Jak vyděláváme pro státní kasu

Každý měsíc se nám naše mzda či plat sníží nejen o daň z příjmů, ale i o zdravotní a sociální pojištění. Víte však, kdo musí tato pojištění platit, jak se vypočítá jejich výše a o jak velkou část mzdy vlastně pravidelně přicházíme? Jestli ne, čtěte dál.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 9. 2004 14:58

přidejte ještě dan min+maxa výsledek bude super a Sobotkovo prohlášení že u nás je malé danové zatížení

+37
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 9. 2004 18:51, VlK vladku at seznam.cz

Dovolte se mi zasnít.
Proc by nemohly být spojeny odvody na straně zaměstnavatele a zaměstance? (Menší byrokracie, většina lidí by si uvědomila kolik platí na d aních, jen ta změna by bolela (přepsat všechny zákony z důvodu změny zákaldu pro výpočet - úlevy na daních PF, ZP, SS)
Proč nemohou si zaměstanci si odečítat náklady pro udržení příjmu? Už tak platí vysoké daně a navíc za část nzdy si musím kupovat knihy, SW apod. který mně udržují konkurenceschopní, když zaměstanvatele odejde na východ.

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 16 komentářů)

8. 9. 2004 18:51 | VlK vladku at seznam.cz

Dovolte se mi zasnít. Proc by nemohly být spojeny odvody na straně zaměstnavatele a zaměstance? (Menší byrokracie, většina lidí by si uvědomila kolik platí na d aních, jen ta změna by bolela (přepsat všechny zákony z důvodu změny zákaldu pro výpočet - úlevy na daních PF, ZP, SS) Proč nemohou si zaměstanci si odečítat náklady pro udržení příjmu? Už tak platí vysoké daně a navíc za část nzdy si musím kupovat knihy, SW apod. který mně udržují konkurenceschopní, když zaměstanvatele odejde na východ.
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 9. 2004 22:27 | Fredy

Možná to myslíte dobře, ale používáte špatné termíny. V článku je to uvedeno správně, neboť stát za tohoto zaměstnance dostane na sociálním a zdravotním pojištění 3.500 + 1.250 = 4.750 Kč. Což k jeho hrubé mzdě představuje 47,5%. Ovšem můžeme také porovnat tento odvod ke skutečným nákladům zaměstnavatele (k teoretické hrubé mzdě) - 13.500 Kč. V tomto případě představuje odvod 4.750 Kč 35,2%, tak jak Vy uvádíte. Výše uvedené odvody nejsou skutečnou daní jak uvádíte (i když se tak chovají). Skutečná daň z příjmu je v tomto případě 840 Kč (pokud zaměstnanec uplatňuje pouze nezdanitelné minimum 3.170).
Pokud všechny výše uvedené odvody sečteme, tak to dělá 5.590 Kč. Což v procentech k hrubé mzdě představuje 55,9% a k teoretické hrubé mzdě 41,4%. Zaměstnanec by obdržel čistou mzdu ve výši 7.910 Kč.
Také jsem registroval porovnání všech nákladů k čisté mzdě, nebo-li jak je zatížena jeho čistá mzda k nákladům zaměstnavatele. O kolik procent musí zaměstnanec vydělat více, než dostane v čistém, aby byl zaměstnavatel na nule. V uvedeném případě tvoří náklad 5.590 Kč celkem 70,7% k čisté mzdě.
To ale ještě není všechno, neboť zaměstnanec má nárok na měsíc placené dovolené. Za tu dobu musí jeho práci vykonávat někdo jiný. Skutečné náklady se zvýší o 1/12 teoretické hrubé mzdy. Což v uvedeném případě znamená 13.500 + 1.125 = 14.625 Kč. V porovnání k čisté mzdě to představuje skoro 85%. Zaměstnanec má také nárok na cestovné a stravné, na pracovní a ochranné prostředky apod. S tím počítat nebudu. Chci tím jenom zdůraznit, že uvedený zaměstnanec musí svému zaměstnavateli vydělávat minimálně jednou tolik, než dostane v čisté mzdě, aby se rentoval. Toto je skutečná cena práce. Málo který z nich to ale chápe.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 9. 2004 16:50 | Kateřina Havlíčková

