Diskuze - Finanční plánování podle TriMan II.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 113 komentářů)

5. 8. 2004 6:16 | doktor

Jsem rád, že jsem se nemýlil. Zde se stal jeho virtuálním nepřítelem nějaký finanční poradce, třeba pan Šafránek, jehož duch ho straší i v noci. Je hmotný a uchopitelnější, než nějaká instituce, o které je přesvědčen, že mu ublížila. Často patrné u zklamaných abonentů různých pyramidových her, některých fondů a kampeliček a nebo u jejich zprostředkovatelů. Na pana Šafránka se snaží přesunout vše negativní a jeho bude obviňovat ze všeho. Je to typická maskovací reakce takto nemocného člověka. Tyto znaky zaznamenáváme často u lidí plachých a bojácných a životem zklamaných. Nejvíce se s tím setkáváme u porevolučních podnikatelů, kteří se, po počátečních úspěších, dostali do problémů, které museli řešit třeba až konkursem. Pokud se k nám tací lidé dostanou včas, tak je šance na přežití a vyléčení vysoká.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 8. 2004 20:57 | Jan Kolda von Žampach ( řečený Pancíř )

...tak už toho, pane Petře Šafránku, dneska nechte.
To Vaše hraní si na "dochtora" je sice úsměvné, ale všeho dočasu. Připadá mi, že když Vám onehdá sebrala maminka kyblíček s lopatičkou, písek jste měl totiž až za ušima a kdoví kde ještě, byla to pro Vás osobní tragédie. S kterou jste se velice těžko, jak vidím, vyrovnával.
Mám pro Vás v tomto směru velké pochopení, i pro Vaše čerstvé zklamání z nové debetní Maxkarty VISA. Holt, budete se těšit z obdobného (ne)zabezpečení svého účtu, tak jako roky, a bez mrknutí oka, klienti České spořitelny :-)))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 8. 2004 20:12 | doktor

Někde jsem slyšel, že jsou lidé, kteří se těmito projevy vlastně uspokojují. Něco jako internetová bezmyšlenková masturbace. Jisté znaky jsou prý patrné z pomateného, neurčitého a těžko pochopitelného textu, doprovázeného psanými vzdechy a výkřiky, ve vyšším stádiu i chrochtáním, štěkáním a mňoukáním. Většinou reagují na jakékoli články, které momentálně otevřou a píší, co je napadne. Tož většinou mimo diskuzi. V žádném případě se mu prý nemá oponovat. Ten, kdo se o to pokusí, tak se stává jeho virtuální obětí. Na něj soustředí závěr svého uspokojení a vulgaritou nešetří. V některých případech se může ukájecí proces změnit v agresivitu a pak se dotyčný vlastně nezná. Ve velké části to odnese PC, někdy rodina a sousedé. To pak bývá nějaký čas klid, než ho pustí a než si v bazaru opatří něco nového. Pak to jede na novo.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 8. 2004 20:02 | Jan Kolda von Žampach ( řečený Pancíř )

...těší mne, právě dle reakce pánů (anonymní paninka by asi hovořila spisovněji?), že jsem se opět trefil do černého!
A prý trapnej ubožák? Takových, v podstatě nesvéprávných závistivců mé ucho již slyšelo a mé oko vidělo, chicht. Váleli se nakonec, uboze a s prosíkem, pod kopyty mého bujného oře... :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 8. 2004 19:15 | Petr Šafránek

Jen ho nechte, na ty jeho "diagnózy" funguje přesně jedno staré české přísloví: "Podle sebe soudím Tebe". Mistr Kolda už patří k folklóru tohoto serveru a nejlepší je si ho nevšímat....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 8. 2004 18:52

Ty ubohej trapnej grafomane, už by ses moh jít producírovat někam jinam nemyslíš? Ale ty asi fakt nemyslíš, protože plodíš samý obecný plky na který ti stačí umět ovládat klávesnici PC a na jasný argumenty neumíš reagovat jinak než urážkama a dalšíma obecnejma plkama. Asi si připadáš děsně zajímavej ale ve skutečnosti si trapnej ubožák!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 8. 2004 18:27 | Petr Šafránek

Pokud jde o pojištění dítěte pro případ smrti, máte samozřejmě pravdu. Bohužel celá řada produktů úrazového pojištění je postavena tak, že tam má "povinně" i pojištění pro případ smrti úrazem. Některé pojišťovny již toto omezují například tak, že maximální pojistná částka je 20.000,- Kč - a to je opravdu jen na ten pohřeb...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 8. 2004 15:38

