Komunisté jsou živou hrozbou

Erik Tabery | | 15. 4. 2005 | 142 komentářů
Žádná jiná politická strana nebudí takové obavy jako ta komunistická. Přitom se ale stále častěji ozývá, že je to zbytečný strach, neboť komunisti jsou již strana demokratická a se svou předchůdkyní nemá nic společného. Je to ale skutečně pravda? Není to jen přání, které se nezakládá na pravdě?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 4. 2005 9:28, Jarmila

Ještě k premiérovi:
"to, že je Gros ťuňťa neznamená, že udělal něco protizákoného". Nezlobte se, jeho strýček Vik a Vikův sponzor Rod jsou pro mně důvěryhodní stejně jako Babinský se svatozáří. A pokud premiér řekne národu prostřednictvím televizní kamery, že je dobře že se o projektu jeho ženy mluví, protože jeho rodina na tom aspoň vydělá a následně že by nechtěl svou politickou kariérou ohrozit podnikání své ženy, nemá na místě premiéra co dělat! A myslím to opravdu upřímně :-)) Ve SKUTEČNÉM demokratickém státě by totiž na tom místě už druhý den nebyl! Tohle by si nedovolil říct na jednání ani neuvolněný starosta v Horním Dolní, protože by mu spoluosadníci vzteky vymlátili okna a donutili ho k demisi. Zatímco náš premiér se omluví a naivně se domnívá, že je všechno v pořádku.
PS: já mu v začátku i docela fandila, protože byl mladý a mohl mít odvahu se pustit do nějakých reforem. Ono je toho u nás tolik co změnit, že by mi bylo vcelku jedno, jesli je v čele levý nebo pravý. Dodržovat zákony a snažit se o rozvoj národa mohou oba.

Zobrazit celé vlákno

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 4. 2005 12:03, Benedikt P.

Proč se vůbec otíráte o Ameriku? Kdyby nebylo jí, nikdy bychom tu neměli svobodu. Oni mají prostě pohled na svět takový, že svobodu prostě přinesou do celého nesvobodného světa. Jen občas zvolí prostředek, který se některým lidem nezamlouvá.
Pokud by nešli do Afganistánu, do teď by tam byla uhnízděná al-kajda, kdo ví, třeba by již neohrožovala jen Ameriku, ale začala by diktovat svoje požadavky i Evropě. Když muslimští teroristé zabíjejí Američany, je to podle vás dobře, ale vždyť ti magoři zabíjejí i vlastní muslimy.
Jsem rád, že Amerika má sílu a prostředky pro boj proti terorismu.

Zobrazit celé vlákno

-16
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 142 komentářů)

