Vyzkoušejte si test pojišťovacího zprostředkovatele

Zkouška odborné způsobilosti zprostředkovatelů pojišťoven a podřízených zprostředkovatelů agentů a makléřů vyvolává rozpaky. Úspěšně ji totiž složí téměř každý. Vyzkoušejte si ji a posuďte sami, jaký má význam pro ochranu spotřebitele před nekvalifikovaným poskytováním služeb.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 3. 2005 0:46, Jiří Kuchta

možná jsem se unáhlil a špatně pochopil co znamená tučné a co barevně...

Zobrazit celé vlákno

+51
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 3. 2005 22:03, Petr Šafránek

Kdybysme za kapitálovky nevypláceli tak nesmyslně vysoký provize a to logicky na úkor klientů z nichž to většina netuší tak by je makléři ani multilevely nechtěli!!! Je naprosto běžný, že upravujeme sazby na úkor klientů jenom proto abysme více a více nakrmily nenasytný sítě distributorů. Ta roztočená provizní spirála musí jednou splasknout-kdyby klienti tušili kolik za kapitálovky vyplácíme na jejich úkor prodejcům tak nás vezmou útokem! Proč to děláme, když tolik chceme pojišťovat rizika? Vy si nevidíte ani na špičku nosu nebo vůbec netušíte jak to v obchodní praxi chodí!

Zobrazit celé vlákno

-11
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 36 komentářů)

12. 3. 2005 22:26 | Roman Scherks

Pane Koldo, dovolím si Vám mírně odporovat. Sice mám na zákon názor, no řekněme mírně rozpačitý, ale mám dojem, že v pár věcech nemáte úplně pravdu. Vázaného zprostředkovatele si vymyslely a vylobbovaly pojišťovny, v tom jsou naši slavní zákonodárci "nevinně". Nejsem si jist, zda systém s několika zapojenými příbuznými či známými je schopen obstát. Vím sice, že český člověk dokáže vymyslet cokoliv, ale s dnešní odpovědností a podepisováním různých papírů a prohlášení si někdo sotva dovolí provádět činnost, jak jste výše popsal. Teda možná dovolí, ale jen do prvního maléru.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 3. 2005 18:50 | Jan Kolda von Žampach (řečený Pancíř)

Já mám oprávněný pocit, že to s těmi "kapry" ani tak být nemusí, může to být ještě daleko jednodušší: bez úvodního pracovního poměru a i bez toho formálního IČa a pokud jste stihl se zadrápkovat ještě k 31.12. 2004, tak k dnešnímu dni máte na zkoušku téměř celé dva roky. No a co, zase a jen záleží na přístupu dotyčného sjednatele. Ano, v mém okruhu známých se tato činnost také provádí a tak mám možnost trochu poodhalit kukátkem, co se děje za závěsem. Tak mě spíše než úroveň testu štve, že nově není možno běžně uzavírat u jednoho produktu pojistky pro více pojišťoven. Zákon to vzal šmahem a já to dokáži plně pochopit třeba u takového složitého a významem velkého průmyslového pojištění. Naprosto však kroutím nechápavě hlavou třeba u jednoduchého povinného ručení, to jako příklad: jediné čeho zákonodárce dosáhl je, že tyto pojistky bude nově podepisovat se sakrováním další člen rodiny nebo známý ale "dělat" pojistku bude stejně tatáž osoba. Ano, do eráru přijdou tuším další 2 tis. Kč za registraci a něco zaplatí dotyčný (dotyčná) za zkoušku. Kolik "pojišťoven", tolik musí dotyčný "ulovit" příbuzných a známých - mám na mysli, prosím, ty běžné vázané zprostředkovatele. Makléř se stejně s nějakým mopedem či ojetou Škodou 120 zabývat přece nebude. Připadá mi to celé, Vaše výtvory, převážně zhovadilé, dámy a páni poslancové...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 3. 2005 13:49 | Karel Brzobohatý

Testy z blba lepšího agenta neudělají. Pokud zde bude fungovat MLM systém prodeje pojištění a agenti nebudou brát svoji činnost a vztah se svým klientem jako poslání, tak se bude na pojišťování stejně pořád nadávat. Podle mě by se měly pojišťovny hodně zaměřit na agenty, kteří provádějí s klienty "analýzu potřeb" a pojišťují pouze ta rizika, která klient potřebuje. Necpou mu např. pouze KŽP, když kromě daňových výhod, zde není žádná jiná výhoda, tedy pokud se tím nesníží cena jiných poskytovaných rizik klientovi jako je invalidita, denní dávky v nemoci, smrt z jakékoliv příčiny a závažná onemocnění. Na spoření zde jsou jiné finanční instituce.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 3. 2005 22:35 | Honzajs

