Prvorepublikové nájmy: regulované, ale jinak

První republika je v myslích Čechoslováků obvykle spojena se zlatou érou demokracie, volného trhu a ekonomické prosperity. Nicméně takové tvrzení by bylo značně přehnané, například nájemní bydlení bylo regulované, a to dokonce silně. Porovnáme-li ale tehdejší regulaci s tou současnou, nezbývá než závidět.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 5. 2005 13:34, Kajman

Často se argumentuje tím, že největší počet vystavěných bytů se stavěl v Praze v 70. letech za komančů. Podle údajů obce architektů ale největší absolutní počet nových bytů byl v Praze postaven tuším v roce 1929, kdy kulminoival stavební boom. Jistě kom. stavební boom trval déle, splácíme jej v různých formách dodnes.
K tomuto kvantitativnímu srovnání přistupuje i srovnání kvalitativní -celé tehdy postavené městské čtrvti (např. Dejvice, Bubeneč, Pankrác atd.) obstály v hodnocení času nesrovnatelně lépe než o 40-50 mladší sídliště. Na rozdíl od paneláků tyto domy ani nevytvářejí potřebu nějakých státních a EU programů ne jejich obnovu. Panelákové byty se nakonec ukazují z řady dlohodobých pohledů jako dražší než byty vystěvěné klasickou technologií, urbanistický dopad na tvář města je zřejmý. Nakonec pražský trh s byty ukazuje jasně poměřením v cenách stejně velkého dejvického bytu a na Proseku kvality obou.
Dále je třeba poznamenat, že tzv. prvorepubliková regulace se týkala stále menšího počtu bytů, v r. 1938 už jen cca 15%.
Na 100% to vyskočilo zase za protektorátu.

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 6 komentářů)

30. 5. 2005 13:34 | Kajman

Často se argumentuje tím, že největší počet vystavěných bytů se stavěl v Praze v 70. letech za komančů. Podle údajů obce architektů ale největší absolutní počet nových bytů byl v Praze postaven tuším v roce 1929, kdy kulminoival stavební boom. Jistě kom. stavební boom trval déle, splácíme jej v různých formách dodnes. K tomuto kvantitativnímu srovnání přistupuje i srovnání kvalitativní -celé tehdy postavené městské čtrvti (např. Dejvice, Bubeneč, Pankrác atd.) obstály v hodnocení času nesrovnatelně lépe než o 40-50 mladší sídliště. Na rozdíl od paneláků tyto domy ani nevytvářejí potřebu nějakých státních a EU programů ne jejich obnovu. Panelákové byty se nakonec ukazují z řady dlohodobých pohledů jako dražší než byty vystěvěné klasickou technologií, urbanistický dopad na tvář města je zřejmý. Nakonec pražský trh s byty ukazuje jasně poměřením v cenách stejně velkého dejvického bytu a na Proseku kvality obou. Dále je třeba poznamenat, že tzv. prvorepubliková regulace se týkala stále menšího počtu bytů, v r. 1938 už jen cca 15%. Na 100% to vyskočilo zase za protektorátu.
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 5. 2005 9:49 | Jarmila

Na hypotéku měl domek i můj děda. Kupovali ho někdy ve 30. letech. Babička za svobodna sloužila u sedláka, po svatbě byla žena v domácnosti. Měli asi 4 hektary polí, nějakou tu kravku a jiné domácí zvířectvo. Děda byl stavební tesař, v létě jezdil po světě a stavěl, v zimě byl doma, poopravil hospodářství, sehnal topení a na jaře jel zase do světa. Měli 4 děti, z toho 2 zemřely před dosažením dospělosti. I v této sociální situaci dostali úvěr u banky na 2% a pořídili si vlastní bydlení. Zkuste vzít dneska stejnou rodinu a zeptat se, zda dostane hypotéku!
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 5. 2005 20:11 | Jach

Můj tchán, který byl mezi válkami velkým pražským stavitelem mi jednou vykládal, že stavby nájemních domů v Praze byly podporovány magistrátem (když měl dům určité procento malometrážních bytů pro méně majetné), pojišťovnami (výhodné pojištění domu s hypotékou na stavbu dalšího nájemního domu), bankami (výhodnější půjčky a hypotéky pro stavby nájemních domů) a i státem (snížení daní při podnikání ve výstavbě nájemních domů). To vše v takové výši, že bylo výhodnější využít všech půjček a úlev, postavit dům, prodat ho, splatit závazky a zisk byl větší než při stavbě za vlastní peníze. To něco vypovídá o podpoře výstavby nájemních domů. Nevím jaká byla regulace v nájemních domech ale je jisté, že ekonomické výhodnost nájemního bydlení se odvíjela od množství bytů a ne od nebytových ploch. Vyplývá to z celkového poměru obojího v domech stavěných mezi válkami. Každý dům v Praze měl od stavebního úřadu určenou tzv. uliční čáru a výšku římsy. Nad výškou římsy měla být šikmá střecha a nebo ustupující patro z terasou a byty. Podle množství teras a ustupujících pater v Praze je zřejmé co bylo výhodnější.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 5. 2005 9:28 | janula

ano, ale to je obdobne ako kedysi boli statni uradnici a zamestnanci, ti sa mali fantasticky, pretoze mali stabilne miesto a pravidelny prijem, kolega stale spomina na dedka, ktory bol zamestnancom zeleznic a ako jedinemu z dediny bol zid na zmenku ochotny postavit dom so vsetkym prislusenstvom a za 5 rokov ho mal splateny....ale ten zvysok casto nemal ani bna topanky
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 5. 2005 9:05 | jkl

Můj praděd pracoval u ČSD jako dělník, měl plat 800,- kč a pěkný dům v okresním městě si koupil za 30000 kč...v dnešních poměrech si takový dělník nekoupí ani garsonku v paneláku. Čest práci soudruzi!
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 5. 2005 8:33 | Karel

Velmi zajímavý článek, nicméně...... resumé je krásně ideologické chybí mi tam příklady výše a způsoby výpočtu tehdejšího nájemného k tabulce regulace a deregulace z roku ´30 je třeba dodat, že průměrný plat nedosahoval zdaleka 1000,- Kčs, ženy většinou nepracovaly, takže stotisícový roční plat odpovídá dnešnímu ročnímu platu cca 1.800.000,-Kč
+20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Janis Sidovský

manažer a podnikatel

Helena Fibingerová

koulařka a podnikatelka

Janis Sidovský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Helena Fibingerová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services