Náklady na výchovu dětí: má či nemá platit stát?

Má nebo nemá se stát, tedy všichni ekonomicky aktivní občané, podílet na nákladech spojených s výchovou dětí? Postarat se o dítě je povinností obou rodičů. Neměl by tedy být spíše rozvedený rodič přinucen platit na své dítě slušné výživné? Na něco ale stát přispívat musí. Kolik, na co a jak?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 4. 2005 13:22, K.

ještě doplnění:
nevím kde bydlíte Vy, ale kolem mne je těch dětí, kočárků a těhotných maminek tolik, že bych se zas neobávala. Prostě nastoupily silné ročníky a za 20 -25 let nastoupí další silné ročníky nyní rozených dětí.

Zobrazit celé vlákno

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 4. 2005 10:40, Jirka

Netvrdím, že zaměstnanec s 50% nasazením i platem je totéž, jako ten stoprocentní. Snaha zaměstnavatelů vybírat si nejlepší možné zaměstnance, je zcela přirozená a správná. Jsou povolání, kde to 100% nasazení není nutné. Některé úkoly lze odložit a zpracovávat nepravidelně. V těchto případech zaměstnavatelé zaměstnávají na kratší úvazky, sezónně nebo brigádníky. Stálý zaměstnanec je pro ně drahý. Taková matka, která každou chvíli musí zůstat doma s nemocnými dětmi nebo vlastní nemocí pracuje ve skutečnosti také na snížený úvazek (podle množství práce), ačkoli má smlouvu na plný úvazek a mzdu vyměřenou podle kvalifikace a ne vykonávané práce. Kdyby byla pro zaměstnavatele levnější, aniž by sama měla nižší čistý příjem než muž, který dělá totéž, mohl by ji zaměstnavatel klidně zaměstnat a netratil by na tom. Úděl matek by nebyl tak těžký, i když stále zůstává ten problém, že nemohou počítat s kariérou na místech, kde se 100% nasazení vyžaduje. Možným řešením je právě přesun části daňové zátěže (pojistného na SZ) z pracující matky (přesněji rodiče pečujícího o děti - obvykle matka) na partnera. Myslím, že by to bylo výhodné pro zaměstnavatele, rodiny jako celek (vyšší celkový příjem), společnost (nižší nezaměstnanost) a samozřejmě i pečující rodiče, kterým tak bude kompenzováno (alesp. částečně) jejich nevýhodné postavení s ohledem na možnost životních úspor a výše důchodu.

Sám nejsem příznivcem přílišné státní starostlivosti. Důvod, proč do toho tentokrát stát tahám je zmírnění nerovnoprávného postavení rodičů, kteří pečují o děti, oproti rodičům pracujícím, kteří se dětem věnují minimálně. Nechci tedy sociální podporu od státu matkám. Chci, aby se pracující rodič dělil s pečujícím partnerem nejen o svůj čistý příjem, ale také o pojistné na důchod, které ten pečující nemůže produkovat vůbec nebo jen v menší míře. A v každém případě aby otcovská povinnost nekončila jen sexuálním aktem. OBA rodiče by měli mít povinnost postarat se o své děti do doby jejich plnoletosti. A to i v případě, že je odloží do ústavu. Dítě, které si pořídili je jejich a ne společnosti. Proč by jejich děti měla živit společnost?

Zobrazit celé vlákno

-25
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 29 komentářů)

13. 4. 2005 11:58 | K.

Ale vážně to určitě nemyslíte a sama nepraktikujete, že ne? Děti jsou opravdu zejména proto, abychom své životy naplnili, jak píše paní Kateřina (nebo slečna?).
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2005 11:57 | Jirka

