Penzijní reforma: vrátí Bezděk politiky zpět do reality?

Martin Zika | | 20. 4. 2005 | 31 komentářů
Po nedávné prezentaci dalších výsledků vládního týmu pro penzijní reformu se začíná ukazovat, o kterých návrzích má smysl jednat dále a o kterých už nejspíš ne. Zároveň se vkrádá nepříjemná otázka: budou moci výstupy vládního týmu sehrát významnější roli při politickém rozhodování o reformě?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 4. 2005 11:57, KarelM

Obavam se, ze premyslite pouze malo kroku dopredu. :) Jedna vec je, jstli se mi nejaky navrh libi nebo ne, druha vec je jeho realizovatelnost. Napriklad navrh ODS by se mi celkem libil - posiluje odpovednost jedince, snizuje odpovednost statu. Nicmene je tady jeden problem. Pokud bude v budoucnu nezodpovednych jedencu, kterym "staci duchod jen na chleba a rum", dostatecny pocet, budou mit dostatecnou silu zmenit pravidla hry. Co vam pak bude platne, ze jste cely zivot investoval do sve budoucnosti, kdyz budouci vetsina nezodpovednych vam vase uspory proste sebere? To je problem. Myslite si, ze je problem "demokraticky" si odhlasovat, ze penzijni fondy se znarodni? Tak to muze jednoduse dopadnout s kazdou investici. Staci se trochu ohlednout do historie.

Jinak preji hezky den z klidne stari ;-)

Zobrazit celé vlákno

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 4. 2005 16:03, Jarmila

To by se ale s vybranými penězi nesmělo kouzlit. Nezapomeňte, že penzijní účet byl v přebytku dobře 40 let. Rozumně hospodařící stát přebytky investoval do infrastruktury a přirozených monopolů (vodárenská a elektrárenská soustava) apod. My jsme tu všechno zprivatizovali, především do rukou zahraničních vlastníků. Jaký myslíte že mají zájem? Blaho českého národa? Ha, ha, ha! Doma mají také voliče, takže veškeré, ale opravdu veškeré zisky odplývají z této kotliny a obrozenci se obracejí v hrobech, protože oni bojovali za národ samostatný nejenom ve sféře duchovní, ale především ve sféře ekonomické, což nám kdysi v hodinách dějepisu poněkud uniklo. Teď už nám tu kromě Pražského hradu nepatří téměř nic. Polistopadové vlády nasazují genocidní politiku. Za pár let bude tedy možné ještě vyměnit zdejší obyvatelstvo za jiné, pracovitější a nekecající na internetu jakési bludy o demokracii, pravdě, lásce a svobodě.
Vážený, jakýpak důchod? Budeme pracovat hezky až do smrti!

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 31 komentářů)

20. 4. 2005 16:54 | Jirka

Pátral jsem jak na oficiálních stránkách expertního týmu, tak i v textu modré šance, ale nenašel jsem jasnou odpověď. Určitě je tu vidět, jak je to dělení odvodů k ničemu. V návrhu Modré šance je ta neprůhlednost daňové zátěže na výplatních páskách kritizována nad samotným návrhem důchodové reformy. Podle toho dokumentu by se měl výpočet z hrubé mzdy nahradit výpočtem z tzv. superhrubé mzdy, která je rovna 1,35 násobku hrubé mzdy (tj. hrubá mzda + souč. odvody za zaměstnavatele).
Jelikož to snížení odvodů je podle článku plánováno z 28% na 20,5% a za zaměstnance je odváděno pouze 6,5% na DP, bude zaměstnavateli ulehčeno minimálně o 1% z jeho 21,5%. Pokud však bude návrh Modrá šance pro svobodu volby v sociálním systému aplikován jako celek, není se čeho obávat. Odvody za zaměstnavatele se stanou odvody zaměstnance, hrubé mzdy vyskočí o 35%, čisté o 7,5% ušetřených na odvodech. Pokud budou výplatní pásky dál 2/3 odvodů tutlat, bude to otázka tlaku zaměstnanců a odborů na zaměstnavatele. S tlakem ze strany státu pod vedením ODS nepočítám. Jelikož současná mzdová politika zaměstnavatele tlačí až k propouštění, pokud se jim za vysoké mzd. náklady někdo nevyplácí, přinejmenším se tyto tlaky uvolní a za ušetřené náklady možná někdo další nepřijde o práci, případně ji získá. Takže to bude pozitivní změna, i kdyby zaměstnanec dostal je část ze 7,5 procentního bodu z odvodů. Výsledný náhradový poměr bude téměř stejný, jako u návrhu ČSSD a navíc pro každého. Z NDC by podprůměrný zaměstnanec dostával také podprůměrný důchod. To by u většiny lidí znamenalo jít pod hranici životního minima.
Byl jsem zastáncem opatrnějšího postupu. Ačkoli jsem pro spravedlivé zásluhové řešení, představa bouřících se davů, které začaly pobírat minimální rovný důchod mne děsila. Ale pokud to vychází v NDC ještě hůř pro nízkopříjmovou většinu a to bez snížení odvodů, nemám o čem přemýšlet.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 4. 2005 15:41 | Ervín

Pokud máš ve znaku třešně,není se co divit.Tvůj názor ti nikdo nebere,ale nezávidím Ti!Prožrat si svůj život?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 4. 2005 15:00 | Pavel

No, když si vezmu historii České kotliny, ve které během posledních sta let nebylo období delší třiceti let, kdy by úspory obyvatel nebyly aspoň jednou znehodnoceny, pak nejzodpovědnější chování je všechno prožrat, dokud ty prachy mají aspoň nějakou hodnotu. Kdo šetří, šídí sebe i své děti a stejně o své úspory přijde, než dožije důchodu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 4. 2005 13:53 | Jirka

