Chystáte se na mateřskou? Připravte se na almužnu.

Řadíme se k zemím s nejnižší porodností na světě. Příčin je mnoho, nemalou roli ale hraje stránka ekonomická. Období porodu a nejbližší období péče o novorozené dítě finančně pokrývá tzv. peněžitá pomoc v mateřství. Její výše ale potenciální maminky příliš nepovzbudí.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 3. 2005 14:31, Kateřina

Promiňte, nezapomněl jste na to, že existuje osoba, zvaná otec?

Zobrazit celé vlákno

+57
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 3. 2005 14:08, reznickova

Podle vaší logiky by se neměly valorizovat důchody důchodcům, jejichže manžel či manželka ještě chodí do práce a mají důchod ve stejném případě by se to týkalo i podpor v nezaměstnanosti. V takovém případě je to přece jen PŘÍSPĚVEK!!!! I tito lidé mohou žít z příjmu manžela a v případě takových důchodců již v drtivé většině případů jsou na ten manželům příjem odkázáni jen 2, protože děti již mají dávno vystudované a osamostatnělé. Myslel jste to přece takhle, ne?
A jinak bych vám chtěla rozšířit obzory v tom, že rodičovský příspěvek se ZAPOČÍTÁVÁ do příjmu pro všechny sociální dávky (jak státní sociální podpory - přídavek na dítě apod., tak i dávky sociální potřebnosti - doplatek do životního minima) atd. atd.
Jinak mi nevadí, že to budete (potažmo stát bude chápat jako příspěvek), jen kdyby přispíval trochu více - což takhle ve výši minimální mzdy, aby rodiny s dětmi opravdu neživořily jen o jednom platu a takovém "závratném" příspěvku!!

Zobrazit celé vlákno

-21
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 33 komentářů)

11. 8. 2009 11:13 | D. macáková

Ještě něco k 1. článku: Tak úplně pravda to také není,mojí matku například z práce vyhodili, kvůli tomu, že jsem byla často nemocná. Byl to rok 1986.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 8. 2009 11:10 | D. macáková

Od nového roku bych měla nastoupit na mateřskou dovolenou. Nárok na pěněžitou pomoc v mateřství, bohužel, nemám. Přesto, že jsem v březnu předčasně ukončila rodičovskou dovolenou s 1. dítětem a nastoupila do zaměstnání. Nechápu, co je tohle za podmínky. Žena, která nepracuje a je vedena v evidenci ÚP nárok má, takže prostě stačí nepracovat a pobírat si pěkné dávky. Takhle to tady je. Je to bída, že žena, která pracovala před 1. těhotenstvím, i po skončení rodičovské dovolené, bude se dvěma dětmi (4 roky a novorozenec) pobírat cca 7500Kč. Tak kde to jsme, vždyť to nestačí ani na nájem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 7. 2006 23:42

Vážený pane, když vy jste byl dítě tak byla možná mateřská 600,- kčs, ale školky zdarma na každém socialistickém rohu, družiny pro děti po škole (také zdarma), kroužky za které vaše rodiče taky platily asi tak korunu, školní jídelny se stravou za pár haléřů. Jak vůbec můžete jedněmi ústy mluvit o vašem dětství v podmínkách socialistického státu který, vám vše dal pod nos a dnešní nesrovnatelnou situací. Asi jste ještě v této době neměl rodinu, jinak by jste takto nemohl mluvit. Vaše rodiče nikdo nevyhazoval z práce kvůli tomu že jim marodí děti, naopak mohli s vámi zůstat doma v podstatě bez jakých koliv sankcí. Vaše rodiče si nepotřebovali přividělávat během mateřské dovolené, protože jste těžko za socialismu umírali hlady. Některé rodiny dnes musí řešit otázku, jak vyjít z penězi na základní lidské potřeby, za zády mají hrozbu nezaměstnanosti a pádu do totální chudoby. Nemám k tomu už co dodat. A přiznám se že váš dosti hloupí názor mi dost hnul žlučí. Nepřeji vám aby jste se někdy do výše popisovaných situací dostal. Věřte, že je to velmi stresující, když i přes enormní snahu se vám často v dnešní době může nedařit zabezpečit rodinu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 1. 2006 18:17