20. 4. 2005 17:10 | Starmen

"Na rozdíl od Vás je mi celkem jedno, JAK to začalo" - proboha to ale byla pouze reakce na to, že socialismus vytvořily režimy demokratické a svoboda !!!! tím jsem chtěl pouze říct, že režimy ne nepodobné socialistickým byly daleko dříve než režimy demokratické a právní... toť vše. V tomto smyslu jsem říkal že přece nejde o to, jak bylo dané režimy vedeny, ale co bylo první !!!! Samozřejmě že mi není jedno, co se při něm děje.. ale z hlediska toho, co bylo první to je přece irelevantní, nebo snad ne ? Když projede první cílem ten a ten, tak projel první cílem a je to neoddiskutovatelné... až potom se můžeme bavit o tom, co při tom všecko způsobil. To je přece už věc jiná !!!
"lže jak desetiletý kluk" - to je zajímavé, jak všichni do toho vidí a ví přesně jak to bylo/je. Já tuto kauzu poměrně sleduji a rozhodně teda nevím, jak to tam přesně bylo.. ono totiž pokud to člověk myslí vážně, tak nesmí dát na doměnky a předkládané neprokázané argumenty. A potom zjistíte, že o tom vlastně pořádně nikdo nic neví. A to, že je Gros ťuňťa neznamená, že udělal něco protizákoného.
"Koryta se drží jak h*** košile a nepustí se ho a nepustí" - byl zvolen, stranické grémium mu i po tom všem vyjádřilo důvěru. Takže protože ODS se chová jako banda hulvátů s Topolánkem v čele (což mě pekelně štve, protože jsem jejich volič (jsou pro mne "nejmenší zlo")) a vyvolává dojem obrovského skandálu neznamená, že by se Gros měl sesypat a odejít. To by si potom kdokoliv mohl písknout, vyumělkovat něco na někoho a požadovat jeho odchod. Až se Grosovi něco prokáže, tak pak ať táhne. Zatím to jsou jen kecy.
"Nezlobte se, ale za vládce nehovoří slova" - s tím naprosto souhlasím.
" Tam se ale nebombardovalo, tam přece není ropa, že?" - ano není.. ale oni taky na ameriku nezaútočil !!!! Berte to jak chcete, ale první, kdo zaútočil, byla AlKáida. Po tom útoku jako měli Američani sednou nazadek, ukázat prstem tytyty ať se to neopakuje a hotovo nebo co ? Když Vám někdo na ulici rozbije ústa, tak mu ještě podáte ruku a chleba ??? Osobně jsem s odvetným útokem souhlasil do doby, než bylo proti společenství národů (Německo, Francie ...). Pak už jsem s tím nesouhlasil, ale ne proto, že jsem odsuzoval protiúder, ale proto, že to neodsouhlasili ostatní národy, která jsou v podstatě "na stejné lodi" jako USA. Amerika se totiž chová trošku arogantně jako "policista světa". To je fakt. Ale každá mince má dvě strany. A poud se nepletu, tak Ropa je pořád Iráčanů a slyšela jste co vlastně ameriku toto vojenské tažení stálo peněz ??
"že se s nimi zachází nehospodárně a pokud se našim papalášům nedostávají, klidně nám v kapsách zašátrají hlouběji" - s tím taky souhlasím. Obrovská plýtvání hlavně (a nejen) ve státní správě.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 4. 2005 16:01 | Jarmila

Na rozdíl od Vás je mi celkem jedno, JAK to začalo, ale není mi jedno, co se při tom děje a ani nemusím být u toho jak to skončí. Pokud to totiž půjde tak jako doposud, tak to skončí celkem rychle. Mně vadí demokracie jen na papíře. Mně nevadí, že si premiér půjčí na byt, není první ani poslední. Ale vadí mi, že není schopen říci, od koho si půjčil a byvši přistižen při čemsi nekalém, lže jak desetiletý kluk. Koryta se drží jak h*** košile a nepustí se ho a nepustí. Druhý se pasuje na strážce morálky a pak se ukáže, že vilka byla postavena ze státního, ba i byteček za několik miliónů má pochybný původ. Nezlobte se, ale za vládce nehovoří slova, ale činy. Havel mlel cosi o lásce a pravdě a pak podpořil bombardování Jugoslávie i Iráku. Pokud se pamatuju, tak jediný, kdo tenkrát protestoval, byli právě ti odsuzovaní komunisti. I modroptáčníci stáli za Američany a mleli cosi o zavilém režimu a zbraních hromadného ničení. Zbraně se nenašly, režimy jsou leckde na zeměkouli ještě horší. Tam se ale nebombardovalo, tam přece není ropa, že? Mně nevadí, že platím daně, i tu výši bych možná spolkla, mně vadí, že se s nimi zachází nehospodárně a pokud se našim papalášům nedostávají, klidně nám v kapsách zašátrají hlouběji. Proč ne, když si to necháme líbit? Vadí mi, že mi stát bere nemalý peníz na důchod, ale když má dáti, vymluví se na těžkou hospodářskou situaci, úmrtnostní tabulky, na nízkou porodnost a dáti nechce. Totéž platí pro školství, zdravotnictví a další. Kritizovali jsme za komunistů, že stát má moc úředníků. Dneska jich je 3x víc. kritizovali jsme bordel ve státě. Dnes je tam také. Kritizovali jsme výhody mocných. Dnes jsou ještě větší. Kritizovali jsme nadbytečné papírování. Dneska papírujeme 10x tolik. Kritizovali jsme neustálé zvyšování cen. Dneska se zvyšují rychleji. Kritizovali jsme fronty v obchodech. Dneska jsou na úřadech práce a můžeme je v rámci demokracie kritizovat jak je nám libo, neb se to stejně nezmění. Kritizovali jsme úplatky zdravotníkům. Dnes nemáme úplatky, ale pokud chceme lepší péči, musíme za ni zaplatit, protentokrát soukromníkovi. Kritizovali jsme, že nemůžeme sehnat řemeslníka na drobnou opravu. Dneska ho neseženeme taky. Kritizovali jsme, že nemůžeme dětem koupit banány. Spousta lidí jim je nekoupí ani dneska.
Vážení, nikoli slova, ale činy za nás hovoří. Papír snese všechno. Můžeme na něj napsat, že máme demokracii a svobodu, ba dokonce se můžeme usnést a na papír napsat, že vládní krize skončila. To, že to napíšeme na jakýsi pochybný cár papíru, ještě neznamená, že je to pravda.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 4. 2005 10:32 | zinfo

