Chceme svým rodičům přispívat na důchod přímo?

Rádi byste část svých příspěvků na důchodové pojištění odváděli namísto státu přímo svým rodičům? Myšlenka to není neproveditelná a snad ani politický odpor není v tomto případě příliš pravděpodobný. Jak by takový penzijní systém mohl fungovat a jak dosáhnout fiskálně neutrálních dopadů?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 5. 2005 16:35, Kateřina

Jaký systém je nejspravedlivější to nevím. Ovšem právě o ty špatně vychované děti (mimo jiné) tady jde.
Na otázku "kdo bude spravovat prostředky, které děti přispívají na důchod svých rodičů, kteří ještě nedosáhli důchodového věku" odpověď znám: Nikdo.
Dítě nahlásí účet rodiče a tam bude přesměrována příslušná část pojistného. Může to být účet důchodového připojištění, ovšem není to nezbytné.

Zobrazit celé vlákno

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 5. 2005 11:49, Honza H.

Pokud bude platit, že dítě je luxusní zboží a člověku se vyplatí nemít je, protože pak může v klidu celý život pracovat, užívat si života a mít vyšší důchod než ten, kdo se jako blbec staral nějakých 15-25 let o děti, pak budou mít rodiny tak maximálně jedno dítě a budou bydlet na hromádce v nemanželském svazku, protože jim to rodinný život komplikuje nejméně. Pokud se na tom nic nezmění, tak se tu může debatovat donekonečna jak v parlamentu.

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 38 komentářů)

2. 5. 2005 19:49 | Jirka

Máte pravdu, že návrh je trochu idealistický. A jsem rád, že i přesto nad ním nelámete hůl.
ad 1) Takovým případům je těžké bránit, protože rodiče bohužel v těchto případech hájí a kryjí svoje děti. I v tomto bodě však návrh přináší jedno vylepšení. Zatímco dnes si hyeny přijdou pro důchod, na který díky své nechuti k práci a nezaměstnanosti třeba vůbec nepřispívají, v budoucnu budou přes své rodiče méně okrádat řádné občany (jen o min. důchod) a zbytek pokud nedali - nedostanou. ad 2) V případě slušně vychovaných dětí samozřejmě není třeba mít obavy. Ty nepotřebují zákon. I ti, kteří žijí za Atlantikem často posílají rodičům obrázky prezidentů. U těch ostatních je to podobné, jako když nepracují. ad 3) Nejvhodnější mi připadají děti. Jen mám obavy, aby tím nebyli zvýhodňováni rodiče či pěstouni, kteří dítě nejvíc rozmazlovali. Ke spravedlivému posouzení ceny dobré výchovy je třeba určitá zralost, která bude velmi mladým lidem chybět. Mělo by být možné změnit poměr dělení příspěvku na důchod.
Nejvíce mi asi vadí, že výdělek dětí (a tím i příspěvek rodičům) není zcela úměrný úsilí vynaloženému na výchovu dětí. Na té se bohužel podílí i okolí bydliště, škola, party atd. Dítě může často snadno propadnout nějakému špatnému vzoru a někdy i skrytě. A samozřejmě i opačně. Dítě může svojí kvalitou rodiče daleko překonat. Mělo by pak mít alespoň možnost na špatné rodiče přispívat méně nebo vůbec a více odevzdávat státu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 5. 2005 14:03 | KarelM

1) Nikdo - je to na vztahu rodicu a deti. Rozhodne je ale levnejsi a lepsi, kdyz se o osudu tech penez rozhodne v rodine, nez kdyz o nich bude rozhodova stat, kontrolovat jejich vyuziti, atd.
2) To je riziko. Odpovedi jsou v podstate dve: (i) pokud bude obdobny duchodovy system v te jine zemi, tak to problem neni. (ii) Pokud nekdo odchazi prispivat do ciziny, musi i zvazovat dopad sveho rozhodnuti na rodinu. Uvahy o podpore rodicu by mel zakalkulovat do sve ucelove funkce. To je snad normalni. Navic, byla by to i jista regulace ze strany, aby lide neutikali prispivat do jinych duchodovych systemu. :) Nevim, jak je to v soucasne EU, ale mozna existuje moznost prispivat do duchodoveho systemu jineho statu nez ve kterem momentalne pracuji. Pokud vim, tak nektere staty vraceji zaplacene duchodove prispevky re-emigrantum (navracenym emigrantum).
3) No deti prece - to je na tom to lakave a hlavni princip. Zadny stat, zadna komise, zadny urednik.
Na vsechno lze vymyslet negativni priklad.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 5. 2005 13:43 | KarelM

