Komu se stát chystá sebrat sociální dávky?

Nedávno se rozpoutala diskuse nad smyslem poskytování sociálních dávek, nad tím komu jsou adresovány a zda jsou poskytovány v dostatečné výši. Impuls k tomu zavdala vláda, která představila věcný záměr zákona o hmotné nouzi a zároveň připravovanou novelizaci zákona o životním minimu. Co přinese? Některé důsledky jsme propočítali.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 2. 2005 18:36, Jan Kolda von Žampach (řečený Pancíř)

...jistě, ale to povzbuzení od Vás platí jen do jisté míry. Pravdou je, že dnes si dotyční mohou pomoci jen sami. Ano, jen sami. A tak jednoduché to není, to není přece jen problém toho sezení či ne na zadku. Alespoň, co jsem mohl vidět na mnoha místech já.
Žel, za prací nebo za novým startem v podnikání se dotyční odstěhovat nikam z vesnice nemohou, neboť mají holou sedínku: za zanechavší grunt totiž nic nedostanou, tak akorát na boudu z plechu od sudů někde ve slumu u Prahy a ostatní stavební materiál nechť doplaví Vltava, že. Problémem je, že takto získaný odér spolehlivě přibouchne dveře u potenciálního nového zaměstnavatele či v bance při žádosti o úvěr. A nahánět v místě někde práci s dojížděním také donekonečna nejde: při dnešních nákladech na dopravu, na nekonečný telefony a na poštovní poplatky jsou prašule setsakramentsky rychle pryč!
Ano, co náš občan ušetří dnes třeba na levnější zelenině z Polska, o to zase více nepřímo zaplatí na daních, z kterých budou vypláceny sociální dávky a já nevím co ještě dalšího našim dokrachovalým zemedělcům. Kteří si ale to žrádlo a energie pro sebe alespoň obstarají, nebudou tolik řvát, navíc jich je dnes už v populaci menšina, tak co, že. Až něco podobného ale postihne (a proč by někdy v budoucnu ne?) daleko silnější, avšak zcela závislou populaci z města, tak to už bude jiný kafe a půjde se s transparenty na Hrad, cha, chááá. Nebude to ale už nic platný, snědený a vybílený krám.
PS To, co v úvodu píše paní Jarmila, se stalo mnohde již skutečností: my a Romáci už pěkně jedno a v tom marastu bratrsky pospolu, jen to chce vyjet někam do příhraničí. A nemusí to být jen to příhraničí. Člověk se zděsí. A rozcapený Pražák tam je gringo, který zasluhuje nemilosrdně oškubat a obrat. Tak pozor. Já si už někdy myslím, že mu to právem patří...

Zobrazit celé vlákno

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 2. 2005 17:00, Fredy

A celá vesnice sedí na zadku a čeká, až k nim dorazí práce? A ona, mrška, pořád nejde?
Tak jim řekněte, že nepřijde, že čekají marně. Ať dají hlavy dohromady a možná na něco přijdou.

Zobrazit celé vlákno

-12
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 14 komentářů)

23. 10. 2008 9:44 | Jovo Miks

Vidite to spravne. Ovsem, vsechna sva aktiva, (dedictvi jeste z Premyslovcu a take prozirave vybudovane majetky do r.1945 ,ktere mely vysokou zarucni hodnotu, ale nikoho z konselu nenapadlo tehdy ani ve snu neceho se zbavit,pokud po kazde volbe starosty naopak neco nepribylo ), obce jiz prodaly.Obecni sporitelnu,obecni les,obecni pastvinu,bytovy fond,kanalizaci (nebo jeji akcie),vodovod (nebo jeho akcie),kulturni dum,hasicskou zbrojnici,prameniste mineralky,radnici z hotelem,namesti pronajaly na 20 let parkovacim spolecnostem,druhou pulku namesti na 20 let organizatorce trhu,prodal se obecni traktor,nakladak a vlecnak.Na leasing se koupila Fabie pro oba dva Cerne Magory a kdyz se prislo na to, ze Al-Gore nemel tak uplne pravdu a ze v zime prece jen nekdy chumeli,zase se na leasing koupila Multikara s radlici za 1,6 Mega.Uz neni z ceho brat, neni co uklizet,neni co opravovat.Obecne prospesne by bylo tak mozna placene Procesi k Panence.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 10. 2008 9:27 | Jovo Miks

Tyto pripady zkresluji problematiku.Rozvedene samozivitelky s detmi bez vyzivneho je netypicky pripad (pravnicky).Typicky pripad je sporadana rodina.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 3. 2005 11:31