Chtěl bych vidět jak by se ti povedlo presentovat tyto zabedněné arogantní názory na veřejnosti třeba někde na severní moravě nebo v jiném chudčím regionu... Pokud se má zvednout naše porodnost je nutné zvýšit podporu žen na mateřské dovolené. A ty směšné rádoby pravicové řečičky..?? Vždyť většina žen pobírajících mateřskou dávku také pracovala a odváděla daně , mají tedy nárok také něco dostat. Stejně jako důchodci atd. To má být podle tebe pravice? Silný národ potřebuje novou stále dorůstající krev . Vždyť kdo bude platit daně a vést tento stát pokud až zde všichni zestárnem ? Pokud chceš omezovat dávky mělo by se začít u cikánské populace a méně pracovitých občanů ,kteří si někdy i po dlouhá léta stále nemohou nájít práci..
+34
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 5. 2005 23:20 | Eva

Končím mateřskou dovolenou. Žádám o rodičovský příspěvek. Máme dvojčata. Rodičovský příspěvek bude činit celkem 3600,00 Kč. Na sociálce mi úřednice sdělila, že si můžu jít přivydělat, a že toto je pouze příspěvek na péči o děti. Jsem z malé vesnice, nezaměstnanost, manžel dojíždí za prací 60 km, jesle nejbližší 30 km daleko, do školky jsou malé a na paní na hlídání mi 3600,00 Kč měsíčně rozhodně nestačí. Porodila jsem státu 2 děti, které živíme z úspor. Nenaříkám, jen nechápu, proč se stát matkám vysmívá a navíc poukazuje na funkci otce coby živitele rodiny. Přála bych všem, kteří zastávají tento názor, aby zkusili žít na vesnici, kde se dojíždí za prací několik desítek kilometrů, nejbližší jesle jsou v krajském městě a možnost přivýdělku pro matku mizivá. A návrat do zaměstnání? Myslíte si, že zaměstnavatel má zájem o matku po mateřské s dvojčaty, kde každá dětská nemoc znamená dvounásobnou absenci? Už teď vím, že mi raději vyplatí odstupné, než aby mě vzal zpět. A kde je podpora porodnosti a mladých rodin?
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 5. 2005 15:16

Vidím tu snad názor, co by jste ještě chtěly?))) Nezajímá mne , co bylo dřív nebo nebylo..kde to je..a jaké to bylo...Jsem na mateřské dovolené a žiju v bídě...Až mi skončí půjdu požádat o dorovnání do životního minima...Už jste si někdo počítal reálné výdaje s příjmem životního minima? To mne zajímá, že nemám peníze na základní život. Nemám zahradu ani krávy, mám samošku před domem a složenky v kasliku))) Malé dítko... Matka je pracující člověk, její práce je však chápána jako pracovní neschopnost...a proto se jí "finančně pomáhá" Toť ode mne asi vše. Nashle.)
+47
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 5. 2005 18:57 | Jana

Peníze, které žena získává na mateřské dovolené a později na rodičovské mi připadají jako výsměch. Na jedné straně všichni volají po rostoucí porodnosti a na druhé se obyčejný člověk narozením miminka dostává na hranici životího minima. Chci se výchově svého dítěte věnovat až do jeho 3 let, ale jediným problémem jsou finance. Jak mám dobře pečovat o děťátko a současně si vydělávat? Ráda bych našla práci, kterou bych mohla dělat doma a nebo v pružném čase, který mi bude kvůli dítěte vyhovovat. Žiju na severní Moravě a tady je problém najít jakékoliv místo. Jak byste to řešili vy, milí páni poslanci???
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 3. 2005 18:17 | Honzajs

Zajímavá úvaha. Přínosem by mohlo být společné zdanění manželů platné od letoška.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 3. 2005 15:38 | Honza

Takže kdyby moje manželka dala výpověď v práci (kam se stejně nemůže s dítětem vrátit) a místo rodičovské šla na pracák, tak by na tom byla líp? A na pohovor by šla i s klukem... stejně by ji nikdo nepřijal.
Kde je logika?
P.S. Abych uvedl vše na pravou míru: nejraději bych byl kdyby stát seškrtal dávky a snížil daně. Jenomže to je nereálné. Bohužel.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 3. 2005 14:47 | Pavel

