Vládní snížení daní: měl by přijít další krok

Martin Zika | | 17. 6. 2005 | 81 komentářů
Česká vláda schválila návrh na snížení daní. Chvályhodné je, že pokud mu požehnají i poslanci, senátoři a prezident, přinese významné úspory většině lidí. Návrh ovšem neřeší problémy, které nás z hlediska daňového systému pálí nejvíc.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 6. 2005 12:01, hugo

Dušane, máš dobře vyvinuté sociální cítění s prvky komunistické ideologie. Můžeš psát, co chceš a obalovat to poučkami, či frázemi a doplňovat zahraničními zkušenostmi, ale pořád je to ten samý nesmysl. Úloha státu je jiná, než řídit, organizovat, diktovat, regulovat, podnikat a konečně i plánovat život každého jedince. To tu už bylo a nemám zájem o repete. Kapišto?

Zobrazit celé vlákno

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 6. 2005 11:14, Jirka

Jistě, nepsal jste o regulacích. Psal jste o tom, jak ekonomiku ovlivňují různé formy odložení spotřeby. Já jsem reagoval v tom smyslu, že do tohoto Vámi zmíněného faktu státu nic není. Stát tu není proto, aby se pletl do ekonomiky. A daně tu nejsou proto, aby ekonomiku regulovaly. Bohužel je k tomu účelu stát používá a Vy sám zde prosazujete daň z nemovitostí jakožto regulační nástroj pro omezení spekulací s nemovitostmi. Spekulace s nemovitostmi jsou součástí tržní ekonomiky. Nemám nejmenší pocit, že bych byl neobjektivní. Možná píši pro Vás trochu nesrozumitelně. Pak se omlouvám.:-)

P.S.: Jaké znáte daně mimo přímých a nepřímých? Já myslím, že jsou buďto přímé nebo nepřímé podle způsobu výběru. Přímé odvádí přímo poplatník, k jehož příjmu či majetku se vztahuje základ daně (daň z příjmu, nemovitostí, dědická, darovací). Nepřímé odvádí obchodník, který daň vybírá od zákazníků (daň spotřební, DPH).

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 81 komentářů)

18. 6. 2005 9:26 | Dušan

Milý anonyme. Pletete se úplně ve všem ohledně vašeho odhadu o mě, tedy pokud jde o holý zadek, závist, nebo to, že žádnou nemovitost nevlastním ani jsem žádnou neopravoval. Není divu. Máte totiž vážné problémy s elementární logikou. Že vy osobně platíte daň z příjmu má jako vyvrátit to, že v případě daně z nemovitostí existuje vazba mezi službou státu a platbou za ni? A co ti, kteří v tomto předaněném socialistickém chlívu ani nemusí pracovat a daně z příjmu i spotřeby v ČR neodvádí? ... K tomu závěru: jestli ani nejste schopen pochopit rozdíl mezi vlivem daně z práce a z majetku, vůbec nevadí, že už do tohoto fóra nebudete přispívat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 6. 2005 5:28

