Středoevropské centrální banky dostaly vysvědčení

ČSOB představila výsledky analýzy porovnávající působení centrálních bank České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska. Studie sledovala, jak byla která z nich během uplynulých 5 až 7 let v péči o měnu úspěšná. Jakou známku si odnesla ČNB?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 8. 2004 21:06, Martin Zika

No, hlavně že Klaus zase ví všechno nejlíp. Nebude náhodou to avizované zemětřesení v bankovní radě spíš dosazení jeho věrných než kvalitativní výměna?

+33
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 8. 2004 10:22, PlischkeS

Co je lepsi? Zvednout sazby o 25 bodu, co vsichni ocekavali, nebo o 50 bodu, coz by bylo prekvapeniem a melo tedy vetsi efekt? Je lepsi ekonomiku prekvapovat, nebo prizpusoboavt? Poradte...

-28
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 11 komentářů)

28. 8. 2004 15:15 | Jan Kolda von Žampach ( řečený Pancíř )

V bodech č. 1 až 5 (žel, pořadí jejich "nasázení" do webu se nějak zvrtlo) jsou vysloveny pro mne velmi zajímavé názory, nad kterými budu jistě dále, jako právě český spekulant či investor, přemýšlet. Zajímavé pro mne i proto, že tak nějak věc zdejší centrální banky (a současně i komerčních bank) dlouhodobě a spíše intuituvně cítím i sám. Děkuji.
+20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 8. 2004 10:22 | Martin

Co je lepsi? Zvednout sazby o 25 bodu, co vsichni ocekavali, nebo o 50 bodu, coz by bylo prekvapeniem a melo tedy vetsi efekt? Je lepsi ekonomiku prekvapovat, nebo prizpusoboavt? Poradte...
-28
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 8. 2004 21:02

K analýze chování CNB 5 Upozorňuji, že nevycházím z bezprostřední nepřímé úměry mezi „tvorbou dobrovolných rezerv“ komerčních bank a masou úvěrů poskytnutých komerčními bankami. Spíše tu jde o jemné odstíny hledání ziskových příležitostí v tom či onom prostředí, které však mají zřetelné dopady v průběhu času na celou ekonomiku. Česko sice není mezi evropskými demokraciemi zdaleka jediné, která nutně potřebuje škrtat nabobtnalý rozpočet, snižovat dluh, reformovat penze, zjednodušit pravidla, omezit byrokracii a odstranit rigidity na trhu práce“, avšak všechny změny k lepšímu by byly dokonale sterilizovány bankovním sektorem. Pokud připustíme, že škrtání nabotnalého rozpočtu, reformování penzí atd. atd. by vedly ke zvýšené míře individuálních úspor, tak situace v bankovním sektoru je taková, že by většina těchto úspor skončila v centrální bance, která by tak pouze zvýšila svou ztrátu. Dobře, vykonáno, provedeno, jsou sníženy daně, reformovány penze, deficit státního rozpočtu klesl na tři procenta. Česko chce přistoupit k euru. Tu najednou centrální banka se probouzí a oznamuje: máte smůlu, nejdříve je nutno uhradit ztráty ze sterilizačních operaci. Deficit státního rozpočtu se o několik procent prohlubuje, Pozn.: V této souvislosti je pozoruhodné, že dlouhodobě česká vláda platí nižší úroky ze státních dluhopisů z desetiletou splatností od listopadu 2003. To znamená, že bankéři považují za méně riskantní investice do přeregulované české ekonomiky než do deregulované ekonomiky britské a chování české vlády za méně rizikovější než chování vlády britské . Že by tak byli okouzleni reformou veřejných financí?
-14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 8. 2004 21:01

