Argentinská krize a poučení pro Českou republiku I.

Pavel Kohout | | 1. 11. 2004 | 27 komentářů
V první polovině 20. století patřila Argentina k nejbohatším zemím světa. Hospodářskou výkonností se řadila na úroveň Kanady. Během 20. století byla ovšem postižena neuvěřitelnou sérií zásadních chyb v hospodářské politice. V roce 2002 se octila ve stavu platební neschopnosti. Jak k tomu došlo?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 11. 2004 8:27, Jirka

No, právě tak jednoduché mi to nepřipadá. Znám spoustu blbů s titulem. A další problém je v tom, že to vyšší vzdělání nelze poskytnout většině národa, na to nemají odborné a vysoké školy dostatečnou kapacitu. Je pravda, že v ekonomice by to pomohlo. Hodně volných míst čeká na vzdělanější zaměstnance. Ale pro ozdravení politiky je třeba najít jiné možnosti školení lidí, aby se nenechali pořád vodit slibotechnami za nos. Bylo by nám houby platné, kdyby se zaplnily fabriky v průmyslových zónách, pokud to politici budou mařit svým tureckým hospodařením. Zarazit jim to může jen zdravý rozum ve většině českých hlav. A ještě jednu věc je třeba vzít v úvahu. O vzdělání musí mít lidi zájem. Spousta jich je líných se něco učit. Pokud za pouhou účast ve škole nebo kurzu nezískají přímou výhodu, vykašlou se na vzdělání. A pokud jim tu výhodu slíbíte, budou tam jen chodit, ale moc toho nevstřebají. Nejprve je nutné začít takové lidi správně motivovat k jakékoli snaze.

Zobrazit celé vlákno

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 11. 2004 10:22, Petr Šafránek

Pseudoanonym Tridac je jasný případ pro psychiatra, neboť sám v diskusi na http://www.penize.cz/info/zpravy/nazory.asp?NewsID=3243 nebyl několik dní schopen odpovědět na konkrétní dotazy diskutujících a jenom všem okolo nevybíravě nadával a urážel! Když ho někdo zřejmě upozornil, že je úplně mimo a vysvětlil mu, jak funguje akcie Immofinanz a že bez dividendy nebo prodeje z ní peníze nemůže dostat, tak se snažil vycouvat stylem "já nic, já muzikant" Pokud je opravdu manažerem Finance.EU resp. AWD ČR, pak Bůh s nimi, protože ten člověk nemá základní komunikační dovednosti.

Zobrazit celé vlákno

-14
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 27 komentářů)

1. 11. 2004 10:53 | Boucek Antonin

Nechci Vam brat iluze, ale problemy Argentiny nezacaly nastupem Perona k moci po roce 1945. Co ja vim, Argentina trpela radou kreditnich krizi v 19. stoleti, jeden default (tusim, ze v roce 1890)privedl k prvnimu padu i banku Barings. Nevim, jak Argentina prozila Velkou depresi tricatych let, ale myslim, ze downgrade se nevyhnul ani ji. Samozrejme, Argentina nebyla Peru (ktere defaultovalo celkem pravidelne kazdou generaci), ale predstava, ze jeji dluhopisy byly pychou portfolia kazdeho investora, dokud nenastoupil Peres, je dle meho nazoru, trochu prehnana.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 11. 2004 10:52

No, ciste hypoteticky by me zajimalo, co by se stalo, kdyby CR vyhlasila bankrot. Jsem laik, tak me opravte. Predpokladam, ze: 1, Bychom prisli o uspory v bankach (tj. i stavebni sporeni, zivotni ojistky, duchodove pojistky atd.) 2, V okamziku by byly zablokovane vsechny CZ platebni karty do vyjasneni situace 3, Banky by preventivne zavrely. Zajima me, co by se delo, kdybych vsak mel penize sice v CZ, ale v zahranicni bance (napr. WSPK). Tim nemyslim CZ banky se zahranicnimi akcionary (to je i Citibank), ale skutecne zahranicni banky. A predpokladam, ze pokud bych mel zalozeny ucet v jine zemi (napr. PL) a stihl tam prevest penize, jsem v pohode, ne? Je jasne, ze je otazou, jak rychle by se mi podarilo zadat zahranicni prikaz k platbe, ale lze to resit i tim, ze do PL banky donesu svuj CZ soukromy sek a ten si necham PL bankou zinkasovat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 11. 2004 10:44 | MarBen

Hned na začátku jsem se uklidnil - Argentina byla velmi bohatá - na úrovni Kanady. Takže žádnou podobnost s ČR nevidím :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 11. 2004 10:41 | xyz

Jsem laik ale myslim ze Argentina nam nehrozi. Nas hlavni problem vidim v zanedbanem a podfinancovanem skolstvi a vede. Pokud se zamerime na ekonomiku zalozenou na znalostech a lide budou motivovani se vzdelavat a najdou V CR praci, ve ktere budou moci uplatnit svuj mozek, tak se bat nemusime. Roli statu je treba v urcitych oblastech redukovat, ovsem mela by mu zustat vyznamna role prave v moznosti ovlivnovani struktury ekonomiky. Musi predevsim masivne investovat do skolstvi, vedy, zanedbane infrastruktury..., v socialni oblasti ale zacit setrit. Zaroven motivovat lidi k praci, snizit odvody zamestnancu a vhodnym smerem zmenit strukturu dani (napr. snizit prime dane na ukor neprimych, aby nam SK a PL prilis neuteklo). Celkovou danovou kvotu neni treba drasticky snizovat, pokud se vybrane penize efektivne investuji do zminenych startegickych oblasti, melo by byt vse ok. (Nejsem privrzencem minimalniho statu ani jinych liberalnich myslenek, volim stredni cestu :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 11. 2004 10:27 | Fredy

U nás by ta věta zněla asi takto:
"Liberální ekonomické reformy však byly provedeny nedbale a nekvalifikovaně. Státní podniky byly zhusta prodány za podmínek podezřele výhodných pro nabyvatele a podivně výhodných pro vládu. Ovšem nevýhodných pro stát"
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 11. 2004 10:25 | Kateřina

Úplně mi z toho naskákala husí kůže a při každé další podobnosti s námi se zvětšovala. Brrrrrr
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 11. 2004 7:58 | jkl

"Liberální ekonomické reformy však byly provedeny nedbale a nekvalifikovaně. Státní podniky byly zhusta prodány za podmínek podezřele výhodných pro nabyvatele a podivně nevýhodných pro vládu. " Něco mi to připomíná...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Fischer

politik

Alexandr Vondra

politik

Jan Fischer
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 3 duelů
×
Alexandr Vondra
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services