Autorka uvádí, že jde o procento z hrubé mzdy nebo vyměřovacího základu, takže celková sazba 47,5 % je správně. 35 % je to z celkových mzdových nákladů zaměstnavatele, což je něco jiného - viz níže.
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 9. 2004 15:15

Nechci se zastavat socanu, ale autorka s temi procenty doslova caruje. Ukazu to na prikladu uplne posledniho radku v textu. Hruby plat 10000, zamestnavatel na zdravotni a socialni 3500 (35 %, tj. celkove naklady zamestnavatele jsou 13500). Zamestnanec na zdravotni a socialni 1250 (12,5 %), cista mzda 8750. Dan je tedy pocitana z castek 13500 a 8750 a vychazi (1-8750/13500)*100=35.2% a ne jako v clanku 47,5 % Procenta se nadaji vzdy scitat...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 9. 2004 18:07 | Redakce PCZ

Určitě, díky za připomínku, provedeme.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 9. 2004 17:43 | Fredy

Dobrý článek, jen by slušelo ještě připomenout minimální základ daně u OSVČ. Bude to sice aktuální až v březnu příštího roku, ale "zadělává" se na něj již nyní.
Každý takový článek, ve kterém se odkrývá fakt „vysoké ceny práce“ u nás je velice prospěšný. Mnozí pak pochopí proč je tolik nezaměstnaných, proč dostávají zaměstnanci někdy jen minimální mzdu a ostatní na ruku, proč je tak populární švarc-systém a proč je tu tolik Ukrajinců a Slováků. A také jak je možné, že v regionu, kde je nezaměstnanost 15% není možné sehnat kvalifikovaného dělníka. Alespoň i ti, kteří se nechávají manipulovat socanskými politiky o tom, jak jsou podnikatelé zvýhodňováni proti zaměstnancům, pochopí, která bije.
Kdo si myslí, že zahraniční investoři, kteří mají většinou daňové prázdniny, spasí naši republiku, tak mýlí. Velká část z nich u nás pouze montuje a skutečné zhodnocení realizuje jinde. Pomalu se u nás začíná vytrácet střední stav. On stejně neměl nikdy na růžích ustláno a ani čas se pořádně nadechnout. Teď pomalu zaniká. Je to škoda. Propásli jsme velkou šanci. Mohli jsme hrát v EU význačnější roli, než obyčejného příštipkáře, který bude nakonec do kasy EU platit víc, než by mohl čerpat.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 9. 2004 17:22 | Kateřina Havlíčková

Ještě poznámka: Jak to je se zdaněním OSVČ je sepsáno v článku Reforma versus peněženky živnostníků - možná by ho redakce mohla přidat mezi související články?
+20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 9. 2004 17:15 | Kateřina Havlíčková

Z čeho vyplývá, že OSVČ platí víc než ostatní? Máte pravdu pouze u osob s nízkými příjmy - tam je celkové zatížení OSVČ skutečně vyšší kvůli minimálnímu vym., základu pro pojistné a daně., jinak OSVČ odvádí víc než zaměstnanec, ale zase míň než celkově zaměstnavatel + zaměstnanec. Na vysvětlení: OSVČ platí pojistné 47,5 % vyměřovacího základu, zaměstnavatel společně se zaměstnancem 35 % celkové mzdy (47,5 % hrubé mzdy zaměstnance). Jenže OSVČ platí ze 40 % vyměřovacího základu, příští rok to bude 45, pak 50 %. Vyměřovací základ je rozdíl mezi příjmy a výdaji. Pokud by neexistovaly odpisy, měly by být správně celkové odvody i vyměřovací základy stejné. OSVČ ho měly původně ve výši 35 % právě kvůli investicím. Je smutné, že když vláda zvýšila vyměřovací základy, odmítla zároveň zkrátit odpisové lhůty - pak by to bylo v pořádku.
+36
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 9. 2004 16:51