Jsem samoživitelka s dítětem které půjde po prázdninách do první třídy.Jsem dva roky bez práce protože na Karvinsku se žádná na ranní směny sehnat nedá.Nedostávám ani výživné na dítě,které mi bývalý manžel odmítá platit. Tudíž jsem cele závislá na soc. dávkách.Nedovedu si představit,jak budeme žít když se dávky nejméně o dva tisíce sníží.To pak máme jít žebrat?Ani nevíte jak bych ráda do práce šla i za nižší mzdu.Dejte Hlavně lidem práci!A potom můžete mluvit o snižování.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 2. 2005 10:14 | Jan Kolda von Žampach (řečený Pancíř)

Ano a plně souhlasím! Zevšeobecnění bývá ošidné, ale jak já měl možnost vidět, takto úspěšně "přežily" především ty vesnice, v kterých drželi lidé i dříve tak nějak pospolu. Pokud je nevytuneloval někdo zvenčí.
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 2. 2005 8:18 | Jarmila

Ono nejde o to donekonečna zvyšovat daně a za ně vyplácet stále rostoucí počty nezaměstnaných. Karel IV. měl podobný problém a nikdo nemůže říct, že by to nebyl prozíravý státník. Čechy byly za jeho vlády kvetoucí zahradou Evropy. Ale už on tehdy v nějakém 14. století věděl, že nemůže dát lidem peníze za nic. Takže stavěli Hladovou zeď. Karel IV. věděl, že je to zbytečná práce, ale přesti ji nechal stavět a za to dal lidem v době tehdejší krize najíst. My jsme osvícení, překonali jsme zaostalý feudalismus, ale rozdáváme peníze za nic. Ono by se nenašla v době krize a vysoké nezaměstnanosti obecní práce? Třeba vyčistit obesní les, z něj mít palivo nebo kompost, vysekat škarpy kolem silnice, v zimě vyvézt sníh, v létě by se našly jiné práce. Ne. To musí přijet mechanizace a práci pro obec udělat firma, pokud možno zahraniční, a za peníze. Proč rozdáváme obecní a státní peníze za nic? Pak se divíme, že lidi nemají peníze, že za ně nekupují zboží a že další řemesníci i celé fabriky krachují. Copak to proboha drobný řemeslník přežije, když nemá odbyt?
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2005 22:15 | můra

hele já furt volám peníze ke mě a ono nic, tak mi teda řekni jak na to. Ale souhlasím snížení dávek je nutný, akorát by se to nemělo dělat na úkor těch co se práci snaží najít a to myslím seriózní ne typu letadlo apod. Jen s námi vyděláte atd.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2005 20:36 | Fredy

Znám vesnice, co popisuje Jarmila, ale není to většina. Spíše menšina. Teď nemyslím s cikány. Ale také znám mnoho vesnic, které "žijí". Lidé tam nečekali, až jim budou létat sociální dávky do úst. Jak jsem psal výše, vzali rozum do hrsti. Je pravda, že jsem některým poradil jak na to. Prostě to trochu otočit. Nečekat, že přijde za nimi práce a sní peníze, ale "pozvat" si peníze a ty přinesou práci.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2005 18:36 | Jan Kolda von Žampach (řečený Pancíř)

...jistě, ale to povzbuzení od Vás platí jen do jisté míry. Pravdou je, že dnes si dotyční mohou pomoci jen sami. Ano, jen sami. A tak jednoduché to není, to není přece jen problém toho sezení či ne na zadku. Alespoň, co jsem mohl vidět na mnoha místech já. Žel, za prací nebo za novým startem v podnikání se dotyční odstěhovat nikam z vesnice nemohou, neboť mají holou sedínku: za zanechavší grunt totiž nic nedostanou, tak akorát na boudu z plechu od sudů někde ve slumu u Prahy a ostatní stavební materiál nechť doplaví Vltava, že. Problémem je, že takto získaný odér spolehlivě přibouchne dveře u potenciálního nového zaměstnavatele či v bance při žádosti o úvěr. A nahánět v místě někde práci s dojížděním také donekonečna nejde: při dnešních nákladech na dopravu, na nekonečný telefony a na poštovní poplatky jsou prašule setsakramentsky rychle pryč! Ano, co náš občan ušetří dnes třeba na levnější zelenině z Polska, o to zase více nepřímo zaplatí na daních, z kterých budou vypláceny sociální dávky a já nevím co ještě dalšího našim dokrachovalým zemedělcům. Kteří si ale to žrádlo a energie pro sebe alespoň obstarají, nebudou tolik řvát, navíc jich je dnes už v populaci menšina, tak co, že. Až něco podobného ale postihne (a proč by někdy v budoucnu ne?) daleko silnější, avšak zcela závislou populaci z města, tak to už bude jiný kafe a půjde se s transparenty na Hrad, cha, chááá. Nebude to ale už nic platný, snědený a vybílený krám. PS To, co v úvodu píše paní Jarmila, se stalo mnohde již skutečností: my a Romáci už pěkně jedno a v tom marastu bratrsky pospolu, jen to chce vyjet někam do příhraničí. A nemusí to být jen to příhraničí. Člověk se zděsí. A rozcapený Pražák tam je gringo, který zasluhuje nemilosrdně oškubat a obrat. Tak pozor. Já si už někdy myslím, že mu to právem patří...
+27
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2005 17:00 | Fredy