Zase jabka a hrušky. Rodičovský příspěvek pobírá rodič, který se rozhodne být s dětmi doma. Má i druhou variantu, že dá děti do jeslí či do školky a bude vydělávat. Koneckonců, po třetím roce dítěte už příspěvek není žádný. Tedy má na vybranou, jestli dá přednost vyššímu životnímu standardu, nebo výchově dětí. Důchodce takový výběr nemá.
Aby bylo jasno, nejsem státní úředník, ze svého platu živím čtyřčlennou rodinu a taktak to zvládáme. Nicméně nechápu, proč by měl stát dávat příspěvky lidem, kteří žijí normální život, nejsou ani handikepovaní, ani v nečekané životní situaci, ani je nepostihla živelná pohroma, prostě jen normálně mají normální děti. Kdyby se takovéto nesmyslné příspěvky zrušily (a s nimi ta mnohohlavá stáda úředníků, co je přidělují) a místo toho se příslušně snížily daně, tak se máme všichni lépe.
Opakuji, podle mě mají být sociální dávky pomocí státu lidem, kteří se ocitli v nezaviněné nouzi, a ne prostředek nivelizace příjmů obyvatel.
+31
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 3. 2005 14:31 | Kateřina

Promiňte, nezapomněl jste na to, že existuje osoba, zvaná otec?
+57
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 3. 2005 14:08 | mamina

Podle vaší logiky by se neměly valorizovat důchody důchodcům, jejichže manžel či manželka ještě chodí do práce a mají důchod ve stejném případě by se to týkalo i podpor v nezaměstnanosti. V takovém případě je to přece jen PŘÍSPĚVEK!!!! I tito lidé mohou žít z příjmu manžela a v případě takových důchodců již v drtivé většině případů jsou na ten manželům příjem odkázáni jen 2, protože děti již mají dávno vystudované a osamostatnělé. Myslel jste to přece takhle, ne? A jinak bych vám chtěla rozšířit obzory v tom, že rodičovský příspěvek se ZAPOČÍTÁVÁ do příjmu pro všechny sociální dávky (jak státní sociální podpory - přídavek na dítě apod., tak i dávky sociální potřebnosti - doplatek do životního minima) atd. atd. Jinak mi nevadí, že to budete (potažmo stát bude chápat jako příspěvek), jen kdyby přispíval trochu více - což takhle ve výši minimální mzdy, aby rodiny s dětmi opravdu neživořily jen o jednom platu a takovém "závratném" příspěvku!!
-21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 3. 2005 13:46 | Pavel

Tak buď je ta matka vdaná a rodina funguje, pak rodina žije z platu manžela (nebo ten nechá manželku a dítě vyžít za 3600?) a je to PŘÍSPĚVEK, nebo je matka sama a nezaměstnaná, pak pobírá sociální dávky a je to zase PŘÍSPĚVEK (který se, pokud vím, nepočítá do příjmu). Prostě nelze srovnávat jabka a hrušky.
+39
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 3. 2005 13:09 | Honza

Jo? Pro většinu matek JE příspěvek jediným příjmem.
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 3. 2005 7:36 | Pavel

No, jestli to nebude tím, že nemocenská či podpora v nezaměstnanosti jsou jediným příjmem, zatímco rodičovský příspěvek je jen PŘÍSPĚVEK k ostatním příjmům.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 3. 2005 16:52 | Honza

Ono nejde ani tak o absolutní výši, ale o POMĚR mezi dávkami. Proč je například nemocenská, podpora v nezaměstnanosti nebo i důchody mnohem vyšší nežli rodičovský příspěvek?
Proč se v minulosti pravidelně valorizovaly např. důchody a ne také rodičovský příspěvek?
+39
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 3. 2005 16:12 | PavelS