Dan z nemovitosti ma dve casti. Dan z pozemku a dan ze staveb. Snazite se obhajovat tuto dan tim, ze se s pozemky a nemovitostmi spekuluje a ze lezi ladem. Nezda se vam to trochu nesmyslne? K tomu, ze je nejaka nemovitost nevyuzivana, muze byt mnoho duvodu. Nedostatek penez na jeji opravy, zasahy pamatkaru, nezajem kupcu, nevhodne prostredi apod. Puda se u nas dedila mnoho pokoleni a pro mnohe ma i jiny vyznam, nez trzni. Je spojena s historii rodin, kteri na ni dreli. Mnohdy je tento majetek skoro bezcenny a nikdo by jej dnes ani nechtel. Pokud ovsem nelezi na mistech, o ktere maji zajem majitele supermarketu, heren, bordelu, cerpacek a dalsich, dle vas asi dulezitych veci.
Mnoho lidi, ostatne tak jako i jinde ve svete, se snazi zabezpecit na stari tim, ze investuji do nemovitosti. Je to jedna z moznosti reseni penzijni reformy. Rozumny stat to podporuje. Treba tim, ze tuto aktivitu nedani.
A k tomu DPH. Vy jste jeste asi zadnou nemovitost nepostavil, ci neopravoval, ze nevite o co bezi. Vy jen zavidite tem, kteri si koupili pozemek, kdyz jeste nemel zadnou cenu a vetsina ani netusila, ze by v budoucnu nejakou mit mel. Pak se zjevil zajemce a najednou sla cena nahoru. To je naprosto standardni promyslena investice. Osobne jsem par takovych pozemku take otocil. Nesmi se samozrejme jednat o zneuziti informaci ..... Vy treba spekulujete tim, ze kupujete cenne papiry, coz je zase zdanit? Tam se vam to zda byt v poradku, ze po pul roce jste od dane osvobozen? A zpet k DPH. Az nekdy zacnete nejakou nemovitost stavet, tak poznate kolik v ni je vlastne dani. Nechte si postavit dum na klic a zjistite, ze skoro tretinu ceny jste odevzdal statu na danich.
Povinnost statu je evidence ..... Za tuto jeho sluzbu mu platim tolik, ze by musela byt ze zlata. Proc asi platim dane z prijmu? Vase tvrzeni velice pokulhava. Tim, ze mam nejake pozemky a dalsi nemovitosti stat nezatezuji, za vse si musi zaplatit. Evidenci dela, jestli to nevite, katastr nemovitosti a to neni zadarmo. Jake vymahani vlastnickych prav mate na mysli? Pokud chci vymahat na nekom sve pravo, tak se musim obratit na soud a to take neni zadarmo. Vse si musim zaplatit, tak kde jsou ty vase podily? A kdo jsou aktivni lide? Ti, co denne plni supermarkety a proziraji svoji budoucnost?
Je videt, ze jste v zivote toho jeste moc nezazil a mate holy zadek. Co vam ovsem nechybi, je zavist. Jinak byste nenapsal tolik nesmyslu najednou.
Jeste jednou na zaver a pro vas. Dal uz se k tomu vyjadrovat nebudu. Kazda dan je trestem za neco. Nejhorsi jsou dane z PRACE a MAJETKU. Jsou naprosto demotivujici. Kdyz uz musi nejaka dan byt, tak jen ze spotreby. Az si nekdy neco poridite, az vybudujete nejakou firmu a date jinym praci, tak to pochopite.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 6. 2005 1:25 | Dušan

Ne, daň z nemovitostí není trestem pro ty, kteří odkládají spotřebu. Je totiž mnoho jiných možností jak odložit spotřebu. To nálepkování "ti, kteří prožírají svou budoucnost" se mi taky vůbec nelíbí, je to zcela zbytečné plivnutí na vaše oponenty v diskusi jakýmsi nesmyslným argumentem. Ano, vložte jim do úst i cosi o jakési milionářské dani, jistě to velmi podpoří vaše postoje, když argumenty nemáte.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 6. 2005 1:12 | Dušan

Já nevím, jestli má cenu na něco takového vůbec odpovídat. Proč do toho pletete DPH? Kde máte tu DPH když si koupíte stavební pozemek za účelem jeho pozdějšího prodeje? Dál: Povinností státu je mj. evidence a případné vymáhání vašich vlastnických práv na ten kus země. Proč by tuto službu státu měli místo vás platit ekonomicky aktivní lidé a firmy, kteří u nás musejí platit nechutné daně z příjmu a ze spotřeby? Jakým právem to po nich požadujete?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2005 22:46 | Hugo

Můžete mi prozradit to opodstatnění? Když si pořídím nějakou nemovitost, tak vše, materiál a práci zdaním 19% DPH(kromě vlastního bydlení, kde je 5%). Kromě toho většina, řemeslníci, dodavatelé i já to zdaníme ještě daní z příjmů. Tudíž nechápu ještě třetí daň. Proč a za co? Za to, že jsem si dovolil, na rozdíl od ostatních, místo spotřeby investoavt třeba do majetku?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2005 21:41 | Hugo

Jistě, právě že socané to tak dělají. Snižují daně nižší vrstvám s tím, že bohatý (bohatší) to zatáhnou. Opravdu to zatáhnou?
Každá daň je trestem za snahu, podnikavost a přemýšlivost. Daň z nemovitostí (majetku) je trestem pro ty, kteří třeba odkládají spotřebu na pozdější dobu. Nejvíce ji podporují ti, kteří prožírají svojí budoucnost.
Dlouhá léte jsem žil v zemi, kde by si tohle nikdo nikdy nedovolil. Daň z majetku by považovali za hřích. Ale to lidem v naší zemi dojde mnohem později.
PS: Už si připravujete nějakou formu milionářské daně? Tim ten komunismus nějak začínal. Je třeba hledat viníky. Bohatí a úspěšní jsou při ruce, že ano?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2005 21:37 | Pavel

