Privatizace penzistům nepomůže, tvrdí Stiglitz

Martin Zika | | 10. 5. 2005 | 12 komentářů
Americký ekonom Joseph Stiglitz v článku pro britský deník Guardian nedávno vyjádřil své pochybnosti o chystané reformě penzijního systému v USA. Ty chtějí do systému zavést soukromé spořící pilíře, což podle ekonoma situaci spíše zhorší. Stiglitzovy argumenty ovšem míří ke všem státům, které o podobném kroku uvažují.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 5. 2005 10:40, Speedy

Dokud měla vesnice tady do roku 1989 nějakou perspektivu (nejsem staromilec, ale venkov plní další úkoly, než jen ty čistě tržní, škoda, že se na to účelově zapomíná), tak se do zahrady píchnul s odstupem, vedle starého, nový baráček se všemi modernitami uvnitř a potom se začal renovovat (přestavovat) baráček původní. Výměnek ze soumraku 20. století.
Tak i to soukromí bylo potom přijatelnější a nehledě na to, že stavebníkům se tehdy všemožně u zaměstnavatele vycházelo vstříc a kolegialita v práci byla o řády silnější, než dnes, takže některé práce se daly řešit i takto, s posezením někde u ohýnku závěrem.
Z dnešního pohledu něco naprosto a zcela nepředstavitelného. Pamatuji se, jak počátkem roku 1990 a protentokrát ve fabrice (byť vlastně také na vesnici) vystoupil na bednu náš vrchní odborový předák s radostným oznámením, že tyto zbytečnosti už od nynějška nebudou třeba, že se každý bude pěkně starat jen sám o sebe, totiž, že si brzo každý postaví barák na klíč a třeba kdykoli zařídí rekreačku či lázně pěkně za svý a někam do Ameriky na půl roku, že každý bude mít peněz jako šlupek.
Fabrika je dnes zkrachovalá, pohrobci tehdejších JZD tady dodělávají také, lidi, co můžou a mají štěstí, jezdí denně a na směny 50 km do práce starou rachotinou dotaženou z Německa a společně se skládají na benzín, baráčky, co si postavili nebo zrenovovali předtím nejsou schopní udržet, nějaké záhumenkaření - na to nezbývají síly.
A ti staří? Už zase někdy spíše ujídají z krajíce. Tak se na ně také, žel, žel, žel, pod tlakem existenčních okolností dívá: šup proto honem někam do LDN-ky, hlavně, ať to jde z očí, ještě tak mít z toho větší depresi, jako by nestačily problémy vlastní, natož se starat o dědka nebo babku...

Zobrazit celé vlákno

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 5. 2005 15:19, Martin Zika

Zdroj je samozřejmě uvedený, v perexu je napsáno, že jsme použili text z Guardianu.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 12 komentářů)

14. 5. 2005 10:40 | Speedy

Dokud měla vesnice tady do roku 1989 nějakou perspektivu (nejsem staromilec, ale venkov plní další úkoly, než jen ty čistě tržní, škoda, že se na to účelově zapomíná), tak se do zahrady píchnul s odstupem, vedle starého, nový baráček se všemi modernitami uvnitř a potom se začal renovovat (přestavovat) baráček původní. Výměnek ze soumraku 20. století. Tak i to soukromí bylo potom přijatelnější a nehledě na to, že stavebníkům se tehdy všemožně u zaměstnavatele vycházelo vstříc a kolegialita v práci byla o řády silnější, než dnes, takže některé práce se daly řešit i takto, s posezením někde u ohýnku závěrem. Z dnešního pohledu něco naprosto a zcela nepředstavitelného. Pamatuji se, jak počátkem roku 1990 a protentokrát ve fabrice (byť vlastně také na vesnici) vystoupil na bednu náš vrchní odborový předák s radostným oznámením, že tyto zbytečnosti už od nynějška nebudou třeba, že se každý bude pěkně starat jen sám o sebe, totiž, že si brzo každý postaví barák na klíč a třeba kdykoli zařídí rekreačku či lázně pěkně za svý a někam do Ameriky na půl roku, že každý bude mít peněz jako šlupek. Fabrika je dnes zkrachovalá, pohrobci tehdejších JZD tady dodělávají také, lidi, co můžou a mají štěstí, jezdí denně a na směny 50 km do práce starou rachotinou dotaženou z Německa a společně se skládají na benzín, baráčky, co si postavili nebo zrenovovali předtím nejsou schopní udržet, nějaké záhumenkaření - na to nezbývají síly. A ti staří? Už zase někdy spíše ujídají z krajíce. Tak se na ně také, žel, žel, žel, pod tlakem existenčních okolností dívá: šup proto honem někam do LDN-ky, hlavně, ať to jde z očí, ještě tak mít z toho větší depresi, jako by nestačily problémy vlastní, natož se starat o dědka nebo babku...
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 5. 2005 9:04 | Jarmila

