Novomanželské půjčky, nebo skutečná podpora?

Martin Zika | | 3. 11. 2004 | 31 komentářů
Jak by měl stát podporovat bydlení svých občanů? Od roku 2008 má být DPH na stavební práce související s bydlením přesunuta do základní sazby. Pokud se to skutečně stane, všechny akce státních úředníků typu zvýhodněných půjček pro mladé se budou ve světle výrazného zdražení, ke kterému v důsledku zvýšení daně z přidané hodnoty dojde, jevit spíše směšně.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 11. 2004 21:46, Petr Šafránek

Pseudoanonym Tridac je jasný případ pro psychiatra, neboť sám v diskusi na http://www.penize.cz/info/zpravy/nazory.asp?NewsID=3243 nebyl několik dní schopen odpovědět na konkrétní dotazy diskutujících a jenom všem okolo nevybíravě nadával a urážel! Když ho někdo zřejmě upozornil, že je úplně mimo a vysvětlil mu, jak funguje akcie Immofinanz a že bez dividendy nebo prodeje z ní peníze nemůže dostat, tak se snažil vycouvat stylem "já nic, já muzikant" Pokud je opravdu manažerem Finance.EU resp. AWD ČR, pak Bůh s nimi, protože ten člověk nemá základní komunikační dovednosti.

Zobrazit celé vlákno

+41
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 11. 2004 7:29, Tomáš Marný

Můj nezaměstnaný známý nedávno dostavěl bazén (žádný nafukovací z Bblmaxu za 3 kKč, ale zapuštěný cca 8x4 m). Jenže nesedí doma na zadku a nebrečí, že mu podpora nestačí na banány, snaží se živit sám, když tento stát "podporuje" zaměstnanost třeba tak, že si ani nemůžete odečíst náklady na dopravu do zaměstnání z daní, jak je tomu v Německu.

Zobrazit celé vlákno

-24
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 31 komentářů)

3. 11. 2004 10:43 | Pavel

Nejsem řemeslník, ale bydlel jsem v bytě po vyučeném cukráři, ktarý si ho svépomocí zrekonstruoval. Tam bylo o strach každé připojení elektrického spotřebiče (ze zásuvek lítaly jiskry a po chvíly začaly čoudit), každé puštění vody, odpad mi prasknul aspoň jednou do měsíce. Kdybych měl tenkrát děti, asi by to nepřežily. Teď jsem v bytě, kde to tak hrozné není, ale alektriku si tam taky zfušoval předchozí nájemník, aniž by věděl, jak se to má dělat. Když pustím elektrickou troubu, začně se mi zahřívat zeď, protože tam asi jsou slabé dráty. Doufám, že se odstěhuju dřív, než vyhořím. To jsem tím myslel.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2004 10:32 | Petr

Hmm... Zajímavé, jak dokonale naši zákonodárci domýšlejí všechny možné důsledky zákonů... ;-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2004 10:26 | Kateřina

Tohle funguje mnoha způsoby - chcete sprchový kout - daň je 19 %. Objednáte si ho u firmy se zasazením - je to 5 %. Jako v blázinci.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2004 10:08 | KarelM

Dlouho jsem se tak nezasmal - takze o tom, zda si ne najakou praci troufnu nebo ne, by vlastne mel rozhodnout stat tim, ze mi vice zdani potrebny material. :-D
Co myslite, je riziko urazu vetsi pri tapetovani nebo pri malovani Primalexem? Stat by toto riziko podle vas mel zahrnout do sazby DPH za tapety a Primalex.
Predpokladam, ze vas prispevek je mineny jako vtip anebo jste remeslnik, ktereho se to bezprostredne tyka. Pochopte - pokud budu vedet, ze mi to remeslnik provede lepe a levneji, nez bych to udelal ja, pak si jej objednam. A ja predpokladam, ze pro dobreho remeslnika by nemel byt problem pracovat efektivneji nez ja. Ale davat mu od statu dopredu vyhodu levnejsiho materialu se mi zda jako velmi nefer. Bohuzel, i na svem byte vidim, ze spoustu remeslniku dela svou praci neprofesionalne.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2004 9:51 | Pavel

