Každodenní chléb obchodníka s cennými papíry

Obchodování na burze je práce náročná jako každá jiná. Vyžaduje nejen svědomitou a náročnou přípravu v podobě sledování nejrůznějších dat, ale zahrnuje také vysoké psychické vypětí. Chcete-li vyzkoušet svět golfových holí a luxusních jachet, měli byste znát také chuť tvrdého burzovního chlebíčku.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 3. 2005 18:20

Podívejte se na /stáhněte si/: http://www.quotecat.com/Downloads/qcsetup.exe

Zaznamenává údaje o US akciích online z Yahoo ECN a má i výstup do excelu. Sympatický prográmek.

Zobrazit celé vlákno

+62
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 3. 2005 14:13, Gergi

Musim Vas upozornit, ze byste (podle meho laickeho nazoru) mel stejne podavat danove priznani typu B a na priloze cislo 4 uvest dividendy inkasovane v zahranici, dan zaplacenou v zahranici a vypocitat danovou povinnost pro CR, diky smennym kurzum se to vetsinou o par korun lisi. Pokud mate dividendy jen z CR, tak ty Vam prijdou jiz po strazeni 15%, tam to neresite. Smenne kurzy men pro osoby ktere nevedou ucetnictvi stanovuje pro kazde danove obdobi pokyn danove spravy MFCR na zaklade udaju CNB, pro rok 2004 je to D-277

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 39 komentářů)

8. 3. 2005 9:28

Uvítal bych nějaký článek na téma "Záludnosti investičních pokynů". Je to zřejmě poslední oblast investování, do které jsem zatím dostatečně nepronikl. Bez peněz se to vyzkoušet nedá a nerad bych začal s minimálním kapitálem a hned udělal nějakou botu. Jak je v článku psáno, neuvážený pokyn může hodně bolet. Předpokládám, že to nebylo myšleno tak, že by někdo omylem zadal prodejní místo nákupního pokynu. To nevyřeší školení, ale snad panák destilátu na uklidnění. Zajímaly by mne rizika market / limit pokynů, fill or kill kontra možnost vícenásobné částečné realizace pokynu (a tím vícenásobný poplatek) apod. Aby to nebylo jednoduché, každá burza má trochu jiná pravidla a možnosti. A každý titul jiný charakter.
Souhlasím s autorem, že investování je třeba dělat zodpovědně. Je to mnohem náročnější, než podílové fondy. Proto bych se na burzy chtěl připravit důkladně. Jako investiční hra nanečisto by mi to šlo. Ale skutečné zpracování skutečných pokynů může výsledek hodně ovlivnit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 3. 2005 16:18

...já, Jan Kolda von Žampach...
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 3. 2005 16:17

Nějak mi to nevzalo můj nick, jsem to já...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 3. 2005 16:16

Pane Pavle, odpovězte si na otázku, proč tak chcete a sám činit? Když jedete s fondem, jedete s jakousi přílivovou či odlivovou vlnou s většinou ostatních podílníků (akcionářů) fondu. Pokusíte-li se investovat sám, jistě s cílem, že výsledek má být lepší než v tom jakémsi fondu. Tady si, Proboha, uvědomte, že se nejedná o jakési návody na pěstování cibule u Vás nebo někde jinde na zahrádce. Že si "jako" koupíte knížku jak pěstovat "cibule" a budete vědět, jak máte investovat do akcií. Takový zahrádkář fanda se s Vámi i rád podělí o zkušenosti, s akciemi či s vystihnutím trendu u dluhopisů to je tvrdá hra jednoho proti druhému. U zahrádky si oba můžete pochvalovat, jak Vám všem roste cibule, na kapitálových trzích se z "úrody" těší obykle jeden a druhý se cítí být mnohdy poškozen, pravda, brzy se to může ale obrátit a tak dále a tak dále. Uvědomte si, že v momentě, kdy si Vy s nadějí kupujete nějakou akcii, tak ten druhý ji a právě Vám s úlevou prodává. Nedejte na nějaké drahé placené kurzy, které Vás prý mají naučit investovat do akcií, prostě a jasně Vás naučí tak nanejvýše technickou stránku věci. Přečtěte si proto raději do začátku některé diskuze k vybraným titulům na serveru akcie.cz...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 3. 2005 16:01