Je vidět, že jste mě nepochopil. Nikde jsem nezmínil modrou šanci, nikde cinkot klíčů. Oni mimochodem necinkali. Proč taky. Jejich svět byla a je manuální práce, hospoda, králíci a jedno prase v chlívku, na které se těší. Hlavně nepřemýšlet. Stále se opakující koloběh. Jim víc vyhovovalo, co bylo. Klady ze současnosti nevyužijí. Neposmívám se jim, jen z mého pohledu vedou omezený život. Ale jsou tak šťastnější.
P.S.: No nic Kozino. A mimochodem pocházeli zrovna z pomezí Domažlicka.:)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 4. 2005 12:37 | Jirka

Zkuste na to jít matematickou úvahou: Mají-li někteří nadprůměrný příjem, musí mít většina příjem podprůměrný. Tak to bylo, je a bude. Ti chudší si drahou kvalitu nekoupí, protože na ni buďto nemají, nebo proto, že jim levnější připadá výhodnější. Možná právě proto, že tomu klamu podléhají, jsou chudí. Boty za 200,- si koupím na vodáckou výpravu, protože zničit dražší je škoda. Ale na běžné nošení si koupím pořádné boty za několik tisíc. Sehnal jsem i celkem kvalitní boty ve výprodeji za několik set, ale to byla klika. Jinak ceny 200 - 1000 jsou podle mého pozorování u bot pořád jedna kategorie, ačkoli je rozsah značný. Spoustu druhů zboží neprodražuje kvalita, ale míra reklamy.
Nevím, zda by se diskontům vyplatilo prodávat i luxusní zboží. Chodí tam i bohatí. Otázka je, zda jsou ochotni platit o řád více za kvalitu a zda jsou ochotni uvěřit, že kvalitu v diskontu najdou. Možná že obchodníci nevěří, že by takové zboží na tom místě prodali a nechtějí riskovat spoustu peněz utopených v ležácích. Spousta zboží podléhá zkáze, modernizaci i módě. Náš malý zájem pak vyhání kvalitu do několika vzácně se vyskytujících obchodů, kde zase nekoupíte nic laciného. Proto nezbývá, než po té kvalitě usilovně pátrat. A když ji objevíme a opravdu nám na ní záleží, měli bychom ji podporovat svou věrností. Čím víc nás bude, tím blíže nám budou příslušné obchody i jejich ceny.
Mrzí mne, že tímto nemohu hájit svobodu, protože za ten stav může právě svoboda. Svoboda zákazníka, vybrat si zboží i obchodníka a svoboda obchodníka při stanovení ceny. Jiný způsob ocenění kvality a její distribuce by však vedl k potlačení té kvality na nějakou úroveň průměrnou, prý dobrou pro všechny. Tím by se zprůměrovaly i příjmy, protože za průměrný výsledek nikdo nadprůměrně nezaplatí. Jen ti, co si vlastní příjmy stanoví zákonem, by zase měli svoje ESO. Ti ostatní jen jeho výlohu zvenčí.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 4. 2005 12:29 | Starmen