Ono to jde vykládat i jinak. Pokud se mi nevyplatí, abych si to udělal sám, nezmrzačím sebe (a možná i ostatní členy rodiny) při fušerské práci. Většina úrazů vzníka doma při fušerském provádění stavebních, montážních a jiných prací. Takže zařazení stavebních prací do nižší sazby DPH je i prevence proti úrazům.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2004 8:59 | KarelM

Sazba by se mela sjednotit. Je otazka kde. Je prece nenormalni, ze pokud si koupim cihly + cement (19%) a postavim zed sam, tak zaplatim vic, nez kdyz si to necham udelat cele od firmy, ktera na ten stejny material plati 5%. Pokud by byla sazba stejna, tak by to stavebni firmy nutilo pracovat kvalitneji a levneji, nez bych to udelal ja sam.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 11. 2004 8:31

Taky se povedlo to, že projekt bytu, domu, bytového domu je zdaněn 19%(potvrzeno MF), přestože projektová činnost v investiční výstavbě je dle živnostenského zákona zařazena do oboru Stavebnictví. Vysvětlují to tím, že pokud si někdo objedná např. opravu elektro včetně revize, dům na klíč včetně projektu, je obojí v 5% sazbě, pokud to objedná zvlášť - někdo projekt-jiný stavbu, projekt je 19%, stavba 5%. Chápe to někdo? Ledaže by chtěli dostat zpátky náklady na vzdělání projektantů.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 11. 2004 7:41 | Martin

Je to mnohem horší. Např. při stavbě domu jistě potřebuji přípojky inženýrských sítí. Ty ale zřejmě s bydlením nesouvisí - daní se základní sazbou! Ano, co je od paty domu pryč, nesouvisí s bydlením... Amatérismus a hloupost, to je zřejmě krédo naší vládnoucí "elity". A abych se někoho nedotkl, myslím všechny politiky, i tzv. opozici.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2004 7:35 | Fredy

Máte pravdu. Minulý zákon o DPH nebyl nic moc. Ve stavebnictví bylo mnoho výjimek, kde se, kromě snížené sazby (5%) musela uplatňovat i tehdy vyšší sazba (22%). Dnes je to ještě horší. Zdánlivě jednoduchá záležitost s tím, že při stavbě pro bydlení (více jak 50% podlahové plochy) se uplatňuje snížená sazba, může v budoucnu nadělat mnohým nemalé problémy. Je celkem běžné, že i stavba rekreačky je rafinovaně na stavebním povolení uvedena, jako stavba pro trvalé bydlení. Investor to každé firmě rád potvrdí (předá ofocené stavební povolení). A to i přesto, že to v budoucnu bude jinak. Dokonce se tím ani netají. Takto se staví penziony i bordely. Zajímavé pak budou kontroly na berňáku za pár let. Tohle všechno by odpadlo při jednotné sazbě DPH. Nebo ještě lépe, pokud by DPH nebyla žádná.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2004 0:38 | Kateřina

Co se týče podpory bydlení, jsou dva velice účinné způsoby - a oba mnohem levnější než ty používané u nás: Cenová deregulace nájemného (se zavedením dočasného příspěvku na nájemné) a právní deregulace, tedy omezení práva přechodu nájmu, možnost vystěhovat neplatiče bez soudu atd. A s byty by nebyl problém.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 11. 2004 0:35 | Kateřina

Domnívám se, že by se žádná výjimka vyjednávat neměla. DPH by měla být sjednocena na minimální možné základní sazbě 15 %. Dnes je průměr cca 14 %, takže by se jednalo o minimální celkové zdražení, za to by se celý ten binec kolem sazeb DPH, hádky o to, do které sazby patří plenky a kondomy a ... třeba stavební práce .. by nebyly, ubylo by nesmyslů jako různá cena bramborového salátu při prodeji domů a při jídle v restauraci, ubylo by podvodů, korupce, lobbingu, všechno by se zjednodušilo.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Michal Mejstřík

ekonom

Martin Kuba

politik

Michal Mejstřík
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Martin Kuba
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services