Ona ale ta mezigenerační rodinná solidarita v praxi existuje pořád. V mládí jsem bydlela na vesnici, kde v jedné chalupě žily i 4 generace. Každý udělal něco: zahrádka, pole, krmení pro domácí zvířata, topení na zimu (dříví - nařezat v lese, osekat větve, dovézt domů, nařezat na polena, naštípat a pak teprve zatopit. Kdo znáte, pěkná dřina!), vaření, praní, ale i hlídání malých dětí. I ty v rámci možností pomáhaly, třeba sušit seno. Někdy byly i třenice, nepochopení generací, málo soukromí. Někdy to bylo fakt pro silné povahy, zvláště pokud se srazili netolerantní jedinci, ale v mnoha rodinách to zase klapalo na jedničku. Já vím, teď to vypadá jako líčení z 19. století, ale byla to realita 60-80 let minulého století. Na vesnici je to pořád, i když je tam dneska v jedné chalupě generací míň. Pravda, v paneláku se podobný způsob života provozovat nedá. :-))
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 5. 2005 8:30

Co je to prosím perex?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 5. 2005 15:19 | Redakce PCZ

Zdroj je samozřejmě uvedený, v perexu je napsáno, že jsme použili text z Guardianu.
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 5. 2005 15:12 | dawyd

Článek je zajímavé, ale bylo by slušné uvést zdroj: http://www.project-syndicate.org/commentaries/commentary_text.php4?id=1863&lang=1&m=series
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 5. 2005 14:31 | Speedy

...pokud si přečtu diskuse k tomuto a podobným tématům hodně dozadu (tedy co nejvíce názorů) a podívám se pozorně tady kolem sebe, tak už bych s tzv. mezigenerační solidaritou, alespoň v rámci rodiny, tak jistý dnes nebyl a jako samozřejmost ji proto nemohu brát vůbec. V tom, žel, s Vámi nemohu příliš souhlasit. V tom dalším, co se týče sponzoringu socialistických voličů, s Vámi mohu souhlasit především co do průbojnosti takto vyslovené myšlenky. Myšlenky nutící k popřemýšlení (obecně o sobě samém a o ostatních). Obávám se však, že naše současná a budoucí skutečnost a nám nastolované společensko - ekonomicko - demografické problémy však jednoduchá řešení nemají.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 5. 2005 11:50

mezigenerační solidarity v ramci rodiny je samozrejma (alespon pro drtivou vetsinu zdejsi populace).. mnohem vetsim problemem je vsak "nucena solidarita" 5 mil pracujicich, kteri jsou socialistickym statem a jeho zakony nuceni k odvadeni 50% a vice z hodnoty sve prace na sponzoring socialistickych volicu!!! to je ten nejvetsi problem...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 5. 2005 18:02 | Jirka

Není divu, že se o důchodech už nějak nechce diskutovat. Po tom maratonu návrhů jsem alespoň já osobně už dost unaven. Pokud tím protisměrem článku máte na mysli návrhy počítající s nestátním (neprůběžným) pilířem, máte částečně pravdu. Chtít bezpracné zhodnocení pro všechny není reálné už proto, že by tu pak nezbyl nikdo, kdo by se o ně zasloužil, aniž by z těchto zásluh sám čerpal. Povinné důchodové připojištění tedy nemůže počítat s významným výnosem. To lze očekávat jen u dobrovolného pilíře v kombinaci se snížením současných odvodů. Protože ti méně zodpovědní budou ušetřené peníze z odvodů utrácet hned, pomohou tak firmám k vyšším obchodním obratům a jejich akcionářům (zodpovědným čekatelům na důchod) k vyšším ziskům z akcií. Později ti bohatí důchodci budou udržovat poptávku po zboží a službách a vrátí na trh to, co na něm vydělali. Biti budou jen lehkomyslní a na tom není myslím nic špatného.
Kdo očekává, že lze získat pro všechny zisk pouhým uložením peněz, počítá s existencí zlatých jabloní. Zřejmě si však neuvědomuje, že i kdyby zlatonosné stromy existovaly, neudělaly by z nás boháče. Pouze by klesla jednotková cena zlata. Neboť čeho je dost, to není vzácné a cenné.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 5. 2005 15:08 | Speedy