K analýze chování CNB 4 Je-li uvažováno v případě ČNB úročení těchto vkladů ve výši 2% ročně (ve skutečnosti dvoutýdenní reposazba činí 2%), výnos komerčních bank z těchto vkladů je přibližně 15 miliard Kč. Tento údaj představuje cca jednu polovinu vyplacených dividend majitelům největších českých bank. Vezmeme-li úvahy, že úroky ze státních dluhopisů v r. 2003 činily cca 30 miliard Kč, tak vesměs zdrojem veškerých čistých zisků bankovního sektoru v r.2003 byl český stát. V průběhu let jde o více než 100 miliard v rámci sterilizačního programu, což představuje jednu čtvrtinu celkových příjmů z velké privatizace). Za těchto okolností neměl bankovní sektor motivaci vyhledávat jiné ziskové příležitosti v podnikatelském sektoru. A v této situaci ekonomičtí analytici z těchto bank neustále doporučují zvýšit reposazbu. Opravdu dobře háji zájmy svých zaměstnavatelů. Tyto souvislosti mají několik konsekvencí: 1) Znamená to, že komerční banky nenalezly pro peníze svých klientů ve výši stovek miliard lepší uplatnění. V podmínkách nízké inflace tento způsob nakládání s penězi se stal tak lukrativní záležitostí, že ho nemohou ani nahradit investice do státních dluhopisů úročených ve výši kolem dvou procent a že teprve dluhopisy úročené čtyřmi až šesti procenty naleznou odpovídají poptávku. 2) „Sterilizační politika“ ČNB nejenom tak zvyšuje své náklady, ale i vyvolává další náklady pro státní rozpočet. Dále tato politika vede ke zvyšování nákladů klientů bank ve zvýšení bankovních poplatků a většího rozpětí mezi úroky z úspor a úroky z úvěrů. Je totiž jasné, že pokud mají komerční banky možnost peníze efektivně sterilizovat v „trezorech“ centrální banky, budou se snažit tuto míru ziskovosti zachovat i při jiných svých aktivitách. Komerční banky se díky této politice proměnily v tlusté, líné a slepé kočky, které neumějí chodit do riskantnějších podniků, které neumějí proměňovat úspory v investice. Tato situace sterilizuje celou ekonomiku a činí ji nereformovatelnou, včetně trhu práce. 3) Za těchto okolností komerční banky nejsou náchylné k hledání jiných efektivnějších způsobů užití zdrojů, tj. např. mají tendenci snižovat sumu poskytovaných úvěrů, zvláště pak drobným podnikatelským subjektům na rizikové projekty. Banky budou rezignovat na drobnou práci s těmito subjekty, např. rezignují na jejich vzdělávání v případě odmítnutých žádostí o úvěr. Toto vzdělávání by pro komerční banky představovalo další možný zdroj informací o žadatelích o úvěr. Dále banky přestávají hledat investiční příležitosti pro žadatele o úvěr. Nejsou pak zainteresovány na provádění aplikovaného výzkumu s možným komerčním využitím, tedy ho nepodporují ani neinvestují do vysokoškolského vzdělávání. Tato situace je pak podporována ze strany podnikatelských subjektů tím, že vzhledem k tzv. optimalizaci daňového břemene se tyto subjekty navenek tváří tak, že hospodaří se ztrátou. Je jasné, že takové subjekty budou ztíženy přístup k úvěrům.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 8. 2004 20:54

K analýze chování CNB 3 Máme-li hlouběji objasnit příčiny toho, jak se česká ekonomika rozvíjí v porovnání s ekonomikou polskou a slovenskou (trpící obdobnými strukturálními deficity), tak je vhodné obrátit pozornost na následující fakta. Ve výše uvedených státech se vztah bankovního sektoru k centrálním bankám vyvíjel velmi klidně, obezřetně a stabilně. Lze říci, že banky v těchto zemích ukládaly své zdroje u centrální banky v souladu s teorií, která hovoří o tendenci k jejích minimalizaci, To platí obzvláště pro Polsko. Bilance NBP (Polsko) uvádí k 31.12 1999 v Pasivech, oddíl III.3 Závazky vůči tuzemským bankám částku 9,4 miliard zlotých; k 31.12 2000 v Pasivech, oddíl III.3 Závazky vůči tuzemským bankám částku 11,039 miliard zlotých; k 31.12 2001 v Pasivech, oddíl III.3 Závazky vůči tuzemským bankám částku 22,33 miliard zlotých; k 31.12 2002 v Pasivech, oddíl III.3 Závazky vůči tuzemským bankám částku 15,5 miliard zlotých; k 30.11.2003 v Pasivech, oddíl III.3 Závazky vůči finančním institucím částku 8, 8 miliard zlotých. NBS na Slovensku registrovala k 31.12. 1996 v položce závazků vůči tuzemským bankám 31, 115 miliard Sk; k 31.12. 1999 46, 624 miliard Sk; k 31.12. 2000 71 miliard Sk; k 31.12. 2001 89, 413 miliard Sk; k 31.12. 2002 v položce závazků vůči tuzemským finančním institucím 128, 729 miliard Sk k 31.12. 2003 135 miliard Sk; k 10. 05. 2004 153, 238 miliard Sk. Jestliže v r. 1999 v NBS byla tato položka jedenkrát větší, tak dnes se situace obrátila. Národní banka Slovenska „stahuje“ třikrát menší částku než Česká národní banka. Tedy nelze vše svádět na objektivní okolnosti, měnovou krizi a ani ne na potřebu působit ve prospěch českých exportérů.
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 8. 2004 20:52

