Akcie: Bush vytáhl akcie i zájem investorů

Americké burzy uvítaly Bushovo vítězství v prezidentském klání. Index S&P500 se dostal na svoji nejvyšší hodnotu od března 2002, cena ropy naopak klesla na svoji nejnižší hodnotu za 6 týdnů. Evropské burzy zůstaly americkými volbami téměř neovlivněny.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 5 komentářů)

9. 11. 2004 13:48 | Wells Fargo

Ne , ne ! Ne , ne ! Nic vecne ! Jestli bude index Dow Jones kolem roku 2013 nebo dríve nebo pozdeji vypadat precenene s prúmerným P/E 30 u akcií , bude nejlepe vsechny akcie , ty drahé i ty levné prodat a jestli prijde skutecne krach , pak nechat vsechny ty peníze z akcií asi 3 roky na sporitelní knízce. Sice nekteré akcie od roku 2000 do dnes rostou , ale nikdo neuhádne predem , které to budou. Vetsina akcií se roku 2000 nechala strhnout temi padajícími technologickými a tak padaly i banky i kdyz nebyly jejich akcie predrazené a bylo nejlepsí roku 2000 vsechno prodat a 3 roky nic nekupovat na západe. V Cechách to je jiná. Buffett taky uz mel dávno prodat akcie Coca-Coly , protoze její fundament uz asi 5 let neodpovídá Buffettovým kriteriím pro kvalitní akcii. Asi je Buffett s Coca-Colou ale zenatý.
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 11. 2004 10:27 | Jan Kolda von Žampach (řečený Pancíř)

Tak nevím, nevím, nechci tady rozvíjet znovu a na pokračování další diskuse, občas i jaksi už tak nějak mimoběžné. Vy prostě kromě filtrů z databázových údajů o firmách, údajů o budoucnosti možná i velmi pochybných, nic dalšího moc nevidíte a Vaše strategie je prostá: zainvestovat dle nastaveného výběru z filtru, nejlépe v emerických akciích, a dlouhodobě držet (případně přikupovat) desítky let, až do toho Vámi vysněného důchodu. Zdá se mi, že snad i záměrně opomíjíte fakt, že nic přece neroste lineárně tak dlouho až do nebe a na věky věků, žádný organismus, natož firma do které chcete investovat, a že je navíc také nějaký hospodářský cyklus a Vy dokonce k tomu všemu zatím žijete (a asi budete žít) v jednom a investovat chcete místně vlastně v tom druhém. Žel, připadá mi, že akciový trh vlastně redukujete jen(!) v nabídku jakýchsi "věčných" strojů na peníze, tu málo či více výkonných či dokonce vyrábějících zmetky, a že právě Vy, pomocí jednoduchého výběru na počítači a z v databázi uložené dokumentace k nim, vyberete ten nejvýkonnější. Přitom ti všichni ostatní na kapitálovém trhu kolem asi buď nemají počítač nebo nejsou tak geniální, že :-)). Navíc si vůbec nepřipouštíte fakt, že skutečné "technické" parametry těchto "strojů" na peníze nemusí dokumentaci odpovídat nebo že v databázi z které vybíráte jsou údaje, které původní dokumentaci neodpovídají (možná i zcela záměrně?). Používám uvedené výše, prosím, jako snad pochopitelný příměr...
Nic proti vyhledávání podceněných titulů na počítači, to co tu občas s odkazy uvádíte je dobrý, ale samo o sobě to přece nestačí! A i právě tzv. přeceněný titul může být výhledově vlastně stále velmi(!) podceněný, vždyť o tom to přece je, též Vámi tzv. podceněný vybraný titul může být vlastně výhledově velmi přeceněný, protože, kdesi v dáli, mu nastává soumrak, pardón, opravuji, už nám skrytě reziví.

