Poválečné nájmy: obludnost komunistických zásahů

Většina z nás si pamatuje, v jakém stavu bylo nájemní právo po skončení vlády KSČ. Ostatně mnohých zrůdností a absurdit jsme se stále ještě nezbavili. Tak jako do mnoha ostatních odvětví našeho života, i do nájemních vztahů a bydlení vnesli komunisté chaos a korupci, uškodili mnohým, nejvíce pak poctivým.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 6. 2005 16:18, Jirka

Staré fóry popisují, jak soudruzi na plenárním zasedání vypracovávali vlastní názor pro každého člena pléna. Naštěstí patřím k těm jedincům, kteří si vlastní názor dokážou vytvořit sami. Je mi proto jedno, je-li legální strana, která k té své legalitě přišla tím, že po násilném uchopení moci vypracovala legislativu této země, jakýkoli nesouhlas potlačovala i za cenu vraždy a díky bohaté infiltraci do dalších stran je legální dodnes. Stejně tak pohrdám legislativou, která káže diskriminaci v jakékoli podobě, posvěcuje okrádání vlastníků poctivě nabytého majetku a nepoctivé hájí. Pokud soudruzi nevěří, že lze majetku, jako je dům nebo byt nabýt poctivou prací, pak je to proto, že sami nikdy poctivě nepracovali. A od takových si NIKDY nenechám radit, co je správné!

Mimochodem, to co popisuje článek není tak obludné, jako zvrácené myšlení, které KSČ tak dlouho nalévala do hlav obyčejných lidí. Právě toto myšlení a podvědomý strach projevit vlastní názor je důvodem, proč je KSČM ještě v parlamentu. Jedinec neovlivněný jejich demagogií a zastrašováním by těžko takovou grupu volil. Těch 25% není výhrou KSČM, ale ostudou KSČ a mementem pro nás všechny.

Zobrazit celé vlákno

+33
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 6. 2005 13:07

zalez zrůdo bolševická

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 25 komentářů)

9. 6. 2005 9:40 | Zdehof

Vážený anonyme XYZ Bohužel žiji na této planetě a v tomto státě, jen se dívám kolem sebe a čtu co je napsáno. Vy bohužel jako značná část ostatních jen nadpisy. Jinak byste musel přijít na můj souhlas s adekvátním nájemným, ale nikoliv se stávajícím stavem kde se marast jen prohlubuje. Samozřejmě že pisatel článku je mimo mísu, stejně jako vy, když tento stav svádí na nespravedlnosti 50. let. Zásadně se pletete, protože jsem vlastníkem domu, který jsem se pořídíl v roce 1996, každý sudý rok nemám auto, ale každý třetí, momentálně Peugeot 407, každé léto rodinka u moře i v Alpách a stravujeme se občas v restauracích. Pokud se týká toho bytu za 30 tisíc Kčs, tak Vás ubezpečuji, že vy jste na něj nedal ani korunu, jenom dlouhodobý úvěr státu. Bohužel ( možná bohudík) žádné restituce jsme nedostali, protože děda pracoval před válkou u soudu na Slovensku a při akci "češi peši do Prahy" odjel jen s jedním kufrem manželkou a dvěma dětmi. Osobně si nemyslím, že majitel čehokoliv je nepřítel, jenom bych byl rád, aby se stanovila pravidla a podle nich se jednalo. Podle stávající praxe pak najednou v průběhu fotbalu můžete zjistit, že rozhodčí se rozhodl pískat podle házené
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 6. 2005 8:51

Myslím si, že máte zcela pravdu. Takovému Giormanimu v padesátých letech tady jistě nikdo neubližoval, co se mu má tedy dnes nahrazovat? Přesto je to hlavní "postižený" našim státem. Máte pravdu, že našim představitelům tato situace vyhovuje. Nejistota, nestabilita, strach, co bude zítra. Taková společnost se lépe ovládá. Navíc si mohou přijít na své i různí lobbisti - "spravedlivý" Němec a spol. Pravda je sice jednoduchá - porovnat náklady s regulovanou cenou - ale dnes je již tak zaházená různým balastem, že je veřejností téměř nepřijatelná. Zasloužily se o to různé Ústavní soudy, MMR, ombudsman, senátoři a další skupiny, které zřejmě vyhlásily válku vlastnímu lidu.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 6. 2005 8:21 | xyz

