Vyplatí se vám pravidelné investování?

Lev Dvorok | | 12. 4. 2005 | 44 komentářů
Nemáte velký vlastní kapitál, přesto byste chtěli investovat? Můžete vyzkoušet pravidelné ukládání menších částek. Podívejte se, jak taková pravidelná investice vypadá a kolik vám vynese. Naše kalkulačka umožňuje spočítat, jakého byste dosáhli zisku či ztráty a jakého efektivního úroku.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 4. 2005 14:58, zinfo

Tak se podělte s ostatními hráči do jakých titulů či aspoň odvětví směřujete pozornost. Co vás vede pro konkrétní tituly.

Zobrazit celé vlákno

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 4. 2005 14:53, Speedy

...ano, tak to je s tím potenciálem. Navíc v českých podmínkách musím uvažovat s potenciálem třeba 50% aby byl titul pro mne zajímavý a já nakonec sklidil někdy těch alespoň 10 až 15% (nebo také s protaženým obličejem kladnou nulu a budu rád).
Na cizinu mám připravený penízky, ale ještě jsem se neodhodlal, neboť problém je v tom, že skutečně o firmách nic nevím a dle jen internetovýho filtru strýčka Měňafky spolu s davovou psychózou investovat (spekulovat) nechci.
Český trh nakonec dopadne asi jen o něco lépe než na Slovensku, žel, zbude pár akcií.
Jen tak na okraj, má cenu z Čech začínat zkoumat slovenský trh? A jak se na něj logosticky odsud vůbec dostat?

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 44 komentářů)

19. 7. 2018 11:43 | Karel

Dobrý den, jsem rád, že je konečně někde zmíněno, že se pravidelným investováním dá i prodělat. Já bych zdůraznil, že ani tak nejde o vstupní cenu, kterou touto strategií průměrujete, ale hlavně o cenu výstupní - prodejní. Ta mi totiž určuje, jestli opravdu vydělám, nebo prodělám. A ještě jedna připomínka - touto strategií snižujete riziko, ale zároveň snižujete i pravděpodobnost zisku. Nevidím tedy důvod, proč investovat do rizikových trhů. Výsledek podle mě bude v průměru stejný jako u trhů "konzervativních", pokud budete používat průměrování ceny.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 4. 2005 14:58 | zinfo

Tak se podělte s ostatními hráči do jakých titulů či aspoň odvětví směřujete pozornost. Co vás vede pro konkrétní tituly.
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 4. 2005 14:58 | zinfo

Tak se podělte s ostatními hráči do jakých titulů či aspoň odvětví směřujete pozornost. Co vás vede pro konkrétní tituly.
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 4. 2005 13:38 | Pedro

Diky za odpoved. No ja se v podstate radim taky mezi spekulanty :) Akorat se asi rozhoduji na zaklade jinych podkladu nez vy. Zatim jsem neinvestoval na domaci scene ale jen v Americe. Mymi ukazeteli pro vstup do obchodu je dost parametru. A rikam predem ze muzou byt i banalni veci ktere me od obchodu odradi. Nic mene zaklad pro nejakou investici do akcii tvori zverejnene bilancni rozvahy, vykaz zisku a ztrat za poslednich minimalne 5-6 let plus to jak se podnik choval v poslednich letech a jak se choval sektor ve kterem pusobi a spousta dalsich.
Jeste k puvodni debate nechtel jsem vyvolat dojem ze bych se i k lidem kteri doslova na burze hazarduji stavel opovrzlive (tim nemyslim Vas Jirko)--naopak je to jejich volba a ja to respektuji napr. moje sestrenice (blondyna:o) dneska rozjizdi firmu v oboru ktery je podle me jiz za vrcholem .. ale vzdy me potesi, kdyz je schopna mi vysvetlit ,ze to co dela stoji za to a me dojdou argumenty (ale mysleno realne argumenty) pak je krasne videt i tu jinou cestu k bussines takze jsem rad pokud jste nasel jinou cestu jak navysovat kapital jen jsem chtel par vet navic
no dost reci, back to the work :) mejte se vschni fajn a hodne uspechu
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 4. 2005 18:05 | Jirka

