Neinvestujte podle zpětného zrcátka

"Podívám se do tabulky, který otevřený podílový fond za poslední rok nejvíc vydělal a do něj vložím peníze." To je nejčastější chyba začínajících investorů. Koupí předražené akcie. Po velkých růstech zpravidla přichází korekce. Investor řídící se zpětným zrcátkem většinou zmešká růst, ale stagnace či propad a ztráta ho neminou.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 5. 2005 14:45, Honzajs

Třeba Buffet sedí na nezainvestovaných desítkách miliard USD, protože nevidí vhodné příležitosti. Ale že by nejěký fond seděl na takovém objemu hotovosti? O žádném takovéím nevím.

Zobrazit celé vlákno

+29
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 5. 2005 14:32, Honzajs

Moc pěkný článek o chování manažerů:

Ahead of the Herd
by James Boric
Contributor, The Daily Reckoning
May 2, 2005

The Daily Reckoning PRESENTS
Last week, readers were warned that now was the time to bet against small-caps. Today, you get the other side of the story - straight from the mouth of our small-cap superstar, James Boric. Read on...


From 1970 to 2003, Ralph Wanger, famed manager of the Acorn Fund, made his fortune investing in no-name, small-cap stocks.

Companies like Newell Industries, International Game Technology, Houston Oil & Minerals and Cray Research were the "heavy hitters" that made up his portfolio - the exact kind of companies most fund managers don't have the guts to even look at.

Too bad for them.

Newell Industries rose from a low of $1.68 a share to as high as $52 a pop. International Game Technology catapulted from $1 to $40 while sitting in Wanger's portfolio. And he didn't do too badly with Houston Oil and Cray either - turning $220,000 into $5.3 million and $1.5 million into $20 million respectively.

As a result of outstanding performers like those, Wanger's flagship, Acorn Fund, averaged a robust 17.2% compounded annual return from its inception in 1970 to 1996. To put that in perspective, the S&P 500 rose from 92 to 757 in that same timeframe - averaging an annual compounded return of 8.4%.

And in dollar terms, Wanger did even better...



-24
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 26 komentářů)

4. 5. 2005 14:08 | Dušan

Ta schopnost využít růstu či poklesu je spíše předvídavost, někdy i štěstí. Osobně bych bych v případě malého českého fondu uvítal spíše pasivního a levného portfoliomanagera než ambiciózního věštce. A taky bych uvítal, kdyby svou pasivitu portfoliomanageři jasně deklarovali. Ať prosím jasně řeknou obor či region, ale svou předvídavost ať si nechají pro své vlastní peníze. Jestli totiž budu lít peníze např. do fondu co kupuje NASDAQ, tak by se mohlo stát, že managera fondu chytne opatrná nálada a půjde v rámci svých procent proti mé úvaze.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 5. 2005 11:56 | Speedy

Aktivní smíšené fondy, jak jsem zde už pod jinými nicky několikrát napsal, zde v Česku tragicky (obecně) selhaly. Připouštím, že čestné výjimky mohou být, ale vždy nutno zvážit, zda-li kladný výsledek fondu nebyl v tomto případě spíše kouzlem nechtěného. Jsem po zkušenostech velký pesimista, i když se domnívám, že právě toto klienti potřebují. Ne tedy udělat dotazník na odolnost a potom staticky na všechny časy namixovat z fondů pevný poměr peněžní trh:dluhopisy:akcie, na 20 let vystaráno. Ale snažit se využít hospodářského a já nevím jakého sezónního cyklu a potom tento poměr průběžně, předvídavě upravovat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 5. 2005 11:49 | Speedy

Ad 1) Ano, o toto jsem se před lety také snažil. Žel, dnes se už investiční společnosti "úspěšně" starají o to, abych potřebné a aktuální informace k rozboru "raději" neměl. Opravdu nevím, kterou z "tuzemských" společností si vybrat, navíc osobitost portfolio manažerů se vytrácí, stejný více či méně gumový rohlík se totiž prodává v Praze nebo zde u nás, tj. v pohraničí a na vesnici. Navíc, jak dlouho vydrží na svém místě takový portfolio manažer fondu?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 5. 2005 11:43 | Jirka

