? A jak prokážete, že jste koupil pozemek, když ho nebudete mít zapsaný na své jméno na katastru? Řekl bych, že i Vám ty doklady slouží.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 8. 2005 11:13 | Petr

harddidku - překlep harddisku
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 8. 2005 11:11 | Petr

Kromě toho všeho nechápu zcela "poplatek za účetní položku". Když dám platební příkaz, tak mě banka zkrouhne o "poplatek za platbu z/do banky". Obdobně za inkaso. Proč ještě další poplatek za to samé zvaný za "účetní položku"?!
Obdobné je to s poplatkem "za vedení účtu". Každý pohyb na účtě zaplatím (dvakrát , viz výše), zvlášť zaplatím za "odeslání výpisu". No a za co je navíc to "vedení účtu"? To si jako pronajímám místo na harddidku banky, kde se nacházejí moje data?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 8. 2005 10:14 | Pavel 2

"Poplatek za zrušení mohl být součástí zřizovací služby, ale to asi není to pravé, šlo by o zdražení pro ty, kdož nic rušit nepotřebují." Podle mne naopak je to to pravé. V logice věci je jednak to, že každá zřízená služba bude jednou zrušena, ale především to, že výši takového poplatku bezpečně určí trh, což v praxi znamená, že banky pro nalákání nových klientů půjdou s poplatky hodně nízko nebo je spíše zcela odpustí. Vzdávat se takového čistého nástroje trhu s ubohým odůvodněním, že to není to pravé, považuji za kardinální chybu, která neprospívá zákazníkům.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 8. 2005 9:58 | Speedy

Cesta, kam se nakonec tady s bankami v Česku došlo, byla přece zřejmá už tak před 4 až 5 lety! Tedy už krátce po státem skrze ČSSD provedené privatizaci "litra retailu" České spořitelny. A konání nového majoritáře. To byl a je ten zahnívající etalon, torpedoborec, který zde žel razil a asi stále razí cestu bahnem. Jako "vzor" ostatním bankám: proč by si potom také ony neurvaly na poplatcích a "parametrech" služeb, když to je zjevně bezpečný? Do toho byla zakrátko opět socany, resp. státem (a MF ČR je také stát!) posvěcená "dobrovolná" okrádačka měst a obcí, které se jako drobní akcionáři akcií ČS pod cenou zbavovaly. To celé je v souhrnu vůbec přízračně příznačné a komicky smutné zároveň...
Závěr: 1. Pokud dnešní a stále socanský MF ČR už nad dokonale rozlitým mlékem cosi koná, vidím v tom jen mlácení prázdný slámy. A předvolební populismus! Také to může být všechno šikovně a jaksi navíc zakrytá snaha státu, jak bankovní sektor (potom jinde a veřejnosti skrytě) mimořádně pumpnout. A také si ho nátlakem dále zavázat. Neboť prašulí skrze státní dluhopisy, tj. státní české dluhopisy a SPP zakoupené skrze bankovně finanční produkty a dotované státem, dotované z daní poplatníků, cha, chááááá, tak těch bude pro Paroubka se Sobotkou stále třeba. Cha, cháááááá. 2. Pokud navíc je za MF ČR s "nápravnou" tzv. bankovní kauzou mediálně spojeno jméno, které bylo a je v mých očích i skrze web penize.cz namočeno ostudně do tehdy vyvolané dehonestace drobných akcionářů Českých radiokomunikací, jako vstřícná pomoc jejich okradení, tak to je už výsměch a přímo plivnutí do tváře. Nemyslíte, pane Prouzo?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 8. 2005 3:04 | Pavel

Jenom poznámka k těm poplatkům. Ano, ať jsou zpoplatněny služby státu, které využívají dobrovolně jen někteří občané (například ta registrace investičních zprostřekovatelů). Ale je nemorální zpoplatňovat úkony, které je každý občan ze zákona povinnen vykonat, a které neslouží přímo jemu. Například vydání nového OP, vklad do katastru nemovitostí a mnohé další.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet RPSN

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Martin Dvořák

manažer a podnikatel

Petr Chmela

podnikatel, Tescoma

Martin Dvořák
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 4 duelů
×
Petr Chmela
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services