A je to černé na bílém - OSVČ platí více než ostatní! Pak, že podporujeme podnikání!
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 9. 2004 15:42

to kouzelne cislo rano/poledne/vecer hlasit v tv, radiu, rozhlase, tisknout na uvodni stranku vsech novin..aby socdem volicum konecne doslo, co za svoloc zvolili:-((
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 9. 2004 15:33 | Kateřina Havlíčková

Minimum a "maximum" - v uvozovkách proto, že maximum není stanoveno. Počítáno z přímých plateb zaměstnavatele na zaměstnance:
Minimum: daň 0, soc a zdr. zaměstnavatele + zaměstnance cca 35 %, zbytek zdaněn při nákupu DPH - řekněme cca 15 % v průměru. Celkové minimlní daňové zatížení 45 % (ale obvykle dostává nějaké sociální dávky, alespoň pokud má děti).
Maximum - zvolíme hrubý příjem 100 tisíc měsíčně. Zaměstnavatel vydá 135.000, pak zaměstnanec zaplatí 12.500 pojistné, po odečtení základní odčitatelné položky daň - ta je 14 tisíc, poté při utrácení výplaty DPH. Celkové daňové zatížení 56 %. U hrubého příjmu 150.000 je to 61 %. Nepočítám spotřební daň a případné další (z nemovitosti atd.)
+32
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 9. 2004 14:58

přidejte ještě dan min+maxa výsledek bude super a Sobotkovo prohlášení že u nás je malé danové zatížení
+37
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 9. 2004 14:36 | Jan Kolda von Žampach

Za vše se nějak přece platí: jako zaměstnanec u velké (perspektivní) firmy máte každodenně, při troše šikovnosti, předpoklad klidného spaní bez obav "co bude zítra" a za to právě platíte svojí bezmeznou loajalitou k firmě a především také k tomuto státu. Státu, který Vám stále, i přes dnešní přeháňky v předpovědích, slibuje alespoň i nějaký ten důchod. A Vaše loajalita je vyjádřena skrze právě Vaší peněženku. Požadovanou míru této loajality můžete, pouze žel kosmeticky, ovlivnit při volbách: to zda-li vkročíte do volební místnosti pravou či levou nohou :-)
Já dnes, krom zdravotního pojištění (kolem 900,- Kč měsíčně) a daní v konečných cenách při evidované spotřebě (DPH, spotřební daň), vlastně neplatím už asi pátý rok nic jiného, ale musím si dát veliký pozor, abych zůstal zákonným způsobem osobou tzv. bez zdanitelných příjmů. Podívejte se tedy do příslušného zákona o daních, tam odpověď najdete. Předpokládám, že líbit se Vám to asi moc nebude a musím říct, že často klidné spaní nemám a věc nějakého "státního" důchodu musím házet za hlavu vůbec. Na druhou stranu jsem, do určité míry, svobodný a nezávislý, avšak již s problémy, pokud bych musel převzít odpovědnost za někoho dalšího. Což se, při různých životních peripetiích, ale klidně může stát.
Potom je také jistě možné zmizet úplně: třeba někam na pomezí Afghánistánu a Pákistánu k divokým paštunským kmenům..., tam ale zase budete platit, sice ne penězi, ale svojí praktickou upotřebitelností. Jaká pak asi dnes je?
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 9. 2004 13:58 | Melkor

Jde to udělat tak, abych to nemusel platit? Nyní jsem zaměstnanec u velké firmy. Říci: nechci od tebe státe žádný důchod, bezplatnou zdravotní péči, podporu v nezaměstnanosti ani jiné soc. dávky, ale nechci platit ani soc. ani zdrav. pojištení?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 9. 2004 10:05 | hilkovicova

Děkujeme za upozornění, chyba byla opravena.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 9. 2004 9:00 | aba

V závěrečné tabulce - odváděné zdravotní a sociální pojištění zaměstnavatelem celkem je překlep - správně má být 35 %.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Michael Tretter

podnikatel, Tretter’s Bar

Oldřich Bajer

podnikatel, zakladatel NetCentrum

Michael Tretter
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Oldřich Bajer
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services