"Myslíte si, že i normální vysokoškolsky vzdělaný člověk jako já se může naučit investovat.."
Tahle veta me pobavila :) ale chapu vas. S "oficialnim vzdelanim" to ale nema nic spolecneho, ostatne jako zadna cinnost. Kdyz budete CHTIT tak se to naucite. To znamena venovat tomu CAS, hromadu casu. Zadna zazracna publikace neni. Tu si musite vhlave napsat sam potom co prectete stovky knizek. V kazde je neco uzitecneho a postupne vam to bude davat smysl a v mozku se vam bude vyvijet vlastni strategie. Ctete, ctete, ctete, sledujte grafy kazdy den (ziskate intuici pro nasledny vyvoj), paper trading, vedte si denik, premyslejte nad svymi chybami a poucte se znich. Je to profese jako kazda jina. Moc se nestresujte a pocitejte ze 3 roky se budete ucit a pak prijdou mozna zisky :)
Hodne stesti.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 3. 2005 20:12

Jirko, jestli jste již na českých akciích vydělal, ukládejte část do kvalitních dluhopisů, udělejte si rezervní fond. Můj cíl je investovat pouze úroky a ze zisku posilovat jistinu. Faktem je, že to začíná být zajímavé až při 7 nulách a výše. Pak když trh zkolabuje, tak to přivítáte jako vynikající novou investiční příležitost.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 3. 2005 19:46

Víte, já se také divím, ale jak znám své okolí, Češi na to asi nemají buňky a zejména jim asi chybí motivace.Mluvím z vlastní zkušenosti, akorát jsem začal kuponovkou avšak když mne v zaměstnání kopli v r. 1994 do zadku byl jsem přinucen to vzít vážně a od roku 1997 se už dobrovolně válím doma. Z kuponového základu jsem ze dvou knížek + cca 60 tis úspor za ta léta vydělal kol. 10 mil. Kč, z toho jsem už asi 5 utratil a dnes mám v akciích cca 2 a další 2 v HZL, zbytek v mobilních a osobních rezervních fondech jako je stavební spoření, penzijní připojištění a 2 životní pojištění - pro každé děcko jedno. Pokud dle pana Holmana zatím do akcií přímo investuje cca 10 tis. malých investorů, tak boom teprve příjde a to zejména až se zapojí dnešní sázkaři. Až se to nějak jednoduše technicky vyřeší, tak předpokládám, že Fortuna pod velením Penty se chytí příležitosti a ti co budou mít náskok budou ve výhodě. Já v současné době držím a redukuji akcie a čekám na další investiční příležitosti po poklesu. Ne nadarmo je jsou akcie ženského rodu a i ty mají své cykly.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 3. 2005 21:58 | Pavel

Rád bych se na něco zeptal. Jaký je nejlepší způsob, jak se naučit dobře investovat ve střednědobém a dlouhodobém horizontu, když člověk sleduje finanční trhy spíše jen zvnějšku (s mou profesí to vůbec nesouvisí). Do této doby jsem využíval investiční podílový fond (ING Český akciový), který měl velmi dobré výkonnosti a zároveň nekladl nároky na mou znalost trhů. Myslíte si, že i normální vysokoškolsky vzdělaný člověk jako já se může naučit investovat na akciových trzích přímo + jakým způsobem /existuje např. nějaká skvělá publikace/? Nebo je to zbytečné riziko? Určitého rizika se nebojím, samozřejmě bych prostředky rozložil. Možná je to hloupý dotaz, ale odpověď by mě zajímala. Případně i na mail: pavelr@rmc.cz Předem děkuji.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 3. 2005 19:01

Jenom aby to nebylo až po tom krachu za 20 let.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 3. 2005 16:15 | Alvar Nunez Cabeza de Vaca y de Beroun a Dobríš

