Životní pojištění: jak spočítat efektivní úrok

Petr Syrový | | 7. 1. 2005 | 6 komentářů
Objevují se názory, že by se u životního pojištění mělo uvádět také vnitřní výnosové procento (efektivní úrok), aby bylo vidět, jak je pojištění výnosné. Nechť se klient sám rozhodne, jestli je pro něho zajímavé, či nikoli. Jak by se mohl tento parametr vypočítat a co bychom získali?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 1. 2005 10:00

Teoreticky dobré.
Prakticky se musí rozlišit jednak typ OPF (jiný výnos má OPF peněžního trhu, tam je to skoro stejné jako u onoho zatracovaného životního pojištění) a OPF akciový je zase vysoce rizikový, hlavně v Čechách (zkuste nabídnout jakýkoli fond někomu, kdo má špatnou zkušenost s tolik vychvalovanými americkými fondy PIONEER v Čechách! Tu ztrátu, kterou před 5 lety utržil, nevyrovnal dodnes).
Z toho vyplývá, že teoreticky můžeme spočítat vše, prakticky je investování otázkou znalostí, náhody a štěstí.

+39
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 6 komentářů)

9. 1. 2005 19:18 | Petr Šafránek

Pro ty, kteří pořád nechápou, proč by u KŽP měl být uváděn efektivní úrok, si sem dovoluji přepsat text jedné z reklam pojišťovny. Vyšel jako celostránkový v časopise POHODA pojištěnce, který na podzim 2004 vydala VZP:
Spoření s Filipem Novinka! - vysoké zhodnocení peněz - průměrné zhodnocení od roku 1995 činí 9.5% ročně - podpora státu až 32 % ve formě daňových úlev - smlouva bez zkoumání zdravotního stavu - půjčka bez ručitele již po 2 letech spoření - s úrokem již od 4.9% - možnost vložit do spoření další volné peníze s vysokým zhodnocením - výhoda odložené daně - připisované výnosy nejsou průběžně zdaňovány jako v bance, ale až při jejich výplatě - výplata naspořených peněz je okamžitá a nepodléhá dědickému řízení
Je třeba k takto zavádějící reklamě na pojistný produkt něco dodávat? Snad jen to, že je krásným důkazem absolutní nevyváženosti regulace podnikání na finančním trhu v ČR. Kdyby totiž takto zavádějícím způsobem někdo nabízel třeba otevřené podílové fondy, dostane od KCP pokutu jako hrom. Pojišťovny však mohou napsat do inzerátu cokoliv a nikomu to nevadí....
+38
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 1. 2005 10:17 | Petr Šafránek

Máte nepochybně pravdu, že pojišťovna produktem KŽP vnáší mezi kapitálový trh a klienta jistou garanci (kvalitativně orientačně vyjádřenou například ratingem konkrétního pojistitele) a za tuto garanci se musí platit. Teď jde jen o to, kolik se za ni platí! Nejde tedy o nic jiného, než aby se klient dozvěděl, kolik skutečně za tuto garanci u konkrétního produktu platí a mohl se na základě toho odpovědně rozhodnout, samozřejmě i s přihlédnutím k likviditě příslušného produktu.
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 1. 2005 10:06 | Petr Šafránek

Já se také na takový výpočet velice těším, neboť příliš nevěřím tomu, že lze libovolný produkt KŽP libovolné pojišťovny takto snadno "zvenku" rozklíčovat, tedy jenom na základě znalosti pojistného, pojistné částky, vstupního věku, doby trvání a pohlaví. Ale nechám se velice rád pojistnými matematiky přesvědčit o opaku, jen nevím, jak si ověřím, že jejich výpočet (pokud jej zde uveřejní)dává opravdu ty správné výstupy, a to i při jiných (vyšších) zhodnoceních rezerv, než odpovídá kalkulované TÚM. Pro klienta je totiž zajímavé při porovnávání produktů vědět nejen údaje pro TÚM, ale i vědět, jak se ten který konkrétní produkt bude přesně chovat, když pojišťovna dosáhne vyššího zhodnocení rezerv.
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 1. 2005 10:00

Teoreticky dobré. Prakticky se musí rozlišit jednak typ OPF (jiný výnos má OPF peněžního trhu, tam je to skoro stejné jako u onoho zatracovaného životního pojištění) a OPF akciový je zase vysoce rizikový, hlavně v Čechách (zkuste nabídnout jakýkoli fond někomu, kdo má špatnou zkušenost s tolik vychvalovanými americkými fondy PIONEER v Čechách! Tu ztrátu, kterou před 5 lety utržil, nevyrovnal dodnes). Z toho vyplývá, že teoreticky můžeme spočítat vše, prakticky je investování otázkou znalostí, náhody a štěstí.
+39
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 1. 2005 8:25 | Bolzano

Dobrý den, myslel jsem, že v článku bude nějaký výpočet, do kterého dosadím pojistnou částku + pojistné a pro KŽP na smrt a dožití mi to hodí číslo? Nikde nic. Tak kdo bude rychlejší, pan Syrový, pan Pokorný nebo pan Podávka? Závody začínají!
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 1. 2005 7:34 | Fredy

Tak se nám to tu pěkně rozjíždí. Jen tu bylo párkrát zmíněno jméno pana Syrového a už je tady. Klobouk dolů před rychlou reakcí tohoto serveru.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Zdeněk Jahoda

podnikatel, Emco

Vratislav Randa

podnikatel, Tipsport

Zdeněk Jahoda
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Vratislav Randa
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services