Na tenhle test 1,5 hodiny času pro potenciální experty?? Udělal jsem ho za 7 minut na 74%, aniž bych pojišťovnictví studoval.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 3. 2005 14:54 | Jan Kolda von Žampach (řečený Pancíř)

Ano, paní Kateřino, k čemu ten test je? 1. Ke zvýšení nějaké virtuální kvality práce pro virtuálního klienta od virtuálního pojišťováka a čím se leckdo tak rád, jako potřebou, ohání ? A je to skutečně dnes ten úplně hlavní, tak vážný a bolavý, nevirtuální (tedy skutečný) problém v tomto oboru? 2. Nebo byl záměr prostě zatřást současnými distribučními kanály pojišťovacích produktů, tak aby někdo něco ztratil a někdo naopak získal? Povedlo se to, resp. byl tento případný záměr splněn nebo zůstalo zatím, co se týče výsledku, jen u pokusu? A budeme se těšit na případná pokračování těchto snah? 3. Nebo právě tímto došlo, cha, chááá, myšleno článek a test, k oddémonizování náročnosti práce pojišťováka? Že by pracně a kýmsi budovaný mýtus najednou padnul? Myšleno, samozřejmě, pro tzv. obyčejné pojistky, třeba právě uzavření takového povinného ručení. Nebo byste, paní Kateřino, k uzavření této jednoduché pojistky ze strany sjednatele (a kdy pojistník obvykle velice spěchá) požadovala akademické tituly před a za jménem a dobu na vyhotovení smlouvy dvě hodiny se stohem papírů navíc? Vážně? Nebo mají být tak složité zákony a pracovní postupy pojišťoven, abyste potom byla, paní Kateřino, konečně spokojena s odvozenou náročností testů? Jistě jste pochopila, že trochu a na Váš účet nemístně žertuji. Tak promiňte.
Ano, nejlépe je odpovídat si dalšími a dalšími otázkami. On to bude takový mix otázek, z mnou uvedených preferuji otázky uvedené pod bodem č. 3....
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 3. 2005 14:33 | Petr Šafránek

To, co zveřejnila Kooperativa, je velmi hezké pro trénink. Podle mých informací ale ostré zkoušky dělají rovněž v papírové podobě. Software AFIZ je naopak primárně určen pro ostré zkoušení (umožňuje v síti zkoušet současně libovolný počet lidí, každého s unikátním testem, testy automaticky vyhodnotí a vystaví úspěšným ihned osvědčení). To, co je na webu, je pak vedlejší produkt - v podstatě tréninková verze - ale testy jsou totožné s tou "ostrou", pouze se nikde nearchivují výsledky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 3. 2005 14:29 | Jarmila

Teda, ten, kdo ty otázky vymýšlel, to byl opravdový inteligent, který chtěl zajisté zlepšit práci v této oblasti. Co má za smysl např. otázka "Musí mít pojišťovací agent s pojišťovnou uzavřenou písemnou smlouvu?" nebo "S klienty, kteří projevují spekulativní úmysly pojišťovací zprostředkovatel smlouvu: sjedná, nesjedná, oznámí to Policii" - jak ale zprostředkovatel pozná?, nebo "Které činnosti zejména vykonává zprostředkovatel pro pojišťovnu v rámci správy pojištění?" - copak to není stanoveno ve smlouvě o obchodním zastoupení? Co se tím zlepší? Ať žije byrokacie a zkoušky zvláště!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 3. 2005 14:19 | Jarmila

Elektronická forma je i na www.koop.cz, viz: http://elearning.koop.cz/webvoz/index.htm. Informací je tam dost, jsou tam texty zákonů a další. PS: s Kooperativou nemám nic společného, ale tohle mají zpracované dobře a může to využít kdokoliv. Samo to vyhodnocuje, vrací se ke špatně zodpovězeným otázkám apod.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 3. 2005 10:15 | Jan Kolda von Žampach (řečený Pancíř)

Vygenerované otázky se týkaly především základních pojmů a postupů. To je naprosto v pořádku, vždyť o to v této základní úrovni především jde. K tomu ostatnímu podrobnějšímu si nutno přečíst zákon a mám pocit, že dalo autorovi velkou práci si některé otázky vymyslet, tak aby jich bylo dostatečné množství do "zásobníku" v testu :-)) Ne, mě to nijak nepohoršuje. Očekávat zázraky nelze a bylo to jasné hned od samého počátku zákona. Navíc mám pocit, že mnohé tu a tam prezentované problémy oboru jsou nafouknuté, snad i kýmsi proto záměrně a nikoli v zájmu jen klienta. Kulantně řečeno. A to nastavená úroveň či ne základního testu přece nevyřeší...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 3. 2005 13:15 | jezevec