Vážení předchozí anonymové jistě též uživatelé regulovaných bytů, nepište, že autor článku je mimo mísu - žijete na jiné planetě někde v Koreji. I kdyby majitel nedal do domu ani korunu z toho co vybere, je to naprosto v pořádku, neboť aby Vy jste mohli bydlet, musel předem složit plnou kupní cenu ( nebo jeho právní předchůdce), místo aby si pořídil např. akcie, podílové listy atd. Je to jen a jen jeho rozhodnutí, jestli vrátí část nájemného do domu, aby se mu zhodnotil nebo alespoň neznehodnotil. Pokud tak neučiní, ztratí jeho dům na hodnotě a nájemné zákonitě klesne - třeba až na nulu - vybrané peníze pracovaly jinde. Proč by si Vás měl předcházet z jiného důvodu, než proto, že je to pro něj výhodné? Copak je majitel domu nějaká charita? Proč si tedy něco vlastního nepořídíte sami a zlému majiteli tak vypálíte rybník ? Není to náhodou proto, že nutně musíte pořizovat každý sudý rok nové auto, každé léto u moře celá rodinka, v zimně v Alpách, stravujete se v restauracích ? A to, že byt stál 30 tis. je taky hezká argumentace. Kdo myslíte, že to financoval, když to nebyl šťastný vybraný družstevník? V té době stála garsonka přesně tolik, co barevná televize. Myslíte, že to bylo normální?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 6. 2005 7:43 | Zdehof

Autor se zařadil do stále se rozrůstajících houfů vlez do pr.... kteří dnes prezentují pokřivenou pravdu ( nebo spíš lež ?). Proč se svádějí dnešní problémy na 50. léta, tomu nerozumím. Možná to tehdy bylo špatné těžko to omlouvat, ale tento sajrajt šířící se po republice má zdroj v dnešních představitelích. Že by nájemné mělo být adekvátní nákladům je jasné, ale proč je to ve stavu v jakém to je? Že by zase ti zlí komunisté zatrhli vydělávat českým bohulibým kapitalistům, vždyť by si od nich pes kůrku nevzal. Ale ono to spíš vyhovuje některým skupinám tyjícím z tzv tržního nájemného atd. Mimochodem v 80. letech byla výstavba bytů cca 60 tis bytů ročně a na třípokojový družstevní byt se platilo cca 30 tis Kčs + 30 letý úvěr s měsíční splátkou několik desítek korun. A dnes cca 20 tis bytů za bratru 2,5 mil Kč za byt.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 6. 2005 7:13

Vážený pane autore, je s podivem, jak hluboko saháte do historie, abyste čtenáře přesvědčil, že je u nás pronajímatelům ubližováno. Skutečnost je však doleko prostší. Objasnil ji i ESLP ve Štrasburku: pronajímatelům se děje křivda pouze tehdy, pokud stát reguluje cenu níže, než jsou jimi skutečně vynaložené náklady na údržbu. Ve Vašich historických pojednáních o křivdách jsem nenašel ani slůvko o tom, že pronajímatelé vynakládali ony žalované miliardy na údržbu (nikoli rekonstrukce) svých domů. Chtějí pouze rozdíl mezi regulovaným nájemným a nájemným tržním. Oprávněnost svého nároku odvozují od velice chybně vypracovaného "investičního rozboru" Ing. Bradáče, který pro ně výhodně spočítal, kolik by měl nájemce platit, aby pronajímatel nemusel na obnovu svého majetku nic vynakládat. To ovšem nemá s tržní cenou nic společného. ESLP není tak hloupí jako náš ÚS a správně uzavřel, že žalobce musí u národního soudu prokázat rozdíl mezi svými skutečně vynaloženými náklady (doklady) a regulovanou cenou. To, že stát dovolil u nových nájemních smluv zvedat cenu bez omezení, to dnes poškozuje mladou generaci, nikoli regulovaní nájemci. Na ně budeme doplácet až stát zavedne slibované sociální dávky, dnes nikoli . Ten systém už v řadě míst bezvadně funguje: zkušenosti s ním má např. primátor Gandalovič. Cikání skoupí vybydlené domy, nasadí neinformovaným nájemcům "tržní" nájemné a nechávají si je proplácet přímo od sociálky, aby snad o své zasloužené peníze nepřišli. Kolik z toho jde do nájemních domů? To je jen taková řečnická otázka. To nemá nic společného s osobním užíváním. Pokud zdražíme všem, docílíme aby chcípla sousedovi koza. Příjde nám to (skoro) všem pořádně draho. Ale tenhle národ je nepoučitelný a stát neschopný. Takže Váš článek je ve svých závěrech zcela mimo mísu.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jaroslav Hřebík

trenér a podnikatel

Petr Němec

právník a mediátor

Jaroslav Hřebík
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Němec
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services