Ještě k tomu průměrovému investování. Něco mne napadlo během odpovědi kolegovi Rejpalovi:
Rozložením nákupu nebo prodeje do několika dílčích kroků lze zprůměrovat nákupní resp. prodejní cenu. Jednorázový obchod nese riziko horší ceny. Při pravidelném investování se děje něco podobného. Rozdíl je v tom, že rozložený obchod je prováděn v době, kdy investor věří ve výhodný nákup (prodej), zatímco pravidelné investování probíhá od okamžiku zahájení po nějakou delší dobu bez analýzy situace. Pak se zprůměruje cena za období vkládání, které nemusí být totožné s obdobím, kdy je titul podhodnocený a cena výhodná. Pan kolega se dokonce pokouší o jakési nadprůměrované investování tím, že nakupuje za víc při náhlém poklesu, a za méně, když je titul trochu dražší. Dělá to dlouhodobě na dlouhodobě rostoucím titulu. Je otázka, zda úspora na ošizeném nákupu při nadhodnoceném kurzu převáží výtěžek z budoucího nákupu za (v tom okamžiku) podhodnoceného kurzu, neboť i ten může být výše, než předchozí nákupní kurz při stoupajícím trendu.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 4. 2005 17:23 | Jirka

Vaše metoda asi není tím pravidelným investováním, které měl autor článku na mysli. Vy se investování pravidelně věnujete, ale nevkládáte bezmyšlenkovitě "za každého počasí" stejnou částku. Také vybíráte, když čekáte jasnou korekci. Pokud jste si našel titul, který vytrvale roste, občas trochu koriguje a věříte v jeho další růst, pak to pravidelné vkládání šetří Vaše nervy. Přemýšlet nad tím, jestli čekat s nákupem na 1% korekci s rizikem, že to zatím vyleze o 10% je únavné a neplodné. Dříve jsem tu chybu dělal. Dnes přikupuji sice nepravidelně (podle příjmů), ale pokud není kurz silně přehřátý, nakoupím hned. Případně nákup rozložím do několika tahů brzy po sobě. Jen když to zrovna souvisle padá, čekám na obrat.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 4. 2005 16:54 | Jirka

Jejda, pár dnů jsem měl cosi na práci a tady se už otvírají láhve. :-) Škoda, že jste zatím nenapsal svůj názor. Vím jen, že jsem spekulant, ale o investování jste mluvil jen v náznacích.
Tedy investování je dle mne promyšlená manipulace s penězi za účelem jejich rozmnožení. (bez použití kopírky a jiných nečistých metod)
Nejedná se o sázkaření - to je souboj s čistou náhodou.
Je to business, neboť bez práce (analýza trhu) je výsledek závislý jen na náhodě.
Netuším, co myslíte průměrovým investováním. Pravidelné investování je investiční metoda, kdy se nakupují (nebo při výstupu prodávají) aktiva bez ohledu na okamžitou situaci v pravidelných intervalech. V mém podnikání nemá smysl, neboť nemám pravidelné příjmy a jsem schopen s pravděpodobností vyšší než 50% rozpoznat, kdy není vhodné nakupovat či prodávat. Pokud bych pravidelné investování využil, pak do produktů s jistým (téměř jistým) dlouhodobým výnosem, tedy tuzemská měna či dluhopisy. Nejistý výnos z pravidelného investování do akcií znamená spekulaci na jeden pokus - příliš velké riziko.
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 4. 2005 22:42 | Gergi

Take jsem badal nad tim, proc je cena cizomenovych plateb v ramci CR vyrazne drazsi. Dospel jsem k nazoru, ze platby v CZK jsou vyrazne levnejsi diky clearingovemu centru CNB, cizomenove platby jsou normalni bankovni "wire transfer" mimo toto centrum, takze se plati podstatne vyssi cena. Zkusenost z USA: tuzemsky wire transfer $17, do zahranici $30, coz celkem koresponduje s ceskymi cenami za totez.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 4. 2005 9:42 | Rejpal