Jeden o Koze a druhý o voze :-) Pardon , to neni urazka ale starý ceský výraz :-) Jen mu dej , co se do nej vejde ! :-) I kdyz se asi mýlís , pan R.K. se asi neveze na vseobecné HAUSSE ceských akcií , ale uz asi dávno experimentuje s krátkodobou spekulací v USA. Tedy jakmile ceské akcie chcípnou tak jako Nokia , panu R.K. to neublízí , kdyz uz je asi dávno v USA investován.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 3. 2005 15:04 | JirkaP

Dobrý den pane Koza. Nevím, zda jste článek někde opsal a poslal dál nebo sám napsal. Nevím zda náte vlastní zkušenost z burzy. Z článku spíše usuzuji že ne. Ale třeba se mýlím. Patřím k jedněm z těch, které popisujete. A je to opravdu fuška a nervy. Jestliže tu někdo píše, že se na české burze nedalo v uplynulých letech prodělat, tak neví, o čem mluví. Ať si prohlédne grafy atd. Ale pravdou je, že poslední 3-3,5 roku je to bomba. Kdo měl odvahu a pevné nervy, mohl udělat z tisíců miliony. Určitě takoví jsou. Já ne. Tak a teď k věci. Chtěl bych Vás požádat, aby jste se k tomuto článku vrátil až burza-burzy zkolabují. Kdo studuje historii, ví o čem mluvím. Teprve potom se ukáže, kdo co umí. Do teďka to bylo moc jednoduché. Přeji pěkný zbytek dne a celý víkend.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 3. 2005 13:48 | Klekipetra

Pan R.K. neverbuje na fondy , ale na daytrading a na daytradingovou stranku traders.cz Tam si lidi platí 10 dolaru mesicne za cerstvé zprávy a na základe tech zpráv investují , aby zase tech 10 dolarú mesícne vydelali. Kdyz maji úspech , vydelaji snad i 11 dolaru za mesíc s akciemi :-) Pritom zprávy nedelaji kurzy , ale kurzy delaji zprávy. Obzvlaste Slováci jsou koumáci , ti ví a umí vsechno nejlépe a nemaji s nicim problém , ani s americkejma akciema , zvlaste kdyz si platí 10 dolaru mesícne za cerstvé zprávy z USA :-) Já nemám nic proti Slovákúm , ale nekolikrát se mi zdálo , ze se vytahují :-) Uz aby ty ceské akcie chcíply a byl stejný poplatek za nákup cizích akcií jako domácích a byly grafy s indikátory ceských akcií zdarma. Pak si lidi budou vybírat akcie z celého sveta a nic neporoste samo jako CEZ a Unipetrol.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 3. 2005 12:03 | Honzajs

Normální akciový investor, který se úplně vyhýbá komoditám, činí tak ke své škodě.
Nemusí investovat přímo do komodit, ale měl by zvážit nákup komodotních akcií - ropné firmy, drahé kovy, jiné suroviny (plyn, železo...).
A objevují se i zajímavé certifikáty na průmyslové či drahé kovy...
Suroviny totiý byly v 20-ti letém medvědí trhu a nyní podle mého začíná jejich dlouhodobější vzestup. A investuji podle toho.
To, že růst není ani zdaleka u konce dopodle mne dokazuje i to, jak malá je jim věnována pozornost ve zpravodjství a že hromadně nezvnikají fondy zaměřené na komodity / materály - podobně jako technologické fondy v letech 1998 -2000).
Souhlasím ale s tí, že krátkodobé spekulace přímo s komoditami jsou obrovsky rizikové, zejmén apokud někdo používá margin.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 3. 2005 10:42 | jezevec

Jak prosté. Pučit si peníze, investovat do nejobchodovatelnějších akcií - a za pár let se milionky hrnou po svazcích. Nechápu proč to tak nedělaj všichni - nikdo by nemusel nic dělat, všichni by si jen pučovali a investovali do nejbanálnějších akcií, a na bahamách by bylo přecpáno. Nejste vy ten učitel Warrena Buffeta? Ó jaká to pocta pro server penize.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 3. 2005 9:45 | individuální investor