A) nejmenuji se Supr Myslenka B) Nejdrive si poradne prectete clanek, treba pak budou mit vase dotazy alespon tu patu, kdyz ne hlavu a patu.
Pro pomalejsi tedy prepisuji (copy&paste) z clanku. "Rodiče, jejichž děti zemřely (s tím, že rodiče své děti mohou přežít je třeba bohužel počítat) by příspěvek dostávali dál ze státního účtu. Více než plně by byl kompenzován nevyužitými příspěvky těch, jimž už naopak zemřeli rodiče."
C) Nikdo nerika, ze by tenhle system vyresil vsechny extremni priklady a outliery. Nicmene to je rozhodne lespi, nez asocialni system, ktery mame ted.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 5. 2005 9:16 | Karel Brzobohatý

Mě se to líbí. Hledám dost často možnost jak finančně pomoci svým rodičům, ale oni samozřejmě přímo peníze odmítají, a proto vždy posílám peníze na jejich účet nebo něco koupím a pod. Protože ještě nejsou v důchodu, tak jsem v poslední době pro ně začal plnit "fond důchodu", tedy střádám jim peníze, které následně nechám posílat jim jako penzi z privátního sektoru. Rodiče si naši péči zaslouží.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 5. 2005 7:47

Nač to komplikovat. O rodiče by se musely starat jen jejich děti a stát by byl mimo. Prostě jak za starých časů.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 5. 2005 7:46

Hovadina na n-tou. A co mrzáci, nezaměstnaní, dočasně nezaměstnaní, bezdomovci, přivandrovalci, nemocní, podvodníci, ti, kterým zemřou děti, bezprizorní děti, ad., ad..? Trochu myslet by to chtělo!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 5. 2005 13:42 | Fredy

Kdysi se tu o tom již psalo. Myšlenka je to dobrá, ale její realizace by si vyžádala hlavně změnu myšlení lidí. A to obou táborů. Většina ohlasů je více, méně z řad uvědomělých jedinců. To není urážka, ani posměch. Jenže dnešní realita je spíše opačná. Mnoho rodičů, důchodců, otevřeně, či skrytě, podporuje své dospělé děti. Mnoho těchto dětí s tím i počítá. Někteří si to i vynucují. A co je ještě horší, že s tím počítá, nepřímo, i vláda. A teď, jak z toho ven? Vidím několik sporných hledisek.
1) Kdo zabrání případům, kdy "děti" přepošlou daňově ošetřené peníze svým rodičům a pak si je dojdou od nich vyzvednout? Spekulativní úspora na daních, či odvodech. 2) Jak řešit případy, kdy děti (patrně i velice vzorně vychované) budou pracovat třeba v EU pro Českou republiku a nebudou na její výplatní listině? V Bruselu je již dnes úředníků tolik, že tam snad jiného člověka ani nepotkáte. 3) Kdo bude rozhodovat o tom, komu bude příspěvek posílán? Děti? Nebo bude rozhodovat stát? Či nějaká komise? Nebo o to budou žádat rodiče? Či bude potřeba souhlas obou stran?
Přes tyto a mnohé další problémy si myslím, že by to byla správná cesta od anonymity k větší rodinné sounáležitosti.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 5. 2005 13:41 | Gergi