Jsem přesvědčen, že učitě. Investuji pravidelně do jednoho chemického titulu již řadu let každý týden určitou částku do 10 tis. Kč, tak abych optimalizoval poplatky na BCP a nakupuji pravidelně teď cca 20 akcií po 310 Kč. V případě poklesu ceny nakupuji více kusů (teď třeba 23, při růstu ceny pak je těch kusů i o něco méně. Při nějaké růstové anomalii, tak jako tu byla nedávno, pak obvykle prodám balík bez daňe(akcie v držení nad 6 měs.) Peníze z prodeje jsou po dobu čerpání uloženy na relat. slušně úročeném termínovaném vkladu s týdenní periodicitou ( u částek do pojištěné výše je úrok 3.35% p.a. a týdně to činí tak 400), a tím posilují i další nákupy. Je to relatívně bezpečný algoritmus, který lze dlouhodobě aplikovat při každé cenové hladině. Chce to však likvidní titul. U akcií se nízkou likviditou se mi to nepodařilo realizovat (smvak)
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 4. 2005 17:18 | Jamako

Jeste mozna takovy dodatek. Vim, ze podilovy fond neni asi na "rychle zbohatnuti" a pokud ukladam pravidelne urcitou castku, tak rozkladam riziko. Ale z vlastni zkusenosti vim jedno - vyhlednu si vhodny fond, poslu na jeho koupi penize (vyuzivam spravu pres ING, zasilam z eBanky). V utery jsem odesilal penize, v dnesnim kurzu byly podilove listy koupeny, tj. cestak od rozhodnuti k realizaci trvala 4 dny. Kurz podiloveho fondu za tu dobu stoupnul o 30Kc (priblizne), tudiz k vuli teto rychlosti jsem ve ztrate. Asi je opravdu lepsi investovat primo do akcii. Mimochodem, celkem me dost zaskocilo, ze kdyz prevadim penize v zahranicni mene z jednoho sveho uctu na druhy ucet v ramci CR (vse v jedne mene, USD), tak misto bezneho platebniho prevodu musim vyuzit zahranicni platebni styk, kdy transfer trva dele a navic poplatky jsou vyrazne vyssi. Opravdu to slouzi k dobremu ucelu nebo zase banky "vynalezly" novy zpusob vysavani klientu?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 4. 2005 13:40 | Pedro

Otevrme novou lahev. Lepe receno sud. Napiste mi tedy, co si predstavujete pod pojmem investovani. Protoze z toho co tady ctu dochazim k nazoru ze kazdy z nas vidi pod timto pojmem odlisne veci a to dost odlisne. Myslite si ze investovani je podnikani nebo se spise priklanite k nazoru ze je to sazkareni. Nebo ze je to bussines jako kazdy jiny. A pak co si predstavujete pod pojmy prumerove investovani a pravidelne investovani a zda ma tato metoda v vasem obchodu smysl nebo ne ...
diky p. ps.Jirko staci par vet a prosim neodchylujte se od tematu :)) mejte se ;x
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 4. 2005 15:33 | Speedy

Ale Měňafko, už opravdu naposled: je s podivem, jak tady propagujete dlouhodobý horizont držení akcií (a přikupování) na důchod, tedy několik deseitletí. Tak se laskavě podívejte na celý horizont 10 a více let u českých akcií. Ne tedy jen na rok 2004 a 2005 co tu pindáte, s prominutím. Těch lidí drobasů, co ty akcie tady kupovali v depresi a pod hrozbou totální ztráty, a dnes vydělávají, tak bylo strašně málo. Navíc to není vůbec Váš případ, Měňafko.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 4. 2005 14:43 | 12345