Přesně tak. Já například patřím svým platem mezi 10% zaměstnanců s nejvyšším příjmem, a přesto máme nárok na některé sociální dávky!!! Myslím, že toto dostatečně dokumentuje nesmyslnost jak daňového tak i sociálního systému v tomto státě.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2005 21:29 | Dušan

Tohle je nesmyslný argument, vždyť to jde říct o jakékoliv jiné dani. A i na progresívní daň z příjmu to sedí rozhodně mnohem víc než na daň z nemovitostí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2005 21:26 | Dušan

Neklaďte prosím rovnítko mezi bohaté a lidi s nadprůměrnými příjmy. Neopakujte toto demagogické klišé ČSSD. Znám lidi s nadprůměrnými příjmy, kteří mají třeba kvůli nákladům na bydlení vysoké životní náklady a ještě dlouho bohatí nebudou. Nemůžou si skoro dovolit onemocnět, na chřipku si berou dovolenou. Daňová politika naší tzv. sociálně demokratické vlády se těmto lidem vysmívá, plive na ně a jejich snaživost oceňuje pokutou ve formě silně progresivní daně z příjmu. ČSSD rozhodně není stranou pracujících, nýbrž stranou nezaměstnaných, kteří si z pracujících dělají své otroky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2005 19:23 | Kateřina

Trochu si to zjednodušujete. Já mám dům taky a se zvýšením daně z nemovitosti souhlasím. Na rozdíl od daně z převodu nemovitosti má totiž opodstatnění.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2005 19:00

Daň z nemovitostí podporují a milují ti, co mají holé zadky a ostatním úspěšnějším jen závidí. Je jedno do jakých bohulibých slov to zabalují. Je to prostě tak a nic na tom nezměníš.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2005 16:58 | Jarmila

A jsme u stejného problému jako u daňových odpočtů na děti: na manželku nemusíte odečíst nic, stejně jako na děti. Pokud jste např. invalidní důchodce s dětmi, tak v peněžence uvidíte jen to zdražení. Přídavky na děti nejsou a nebudou. Pokud jste nezaměstnaný s dětmi, muž/žena na mateřské a ke své smůle samoživitel(ka), neodečtete si ani korunu. Vám zbyde jen to zdražení. Nehledě na to, že odbouráním odčitatelných položek budete rázem ve vyšší daňové sazbě => vyšší daň, kterou ani daňový odpočet nevykompenzuje. Papírově se budeme všichni mít báječně, ve skutečnosti začneme pěstovat zeleninu v květináčích a králíky na balkóně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2005 15:21 | Honzajs

Ä nejen základní položky, ale i na manželku atd... (změna u položek za děti platí již od letoška)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2005 15:10 | MikeT

Zádrhel tkví v náhradě odečitatelné položky 38000,- úloveou na dani ve výši 7200,- ročně. Tento parametr způsobuje, že čím jste ve vyšší sazbě, tím méně ušetříte. Náhrada odečitatelných položek slevou na dani je totiž výhodná pouze pro ty, co vydělávají méně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2005 14:01 | R2D2

nerozumím!!!
Všude se píše, že bohatí ušetří méně, ale ... vždyť i jejich mzda spadá do prvního, do druhého pásma atd. Vždyť musí ušetřit absolutně stejnou částku? Vždyť jejich plat není daněn celý mezní sazbou (např. 32%), ale část 12%, část 19% atd.
Kde dělám chybu???
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 6. 2005 13:48 | Gergi

Souhlas, vyssi dane z nemovitosti nutni k vetsi efektivite vyuzivani techno nemovitosti. Nedovoli nechat jen tak lezet nemovitost ladem. Kdyby navic tyto dane smerovali primo do obecnich rozpoctu, bylo by mozno jejich lokalni vysi urcovat i uroven verjenych sluzeb v dane lokalite. Clovek by si pak mohl vybirat misto bydliste podle svych preferenci - vyssi dane + bohatsi sluzby, nebo naopak.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2005 12:24 | jkl