Nadpis článku je nepřesný, patří neschopného obchodníka, protože schopný si půjčí základní kapitál a po několika málo letech se opravdu válí na plážích nebo hraje golf ( obrazně ). Obzvláště v Česku po kuponovce až do dnes platí, že prodělal jen uplný idiot. Protože ten, kdo jen trochu s rozvahou investoval přímo do portfolia 30 nejobchodovalelnějších českých akcií a sem tam něco prohodil, tak až neuvěřitelně vydělal. Jak je zřejmé z diskuse s Holmanem, tak takové to přihlouplé články jako je tento a jemu podobné naštěstí moc lidí nečte, protože naivky dokáže odradit.A jak je zřejmé byl tento článek napsán na zakázku nějakého investičního fondu, který se takto snaží zdůvodňit své triskní výsledky.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 3. 2005 9:41

že na toho magora vůbec reaguješ..
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 3. 2005 8:51 | jj

Cide, prosim o radu. Podle ceho jste toho Kozu tak odhalil? Vzdyt on v clanku nic o sobe nepise?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 3. 2005 4:53 | El Cid

To je videt , ze autor clánku R.K. je krátkodobý spekulant nebo dokonce daytrader a myslí si , ze je na tom mnohem lépe , nez ten kdo drzí akcie 10 let. Asi pohrdá Buffettem a nebo myslí , ze doba výhodnosti dlouholetých investicí uz je pryc a dnes uz se nedaji zádné akcie drzet 10 let , anebo krátkodobé investice prinesou vyssí výdelek nez drzeti akcie 10 let. Anebo , ze se musí najít akcie mladé na drzení leta a velké akcie z Dow Jonesu uz nic neprinesou za 10 let. Ale vsechno je to veliký OMYL ! Z daytraderú se nestanou za 10 let buffettolozi , ale skoncí za 10 let na vetvi. Na podzim jsou stromy lysý a na mnohym daytrader visí. Jestli nekdo vydelá s krátkodobou spekulací kazdý mesíc asi tisíc euro a platí ze vseho dane , je stále ve stresu a vydelá za rok 12.000 euro mínus dane. Ale kdo prikupuje a hromadí kazdý mesíc málo volatilní kvalitní akcie s dividendou kolem 3% , ten má za rok s dividendama aspon 18.000 euro výdelek k tomu stejnému kapitálu , jako pouzil daytrader a zádné dane neplatí a má leta cas , aby neco prodával. Po....é komodity by zdejsí korespondenti uz mohly jednou zapomenout. Normální akciový investor o komodity nikdy v zivote nezakopne a nebude komodity nikdy v zivote potrebovat. Taky kontrola akcii stací 1x za mesíc a stejne se na ni nereaguje. Kdyz clovek za nekolik dní zná ty nejlepsí akcie indexu Eurostoxx nebo Dow Jones , tak uz je nekolik let hromadí a ví , ze jeden rok muze jít zisk trochu dolu a 2. rok se zas zvýsí a nemá význam prodávat dríve nez pred dalsím velkým krachem za 20 let.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 3. 2005 4:30 | Amen

Taky jsou nekde v cizine lidi mající akcie povazováni za politování hodné blázny nebo lidi prihloupé , protoze se po roce 2000 vseobecne myslí , ze jsou s tema akciema v mínus. Treba ten pan , co mi pronajímá byt , si myslí , ze jsem s akciema v mínus. A já mu nikdy nereknu , ze jsem vysoko v plus , on mi uz 10 let nezvýsil nájemné z bytu a treba jeste 10 let nezvýsí. Pro mne a pro Buffetta jsou politování hodní krátkodobí spekulanti a daytraderi. Oni asi prodávají autoakcie , jestli stoupla cena oleje. Ale pane na nebesích , promin krátkodobým spekulantúm a daytraderúm , nebot oni neví , co ciní. Ale asi nikdo nebude daytrader 40 let , anebo vedle toho blbnutí má taky pár rozumných investicí na 10 let.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Kateřina Jirásková

finanční ředitelka PPF

Zdeněk Jahoda

podnikatel, Emco

Kateřina Jirásková
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Zdeněk Jahoda
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services