Ale to je přece jedno jak to skončilo, co se při tom dělo. Bavil jsem se o tom, jak to začalo !!! Kde má to které uspořádání kořeny a ne jak to tam přímo probíhalo !!! To už je na těch lidech jak je dané zřízení vedeno !!! Vy jste tvrdil, že demokracie a svoboda nechala vzniknout socialismu atp.. jenže ten byl už dávno před tím, toť můj přízpěvek. nic víc. To, že ten si hrabal tam a tam, ten útočil tam a tam je přece věc jiná.
"Tak tu nemluvte o "nějaké" demokracii a o svobodě, já opravdu nevím, co to je, zatím byly vždy a z trochu více delšího časového horizontu jen pro někoho. Skutečně, nikoli jen papírově. Papír snese přece vše." - jak jsem již psal. Pokud nevíte, co to je, pokud nerozpoznáte rozdíl tohoto a minulého režimu, tak je mi Vás upřímě líto.
Nic nevymlouvám speeďuško. Bavil jsem se o tom, kde to vzniklo, ne jak to tam dopadlo.. to je přeci úplně něco jiného a souvisí to přesně s tím co jsem dříve. To že to někdo někdy někde vezme za špatný konec neznamená, že to je špatné !!!
Asi po vzoru p. Freddyho skončím s touto nekonečnou diskuzí.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 4. 2005 12:14 | Jarmila

No, jestli je někde právo nade vše, tak to tu rozhodně ještě nemáme svobodu ani demokracii, ba máme do ní hodně, ale hodně daleko. A myslím to upřímně :-)).
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 4. 2005 12:08 | Speedy

Pokud vím, tak v Řecku nakonec vyhrála Sparta a ne Athény, v Římě zase "ta" Vaše demokracie a svoboda končila císařstvím atd., atd., atd., a to nehledě na to, že potřebnou ekonomickou základnou bylo stále panující otrokářství, krádeže na cizí účet z územních výbojů, vybírání mýtného při kšeftování (kdo obsadil a vojensky udržel patřičný brod, tak vyhrál a hrabal si a hrabal). Tak tu nemluvte o "nějaké" demokracii a o svobodě, já opravdu nevím, co to je, zatím byly vždy a z trochu více delšího časového horizontu jen pro někoho. Skutečně, nikoli jen papírově. Papír snese přece vše. Cha, chááá, a vůbec nezabránily degeneraci sebe sama a především zhroucení seba sama dovnitř do sebe: dokonalé postupné vyhnití a smrádek kolem. Jen těmi olověnými nádobami na víno to nevymluvíte, Anonymku. Ještě, že nakonec přišli ti naši zlatí hoši, prý barbaři a tedy nová krev, že. Než zdegenerovali taky :-)) A po nich další a další...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 4. 2005 11:41 | Jirka

Bože, lžíci? Že Vy jste samostudovala chemii z knížek od jisté Magdaleny Dobromily R.? :-)) Ale pokud jste měla nekvalifikovaného učitele, pak jste svoji zvídavost nějak ukojit musela. To je marné.
Já jsem chodil po škole ještě do chemického kroužku a k Ježíšku jsem dostal malou i větší krabici s nápisem Júnij chimík. Hned 25.12. mi explodovala křivule, protože jsem pod ní zatopil celou tabletou tuhého lihu, abych cosi destiloval, a páry nestačily utíkat tenkou trubičkou do zkumavky. Jinak jsem ale měl raději pomalejší reakce. Bavilo mě pěstovat krystaly, dívat se na bublinky kvasného procesu atd. Od někoho jsem později dostal malou knížečku Chemik detektivem. Podle ní jsem zase zkoušel neviditelné písmo a odhalování přítomnosti různých látek. Na chemii se mi líbilo, stejně jako na dalších přírodních vědách, že jsem mohl o tom, co vidím přemýšlet a objevovat svojí cestou i to, co už třeba někdo objevil, ale já o tom neměl tušení. Pouhé nalejvání do paměti bylo pro mne nezáživné. Nakonec zvítězila technika.
Mějte se hezky a na utrejchy berte pipetu!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 4. 2005 11:36 | Speedy

