Společně zdanit, či spolupracovat?

Rodiny s dětmi, kde je alespoň jeden z manželů osobou samostatně výdělečně činnou, mají nově o jedno rozhodování navíc: zvolit možnost společného zdanění, nebo být spolupracujícími osobami. Podívejme se na výhody a úskalí výpočtu a odvodu daní podle těchto systémů. Ovlivní totiž i výši důchodů či přídavků na dítě.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 1. 2005 18:37, Fredy

Tak tu erotiku jsem sem vyvěsil někdy kolem Silvestra, aby řeč nestála. Ovšem na její autentičnosti trvám.

Přesto si myslím, že informací (hlavně použitelných a ověřených) není nikdy dost. Již dávno jsem zjistil, že úspěch v podnikání závisí, kromě dobrého podnikatelského záměru, také na perfektní komunikační schopnosti. A to zvláště při jednání s byrokraty. Zkrátka na schopnosti ukecat i toho nejotravnějšího a nejprotivnějšího úředníka, který je přesvědčen o nutnosti brzké likvidace všeho a všech, co má co do činění s OSVČ. K jejich profesi a cti musím dodat, že jsem jich mnoho takových nepotkal. Spíše mám štěstí na slušňáky a odborníky.

Zobrazit celé vlákno

+44
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 1. 2005 16:02, Pavel

Obávám se, že dnes brát ohled na výši důchodu, který dostanu až za třicet let, je dost riskantní, zvláště když se důchodový systém do té doby (a možná ne jednou) změní. Podle mě je lepší vrabec v hrsti (společné zdanění) než holub na střeše (spolupráce).

-5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 28 komentářů)

17. 1. 2005 12:21 | Fredy

DOKONČENÍ:
3) Paroubek, jako zimní král. Ne proto, jak dlouho vládne, ale jakou „životnost“ mají jeho veřejná vyhlášení. V pondělí řekne, že se zruší odpočty úroků u hypoték a že se to vlastně nahradí jakousi univerzální částkou. Nějakým vyšším odpočtem (také četl část modré šance). Ve středu řekne, že se odpočty sníží z 300.000 Kč na 200.000 Kč. V pátek už zůstává vše při starém a jen se ještě v dozvuku mluví o odpočtu ve výši 150.000 Kč.
Když to sleduji, tak se socdemáci snaží zavést „růžovou šanci“, což znamená vytáhnout z programu ODS rozinky a ten nepříjemný balast tam nechat. Vědí, že asi volby nevyhrají, tak hrají vabank.
I když si stejně zasluhují pochvalu před nastartovanou vejtřaskou (pro neznalé jedince vojenské auto V3S).
Vláda každého přesvědčuje, že lidem stále snižuje daně. Přitom výběr nedobytných daní se nezlepšil. Celkový výběr, včetně všech odvodů (sociální apod.), se zvýšil. Počet daňových poplatníků se snížil. Mám k tomu pouze tři vysvětlení. - vláda objevila daňové perpetum mobile, - lidé neumí počítat a s tím se počítá, - vláda neumí počítat a my to nevíme.
Paní Kateřino, možná byste mohla zkusit napsat nějaký článek ohledně dopadu 15% rovné daně třeba na DPH a rodinu. A také o výši odpočitatelné položky o které se jen diskutuje. Slyšel jsem 80.000 až 100.000 Kč. Na Slovensku je to něco přes 80 tisíc Sk. Vždy při této příležitosti posílám odkaz na starší tamní daňovou kalkulačku: http://www.finance.gov.sk/mfsr/mfsr.nsf/DanovaKalkulacka.html
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 1. 2005 12:20 | Fredy