...já jsem shodou okolností včera dolouskal knihu Zbigniew Brzezinski "Volba: globální nadvláda nebo globální vedení", uvádím ne snad proto, že je zde přímo řešena "naše" (nebo kohokoli jiného) důchodová reforma, ale z důvodu, že je zde příkladem ucelený a osobitý pohled na svět (z pohledu USA), jeho budoucí možný vývoj a také rizika kolem. Demografie, ekonomika, zdroje, parciální a obecné zájmy významných a nevýznamných, silných a slabých, to vše jsou a budou podmiňující věci. A také, pozor, z knihy je zřejmý způsob myšlení těch "nahoře", kdo o nás nakonec a skutečně rozhodují. Autor, mám pocit, místy kritizuje silová řešení ( a la Bush a tedy nadvláda) a přiklání se spíše k chytráckému tzv. vedení USA nad světem. Zřejmé však, ať tak či onak, je, že na několik desetiletí je zjevný či zároveň skrytější hlavní režisér světového dění asi určen: vyvažování zájmů a tedy i rovněž ovlivňování ekonomického růstu či (záměrná?) stagnace nebo (dokonce?) úpadek. Tím se potom jednoznačně dostáváme k otázce budoucích důchodců a důchodů, tedy z čeho vytvořeného a odkud je platit. Já jsem se přečtením knihy jen utvrdil v tom, že už v horizontu 20 až 40 let mohou (také!) nastat tak vážné změny, s kterými zdejší výchozí předpoklady důchodové reformy malé, nicotné zemičky vůbec nepočítají. Máte pravdu, zbývá naděje a snad ta modlitba, ale ne úplně: dle mne a v každém případě musí zůstat základním pilířem základní lidská solidarita, mezigeneračně v rámci rodiny, potom v rámci místa, a ve společnosti, a k tomu musí být nasměrována výchova. Pokud se i tato solidarita začne přepočítávat na peníze, bude to konec.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 5. 2005 13:29 | Karel Brzobohatý

Chápu-li to správně, článek říká, pozor na přílišnou privatizaci "penzijních fondů" nebo zdrojů výplaty, protože velké sliby hodně stojí a je rozhodně lepší menší náklady a jistější výnosy. Ja si myslím, že toto je přesně to co je v koncepci základního fungování důchodové reformy, tedy 1. pilíř průtokový 2. pilíř fondový s garancí (kontrolou) státu 3. pilíř fondový soukromý Pokud se zde diskutuje, že by měly "fredyho žraloci" převzít druhý pilíř je to samozřejmě špatně, protože zde by měla být velká kontrola státu. Do tohoto pilíře tečou peníze od zaměstnavatelů a s podporou státu a musí být zachována "absolutní" bezpečnost a "maximální" výnosnost. U nás jsme zatím na nějaké půlcestě mezi správným fungováním a žádným fungováním. Mě se stále nejvíce líbí 2. pilíř, který popsala pí Havlíčková a 3 pilíř nechat úplně na lidech, chci-li si přidat něco ze svýho nebo ne. Snahy pana Bushe jsou samozřejmě snahami předat druhý pilíř svým kamarádům :-)
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 5. 2005 12:18 | janula

nemyslim, skor je to k tomu, ze clovek nevidi riesenie....je fakt, ze financni zraloci veci nevyriesia, je ale zaroven fakt, ze demografia nepusti a zaroven je fakt, ze vladna garnitura radsej urobi obrovsky deficit v ramci znizovania dani, ako by vyrovnala schodok v poisteni, pretoze vlada ide vzdy po ruke tym najbohatsim a to nie len v USA (aj ceska ODS v ramci vyvlastnenia akcionarov vlastne netvrdi, ze sukromne vlastnictvo je posvetne ale len v niektorych pripadoch:-, o slovenskej vladnej garniture rovno pomlcim)....co bude, az zacne obrovska cast populacie, ktora sa narodila po vojne a cely zivot investovala svoje uspory vyberat, ked adekvatna (aspon poctom) nahrada na strane dopytu nebude, ked USA povedzme za 20 rokov klesnu na uroven krajiny jednej z mnohych a nie svetoveho leadra, ked nehnutelnosti vzhladom k demografickemu vyvoju nebudu dopytovane v Europe, ale povedzme v Cine a v Indii (trochu samozrejme prehanam:-))...mozete setrit na dochodok, mozete investovat, hrat loteriu alebo konicky a mam pocit, ze skutocne sa tu teraz hra hra s otvorenym koncom a plynule meniacimi sa podmienkami, takze ostava len nadej a snad modlitba:-)) vy mate nejaky navrh??:-)
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 5. 2005 11:59 | Speedy

Velmi zajímavý článek! Tak nějak si kladu otázky i já. Dávám vlastně autorovi za pravdu v tom, na co si potřeba dát pozor a co důkladně mnohokrát zvážit. Než zbrkle konat a krmit potom, ke své smůle, finanční žraloky.
PS Je zajímavé, že k tomuto téma důchodů a právě zde najednou není žádná diskuse. Ač toto téma je jindy dosti i výbušné a právě článek jde jaksi protisměrně tomu, kudy jsme v návrzích naší důchodové reformy vedeni či přímo zaváděni. Že by tak proto, že autor, a ke své smůle, není na kandidátce některé z našich (tj. českých) politických stran? :-))
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Renata Vesecká

bývalá nejvyšší státní zástupkyně

Miroslav Kalousek

politik

Renata Vesecká
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 5 duelů
×
Miroslav Kalousek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services