Daň z nemovitostí neodrazuje od vlastnictví, ale odrazuje od spekulací a naopak podporuje efektivní ponikání s nemovitostí (kolik bytových prostorů je dnes nevyužitých z čistě spekulativních důvodů?). A navíc, nemovitost (parcelu tedy nereprodukovatelná části zemského povrchu) skutečně nelze "vyrobit" a je třeba stimulovat hospodárnost využití (většina vyspělých zemí má daň z enmovistosí podstatně vyší) A pokud jse o konkrétní čísla je to čistě na politickou debatu...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2005 12:17 | Jarmila

Přesně to vystihuje vtip o tom, co to je politika: Přijde za otcem pětiletý synáček a ptá se, co je to politika. "Jak bych ti to vysvětlil, "přemýšlí otec." Podívej se, to je jako u nás doma: Já jsem kapitalismus. Já vydělávám peníze a nosím je domů. Maminka, to je socialistická vláda. Ta mi peníze vezme, něco si nechá a zbytek přerozdělí podle svého uvážení. Naše služebná, to je dělnická třída. Ta pracuje a my jí za to platíme. Dědeček, to jsou odbory, ten dává pozor, aby dělnická třída nebyla vykořisťovaná. Ty sám jsi lid. Pro tebe to všechno všichni děláme. A tvůj malý roční bratříček, tak to je naše společná budoucnost. Rozumíš tomu? Chlapeček se dlouze zamyslí a pak řekne: "Zatím ještě nevím, nechám si to projít přes noc hlavou." V noci se probudí zápachem, protože jeho malý bratříček se pokakal. Zajde tedy do pokoje rodičů. Tam spí jenom maminka a nejde probudit. Chlapec jde tedy do pokoje služky. A tam vidí tatínka, jak si se služebnou právě hezky užívá. Ani jeden si malé postavičky nevšimne. Chlapeček se smutně otočí a za rohem uvidí dědečka, jak se zájmem pozoruje oknem tatínka se služebnou. Ani dědeček si ho nevšimne. Chlapeček se rozpláče a jde si lehnout. Ráno se ho tatínek ptá: "Tak už víš, co je to ta politika?" A chlapec smutně odpoví: "Už to vím, ale je to trochu jinak, než jsi říkal včera." "A jak, prosím tě?" "No, kapitalismus zneužívá dělnickou třídu. Odbory tomu nečinně přihlížejí, zatímco socialistická vláda tvrdě spí. Lid je všemi ignorován. A naše společná budoucnost leží ve sračkách."
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 6. 2005 10:47 | Dušan

Daň dědickou bych zrušil, daň z nemovitostí výrazně zvýšil, aby přinesla státu rozumný výnos. To, že daň z nemovitosti motivuje ke spotřebě je samozřejmě naprostý nesmysl. Nanejvýš motivuje k tomu, investovat úspory jinam. A to je podle mě dobře. ... Daň z nemovitostí přímo ovlivňuje celkovou výši investic do nemovitostí a tedy jejich cenu. Extrémním případem je např. dnešní Irsko, které daně z pozemků rezidenčních nemovitostí prakticky zrušilo a dnes se potýká s nepříjemnými následky. Tzv. first buyers prakticky nemají šanci získat dostupné bydlení, v tv běží diskusní pořady o tom jak se vybabrat z dluhů na bydlení, mnoho Irů bydlí dlouho u rodičů, což tam opravdu nikdy nebylo zvykem.
Na daně z příjmů mám taky jasný názor: Zcela zrušit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2005 9:08 | Jirka

Daň z nemovitostí a daň dědickou bych naopak zrušil. Jednak tyto daně ani nevydělají na mzdy úředníků, kteří je vybírají (snad ještě ta dědická). Obě tyto daně odrazují od vlastnictví majetku. Motivují tedy ke spotřebě, místo k akumulaci majetku. Naproti tomu zvýšení spotřební daně a DPH od spotřeby odrazuje. Cíle těch daní jdou tedy opačnými směry, což pokládám za důkaz nesmyslnosti našeho daňového systému. Chceme-li donutit občany, aby si spořili na důchod, měl by je daňový systém vést ke snižování okamžité spotřeby a k akumulaci kapitálu.
Snížení daní z příjmů je obecně motivací k pracovní aktivitě, ale ne tak, jak to navrhla vláda. Tady je motivační pásmo pouze u příjmů mezi 15 a 20 tisíci. Mimo ně je zdanění progresivní, tedy demotivační. A návrhem se míra této demotivace jen prohloubila.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Dušan Kunovský

podnikatel, Central Group

Ivana Šachová

podnikatelka, Silex

Dušan Kunovský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Ivana  Šachová
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services