...jenže Vy (ale i já) už ty politický jogurty a salámy jíte, ani o tom nepřemýšlíte, a o složení se dozvíte jen to, co je Vám dovoleno a podsunuto, a především: hodnotu či míru dobra a zla, škodlivosti a prospěšnosti měříte tím, co se dozvíte někde v televizní reklamě či jak jste právě podvědomě, účelově naprogramován nějakým tím šikovně vybraným politickým heslem. Prázdná slova už bez obsahu či s úplně převráceným původním významem slova, stvořené a stále tvořené mýty, manipulace, manipulace, manipulace. A vše má nakonec, dříve či později, dopad na moji nebo Vaši peněženku. Já tu neobhajuji minulé politické zřízení, jen poukazuji, že odněkud a z nějakých příčin téměř zákonitě a čísi vinou vyrostlo, dokonce vyhrálo, žilo a zdegenerovalo, zrovna tak jako desítky režimů před a jistě tomu bude tak i potom. Svazácké budování kapitalismu v Čechách, s přinesenými si právě bolševickými manýry, pokus o jeho růžovou negaci utopené ve vlastní chamtivosti a nechopnosti, ať se to tedy střídá a střídá, ale ekonomická podstata tohoto území a opratě k ní ať alespoň, Proboha, zde zůstávají. Ale to už právě dle mne přestává být pomalu skutečností. Vždyť to každý okamžik, jako český investor a spekulant, vidím. Nějak se od cíle, od toho Švýcarska, žel stále vzdalujeme, pane Fredy. Na to já reaguji: já bych si také přál Švýcarsko. Ale to se musí začít u lidí odspodu a uvědoměle. Ne od ohlupující TV reklamy a prodejného politického marketingu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 4. 2005 11:32 | Jarmila

Někdy si asi fakt rozumět nebudeme.
Mám svobodu v tom, že nemusím jíst podřadné jogurty a salámy. Jiné ale bohužel na trhu nejsou, můžu si vybrat: podřadná potravina nebo smrt hladem. Mám právo dozvědět se složení potravin. To se ale nedozvím, neb ani na nejpodřadnějším salámu není napsáno, že je v něm sojová mouka. Co jsou mi platné všechny svobody a práva, když zůstávají pouze na papíře?
Připomíná mi to bajku o starém psovi. Toulal se světem, živil se odpadky na smetišti, občas měl hlad, protože nic nenašel, občas ho lidé ze smetiště hnali kamením. Nikdo ho nepohladil, protože byl špinavý a jeho vzhled odpuzoval. I ptal se ho poutník, jak se má. "Mám se celkem fajn, mám svobodu". "A co tvoje děti?" "Tak na ty jsem hrdý. Dostaly se do dobré služby. Syn pracuje na statku, hlídá tam dvůr. Každý den má plnou misku, někdy dostane mléko, děti si tam s ním rády hrají a hospodář na něho nedá dopustit. Dcera zas bydlí ve městě. Každý den ji koupou, voní, její panička si s ní hraje a každý den jí dává dosyta najíst." "A nezávidíš jim jejich živobytí?" "Ne, já mám svoji svobodu."
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 4. 2005 11:07 | Starmen