Zda se tedy , ze nikdo nebyl nucen prodati akcie C.Radiokomunikace a Sok.Uhelna se ztratou , ale za normalni kurz na burze , ktery snad padal pomalu od 2004 do 2005 na polovinu jen u jedne z tech akcii. Ja jsem se tady nikdy nebavil jako Speedy o nejakych FILTRECH ani FUNDAMENTU. Ja se bavim jen o tom , jestli nekdo byl nucen náhle prodati firmam svoje akcie se ztratou. A nikdo to nedokaze jasne a kratce potvrdit. Tedy snad padaly akcie behem celeho roku jen u jedne z tech akcii asi na polovinu a kazdy mel dost casu je prodati uz treba 10% pod maximem z roku 2004 a nikdo nebyl od tech firem asi okraden o penize.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 4. 2005 11:16 | Speedy

Děkuji. Ano, měl jsem v úmyslu optat se právě Vás. Možná také se lze podívat, které slovenské tituly se případně obchodují "venku" třeba v Německu.
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 4. 2005 9:37 | janula

predpokladam, ze otazka je na mna...slovensky kapitalovy trh je na tom samozrejme este horsie ako cesky, v pripade vacsieho zaliatia trhu (ci uz dopytom alebo ponukou) je trh hodne ovplyvneny tymto faktom. Samozrejme zavisi od toho, kolko vela chcete do danej emisie vrazit, pokial je to v urovniach niekolkych stotisic da sa, v urovniach desiatok milionov asi problem. Pokial sa spolahnete na emisie velkych spolocnosti (typu VUB, Slovnaft, Zeleziarne Podbrezova, mozno Nafta+par dalsich), tak su to relativne spolahlive tituly, ktore maju relativne slusny (ako kde) dividendovy vynos a az na Naftu majoritnych akcionarov, ktori nevyberaju vsetky zisky cez spriaznene firmy. V pripade kupy doporucujem brat do uvahy dlsi casovy interval a pomaly kupovat (mne sa tak osvedcil cca mesiac, po par kuskoch:-)) Zisky je tazko teraz predpokladat, je mozne, ze pik je za nami,VUB vzrastla z zhruba 2000Sk na 4000, Slovnaft zhruba z 1500 na 4000, Zeleziarne Podbrezova z cca 550 na 850, na druhej strane VUB ma IMHO pred sebou buducnost, vzhladom k faktu, ze zhruba vsetky stredoeuropske banky sa pocita, ze zbohatnu na tom, ako budu stredoeuropania bohatnut:-)) Navrch VUB vyplaca cca 200 Sk dividendu, co predstavuje zhruba 5% vynos, na Slovensku sa dividnedy nezdanuju a slovenska koruna sa da cakat ze bude posilnovat. Taliani ju kupili za cca 1900Sk/akciu, takze ak to budu chceit za cca 7 rokov naspat, tak sa dana dividenda da ocakavat aj do buducna. Slovnaft je znamy titul a pokial sa udrzi nafta nad 30USD za barel, myslim, ze ma tiez vynikajuce perspektivy. Samozrejme su moznosti aj inde, ale tam je to rovnako problem ako v Cechach, majoritny akcionar, co s tym bude robit (je tu moznost takisto delistacie atd), cosi sa dalo trhnut pre stastnejsich na verejnych prisluboch, ktore boli zvacsa podstatne vyssie ako predchadzajuci kurz (vzhladom ale k tomu, ze museli, bral sa 50% NAV. Co sa tyka pristupu na slovensky trh, na Slovensku bol zavedeny centralny depozitar (americky sposob), takze momentalne je moznost asi len taka, prist sem, uzavriet zmluvu s nejakym obchodnikom (pretoze majetkovy ucet si musiet urobit uz u neho, nie na SCP) a nasledne obchody uz robite u neho. Tym padom sa plati aj za vedenie majetkoveho uctu (nie u RMS market). Mozno by otazka mohla smerovat na Fio, ci nieco take ponukne ceskym zakaznikom, v kazdom pripade,v Bratislave pobocku ma, ale presnejsie info neviem. Skratka je to menej likvidny trh so vsetkymi plusmi (nie je tak velmi vsimany vacsimi hracmi) aj minusmi
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2005 21:31 | Pedro

jeste ze to ma daleko do reality
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2005 20:02 | Honzajs