Priklanim se spise k puvodnimu navrhu ING, aby ve vysi PAYG duchodu byly automaticky zohledneny skutecne prispevky deti. To znamena, ten kdo nema deti, nebo jehoz deti neprispivaji do systemu by mel jisty minimalni duchod. Je ovsem potreba vyresit mobilitu pracovni sily v ramci EU, aby nekdo nebyl penalizovan za to, ze jeho deti se prestehovaly do jine zeme v ramci unie. Bezdetni by si museli nasetrit, tam neni co resit.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 5. 2005 13:33 | Rypal

Ty super myslenko.A hjak to bude kdyz rodic vychova dite,ktere mu na tu penzi bude chtit prispivat, ale nebude moci ? Doporuci si dijit na hrbitov a podivat se na nektere pomniky. Bohuzel se stava,ze nekdy deti zemrou drive( asi je to nejhorsi co muze byt, jit na pohreb svemu diteti).Jak by se to pak resilo?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 5. 2005 13:13 | Není to zase tak dobrá myšlenka

Vyvozovat z faktu, že dobře vychovávám své děti, že nakonec i budou dobře vychované, je nesmysl. Resp. je to příliš krátké spojení - zvlášť v dnešní době. Takže idea jako taková bez ohledu na reálné podmínky je sice fajn, ale NENÍ použitelná zde v tomto čase a v tomto místě.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 5. 2005 12:35 | KarelM

Problem je v tom, ze takovy odpovedny potomek je vlastne penalizovan za svou odpovednost. Pro uspesne neni problem financne a materialne podporovat rodice a takova podpora u nich je pod zaokrouhlovaci chybou. Spouta (vetsina) lidi ale ma co delat, aby prezili s jejich vyplatou a zajistili dustojne zivotni podminky pro sebe.
Daleko zavaznejsi je ale neochota rodicu prijimat tuto podporu a ubirat svym detem zdroje jejich rozvoje - vzdyt o tom sam pisete. V clanku naznaceny system by to odstranil. Podpora rodicu by nebyla penalizovana, byla by normalni a pro obe strany vyhodna. A to by bylo urcite dobre.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 5. 2005 12:16 | jezevec

Nápad má jedinou drobnou slabinu - a totiž že ani dnes rozhodně nikdo nebrání slušně vychovaným dětem, které jsou v životě úspěšné, přispívat svým rodičům přilepšení k důchodu. Možností je přehršel: peníze jsou obvykle eticky nepřijatelné, tak nějaké skrytější formy. Třeba donést "těžký" nákup (kartony mlíka, šťávy, 20kg prací prášek, dvě basy vína, apod) a nenechat si ho zaplatit. Zajistit a a zaplatit nějakého řemeslníka. Pozvat je na dovolenou a "špatně" spočítat případný příspěvek. "Půjčit" jim k používání auto, které dočasně zbylo ve firmě nebo v rodině. Platit za ně inkaso, telefon, energie - aby se nemuseli omezovat v tom jak si zatopí a komu zavolají. Holt to neni daňově odečitatelné, a na parazity musíte platit stejně - no ale je tohle argument? Pomáhat rodičum je fajn. Nejen v případech, kdy děti dostaly od rodičů do začátku barák, či k maturitě auto.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 5. 2005 11:58 | Jirka