Jak vidím z některých příspěvků, stále je nejobávanějším návrhem ten od ODS. Máme-li se bát 20% náhradového poměru pro rovný důchod, který je navíc paradoxně nejsolidárnější ze všech návrhů (neboť pojistné bude odváděno stále úměrně příjmům, ale základní důchod bude stejný pro všechny), proč se nikdo nebojí 23% náhradového poměru, ke kterému spěje NDC systém ČSSD, který je opět paradoxně nejméně solidárním, neboť důchod bude úměrný odváděnému pojistnému?
V případě návrhu ČSSD se navíc nepočítá se snížením odvodů, tak jako u ODS. Bohatí si tedy polepší (co se týká důchodu od státu) na NDC, ne na rovném důchodu, chudí naopak. Návrh ODS je pro bohaté výhodný z toho důvodu, že část pojistného budeme moci zhodnocovat podle vlastního uvážení a máme tak šanci nastřádat si na víc, než je díl, o který nás nový systém připraví. Rozhodně ne proto, že by jim návrh ODS sliboval peníze na úkor chudých. Pokud budou na tomto systému někteří hůře, tak proto, že ušetřené pojistné utratí dříve a k jinému účelu, než k zajištění svého důchodu.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 4. 2005 12:51 | Petr

Ano, ja to vidim jinak - nekdo konecne do tohoto chovani musi riznout, jinak se k te osobni odpoevdnosti nikdy nedostaneme. Ano, jsem za to, aby kazdy dostaval stejny zakladni duchod vymenou za snizeni plateb na duchodove zajisteni. A ano, pokud si nekdo takovym spusobem snizene platby "prozere", je to jeho problem, a za 30 (50, kolik chcete) let bych ho nechal pouze a jen na tom duchodu...
Netvrdim, ze se lidi zacnou chovat zodpovedne, ale nekde se zacit musi - a lidi musi videt, ze pokud se zodpovedne chovat nebudou, tak proste nebudou mit...
Nemluvim o situaci, kdy se nekdo dostane do spatne zivotni situace nezavinene, v takovem pripade je solidarita potrebna, ale pokud si nekdo spatnou situaci zavini sam tim, ze spoleha na to, ze to "stat" za nej vyresi, tak tam bych byl nekompromisni...
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 4. 2005 12:36 | jsk

Nemohu se zbavit dojmu, že návrh ODS je výhodný především pro zaměstnavatele (podnikatele) a nevýhodný pro zaměstnance. Těm sice bude ponechána jedna třetina (nebo jiná část) pojistného k dispozici, ale dvě třetiny, které "za ně" dosud platí zaměstnavatel (a jsou jeho nákladovými položkami), zcela jistě nepůjde na jejich důchod, ale sníží náklady (zvýši zisk podnikatelského subjektu). Nebo si snad někdo myslí, že o tuto částku bude zvýšena mzda zaměstnanců?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 4. 2005 12:15 | Dvakrát o odpovědnosti

První poznámka se týká politiků. Všichni víme, co jsou to za lidi, takže můj osobní tip je tento: závěry expertního týmu proženou svými sekretariáty a vytvoří z nich zdůvodnění, proč právě jejich návrh je ten nejlepší. V konečné fázi se servou jako zvěř už nikoli na základě fakt a odborné diskuse, ale podle toho, kdo z kterého hnízda pochází. (Tedy doufám, že mi tento tip nevyjde...) Druhá poznámka je pak k nám všem. Návrh ODS hodně spoléhá na osobní odpovědnost a to je jeho zásadní mínus (odborné vady nejsem schopen posoudit, nejsa ekonomem). Co je vede k závěru, že se lidi najednou začnou chovat odpovědně, když to téměř nikdy jindy ve své většině nedělají? Pochopitelně nejde nechat je být, ať si dělají co chtějí, jinak tu za 30 let nastane sociální horor. Bohužel to nejde, a bohužel jsou varianty spoléhající se na odpovědnost nebo inteligenci lidí předem odsouzeny k neúspěchu. Nebo to vidíte jinak?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 4. 2005 11:10 | Hečko

V tomto článku se autor zmiňuje,jestli jsou všichni sami sobě zodpovědni(návrh ODS o rovné dani).Bohužel,tento národ si zvykl na pomocnou ruku až moc.Závislost na cizí pomoci ještě umocnila,svou politikou sama ČSSD. Myslím si,že pokud se tato varianta rovného důchodu prosadí,bude to pro mnohé kruté zjištění.Na druhou stranu,to snad konečně nastartuje ty,kteří se vezou v závěsu.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 4. 2005 9:13 | Kateřina

Pardon - v článku není. Je to na www.reformaduchodu.cz. Pro redakci - mohli byste tam dát link, prosím?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 4. 2005 9:11 | Kateřina

V materiálu Bezděkova týmu to je - použijte link z článku.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 4. 2005 8:08 | KarelM

Pro jednotlive varianty mi chybi odhad, jaky je pomer mezi vlozenymi prostredky a vyplacenymi duchody pro jednotlive socialni skupiny. To je pro me jakes takes kriterium. Je ve variantach uplatnen odhad administrativnich nakladu?
Zajimave by rovnez bylo uverejnit komentare politickych stran k vysledkum simulace.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Karel Janeček

podnikatel, RSJ

Petr Chmela

podnikatel, Tescoma

Karel Janeček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů
×
Petr Chmela
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services