Nepracuji v branži (ani přibližně) a nic o tom nevím, test jsem absolvoval bez jakékoliv přípravy a bez přemýšlení, během jedenácti minut - v testu jsem uspěl na 70% a prošel.
Test je skutečně banálně jednoduchý, mnoho otázek se dá odhadnout. U citací ze zákona stačí vzpoměnout si na komunistické testy z autoškoly, kdy "nejdelší odpověď je vždy správná, neb obsahuje přesnou citaci". I ostatní otázky jsou ale trapné. Například jsem hned dvakrát za sebou dostal otázku: "Jak se nazývá pojištění, jehož účelem je získat obnos?" Odpověď je KUPODIVU, že obnosové. I v tomto testu byrokraté projevili svou demenci: Například správná odpověď na otázku: "Upravuje zákon o pojišťovnictví též provozování pojišťovací činnosti?" jistě determinuje toho nejlepšího poradce!!!!
Ale ruku na srdce: jistě jste si NIKDY NIKDO nemyslel, že nějaký test přispěje ke zlepšení práce, nebo dokonce kvality pojišťovacích poradců, že ne??? Že jste všichni VĚDĚLI, že to slouží jen k tomu, aby se uživilo o pár zbytečných byrokratů navíc, a pár spřátelených firem dostalo (bez výběrového řízení), lukrativní zakázky na zpracování testů? Že nejste tak blbí?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 3. 2005 12:15 | Petr Šafránek

Pro jistotu na vysvětlenou - pro elektronický i pro on-line test jsou převzaty bez jakýchkoli úprav jednotné otázky Ministerstva financí - AFIZ pouze vytvořil elektronickou formu testu, otázky jsou shodné s těmi, které skutečně zprostředkovatelé při "ostrých" testech dostávají, rozdíl je pouze v tom, že je dostanou vytištěné na papíře.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 3. 2005 11:46 | Petr Šafránek

Nemohu tvrdit, že to je záměr (protože to nikomu nedokážu), ale je to to, co mi vadí a naprosto s Vámi souhlasím...
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 3. 2005 11:15

Páně rytířovo se dnes zřejmě dobře vyhajalo, bo je mírný jak beránek přebílý, žádný oheň a síra?! :-) Kapr si rybník nevypustí, tedy pojistitelé to vyřešili elegnetně, zlákají Vás na pojišťováka, na chvíli s Vámi uzavřou něco co vzdáleně připomíná pracovní poměr (pracovní činnost), získáte potřebné doklady a převedeou Vás na IČ. A jak bylo řečeno, zkoušky zas tak náročné nejsou. Aj makléř je v klidu, příjme nové nadšence, smlouvy za něj podepisuje někdo jiný a časem si to dodělá. Nejhůře dopadly sítě, myslím s náborem nových oveček, ale i tam se to dá udělat stejně jako u makléřů, holt za Vás někdo musí podepisovat. Zákon beru enom jako prostředek, jak stížit vstup do segmentu, který fakticky nic neřeší, pouze zvyšuje zaměstnanost v ČR, protože je nutné přijmou úředníky na kontrolu ...
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 3. 2005 11:15 | Kateřina

Aha, tak se zároveň s mým komentářem objevila odpověď pana Šafránka, ve které uvádí, že je to záměr. Pane Šafránku, ale v tom případě fakt nevím - k čemu ten test je?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 3. 2005 11:13 | Kateřina

Tak jsem to zkusila, a ačkoli nemám s pojišťováním nic společného a o novém zákoně vím jen to, co jsem si přečetla v novinách, prošla jsem a zbývala mi ještě hodina času. U většiny otázek se dá správná odpověď odhadnout. Promiňte, ale k čemu takový test je? Mně připadá že k tomu, aby účastníci získali sebevědomí :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 3. 2005 11:11 | Petr Šafránek

Plně s Vámi souhlasím, pokud jde o tématiku otázek. Problém je v tom, že odpovědi jsou formulovány tak, že lze v časovém limitu 90 minut pouhou přirozenou inteligencí vydedukovat správnou odpověď a není třeba problematiku příliš ovládat. Podle mého názoru tak nejde až tak o test odborné způsobilosti pojišťovacího zprostředkovatele, ale o test přirozené inteligence. Já jsem test dal několika svým známým, kteří s pojišťovnictvím nemají vůbec nic společného, a všichni uspěli.... Díky relativně malému počtu navíc veřejně známých otázek se většina uchazečů při přípravě na test neučí znát základní problematiku, ale učí se správné odpovědi na otázky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Švejnar

ekonom

Roman Šmucler

podnikatel

Jan Švejnar
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Roman Šmucler
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services