K analýze chování CNB 2 Z odborné literatury je známo, že v r. 1993 činily povinné minimální a dobrovolné rezervy banky uložené u centrální banky 20, 5 mld. Kč. Tyto rezervy vzrostly v r. 1999 na 29,3 mld. Kč., tedy za pět let o pouhých 9 mld. Kč. Tamtéž se uvádí jejich členění na povinné minimální rezervy, rezervy pro mezibankovní zúčtování, pojistné rezervy pro hotovostní platby a další dobrovolné rezervy. Pro ten poslední druh dobrovolných rezerv platí, že jsou u centrální banky ukládány tehdy, když komerční banky nemají dostatečné vhodné alternativy užití zdrojů. V normálních podmínkách komerční banky se snaží o jejich minimalizaci vzhledem k nulovým či minimálním výnosům z těchto rezerv. Neexistuje však hospodářské číslo, které by bobtnalo rychleji. Za dalších pět let, k 20. 4. 2004 velikost těchto rezerv, které dnes jsou uváděny jako hlavní a stále rostoucí součást pasiv ČNB a které se v dnešní terminologii nazývají závazky vůči tuzemským bankám, činí 515 mld. Kč, vzrost tedy více než 17krát stranou jakoukoliv pozornost ekonomické veřejnosti. Toto tempo se zrychluje: K 31. 12. 2000 pak tuzemské banky měly uloženy u centrální banky 300 miliard Kč. Uznávám, že tato sterilizační čísla lze interpretovat tak, že jde o náklady o snižování inflace, a tedy že tato sterilizační politika snižuje náklady inflace. Pokud však míra inflace se pohybuje mezi 1-5%, lze přikročit ke snižování těchto sterilizačních nákladů.
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 8. 2004 20:50

K analýze chování ČNB 1 Míra zaměstnanosti je determinována především míru investic a jejich efektivnosti. Kromě kapitálového trhu, který je také nefunkční, rozhodující roli na tomto poli hraje bankovní sektor. Bude-li se však kapitálový a finanční trh nacházet v takovém stavu jako dosud, jakékoliv opatření vlády v tomto směru se bude míjet účinkem. Pokud např. komerční banky se nenaučí přeměňovat úspory svých klientů v investice, tak jakákoliv zvýšená míra individuálních úspor, daná např. rostoucí flexibilitou trhu práce, pouze prohloubí ztráty centrální banky, potažmo i ztráty státního rozpočtu a prohloubí tak pouze tlak na zvyšování daní v podmínkách relativně nižšího hospodářského růstu a vyšší míře nezaměstnanosti. Banky prozatím na růst úspor reagují v podmínkách české ekonomiky zvyšováním svých vkladů u centrální banky.
-8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 8. 2004 16:53 | kokoska

To teda, zejména až si tam sedne Pavel Řežábek...
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 8. 2004 7:26 | sema

no - na to, že centrální banka inflaci sama vytváří (inflace není růst cen, víme?), tak se jim ty "odhady" docela daří :)
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 8. 2004 2:45 | bruno

Tak deni okolo bankovni rady bude jeste sranda...
-22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 8. 2004 21:06 | Honza

No, hlavně že Klaus zase ví všechno nejlíp. Nebude náhodou to avizované zemětřesení v bankovní radě spíš dosazení jeho věrných než kvalitativní výměna?
+33
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Dienstl

podnikatel, Czech Coal

František Štěpánek

podnikatel, Sokolovská uhelná

Jan Dienstl
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
František Štěpánek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services