Prohlubuje jednotná politika nejednotnost ekonomik?

Mezi tempem hospodářského růstu a mírou inflace jednotlivých zemí Eurozóny jsou stále výrazné rozdíly. Bylo zavedení jednotné měny v ekonomickém sbližování zúčastněných zemí úspěšné? A jak se bude konvergenci Eurozóny dařit v budoucnu?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 5 komentářů)

22. 2. 2005 9:44 | Janula

obavam sa, ze vacsina ludi sa ani na Slovensku do eurozony prilis neponahla....ludia su si vedomi, ze oni sami z toho moc mat nebudu....ale je to trochu podobne ako s reformami, vacsina z nich normalnemu cloveku skor ubrala, ako pridala, ale zasa zlepsila imidz Slovenska, to pritahuje investicie a tie mozno zlepsia aspon na chvilu zamestnanost a potom mozno bude lepsie:-) nic lepsie sa zatial nevymyslelo, ako znizit nezamestanost, ktora najviac kvari ekonomiku...no a euro je to iste, jediny kto na tom zarobi bude Volswagen, US Steel a pod., (najlepsie pri zafixovani 100 korun za euro:-)) a ostatni sa na to poskladaju, ale mozno to bude mat aj nejake pozitivne efekty, ktore sa spatne prenesu do ekonomiky. Co sa tyka referenda, ono moc nebolo na vyber, ak by ludia hlasovali proti do eurozony sa nedostaneme najblizsich 20 rokov a pritom vazba prilevu zahranicnych investicii je velmi vyrazna. Bohuzial vacsina slovenskych podnikatelov za Meciara investovala rozdane peniaze na vily v Spanielsku a luxusne auta a nie na to, aby podporili podnikanie alebo ked uz, tak rozmach novych firiem...skor si zvykla na to, ze stat vzdy nejaku tu zakazku dohodi a ked to skoncilo, padalo to ako domceky z karat. Ale samostatnost ma cosi do seba, lebo konecne je zodpovednost na nas a nikomu nemozno nadavat, ze to on...teda okrem vlady a politikov, ale to je rovnaky folklor ako v Cechach:-))
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 2. 2005 9:02 | Jirka

Dobře jste to popsal. I já si myslím, že jde o nezodpovědné hrátky mocných, kteří se pod zástěrkou jakéhosi ušlechtilého cíle snaží získat větší moc, než je zdrávo. Z toho Slovenska jsem si dělal trochu legraci před naším referendem o vstupu do EU. Skutečně nevím, co je žene do takového společenství, když se jim nelíbilo ani to naše malé. Asi se jim po nás rychle zastesklo. Nebo po těch hádkách o kompetencích?
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 2. 2005 13:02 | Jan Kolda von Žampach (řečený Pancíř)

...já jen upozorňuji, že problém přece není v těch poplatcích ve směnárně, ač by to tak dle prezentace mnohých panáčků politiků vypadalo. Když by třeba bylo referendum k euru.
Je to jednoznačně o tom, zda-li si obyvatelé na tom kterém uzemí ponechají ve svých rukách možnost aktivně ovlivňovat své hospodářství, především také skrze kroky jejich centrální banky. V případě společné měny už to prakticky nejde a nutno se spolehnout právě jen na "spravedlnost" při přerozdělovacích procesech odněkud z centra. Já si myslím, že lze to či ono, pokud se tak děje fundovaně a v rámci obecné politické shody ve věci cílů. Jinak si myslím, že pokud se podívám do historie a dám stranou taková ta vyšumělá národovecká harampádí, tak boj o sebeurčení či samostatnost "národů" byla ve skutečnosti snaha získat pro skupinu zainteresovaných přístup ke kormidlu, na daném území, právě prostřednictvím takové té nějaké, nové centrální banky. Politické strany či dokonce celé režimy jsou jen kulisou. Co se týče dnešního stavu věci u nás, tak mám velmi neblahý pocit a jak to právě naši socani vedou, že ta jejich a jimi propagovaná evropská integrace je jen šikovným zastřením jejich obrovské neschopnosti dělat zde jakoukoli samostatnou a úspěšnou hospodářskou politiku: tedy rezignace už jen na to udržet zde jakýsi klid, být přitom ale u moci a zbavit se odpovědnosti za hospodářský vývoj, ten chytrácky odložit směrem nahoru, ke svým kamarádíčkům. Kamarádíčkům, kteří se revanšují a podrží je. Já osobně si z delšího horizontu integraci představit dovedu, ale jako rovný s rovným: jinak to vše dopadne zase stejně, jako třeba my a Slováci, tj. nedůvěra, otázka kdo na koho doplácí a nakonec dezintegrace.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2005 13:54 | MoB

Mně to připadá takové o ničem - vždyť podobné rozdíly existují i na úrovni regionů ve státech (např. rozdíl mezi Prahou a Moravskoslezským krajem). Nechápu, proč se nadělá tolik řečí o rozdílech mezi Německem a Řeckem a Španělskem, když stejné - i větší - rozdíly jsou i vevnitř v jednotlivých státech. Není to taková bouře ve sklenici vody? Na EU mi vadí jiné věci, snaha o regulaci a vůbec omezování osobních svobod v rámci tzv. boje proti terorismu. Ne euro.
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 2. 2005 10:53 | Jirka

Všechno zprůměrujme a vraťme se o 20 let zpět do šedi socialismu. To je řešení! Rozmanitost a konkurenci - hnací motory ekonomického snažení - nahradí početný tým průměrných hráčů. Američané třeste se! :-(
Kdyby EU znamenala např. jednotné dopravní značení a pravidla silničního provozu, jednotné osobní a cestovní doklady atd., mohli bychom se dočkat zjednodušení života v Evropě. Ale to, co se skutečně děje, jen jednotlivým členům svazuje ruce. Na jedné straně regulace omezuje, na druhé straně znemožňuje adekvátně reagovat na vzniklou situaci v konkrétním státě a udržovat stabilitu.
Jednotná měna by měla situaci zjednodušit z pohledu odstranění nutnosti směny a poplatků za ni. Odstranila by i takové nežádoucí jevy, jako je změna kupní síly měny v sousedním státě, ačkoli hodnota, za kterou občan peníz vydělal i hodnota věci, kterou chce u sousedů pořídit, se nezměnila. Problém vidím v tom, že tato společná měna není celosvětová. Když přijmeme Euro, neovlivníme nijak výrazně svůj vztah k okolnímu světu a ostatním měnám vlastní aktivitou. A různá míra inflace je problém, který lze těžko vyřešit z centra, které nestanovuje jednotnou výši mzdových tarifů a nereguluje regulované spotřebitelské ceny. A já doufám, že s touto regulací ani nezačne.
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Marek Dalík

lobbista a podnikatel

Ivo Valenta

podnikatel, Synot

Marek Dalík
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 5 duelů
×
Ivo Valenta
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services