Sleduji Vaši diskuzi a zareaguji. "Ale kdo má být jejich, Vaším nebo mým soudcem?" - on je jejich soudcem, protože "z mého pohledu ... ". Z jeho pohledu vedou omezený život, tím ale mimo jiné říká, že z pohledu někoho jiného omezený život vést nemusí, takže to není soud jako takový, pouze si je on sám zařadil a na to má právo. A také to nikomu nevnucuje :-). Zase z mého pohledu jsou Vaše přízpěvky trošku mimo, ale to neznamená, že z pohledu někoho jiného jsou také takové. A tohle slovíčkaření je už opravdu celkem moc :-))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 4. 2005 11:06 | Fredy

Máte částečně pravdu s tím komouškem. I část mladé generace jej v sobě nosí. Záleží v jakém prostředí vyrůstá a vlastně žije. Děti jsou většinou kopií svých rodičů.
Poznal jsem jiné demokracie a tam ten komoušek není. Zato je tam v lidech více ohleduplnosti, přejícnosti, přátelství, uznání, ale i pokory, soucitu a pocitu pomoci těm, kdo to potřebují. Tam komunismus nikdy nepoznali. Možná, že právě tento pohled "z venku" mě nutí psát, to co cítím a možná, že jiným tento pohled právě chybí.
Ještě jedna věc je možná důležitá. Pokud se dostaneme z politické a hospodářské pasti socialismu a nasoupíme konečně cestu k normálnímu tržnímu hospodářství, tak těch nespokojených ubude a tím začnou mizet i komoušci.
Tímto již definitivně končím v této diskuzi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 4. 2005 10:58 | Speedy

Po přečtení Vašeho dovětku vidím, že jsem Vás pochopil velice dobře už hned napoprvé :-)) Já jen občas reaguji s trochou nadsázky a sarkasmem. A myslím, že oba máme na mysli totéž, cituji Vás: "Neposmívám se jim, jen z mého pohledu vedou omezený život. Ale jsou tak šťastnější." Ale kdo má být jejich, Vaším nebo mým soudcem? V tom je právě ten problém.
P.S.: Já nejsem Kozina, s ním já naopak svádím tvrdé půtky na jiném webu ohledně bývalé IPB...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 4. 2005 10:51 | Fredy

Tak v tomto si nikdy rozumnět asi nebudeme.
Svoboda je v tom, že nemusím jíst ty "vaše" jogurty, salámy apod. Svoboda je v tom, že mám právo se dozvědět o složení těchto potravin. Svoboda je v tom, že mohu právě prostřednictvím peněženky denně rozhodovat o tržním prostředí. Svoboda je v tom, že si tady můžeme vyměňovat názory dle libosti. Svoboda je i v tom, že třeba Vy můžete být jiného vyznání a přesto se Vám nic nestane. Svoboda je v tom, že mohu, ale nemusím pracovat.

Svoboda mé osoby ale končí tam, kde začíná svoboda druhých.
Kdo jedno zažil komunismus se vší dokonalostí, jako moje rodina, tak o něm nikdy neřekne nic dobrého.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 4. 2005 10:27 | Starmen

