Legislativní paskvil motivuje naruby

Aby byli lidé žijící ze sociálních dávek více motivováni pracovat, byl přijat nový zákon o dani z příjmů. K němu ale Ministerstvo vydalo ještě pokyn, který jaksi dobrý úmysl vlády zcela převrátil. Umožnil např., aby otec pěti dětí, který je zaměstnán v pracovním poměru na jednu hodinu měsíčně za minimální hodinovou mzdu 42,50 Kč, získal nárok na bonus ve výši 30 tisíc Kč za rok. A pokud navíc pobírá podporu v nezaměstnanosti, nepřišel ani o tu.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 2. 2005 13:01, Toleda

Kdyby bylo všechno v životě jednoduché a na první pohled zřejmé, možná by to byla pěkná nuda... :-)))
Na obranu zákonodárců musím po tom, co jsem na ně tolik plival, uvést minimálně to, že vytvořit takovou právní normu, aby byla naprosto zřejmá a postihovala jednoznačně ty případy, které postihovat má, není žádná sranda... Kdo to nezkusil, ať nekritizuje... :-) Znamená to slovy (která mají i v běžné řeči různé odchylné nuance) vyjádřit určitý požadovaný stav, ke kterému se vztahuje příkaz, zákaz, dovolení... Dotyčný by měl vzít v úvahu, jesli se určité slovo nepoužívá v právu v jiném významu, aby mu náhodou nepřisoudil význam nový - což se bohužel děje a je to jeden z hlavních důvodů současného právního chaosu. Přitom se musí vzít v úvahu, že život nepřináší situace jenom bílé nebo černé, ale také různé odstíny šedi... A jak tyto "odstíny" rozlišit na ty "spíše bílé" a "spíše černé"? Buď by musela být právní norma natolik podrobná, aby postihovala pokud možno veškeré myslitelné případy, že by z ní byla rozsahem encyklopedie, která by se pokaždé musela znova a znova doplňovat, když se objeví nějaká skulinka, nebo ta norma může být stručná, vyjadřující hlavní zásady, ale pak musí dát prostor pro úvahu osobě, které na jejím základě bude rozhodovat. Tento druhý způsob by však vyžadoval pokud možno inteligentní lidi znalé určitých hranic, které by vyplývaly zejména z dobrých mravů a běžné morálky. Takový systém u nás je již léta, bohužel mu zatím jaksi "nedorostli" ti lidé... :-( Stačí se podívat do novin nebo si poslechnout, co různí "takyobčané" považují ještě za správné...
A k těm daňovým poradcům - řada z nich je vlastně píše něco jako certifikovaný účetní, který to dotáhne až k tomu formuláři... Z hlediska jejich zákona by měl být daňový poradce spíše právník se zaměřením na oblast finančního práva. To je taková ta oblast, kde většina klasických právníků nemá představu, jak funguje to, co se oni snaží popisovat ve smlouvách :-)) Mohu k tomu jenom dodat, že rozsahem je naše daňová právní úprava přeci jenom řádově útlejší než v oněch "rozvinutých" ekonomikách... Jisté však je, že je alespoň v tomto doháníme svižným tempem... ;-)

Zobrazit celé vlákno

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 2. 2005 16:30, Kateřina

Ti skutečně potřební - třeba postižení - mi nevadí. Ráda bych jim i přilepšila, třeba příspěvkem na bezmocnost, aby nemuseli být v ústavu, pokud nechtějí.
Ale ty profesionální pobírače dávek ráda nemám, to máte pravdu.
Část z nich nechce pracovat, část ve skutečnosti načerno pracuje, ale pro dávky si chodí. Fuj. Proto taky podporuju zavádění rovné dávky - ať nepracují a žijí z dávek - ale z dávek ve výši existenčního minima. Moje solidarita výš nesahá.

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 22 komentářů)

21. 2. 2005 9:55 | Toleda

Přesně tak, zákon hovoří o šestinásobku minimální mzdy, přičemž z logiky zákona vyplývá, že to je "měsíční" minimální mzda - 7.185,- Kč. Samozřejmě u zaměstnanců vzhledem k měsíčnímu výplatnímu termínu je situace specifická, takže teoreticky mohou dostat bonus i tehdy, pokud pracují za méně (např. díky částečnému úvazku). Ale i tady bych doporučoval značnou opatrnost, protože význam termínu minimální mzda může být také oněch 7.185,- Kč a nikoliv nějaký přepočtený hodinový ekvivalent... Pak bych se důvodně obával, že pokud celkový příjem nepřevýší zmiňovaný šestinásobek, zřejmě onen "vykutálený" zaměstnanec bude muset něco vracet... ;-) Stanoviska ministerstev jsou zpravidla zoufalost sama. Odpovítá to bohužel úrovni těch, kteří je tam páchají...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 2. 2005 6:38 | Fredy

Smyslu článku rozumím, ale přesto je třeba mít na paměti jednu důležitou věc. Vždy je rozhodující zákon a nikoliv různé "vysvětlující, doporučující a podobné" materiály. Například typy "D" z ministrestva financí. Nejsou právně závazné.
Proč uvadíte ve sloupku "podmínek" minimální základ daně u OSVČ cca. 93.000 Kč? Pro rok 2004 to bylo 101.000 Kč a pro rok 2005 to je 107.300 Kč.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jakub Havrlant

podnikatel a investor

Zdeněk Grondol

podnikatel, Czech International

Jakub Havrlant
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů
×
Zdeněk Grondol
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services