Skvělý článek! Stát by měl chránit především děti, ne rodiče. Ti se o svoji budoucnost mají umět postarat sami. Výjimkou jsou lidé se zdravotním postižením. Jsou-li otcové nezodpovědní např. tím, že od rodiny utečou a své děti neživí, měl by stát podpořit ne matku, ale zajistit dítě a od otce to pak vymáhat. Nevidím důvod, proč by měla společnost takovým jenomsamcům odpouštět jejich dluh. Matka za výběr svého partnera může, dítě za výběr rodičů nikoli. Případy, kdy se matka dožije zklamání, jehož hrozbu nemohla rozpoznat dříve, jsou, ale je těžké takové případy prokázat. Osamělé matky by tedy měly být chráněny státem do té míry, aby mohly zůstat svým dětem nablízku. Jinými slovy - stát by neměl dopustit, aby matka šla na ulici a děti do ústavu, pokud je jinak matka schopna se o děti starat. Náklady na její základní podporu by měl hradit otec dětí. V případě, že je neznámý, měla by je z pozdějších příjmů uhradit matka. Vdovy a vdovce není třeba podporovat, neboť pobírají vdovský/vdovecký důchod, dědí a ještě mohou mít příjem z životního pojištění manžela.
Nárok na podporu bych netestoval podle výše příjmů rodičů. Příspěvek by mělo dostávat každé dítě, matka ve formě pobytu a stravy v azylovém domě. Tím, že podpora od státu bude strhávána otci, bude částečně kompenzováno znevýhodnění důchodového zabezpečení matek. Když už bude otec jednou evidován jako otec určitého počtu nezletilých dětí, neměl by být problém zvýšit jeho odvod sociálního pojistného tak, aby se částečně vyrovnal výpadek pojistného ve formě slev matkám. Tím se postavení mužů a žen na trhu práce a v oblasti důchodů ještě více vyrovná. Zaměstnavatelé si pak budou muset zvyknout, že k normálnímu životu zaměstnance nepatří jen práce. Vznikne jim možnost výběru mezi finančně levnější ženou s nižším nasazením a dražším mužem s plným nasazením. Velmi dynamická firma si bude muset připlatit. Firma, která nabízí práci, jež nevyžaduje stálou přítomnost a 105% nasazení, bude mít možnost zaměstnat ženy za únosnějších mzdových nákladů. Zdá se mi to tak nejen ohleduplnější vůči ženám, ale i spravedlivější vůči zaměstnavatelům. Trh práce je v tomto ohledu krátkozraký, protože zaměstnavatele nutí zaměstnávat jen muže. Ti však musejí živit své rodiny, což je pro ně větší zátěž, pokud mají nezaměstnané manželky. Pak jejich tlak na zvyšování mezd bude logicky větší, než u mužů, jejichž manželky pracují.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 4. 2005 11:54 | Jarmila

A ještě jsem zapomněla dodat jedno. Pokud člověk v produktivním věku děti nemá, má méně problémů. Vydělá si více peněz, nepotřebuje velký byt a kolem něj zahradu, úložné prostory na hračky, není omezován v pracovní kariéře, nemusí se po hodně dlouho dobu rozčilovat s vlastními potomky, pro které je zcela nemožný, protože spolužáci/spolužačky už mají novou panenku/koloběžku/autíčko/kolo /džíny/(popř.auto/byt) ... atd., v důchodu má následně vyšší důchod, nemá prakticky žádné starosti nebo jen malé. Na druhou stranu je ale v případě nutnosti odkázán na vlastní peníze a cizí lidi a může se cítit osamělý. Současný stav ale jasně ukazuje, že negativa v rozhodnutí mít rodinu a děti převažují.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2005 11:50 | Kateřina

Ne stát, já a většina lidí potřebujeme děti. Protože je chceme, milujeme, potřebujeme pro pocit naplnění. Protože se o ně chceme starat, vychovávat je, mít starosti, když jsou nemocné, radovat se s nimi, když se jim něco podaří. Protože jsme lidi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2005 11:33 | Jarmila

