Hypotéka nemusí být správné řešení

"Proč platit vysoký nájem?Kupte si vlastní byt na hypotéku, je to levnější!" Podobnou výzvu jste určitě slyšeli mnohokrát, často doplněnou tabulkami ukazujícími měsíční úspory v řádu stovek až tisíců Kč. Jenže ona to vůbec nemusí být pravda. Splátka bance je totiž jen začátek, musíte platit pojištění, fond oprav atd. Po sečtení všech položek už vše může být jinak.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 9. 2005 16:40, robajz

Právě jsem dokončil "nákup" bytu v centru plzně 3+1, 70m, přízemí cihlového domu z r. 1890, kupní cena 1 200 000 od optima reality, dostal jsem 100% hypku od eBanky, na 30 let, čistě se splátkami a poplatky se vlezu do 5 000,- s roční fixací... fond oprav máme 1 100,- takže celkem i spojištěním proti živlu a daní tak 7 000,- ... ano, určitě bych sehnal nájem třeba za 6, ale zde cpu kačky do svý kapsy, co se týče fixace na jedno místo - nevidím problém po několika letech byt opět prodat, nebo ještě lépe pronajmout, čímž zas někdo jiný bude cpát kačky do mojí kapsy :) myslím si, že nekoupit byt je hloupost!

+82
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 6. 2005 8:16, Nowak

Dle tabulek to vychazi v mensich mestech celkem nastejno. Sam platim mesicne se vsim (fond oprav, Inkaso, ...) za 2+1 na hypoteku 8000,-. Predtim jsem platitl najemne za Grasonku 5000,-.
Vyse hypoteky se muze menit, ale stejne tak se muze menit vyse najmu. To same kdyz prestanu platit najem tak me majitel vyhodi a u hypoteky mi banka proda byt, takze zase to vyjde na stejno (s bankou se da aspon domluvit napr. na odkladu splaceni).
U tohoto a jinych srovnani nechapu proc se nebere v uvahu i konecny vysledek po onech 25 srovnavanych letech. Pri hypotece mam byt a platim jiz pouze fond oprav + inkaso. Pri najmu nemam nic a platim najem stale. Dalsim faktem je zatim moznost udesist cast uroku z hypoteky a stavbka z dani. Usetrena castka se pohybuje cca 5tis rok. Hypoteka ma mnoho nevyhod napr. se nemuzu jen tak jednoduse prestehovat, vymenit byt za jiny atd. Dokud budou najmy v takove vysi pak je hypoteka dle meho nazoru mirne vyhodnejsi.

-29
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 32 komentářů)

12. 6. 2005 7:06

Kdo nemá hypotéku není IN. Tak takhle nějak to u nás vypadá. Z doby socialismu má každý v sobě jistý odpor ke kapitalismu a to přesto, že si to ani neuvědomuje. Proto lze často číst články typu: Beru si hypotéku, chci bydlet ve vlastním, přece nebudu pořád platit nájem těm nenasytným majitelům nemovitostí. K tomuto pomáhá i neustálý boj o to, zda deregulovat, či nikoliv. Regulace nájemného - poslední pozůstatek z doby reálného socialismu.
Tak mě napadá, jak by to dnes u nás vypadalo, kdyby byla zrušena regulace nájemného někdy v letech 1992 - 93, kdy se o tom dost uvažovalo. Myslím si, že by dnes hypotéky neměly takové významné slovo. Alespoň pro jednotlivce. Bylo by postaveno mnoho nových nájemných bytů, různých kategorií. Tím pádem by výrazně klesly nájmy v panelákových bytech. Viz příklad východní část Německa. Dnes by politici řešili jiné problémy, než dotace do bydlení a úrokové odpočty z daní. Jenže to je kdyby .....
Při čtení příspěvků níže se musím smát, jak se nějaký hypo-poradce třese strachy, aby nepřišel o zákazníky. Dříve, když chtěl někdo nějaký úvěr, tak musel mít notnou dávku trpělivosti a fůru času vše oběhat. Dnes mi pomalu denně někdo nabízí nějaký úvěr. Doba se mění. Že by se banky daly na samaritánství a charitu?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2005 15:26 | Nemo