"které jsou přece velice těžko uchopitelné a jsou proto jen jako pára nad hrncem" :-)) některé názory jsou opravdu zajímavé
svoboda - zkuste vyjet do zahraničí... ejhle... ono můžete v podstatě kamkoliv a nepotřebujete povolení od strany do "kapitalistických států" a už se nemusíte bát, že když řeknete, že Husák je Vůl, že zbytek života pojedete tak maximálně k Balatonu nebo na pankrác.
demokracie - víte co je mimo jiné demokracie ? Že to, že když ve volbách budu volit jinou, než vládnoucí stranu, tak že za dveřmi nebudu mít STB nebo jinou "organizaci". Můj strýc jednou při "volbách" za komunismu (kde už dopředu samozřejmě byly výsledky - KSČ 96% nebo kolik) šel na poslední chvíli... mno asi tři hodiny před tím, než chtěl jít měl přededveřmi "nějaký pány", kteří se na něj osopili jaktože nebyl volit.
Takže tu prosím neříkejte takové bludy, jako že svoboda a demokracie je pára nad hrncem, která se nedá uchopit. Pokud nerozpoznáte rozdíl, tak je mi Vás líto. S čím s Vámi souhlasím je to, že každý ji může chápat trošku jinak a nastavení hranic demokracie a svobody (co můžu a nemůžu) je ošemetné.
Demokracie a svoboda nezrodila socialismus. Evropa má problém, že staví na čtyřech hlavních směrech lidského zřízení. Hebrejském, Řeckém, Římském a "Barbarském"(za severní hranici Římanů). Jak se říká "kdo zná bibli, kdo zná krista ví že to byl komunista" tak je komunismus velice podoben právě Hebrejskému stylu. (společná práce pro obecné dobro atp...). A hebrejský styl je mám dojem nejstarší. Demokracie a svoboda vychází se zřízení tuším Římského (nebo Řeckého ? stále se mi ti dva pletou :-) ), kde bylo právo nadevše.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 4. 2005 10:20 | zinfo

Jste fantasta nebo hlupák. Pokud dáte rovnítko mezi peníze a moc nebo vliv, pak Vám vyjde jiný výsledek. Peníze nejsou vždy nejdůležitější, stačí měnová reforma. Komunismus změnil jen pravidla hry, ale hra zůstala. Stalin, Kim Ir Sen, Gottwald, Štěpán a dvšichni další šli po vlivu a moci jako po úspěchu a zabezpečení. Jen to odskákalo víc lidí.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 4. 2005 9:52 | AG

Muj nazor: jak se říká v kapitalismu: "... trh rozhodne ..." (o osudu vyrobku, sluzby, atd ...) tak i ve volbach "trh rozhodne" - kdyz se bude darit dobre ---- tak tyto levicove strany zaniknou, opak znamena narust volebnich preferenci a pripadny zanik stran pravicovych. To muj je zjednoduseny pohled na vec
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 4. 2005 9:44 | Jarmila

Jirko, Vy jste taky dělal chemické pokusy? Nedá mi to, tak tady tu debatu trochu odlehčím jednou vzpomínkou na školní doby. V době hluboké totality jsem udělala jeden chemický pokus, za který by se v dnešní době nemusela stydět ani Al Kajdá. Na střední škole proběhla poč. 70. let vlna normalizace a komunisti zakázali našemu třídnímu profesorov-chemikovi, výbornému pedagogovi, učit ve školství. Ten se z toho chudák nervově zhroutil. Chemii učil nechemik a celá chemie ho srdečně nebavila. My už ve vyšším ročníku chemii neměli, ale přesto jsme zůstali v chemické učebně. Šla jsem si o přestávce pro cosi do třídy. Tam byly na stole dvě lahvičky, pan profesor-nechemik prováděl pokus s kmitáním molekul. V jedné lahvičce byla pomerančová silice, ve druhé kyselina máselná. Lahvičky byly otevřené hodinu, molekuly dokmitaly tak metr od lahvičky, dál ani ťuk. Já se chtěla přesvědčit, jestli dokmitají dál, ale ani v nejdivočejším snu by mně nenapadlo, co to nakonec udělá. Vzala jsem lahvičku s kyselinou máselnou (pro neznalé: kyselina máselná smrdí jako zvratky, ale tak tisíckrát silněji) a cmrdla trochu do odpařovače. Prisahám boha, že ne víc než polévkovou lžíci. Ten den se ještě nedělo nic. Druhý den přijdu před učebnu, tam stálo půl třídy. „Proč nejdete dovnitř?“ „Tak jdi!“ Vzala jsem za kliku, otevřela dveře a v tu chvíli jsem měla pocit, že jsem dostala prknem do čela. Zavřela jsem dveře a už jsem věděla, proč ostatní dovnitř nešli. Postupně přišla celá třída. „Proč nejdete dovnitř?“ „Tak jdi!“ A další dostal prknem do čela. Po zvonění přišel profesor. „Proč nejdete dovnitř?“ „My nemůžeme.“ „To by mně zajimalo proč“. Otevřel dveře, dostal prknem do čela a hned věděl. „Najděte volnou učebnu, tady nemůžeme být“. Od toho dne jsem se učili tu v tělocvičně, tu ve školní jídelně, tu na zahradě. Záchodky na hlavním nádraží byly proti naší třídě luxusní vůní od Diora. Po týdnu bylo evakuováno celé druhé patro, ve kterém byla chemická učebna. To už se větralo nejenom v naší třídě, ale v celé škole. Na zahradě bylo narváno. Část žactva byla odeslána na mimořádnou dvouměsíční praxi. Ve škole zůstali jen ti, co tam být museli, neb začínalo období maturit. Všichni se pohybovali jen v přízemí a do prvního poschodí, kde byla ředitelna a sborovna, vystoupaly jen silné povahy. Pak nastaly prázdniny. Profesor-nechemik dostal důtku a přísný zákaz učit chemii. Do školy se vrátil profesor-chemik, protože komunisti pochopili, že chemii by asi fakt měl učit odborník. Třída byla plně provozuschopná až po půl roce, kdy jsem dotyčný odpařovač, ač jinak majetek školy, hodila do popelnice, a třída byla přes prázdniny vyvětraná a nově vymalovaná.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 4. 2005 9:16 | Speedy