Jdeden vtip:
Víte, kdo je to investor? No přece neúspěšný spekulant. :))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2005 18:44 | Speedy

... toto vše zde a dnes jsem uvedl v rámci jakési asi poslední osvěty těm ostatním, ani ne tak pro strýce Měňafku ale právě pro další nové adepty investování na českém kapitálovém trhu. Tak nějak jsem to bral jako svoji téměř morální povinnost. Ale nyní se už budu zaobírat především svým osobním možným prospěchem. Ten mi je přednější a doba začíná být, čím dál tím více, složitější. Najít vhodné řešení, mj. právě pro své prašulky, tak to zabere čas :-)) Toho mám čím dál tím méně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2005 18:30 | Speedy

Nu, strýče Měňafko, pro Vaši velkou nepozornost je krajně obtížné Vám cokoli dalšího odpovídat a dnes to je již i pro mne velmi, velmi unavující. Přesto Vám ještě jednou dnes odpovím, byť Váš zájem není, jak žel vidím, aktivní. Vůbec jste si totiž nezjistil na časové ose třeba těch posledních 10 až 13 let vývoje kurzů příslušných a dalších podobných akcií! Tam najdete odpovědi, které chcete, ale také i další a další otázky. Žel, z Vašich opakovaných příspěvků jinde je zřejmé, že jaksi mechanicky stále předpokládáte, že kurz akcie v rámci přijatelné tolerance stále odráží fundament podniku a rovněž tak jsou bezelstně pravdivé predikce nahlášených finančních ukazatelů let budoucích. Jediný Váš problém tedy je, jak příslušným výběrovým filtrem na internetu vybrat příslušný titul s požadovaným tempem růstu a zvolených finančních ukazatelů. To, co je za tím, Vás vůbec nezajímá. Zde v Česku, co se týče posledních let, byste s tímto postupem splakal nad výdělkem. Kurz akcií, především jejich dlouholeté propady, velice často právě u perspektivních titulů, nebyly obrazem zhoršeného fundamentu a špatných výhledů firmy, ale ty příčiny byly zcela jiné. Tak můžete na časové ose najít obrovské propady právě u Českých radiokomunikací, dále Sokolovské uhelné ale třeba i u Unipetrolu atd. Přitom, ve své podstatě, ty firmy byly a jsou stále stejné. Ty propady kurzů byly způsobeny reálnými hrozbami okradení minoritních akcionářů při, resp. po privatizaci firem. Dnes je populární vyvlastnění drobných akcionářů, pokud majoritář získá více než 90% akcií, naše pravicová ODS ústy svého poslance navrhovala dokonce tento práh ještě výrazně snížit. Předtím se použilo efektivně metod jiných a za tiché asistence státu. Tak abyste rozuměl aktuálně: drobní akcionáři ČRa budou vyvlastněni, podobně akcionáři SU bez dostatečné ochrany co se týče stanovení objektivní ceny vyvlastnění. Něco podobného, jako když se hovoří jinde o vyvlastnění pozemků a přitom postup, dle kterých se stanoví cena za náhradu, je někde prý ze 60. let minulého století. Z doby, kdy něco vlastnit bylo velkým hříchem a za hřích se přece náhrada neposkytuje. Jedině, pokud byste tehdy náhodou měl tu správnou barvu partajní legitimaci: to byste měl naději na trochu nestandardní přístup, ale jen do určité míry. Jediná významná akcie, na kterou v Česku můžete uplatnit Váš postup (a také se velice korektně chová k drobným akcionářům), je Pilípek Morisů, dříve Tabáček.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2005 15:34 | Jose Antonio

Ale s jakou ztrátou v korunach nebo v procentech byli nuceni lidi prodat akcie CRa a SokUh ???
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/3

Předchozí

1

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miloš Čermák

žurnalista

Pavel Bém

politik

Miloš Čermák
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Pavel Bém
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services