Současný boom v oblasti hypotečních úvěrů je z mého pohledu a pohledu některých zahraničních investorů super. Když vidím denně ty zástupy lidí běžících do bank pro úvěr, který dostanou tak, tak a vůbec nepřemýšlí, že za ten jeden, tři či pět let na které jim banka fixovala jejich úrokovou sazbu může být situace zcela odlišná.Málo kdo z nich si dovede např. po pětileté fixaci představit navýšení úrokové sazby o 3-5%. To bude najednou neplatičů, kterým banky budou pod cenou prodávat střechu nad hlavou, jen aby uspokojily své pohledávky. Už se těším na levné nemovitosti z těchto výprodejů :)
+28
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2005 13:56 | jikas

No, já taky psal o životním pojištění, přečtěte si pozorně, co jsem psal. :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 6. 2005 13:56 | jikas

No, já taky psal o životním pojištění, přečtěte si pozorně, co jsme psal. :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 6. 2005 13:55 | jikas

Ale Jarmilo, Vy si protiřečíte, říkáte, že nemám pravdu a pak napíšete: "Při uzavření hypotéky už dneska není třeba mít životní pojištění". Takže ji mám, viďte. A já vím, že mám pravdu. :-)
+28
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 6. 2005 12:37 | Roman

Myslím, že autor měl na mysli životní pojištění pro případ úmrtí, neboli pojištění vlastního úvěru. To jsem byl nucen uzavřít a také pojištění nemovitosti, vklad věcného břemene - vinkulaci koupené nemovitosti a také po mě chtěli podpis bianko šeku na celou částku a teprve po mém rezolutním odporu od toho ustoupili. Psal se ovšem rok 2001 a možná, že dnes to je jinak.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 6. 2005 10:52 | Jarmila

Jikasi, nemáte pravdu. Při uzavření hypotéky už dneska není třeba mít životní pojištění, ale Vy si ho nakonec stejně uzavřete, protože jde o Vaši ochranu. Stejně tak si uzavřete úrazové a jiná pojištění (pokud nejste zaměstnanec), možná i pojištění denní dávky pro případ nemoci. Tato pojištění chrání Vás. Fakt je, že hypoteční bance je v současné době Vaše životní pojištění celkem šumafuk, protože v případě, kdy nebudete splácet, Vám prostě prodá Váš majetek. A že ho nemusí prodat za plnou cenu, aby z něj něco po prodeji zbylo i na Vás, je celkem nasnadě.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 6. 2005 9:45 | KarelM

Kdyz vidim soucasnou nabidku nemovitosti, hypotecni silenstvi v Cechach a demograficke prognozy, pak souhlasim s tim, ze brat si hypoteku "jako kazdy druhy" nemusi byt ted nejlepsi reseni. Pokud bydlo vylozene nepali, je lepe si pockat. Clanek ostre kontrastuje s dnesnim "PR" clankem o hypotekach na mesci.cz. Diky za nej.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2005 7:55 | VlK vladku at seznam.cz

Oportunutní náklady na obou stranách? Neměli by být bu%D ne jedné straně se známenkem minus NEBO na druhé straně se známenkem plus????
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2005 6:37 | vitek

Nejlepsi rada na zaver -az budete mit deti, tak se rozhodnete..... Jenze i s lehce nadprumernym prijmem vam uz potom skoro nikdo nepujci....
+43
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2005 1:35 | jikas

Upřesnění, že se vždy platí za vedení úvěrpvého účtu. :-)
-26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 6. 2005 1:33 | jikas

Pane Vkoukale, Vy jste si hypotéky špatně prostudoval. Škoda, že hypotéky sám nezprostředkováváte, to byste nepsal takový nesmysly. Např. že podmínkou poskytnutí hypotéky je uzavření životního pojištění, nebo že se platí za vedení účtu. Není to pravda a nelžete nám tady! Nejste z Fincentra? Tam je to bída nadruhou. :-)
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

David Ondráčka

ředitel Transparency International

Miroslava Němcová

politička

David Ondráčka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Miroslava Němcová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services