...s prominutím, nějak jsem asi nepochopil. Co jste tím chtěl tady vlastně říct?
Mj. ten, komu se tak vlastně posmíváte a o kterém mluvíte s despektem, je přece budoucím, žádaným potenciálním voličem Vaší "Modré šance" :-)) Přitom, aby Vám také zvonil klíči tehdy před 15 lety, na to Vám byl dotyčný tehdy použitelný a názorově Vám nesmrděl. Nebo smrděl?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 4. 2005 8:53 | Speedy

Při veškeré úctě k Vašim názorům si dovolím rozhodně nesouhlasit s Vaším zde tolikrát předkládaným, neodůvodněným optimismem a s žonglováním s pojmy typu demokracie a svoboda, které jsou přece velice těžko uchopitelné a jsou proto jen jako pára nad hrncem. Každý si navíc může představit pod nimi vždy to svý: jeden páru a odér z oblíbené zelňačky, druhý guláš, a každý bude chvíli spokojený, že. Ignorujete, že dnes tolik předkládané a oblíbené strašáky typu třeba fašismus, nacionální socialismus, (internacionální) socialismus a komunismus zde vznikly jako reakce na vyčichlost a vyhnití právě té Vámi tolik hovořené demokracie a svobody. Ta "demokracie" a "svoboda" je totiž sama zrodila, cha, chááá. Snad sám musíte vidět, že celé dnešní snažení (tažení?) za tzv. demokracií a svobodou opět(!!!) končí jen u prachsprostého politického marketingu, který jednou nabízí právě tu zelňačku, podruhý něco jinýho, záleží, co je právě na skladě a čeho je třeba zavčas se ještě zbavit, než se zkazí. Aby se hnuly kšefty a uvolněný sklad se mohl napráskat něčí dalším. To jsou právě třeba ty škrobový jogurty a bobový salám jako příměr, co zde trefně uváděla paní Jarmila a co zde, žel, žel a žel, mnozí jako příměr stále(!!!) nechápou: baští přitom, se směšnou vážností, podstrčený(!!!) náhražky a dokonce už i odpadky, až jim lupe za ušima, a hovoří přitom o demokracii a svobodě. Tomu se mohu já a moje peněženka (jsme přece stále na finačním serveru?) akorát vysmát.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Kováčik

podnikatel, Skrz.cz

Mikuláš Šveda

podnikatel, Exchange

Petr Kováčik
ÚSPĚŠNOST
33,33 %

z 3 duelů
×
Mikuláš Šveda
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services