Úrokové sazby nahoru, ceny dluhopisů dolů

Při rozhodování o investici do dluhopisů je základním ukazatelem tzv. vnitřní hodnota dluhopisu. Určit ji ovšem není právě jednoduché, roli tu hraje řada faktorů. Chcete vědět jakých?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 4 komentářů)

15. 10. 2004 13:14 | logik

Domácí dluhopisový trh je malé pískoviště. Alespoň trochu fundování investoři nečekali radikální zvyšování sazeb. Nicméně v době změny trendu (a ta nastala) se stává důležitým motorem "psychologie". A opět trochu fundování museli počítat s důsledkem této psychologie spíše na straně negativní ...tedy prudší růst výnosů než je v tu chvíli adekvátní. A to se rovněž stalo. Malé pískoviště se dá ovládnou "menším" prodejním objemem těch ...kteří neví, nejsou si jisti,neznají. Samozřejmě této psychologii pomohlo rovněž zahraničí, nicméně domácí trh pokračoval v dalším negativním pohledu a proto došlo k rozšíření spreadů vůči cizině (v neprospěch ČR). Méně likvidnímu trhu stačí mnohem menším impuls k mnohem agresivnější reakci. Faktem je, že strach a nejistota ze zvyšování sazeb (výnosů)se dominantně podílela na tomto vývoji. Pak ovšem stačí menší "vyjasnění" oblohy (nebude to tak zlé) a výnosy dluhopisů opět padají = kurzy dluhopisových fondů rostou! Nutno spravedlivě dodat, že se těžko predikuje dopad vstupu do EU (daně, legislativa, statistika, obchodní aktivita). Všechny tyto změny ČR docela dobře zvládla a žádný významnější nárůst inflace se nekonal. Pro vás je primární informací to, že přes určité časové úseky pozitivního vývoje (dluhopisy) bude pokračovat zvyšování sazeb a negativní dluhopisový trend bude zachován. To znamená snížit váhu dluhopisů (těchto fondů) ve vašem portfoliu (rozhodně je zcela nelikvidovat) a navýšit u jiných produktů (TV,akcie, kombinace ..atd.). Pak už záleží jen na vašem pohledu, jak si věříte či jak "ostré" máte lokty. A poslední náznak: středoevropský bondový region přináší své ovoce.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 10. 2004 12:44 | Petr Fejtek

Myslím, že pan Bouček (jako vždy, ostatně) trefil hřebíček na hlavičku. Problém toho, zda se dějiny opakují, nebo ne, vychází v ekonomické branži spíš negativně. Navíc situace již 4 let negativních reálných sazeb v USA - to jistě málokdo čekal. Leč ještě jednu okolnost bych zmínil: inteligentní diverzifikace a využití časového pipelingu dluhopisového portfolia (což u - alespoň některých - fondů lze předpokládat) umožňuje "hrát" víc na držbu papírů do splatnosti a pak trh může lítat od zdi ke zdi téměř bezbolestně.
+53
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 10. 2004 8:29 | Boucek Antonin

Problem je v tom, ze od prvniho zvyseni uroku v cervnu dluhopisy na svete (a v CR take) rostou. Tedy ac kratkodobe sazby rostou, dlouhodobe sazby klesaji. Analytici (alespon Ti bystri, kteri si toho vsimli) urcite budou tvrdit, ze je to tim, ze se snizuji inflacni ocekavani trhu. Moje teorie je, ze trhy cekaly opakovani roku 1994 (kdy se behem par mesicu zvedly urokove sazby o nekolik procent a ceny dluhopisu zahucely dolu) a byly natolik preprodane, ze jakakoliv pro hospodarstvi negativní zprava (a bylo jich od cervna celkem dost) vystrelila ceny cestou nejmensiho odporu, tedy vzhuru.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 10. 2004 11:25 | xyz

Malý dotaz: jak je možné, že po lehkém zvýšení úroků se dal kurz Sporobondu vzhůru po asi roční stagnaci? Buď to odporuje teorii nebo má fond v portfoliu něco, co vynáší zároveň s růstem kurzu, nebo se cena fondu zásadně odvíjí od něčeho než je cena dluhopisů, nebo je to všechno zpožděné. Může mi to autor článku nebo někdo zasvěcený vysvětlit?
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Prouza

ekonom

Jaroslav Hřebík

trenér a podnikatel

Tomáš Prouza
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jaroslav Hřebík
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services