Již jsem se v některé předchozí diskusi na podobné téma zmínil, že sociální péče státu dusí přirozenou péči v rámci rodiny. Mnoho lidí necítí potřebu starat se o své rodiče či děti, protože "od toho je tu přece stát". Vítám proto návrhy, které směřují k návratu vzájemné úcty a podpory do rodiny.
Popsaná idea idealizuje jednu věc: Rodiče, kterým se podařilo dobře vychovat děti, budou odměněni vyšším důchodem, než rodiče špatně vychovaných dětí. To je v pořádku. Neplatí to však docela. Dítě s vysokým příjmem nemusí být ještě dobře vychované. Tito "úspěšní" lidé se často vyznačují ostrými lokty, jejich jediným cílem je maximální zisk a někteří se dokonce prosadí pomocí nezákonných metod. Děti, vychovávané k úctě k ostatním, laskavosti a skromnosti (zajisté chvályhodně), nebudou moci svým rodičům za takovou výchovu zaplatit tolik, jako ty, které byly vedeny k honbě za ziskem. Také je známo, že řada úspěšných podnikatelů má nižší vzdělání (a horší školní výsledky), což paradoxně způsobuje, že si s ničím nelámou tolik hlavu, jako lidé s vyšším vzděláním a právním vědomím. Ti vzdělanější pak narážejí na bariéry, které méně vzdělaným nedělají problém, neboť o nich ani neví. Laskavý rodič ovšem asi oželí trochu peněz a bude se těšit z lásky svých dětí. Té se rodič, orientovaný na majetek, patrně nedočká. Neboli: každému, co jeho jest.
Život je plný kotrmelců, takže řada dětí projde několika rodinami. Proto bychom se měli zamyslet nad tím, jakým způsobem nasměrovat peníze od dítěte k rodičům (pěstounům). Biologičtí rodiče nemusí být ti, kteří dítě vychovávali nejlépe (pokud vůbec). Proto si myslím, že o směru peněz by mělo rozhodnout samo dítě. Je tu ovšem nebezpečí, že bude mít tendenci upřednostňovat ty pěstouny, kteří ho nejvíce rozmazlovali. Je také otázka, zda by měl příspěvek směřovat pouze k jedné ženě a jednomu muži (které dítě považuje za skutečné rodiče), nebo zda by měl být dělen mezi všechny vychovatele, kteří hrají roli v životě dítěte. Dokonce mne napadá, že ten příspěvek by měl směřovat k tomu rodiči (pěstounům), který se o dítě skutečně staral a obětoval část svého produktivního života. Tím by se současně řešil i problém (většinou) matek, které mají kvůli dětem zpoždění v kariéře a nemají po dobu jejich výchovy možnost spořit na důchod.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 5. 2005 11:06

Postřeh se současnou garniturou je správný - to přešlapování na místě tu bude za 4 roky, za 10 let... a deficit na účtech větší a větší - stejně jako frustrace těch, kteří tu v diskusích navrhují životaschopná řešení. Vždycky prosazuju, že nadávat na politiky, nebo nedejbože čekat na řešení od nich, je marná snaha - člověk takhle pročeká celý život. Sám se divím, proč tak málo lidí chce zkusit prosadit své dobré názory v praxi? Měl by někdo chuť se do toho vložit napřímo? Třeba jen publikovat, třeba rozhýbat nějaký hnutí či tak... hlavně se pořád jen nevztekat na diskusních fórech, to se nic nezmění. Je nás už pár lidí, kontakt viz výše.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 5. 2005 10:27 | Jarmila

Jakápak hovadina? Proč má být z MÝCH daní (z Vašich ať je placeno co chce), cokoliv placeno přivandrovalcům nebo podvodníkům? A bezprizorní děti? Chcete mi namluvit, že je tu zapoměli mimozemšťani? KAŽDÉ dítě má rodiče, ale jen někteří jsou ochotni se o děti zodpovědně postarat. Jiná kapitola jsou lidé invalidní a ti, co by zoufale chtěli mít děti, ale nemohou. I tam je ale řešení, a tím je pěstounská péče, bohužel málo podporovaná a ještě mizerněji zaplacená, nebo adopce, která už není podporovaná vůbec.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 5. 2005 9:50 | KarelM

Je to supr myslenka. Ted jeste najit zpusob uvedeni do praxe. Nedovedu si predstavit, ze by neco podobneho navrhla a prosazovala soucasna politicka garnitura.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 5. 2005 9:47 | Fredy

Máte dobré srdce. Vaši rodiče si případnou pomoc jistě zaslouží.
Také souhlasím s tím, že je to dobrý nápad. Jen mám obavu, že je pro naše politiky až moc jednoduchý, transparentní, proveditelný a tudíž nezajímavý. Rád bych se mýlil.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 5. 2005 7:16 | Luma

Až na to autorství nápadu - nápad je to starý, jak svět...autorům z ING jsem ho psal loni, ale i tak se necítím autorem...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Kočka

podnikatel

Radim Jančura

podnikatel, Student Agency

Jan Kočka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Radim Jančura
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services