Tak nějak. Je to opravdu zábavné, ovšem asi jak pro koho, že? Nyní se se synem dohaduji, kolik vlastně máme základních "frakcí" v ČSSD.
1) Škromachova je jasná. Tam to o ekonomice moc není. Proto se o ni nemá cenu ani zmiňovat. Podobné názory má odborový boss Štěch. Plus parta hic kolem důchodce z Vysočiny. Zkrátka jejich dřívější praxe v rudé straně se jen tak nezapře. Nejdříve, s praporem v ruce, hurá na švarc-systém. Pak když zjistí, že se s vaničkou vylévá i dítě, tak hurá na opravy. Nejdříve nějaké "prováděcí" vysvětlení a pak možná i zrušení. Ale k tomu se vědomě ještě nedopracovali.
2) Sobotka v tandemu s Grossem. Slíbit ledacos, ale hlavně moc nepočítat. Nejdříve nástřel, že se spodní daňové pásmo sníží na 10%, později na 8%. Pak zase, že se mzda do určité výše nebude zdaňovat vůbec. Řeč byla o 8.000 a ž 10.000 Kč. Poslední hitem by mohlo být, zavedení paušálního odpočtu nákladů (asi 50%) a že by nebylo nutné vézt knihu jízd. Na to přišli odborníci v době, kdy většina knih jízd je dělána pomocí speciálních programů. Asi pochopili, že podnikatel by měl především podnikat a ne si hrát na alibistu.
Podobné je to názorem pana Sobotky na modrou šanci a rovnou daň. Stále demagogicky hlásá, že je to šance pro bohaté a proti chudým. Sledoval jsem jeho „myšlenkový“ posun v případě DPH a 15% rovné daně. Nejdříve kecal, že rovná daň u DPH znamená pro lid velké zdražení, neboť potraviny tvoří 70 až 80% spotřebního koše. Později to zmírnil na 60%. Pak se na to některý jeho pobočník skutečně podíval, tak už mluvil o 1/2 rodinného rozpočtu. Když i tady se mu kde kdo smál, tak zase ubral. Poslední číslo, které někde uvedl na tiskovce bylo 40% potravin. Jak mi pan Sobotka vysvětlí oněch 40%, když průměrný spotřební koš, dle Českého statistického úřadu, uvádí podíl potravin na celkových nákladech rodin 21,6% (2003). Když se připočítají další položky, které jsou zatím v nižší sazbě, tak se může jednat maximálně o 30%. Tedy dnes zdaníme 30% v sazbě (5%DPH), 10% v (0%DPH) a 60% v (19%DPH). Pokud by došlo k zavedení 15% rovné daně, tak by to bylo pro průměrnou rodinu většinou neutrální. O co by dali více za potraviny, tak by ušetřili na ostatním.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 1. 2005 11:36 | Kateřina

Tak jsem tu informaci připsala a redakce ji do článku promptně doplnila. Díky za připomínku.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 1. 2005 11:31 | Kateřina

A taky na sebe poštvat berňák, který se bude zajímat o to, za co ty faktury vlastně jsou, protože to bude nápadné. S tímhle bych byla raději opatrná :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 1. 2005 11:05 | Kateřina

Fredy, máte pravdu. Nejen skoro, ale úplně to samé. Ale tyto nízké příjmy nikdo nedělí - to by byl nesmysl. Fakt je, že jsem uvažovala, jestli to tam mám napsat a usoudila jsem, že je to zbytečné. Asi jsem uvažovala chybně, soudě podle vaší připomínky :-( Možná by se mohlo do článku připsat "a přečtěte si diskusní příspěvek Fredyho" :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 1. 2005 10:02 | Karel Brzobohatý

Takže je zase vidět, že nejlepší způsob pro určení "spravedlivějšího" důchodu je použít sumu odvedených peněz a ne dobu v systému, vyměřovací základ a nějaké hranice pro 100%, 30% a 10% zápočty. I když nejsem zastáncem NDC, je pro státní důchod jednoznačně lepší (spravedlivější) výpočet přes zaplacené peníze než přes mnoho parametrů, které nás "normalizují".
Jinak naši politici mají moji 100% podporu ve schvalování těchto velmi legračních zákonů, protože se člověk alespoň nenudí a může si kombinovat, propočítávat apod. Tedy pokud vůbec ví, že je nějaké novela zákona a umí ji aplikovat, což občas ani nejde.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 1. 2005 6:13 | Fredy

Myslím si, že spolupracující osoba je skoro to samé, jako OSVČ a tudíž pro ni platí minimální základ daně. Pro mnohé to bude asi překvapení, až budou "daňové optimalizovat" v nižších částkách, než je 101.000 Kč.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 1. 2005 2:18 | Petr

Užitečná informace, ale existuje ještě další možnost optimalizace. Jeden manžel podniká, druhý si udělá taky samostatné podnikání. Druhý fakturuje prvnímu a uplatňuje si náklady procentem z příjmů, první si uplatňuje náklady dle skutečnosti. Tím si oba mohou teoreticky snížit společný daňový základ o cca 15% (podle druhu činností a poměru rozdělení).
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiří Šmejc

podnikatel, Home Credit

Mojmír Hampl

viceguvernér ČNB

Jiří Šmejc
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů
×
Mojmír Hampl
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services