ad 1) Pokud je portfoliomanažer slabší, je tu šance, že ho investiční společnost vymění. Právě proto, že veřejnost vybírá fondy podle minulých výnosů. Ani nejlepší portfoliomanažeři neslouží navěky. Navíc jejich schopnosti jsou výrazně omezeny statutem fondu. Pokud celý trh padá a jeden PFM má limit nejméně 60% akcií v portfoliu a druhý má limit jen 40% akcií v portfoliu, má to ten druhý s udržením kurzu snazší. Podobně nelze srovnávat fondy, jejichž regionální nebo oborové zaměření je odlišné. Proto mi takové porovnávání připadá jako příliš neefektivní a nespolehlivé.
ad 2) Osobně bych dno čekal o něco dříve - možná už je za humny. Pokud jde o daně, také se snažím nedat státu zbytečně ani groš. Ale když si spočítám, o kolik přicházím díky téhle lakomosti, vychází mi, že by se mi vyplatilo prodat i mladší PL. Čert vem daně, když bych zachránil před poklesem mnohem víc. A o maximální výnos přece jde.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 5. 2005 10:52 | Jirka

Z pohledu bankovního "investičního poradce": Když sezóna býků pomalu končí, mám odvážnějšímu (rozuměj ziskuchtivějšímu) investorovi radit, aby nákup odložil o pár let? Při dlouhodobém poklesu se dá vydělávat jen s velkým rizikem na kladných korekcích, a to umí málokdo. Lepší by bylo jít prozatím do peněz a dluhopisů a později přejít s větší částí do akcií. Ale výnos pod 10% v nejbližších letech klienta neoslní a neprodám. Naštěstí tu máme kouzelnou formulku: "Minulý výnos není zárukou budoucích výnosů". Klient bude stejně oslněn stoupajícím grafem fondu tak, že tu větičku pustí druhým uchem ven. No uznejte, přece nepustím klienta ke konkurenci, která by ho podrazila úplně stejným trikem. A až bude zírat, jak mu to padá, přidáme další poučku o investičním horizontu. A kdyby to ani pak nevyšlo, připomeneme, že Minulý výnos...
Z mého pohledu: Zpětné zrcátko je užitečná věc, jen člověk nesmí zapomínat, že v něm vidí svět obráceně. Pomáhá odhadnout pravděpodobnost obratu. Výběr fondu (pokud sleduji maximální zhodnocení) je závislý na mnoha věcech. Věřím-li, že jsem schopen odhadovat budoucí vývoj, je pro mne důležitá vysoká středně a dlouhodobá volatilita. Vím, že růst fondu se někdy v budoucnu bude nejspíš opakovat. Ale to neznamená, že od tohoto dne, ani ve stejné výši. Pokud zrovna "zpětné zrcátko" signalizuje přehřátý kurz a nezvykle prudce roste (známka závěrečného spurtu), počkám. Pak se ptám, jaké šance má oblast, do které fond investuje. Protože počítám s častějším obchodováním v obou směrech, zajímají mne poplatky a možnost obchodovat online. Hodí se i zvýhodněný přestup z jednoho fondu do druhého. Pokud bych neplánoval aktivní obchodování, hledal bych mezi smíšenými fondy, které samy mění poměr akcií, dluhopisů a peněžních instrumentů v portfoliu podle situace. Opět bych zkoumal šance oblasti, do níž fond investuje a jeho minulou výkonnost srovnával s konkurencí stejného typu a cílení. Nakoupil bych v době, kdy věřím v budoucí delší růst akciového trhu a případně v horších časech přikupoval.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 5. 2005 9:21 | Rejpal

Zase špatně. Investujte podle zpětného zrcátka !!! 1. zjistěte si u akciových fondů jak jejich portfoliomanažer umí využít růstu či poklesu. Jak se růst, či pokles indexů promítne do shodnocení, nebo ztráty a co mohl a nemusel portfoliomanažer předvídat. Podle toho zvolte svůj fond. 2. Po růstu přichází pád. Po letošním enormním nárustu akcií v 1. čtvrtletí příjde zákonitě pád. Výběrem prostředků z akciového fondu jej jen urychlím a prohloubím. Peníze zaparkuji v korunovém fondu a část zisku vrazím do HZL. Počkám až na pokles na úplné možné dno (přelom červenec/srpen)a znovu investuji. Podzimní menší růst ignoruji z titulu neplacení daňí, prodám opět počátkem dalšího roku. Výnos by měl být 20 - 30 %. S části portfolia mohu využívat obou ročních maxim v 1. a 3. čtvrtletí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Sýkora

podnikatel, Dobrý anděl

Miroslava Němcová

politička

Petr Sýkora
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Miroslava Němcová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services