Prosím Vás, nebavme se tu o problému, zda se má na nákladech na děti podílet stát. Řekněme si rovnou: k čemu potřebujeme děti? Před nějakými 100 lety si jedinec pořizoval rodinu, protože pro něj představovala určité zázemí. Když si jeden člen rodiny např. zlomil nohu, rodina se o něj v rámci možností postarala, protože čekala, že pokud si nohu zlomí jiný člen rodiny, tak mu tuto péči vrátí, třeba jen tím, že mu připraví potravu, aby nezemřel hlady, a v zimě mu zatopí, aby nezmrznul, a to vše do doby, kdy se nemohoucí jedinec uzdraví a bude se v rámci rodiny dále podílet na zajišťování bydlení a potravy. Kromě zajištění těchto primárních životních potřeb si člověk péčí o děti zajišťoval jakýsi privátní "důchodový systém", kdy děti se v rámci možností postaraly právě o výživu a teplo svých rodičů a rodiče jim za to pomáhali drobnou prací, třeba hlídáním dětí, zašíváním prádla, štípáním dříví. Rodina představovala určité sociální zázemí a byla celkem soběstačnou hospodářskou jednotkou. Vyšší životní úrovní se tyto potřeby přesunuly jinam. Člověku, bydlícímu v paneláku, zatopí teplárna a v případě potřeby je v nemocnici, kde mu dají najíst a zlomenou nohu mu spraví. Za to si onen jedinec platí vydělanými penězi na sociální, zdravotní a jiné pojištění a vedle pojištění platí na všechny tyto potřeby také daně. Takže jsme se dostali do situace, kdy člověk rodinu vcelku nepotřebuje, ba dokonce tím, že si ji pořídí, si připravuje především problémy. Tím, že má děti, nepotřebuje dědice majetku (protože celý život bydlí v nájemním bytě, a je naprosto jedno, zda panuje socialismus nebo kapitalismus. Dítě tedy není dědicem ani sociální pojistkou, ale dalším hladovým krkem, který je třeba nějakých 15-26 let živit, šatit a platit na něj nemalé náklady, které se dotyčnému člověku NIJAK nevrátí!!), nepotřebuje děti ani jako sociální pojistku na stáří a na druhé straně starý člověk, který celý život pracoval a platil státu pojištění a daně, nepotřebuje děti, protože dostává dávky od státu. Jediným okamžikem, kdy děti potřebují své rodiče, je tak období od narození do doby, kdy ukončí vzdělání a začnou si vydělávat. Takže si přiznejme, že se v současné společnosti děti a rodiče vzájemně vůbec nepotřebují nebo jen minimálně, a že se péče o děti i o staré rodiče stala přítěží pro ty, kteří jsou v produktivním věku, protože je tato péče omezuje v možnostech výdělku pro spotřebu současnou a pro odloženou spotřebu pro dobu důchodového věku. Tak se dostaneme k otázce, KDO VLASTNĚ DĚTI POTŘEBUJE. Rodina? Stát? A kdo je to stát? To jsme přece my všichni. Potřebujeme tedy jako stát děti?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 4. 2005 11:09 | Honzajs

Protožeta ochrana je ve svém důsledku kontraproduktivní - potenciální zaměstnavatel ji totiž raději ani nezaměstná,.
Kdyby věděl, že ji bude moci v případě potřeby snáze propustit, klidně by ji zaměstnal.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2005 10:42 | jezevec

Pokud by existovala povinnost zaměstnavatele zaměstnávat ženy, třeba nějakým kvorem, na každé tři zaměstnance jednu matku - pak by to sice bylo zrůdné, ale pak má pracovně-právní ochrana matek malých dětí smysl. Pokud ale matka s dítětem pro zaměstnavatele znamená problémy a potíže a náklady navíc - nepřinese to matkám pracovně-právní ochranu, ale NEZAMĚSTNA(TEL)NOST. Procenta nezaměstnanosti žen ve věku 20-40 let je toho důkazem. Nikdo soudný nezaměstná matku s dětma, pokud jí nemůže propustit, atd. A vovovotomtoje.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2005 9:05 | lada

S tou "ochranou" zen - matek je to problem. Stejny jako u lidi bez praxe, stejny jako u skoroduchodcu. Pokud bude v zakone nejake omezeni, tak to sice teoreticky ma ochranit zamestnance, ale v praxi to ma jediny efekt - takoveho cloveka radeji nikdo nezamestna, aby nemel pozdeji problemy...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2005 8:38 | Karel

Vážení,
přes spoustu dobrých myšlenek se v článku nachází stokrát opakovaná lež. Z jakého důvody že byl měl zákoník práce přestat "chránit" ženy - matky malých dětí? Znáte číslo procenta nezaměstnannosti žen vě věku 20-40 let? Tak příště tolik nekecejte kraviny.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Václav Klaus

politik

Pavel Bém

politik

Václav Klaus
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Pavel Bém
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services