+28
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 11. 2004 4:42 | Al Capone = Alois Kapoun

V knize 750 stran tlusté písou páni Graham a Dodd , jaké je prúmerné ROE , tolik by mel prúmerne rocne rústi zisk podniku a i kurz akcie. Jestli platí podnik 1/3 ze zisku jako dividendy , mel by teoreticky rústi kurz akcie o 1/3 méne nez je ROE. Tedy pri ROE 30 a 1/3 ze zisku dividendy , má právo akcie rústi prúmerne 20% rocne. Jestli si páni Graham a Dodd nevymýslí nesmysly. Samozrejme , akcie rostou hlavne podle zájmu a nezájmu o ne a podle strachu nebo nadsení. Ale presto je dúlezité pro víceleté drzení akcií hledati ty s ROE 30 ( nebo aspon s ROE 20 ) a nebrat ty s ROE 10. A je mozno se z toho domnívat , ze akcie bez dividendy by mohly rústi více nez ty s dividendami. Bohuzel , takové akcie s ROE 30 mívají pro velký zájem P/B 7 a jsou tedy 7x predrazené oproti jejich úcetní cene ( = Sanofi-Aventis , Hennes & Mauritz , Harley Davidson ). A kdo by chtel s nimi vydelati behem nekolika let 100% , ocekává tedy ze budou potom s P/B 14 predrazené 14x. Zatímco levná akcie jako spanelská Iberdrola s P/B 2 má jen ROE 10 a pri jejich dividendách 1/2 ze zisku má právo kcie rústi jen asi 5% rocne. A tak jsme zase u akcie Citigroup , která pri stredním ROE 19 a dividendách 1/3 ze zisku má právo asi 13% prúmerne rocne rústi a to jde u americké akcie do háje , jestli bude dolar jeste dlouho padat.
+28
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 11. 2004 18:13 | Jan Kolda von Žampach (řečený Pancíř)

Dobrá otázka, která mne začíná zajímat čím dál tím více. Ba je to už přímo, jako pro mne problém, nazrálé: kam ulít, z dosahu Staníka, část svých prašulí? Samozřejmě, že nechci žádnou černotu, ale chci vše dle platných zákonů této republičky...
Já si myslím, že v současné době spíše než o výběru dle různých filtrů to je záležitost dobrého odhadu. Neboť Evropa je zatím poměrně stranou čím dál tím více rozhořívajícího se konfliktu USA versus rozvojový svět, resp. USA (+Israel) versus muslimský (arabský) svět, resp. versus oblasti energetických a surovinových zdrojů. Pominuli hnivě zapomenutý problém Čečny a jistou asi nutnou toleranci k novému carovi P., tak potom pro (západo, středo) Evropu stále vychází jako dobrá záloha a partner "velké silné Rusko," pokud se o ně nebude, dříve či později, nucena podělit s Čínou. To se potom budou asi přeplácet :-( Tedy, podtrženo, je zde asi v Evropě dnes větší jistota stability. Nezapomínejme dále na nově přistoupivší "evropské" kolonie i na ty, co jsou další poslušně v pořadí. To je velký potenciál! Tam všude lze předpokládat to, co lze pozorovat i u nás: postupný výprodej odtamtud do tzv. silnějších rukou, a to i za cenu toho, že novým vlastníkům, tj. mateřským, tj. zavedeným (západo)eropským firmám enelytici přisoudí (krátkodobě?) i nějaký ten nižší rejjting a zisky budou odpovídajícně nižší. Po nějakou dobu. Proto si myslím, že to je o tom odhadnout, která evropská firma si výhledově získá a podrží v tom kterém oboru otěže, tam napřít pozornost, byť efekt bude dosažen spíše až ve střednědobém horizontu. O tom se ale, pochopitelně, veřejně nepíše, natož se tyto údaje neukládají někam do veřejně(!) přístupných(!) databází, jako podklad(!) pro různé výběrové(!) filtry právě drobných(!) investůrků a spekulantíků. To by bylo až příliš jednoduché :-)) PS My se o tom ale pobavit můžeme, nad konkrétnimi tituly...
+31
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 11. 2004 17:03 | 5 euro

Ktera akcie indexu Eurostoxx50 by mohla pristi leta nejvice rusti ???????? Tedy s vysokym ROE a G a s nizkym P/B a P/E. Nevidim tam ani jednu. Bud maji vysoke ROE i P/B i P/E , (Sanofi-Aventis , Hennes & Muritz) nebo maji nizke P/B i P/E i ROE , ( Iberdrola )
+28
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miroslav Jansta

lobbista a podnikatel

Tomáš Hodboď

podnikatel, Miton

Miroslav Jansta
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Tomáš Hodboď
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services