Výpočet čisté mzdy 2025
Interaktivní grafiky
Jakou kartu dostanete? Podívejte se na přehled podle bank
Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více
Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny
Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více
Takhle vám vysajou účet. Podívejte se na triky podvodníků
Přijde e-mail, SMS, zpráva na Facebooku. Píše banka, doručovací služba nebo i finanční...více
Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety
Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více
Které řetězce vás dál matou? Prozkoumali jsme slevy
Po roce jsme znovu prošli největší obchodní řetězce. Zajímalo nás, jak vypadají jejich...více
Doporučujeme
Přihlášení k newsletteru
Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.
Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.
Ivo Valenta
podnikatel, Synot
Michal David
hudebník a podnikatel

52,63 %
z 19 duelů

46,15 %
z 13 duelů
Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů
Diskuze: Jak funguje investiční životní pojištění II.
Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)
Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy
25. 4. 2005 21:56, Karel Brzobohatý
Stadardně se používají úmrtnostní tabulky s cca 10-20% pravděpodobností zisku z úmtnosti a je jedno o jaký jde produkt.
Budeme-li mluvit o IŽP, kde je v případě smrti vráceno pouze zaplacené pojistné, je užita nějaká nejnovější tabulka z ČSÚ, která je "trochu" upravena aby byla monotonně rostoucí, tedy aby některé abnormality daného roku v populaci byly vyhlazeny.
Pokud zde je již pojistná částka na smrt stanovena jinak než jen zaplaceným pojistným a nejedná se o "směšných" např. 20 tis. kč, je standardně použita tabulka pro pojištění s rizikem smrti včetně zkoumání zdravotního stavu vstupujících klientů, jak se o tom zmiňujete. Tato tabulka je samozřejmě použita po odsouhlasení se zajistitelem, který má větší přehled o daném trhu a chování pojištěných a jejich schopnosti pravdivě odpovědět na všechny otázky pojistitele ohledně jeho zdravotního stavu.
Pokud jsem byl na Vás moc obecný, můžeme si tady chvíli dopisovat :-)
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
Další příspěvky v diskuzi (celkem 8 komentářů)
25. 4. 2005 21:56 | odpovědný pojistný matematik pojišťovny Štěstí
25. 4. 2005 18:36 | ZIL
Kontrolní otázka: A co když mám vysoký krevní tlak nebo jsem obézní, nebo trochu piju a trochu kouřím? Myslím, že tyhle neduhy popisují značný díl populace. A pojišťovna mě nepojistí. Z čehož je zřejmé, že pokud se pojišťuje jiný vzorek obyvatelstva, než z kterého jsou vypočteny úmrtnostní tabulky je story u úmrtnostních tabulkách poněkud mimo mísu.
Takže, abych si o Vás nemusel myslet, že se ve Vaší odpovědi jednalo jen o výkřik potrefené husy, dovoluji si i já požádat o osvětlení vztahu mezi souborem populace (ČSÚ, úmrtnostní tabulky) a souborem pojištěných. Věřím, že Vy dohánět nic nemusíte, a že to vysypete z rukávu :-)
Ke strážníkům: napsal jsem "individuum s mentální úrovní městského strážníka". Jestli jste si dovodil, že jsou strážnící blbci, měl byste se jim za to jít omluvit. Určitě budou mít radost.
Nic si z toho ale nedělejte, já si to myslím taky. A za ty peníze, které nás stojí si myslím, že by alespoň mohli sbírat odpadky po ulici a omlouvat se jim za to rozhodně nehodlám.
25. 4. 2005 13:26 | odpovědný pojistný matematik pojišťovny Štěstí
vždy se k výpočtu výše pojistného použijí základní parametry jako jsou věk, zdravotní stav, pohlaví, doba trvání (rok nebo celá doba smlouvy), výše pojistného krytí a distribuční kanál (způsob výplaty provize)
25. 4. 2005 8:10
Zajímavá otázka: Jak to tedy funguje, když ne takto?
24. 4. 2005 19:01 | Zdeněk
23. 4. 2005 22:28 | ZIL
23. 4. 2005 20:19 | H.
22. 4. 2005 16:39 | Chytil