Mám výhrady k označení "almužna" a k tomu že porodnost ovlivňuje hlavně ekonomika. A taky k tomu jak většina příspěvků považuje mateřský příspěvek za nedostatečný. Na jedné straně je považován model sociálního státu za něco překonaného a na druhé straně většina je nespokojena s výší sociálních transferů ke své osobě či rodině. Vidím v tom jen sobectví, snahu dostávat a nedávat. V době kdy jsem byl dítě byla tzv. mateřská vyplácená dnes do čtyř let věku a s možností neomezeného výdělku ve výši 600 Kčs, bez možností přivýdělku a jen na dobu 6 měsíců. Takže dnes je naše tržní ekonomika výrazně sociálnější než kdysi socialistický stát. Opravdu mne fascinuje jak velká část tzv. pravicově orientované populace se snaží získat od státu veškeré, v jiných souvislostech zatracované sociální platby. Kdy konečně někdo dokáže že se bez nich obejde a jsou proto zbytečné?
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 3. 2005 14:35 | Kateřina

kromě doby studií nezkoušela. Umím totiž pracovat a můj manžel taky. Nemám k tomu tedy důvod. Stejně tak nevidím důvod dávat ze svých daní peníze na nemakačenky výše než právě do existenčního minima. Domovy důchodců - v civilizovaném světě penziony pro seniory - jsou normální služba, kterou si každý musí zaplatit. Doma mám také výdaje. Pokud nebudu schopna se o sebe postarat a nebudu mít peníze na domácí péči, prodám dům a budu si platit místo v penzionu pro seniory. Považuju to za normální. Budu-li mít málo peněz, přispějí mi děti. Za nenormální považuji, když důchodce daruje svým dětem všechno co má a pak visí na krku daňovým poplatníkům.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 3. 2005 8:39 | Jarmila

A zkoušela jste někdy vyžít půl roku jen za existenční minimum? To byste musela bydlet pod mostem, nesměla by být zima (v zimě jsou větší nároky na topení a oblečení), jíst jen studené jídlo z popelnice, pít z potoka a kousek níž se mýt a ještě kousek níž mít z téhož potoka záchod. Na zbytek životních nákladů by to existenční minimum tak možná stačilo, třeba když nenajdete plnou popelnici a musíte si něco koupit, abyste nezemřela hlady. Že nebudete prát v pračce, ale na valše v potoce, nebudete vědět, co to je elektřina, rádio nebo televize a že po půl roce takového života budete smrdět jako kanál, to Vás nesmí rozházet. Na druhou stranu budete na čerstvém a zdravém vzduchu.
Ale teď vážně: ono by možná stačilo snížit nesmyslné daně, aby se daňoví poplatníci MOHLI živit vlastním přičiněním. Takhle zaplatíte daň z příjmu, za již jednou zdaněné peníze nakoupíte jídlo, ošacení, zařízení do bytu, ale v ceně těchto věcí je zahrnuta 5- nebo 19 % daň z přidané hodnoty, pořídíte si bydlení, ale když ho předáte dětem, zaplatíte daň z převodu nemovitosti, darovací daň nebo dědickou daň. A to je jen několik základních daní. Zkrátka, stát je dosti nenažraná kráva, která stále bere, ale dávat se jí moc nechce. Tak proč se diví, že se nerodí děti? Na rozdíl od šelem, které rodičovstvo toleruje maximálně rok, pak se musí živit samy, a ten rok je cca 1/20 jejich života, u lidí ta péče trvá 18-25 let, což je v horším případě také 1/3 aktivního pracovního života. V této době by si měli rodiče vedle výchovy děti nastřádat také na důchod, aby ve stáří nebydleli pod mostem, protože ze i umístění v domě s pečovatelskou službou si stát bere "sponzorský příspěvek" a podle výroku jednoho českého soudu je to naprosto v pořádku a v souladu se zákonem. Člověk má tedy ne vybranou: mít děti a být chudý nebo děti nemít a mít se relativně dobře. Zatím to vyhrává bod 2.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 3. 2005 8:24 | Jarmila

Krádeže, pašování, prostituci a jiné "pracovní" výkony ale nelze považovat za práci načerno. Tato komunita se prací neživí.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ivan Langer

politik a podnikatel

Jan Hrušínský

herec a podnikatel

Ivan Langer
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jan Hrušínský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services