A celá vesnice sedí na zadku a čeká, až k nim dorazí práce? A ona, mrška, pořád nejde? Tak jim řekněte, že nepřijde, že čekají marně. Ať dají hlavy dohromady a možná na něco přijdou.
-12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2005 16:10 | D.

Jezevec si to na vlastní kůži nevyzkouší, neboť je přičinlivý, pružný a ochotný se za prací třeba i stěhovat. Nesložil by ruce do klína a nemudroval že za jeho bídu mohou ostatní. ... To mě se to stát může, občas se nad sebou zamýšlím, ale zatím to nikam nevede ...
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2005 14:42 | Ne vlastní vinou nezaměstnaný

Přeji Ti, aby sis to brzy vyzkoušel na vlastní kůži !
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2005 14:39 | Karviňák

Bydlím na Karvinsku a vidím, že zde opravdu sehnat práci je problém a nejen pro cigány. Když čteme o stamilionových tzv. motivačních programech Telecomu a ČEZu. Pak v porovnání s tím ušetřit cca tisícovku na těch nejbídnějších je sviňárna, která zákonitě povede k sociáním konfliktům podobných teď v Polsku a na Slovensku, případně i k rozmachu zbojníků (dnes terorismu). Vývoj jde po spirále a znovu zrajeme k ozbrojeným konfliktům, je jen otázkou času, kdy i naši politici a poslanci se stanou tečem nespokojených spoluobčanů.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 2. 2005 11:40 | Jarmila

Je otázkou, co stát následně zahrne do pojmu "náklady na bydlení". Zda tam bude jen přiměřené nájemné nebo i náklady na vodu, elektřinu, plyn, topení. Pokud to budou náklady na pozemkovou daň pod chatrčí z vlnitého plechu a příspěvek na vozík k dovážení dříví z lesa, pak nás potěš pámbu. To už ti naši obecní chudí klesnou na úroveň slovenských romských osad, kde se prádlo pere v potoce, kanalizace neexistuje, v zimě se topí vším co hoří, vaří se na otevřeném ohni a kdyby neměli načerno připojené dráty, tak svítí loučemi. Děti skončí v dětském domově (a budou to další náklady státu), někdo bude krást a skončí v teplákách (další náklady státu), řada dospělých chytí exotické nemoci, jako cholera, tuberkulóza a budou za nemalý peníz léčeni opět na náklady státu. Nebylo by lepší podpořit zaměstnanost a drobné a střední podnikání?
Další problém je v tom, že někteří lidé stále podle státu jaksi nezodpovědně bydlí na vesnici, odkud mají v místě jen zbytek původního JZD, malou soukromou prodejnu v obecní budově, protože kdyby měl majitel platit obci ještě nájem, tak to zabalí úplně, pak možná hospodu, případně kulturní dům, který slouží hasičům a místnímu spolku žen jako tělocvična. Pak je tam pár drobných zemědělců, pár řemeslníků, kteří stejně jezdí do města a možná pošta, pokud ji ještě nezrušili. Nejbližší fabrika je 20 km, do okresního města 30 km. Dojíždění do práce je problém, protože autobus na ranní směny jezdí pouze v liché týdny a na odpolední v sudé. Doktor ordinuje 1x za dva týdny, a to ještě dopoledne. Jak si má člověk z této vesnice hledat práci i za nižší mzdu, když mu výdělek bude stačit akorát tak na náklady, spojené s dojížděním?
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 2. 2005 10:54 | jezevec

Míním že "velké snížení životní úrovně lidí závislých na dávkách" je více než žádoucí.
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Karpíšek

restauratér a podnikatel, Ambiente

Libor Malý

podnikatel, zakladatel Jobs.cz

Tomáš Karpíšek
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů
×
Libor Malý
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services