Vážený Fredy. Kdybych si býval mohl vsadit, že budete reagovat na tento příspěvek, tak bych vyhrál. A neberte to ve zlém, jen mi bylo jasné, že si s tím přispěvatelem budete notovat. A znovu opakuji, nic proti Vám a ani proti Vašim názorům nemám, pod drtivou většinu bych se podepsal. Jenže mi zkuste říct, co byste normálnímu průměrnému Čechovi doporučil, když při slovech investice, fond a akcie Vás považuje za sprosťáka a málem Vás vyhazuje z okna. Teď se samozřejmě nebavím o malém % lidí, kteří vědí, která bije, ale o drtivé většině národa, která bývá oslovena tou velkou armádou poradců, zprostředkovatelů, reprezentantů, či jak si všichni říkají. Samozřejmě existují další možnosti - nemovitosti, drahé kovy, starožitnosti, obrazy, známky atd., ale kdo se v tom tady vyzná, kdo to dokáže ocenit. Těch různých průšvihů s falzy děl a posudků taky tady bylo dost. A jen na okraj, nedávno jsem chtěl nechat ocenit asi 100 letý perský koberec a jeden pražský prodejce nových peršanů mi na rovinu řekl, že v ČR to nikdo zodpovědně neumí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 8. 2004 15:34 | Martin Gardavský

Jo milý Eriku, chodil, chodil! A možná i líbilo, už se přesně nepamatuji. A i přes tuto příjemnou zkušenost (víc mně vadil špenát) chci aby mě stát nechal na pokoji, ale pokud stanovuje nějaké mantinely (a já chci aby je do určité míry stanovoval)tak ať je taky dodržuje! A stejně jako vy chci aby řešil příčiny a ne následky (kolik, že už to bylo následně miliard?) A konečně, každý lidský jedinec není tak silná a ve finančním světě se vyznající osobnost jako Vy! A stát na svém si musím: živnosťák za 1000,- Kč není dostatečná kvalifikace pro investiční poradenství!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 8. 2004 14:53 | Fredy

Mluvíte (píšete) mi z duše. V tomto kontextu jsem také finanční plán hodnotil. Jen bych si dovolil připomenout, že nejsou jen akcie a podílové fondy, ale i jiné investiční nástroje a možnosti. Samozřejmě kromě těch „státních“ (penzijní připojištění, životní pojištění a stavební spoření), které stejně většinou neplní funkci, pro kterou jsou dotovány z našich kapes.
Stavební spoření je spíše jen jakýsi doplněk vkladních knížek s pěti až šestiletou výpovědní lhůtou. Z části je skutečně využíváno k bydlení, ale na dlouhodobé spoření se nehodí. Stačí si spočítat efektivní úrok třeba za deset a více let a k tomu neznámou v podobě zvyšujících se poplatků a možnosti zavedení zdanění výnosů.
Penzijní připojištění je jiná forma státních půjček od svých občanů. Až dojde na lámání chleba a stát se dostane do dluhové pasti, tak nechci vidět ten pláč a skřípění zubů dnešních připojištěnců. Nehledě na to, že naše současné penzijní fondy jsou méně bezpečně, než třeba arabské a asijské podílové fondy. Nikdo mě nepřesvědčí o tom, že rozhodující je síla a dobrá pověst akcionáře.
Životní rezervotvorná pojištění jsou jen vyhozené peníze. Jak klientů, tak hlavně státu, potažmo naše. Jaký to má asi dlouhodobý efekt, když průměrná délka smlouvy je kolem šesti let? Kdo na tom asi vydělává? Nejhorší je, že vliv těchto lovců našich financí proniká i do vlády a snaží se ovlivnit budoucí podobu penzijní reformy.
Když diverzifikovat, tak nejen mezi finančními produkty.
České finanční poradenství, které zde bylo prezentováno, i přes všechny jeho různé kritiky, doprovázené vzájemnými půtkami, usměrňováním, regulováním, kastování, známkování, obviňováním, podezříváním a podobnými kejklemi, má i něco pozitivního. Jednak plní jistý výchovný charakter, kde se mnozí neznalí jedinci naučí něco ze světa financí. A co je pozitivní i koloběh peněz, určených na mzdy a jejich dělení co si nechá a co musí, spolu se zaměstnavatelem, odevzdat státu. Mnohé to také naučí jak neprodělávat. Nebo-li rozlišovat reálné od nereálného, poctivé od podvodného apod. No a potom by mohl přijít i nějaký ten výdělek :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 8. 2004 12:42 | Less, lstehlik@web.de

Nechci nijakým způsobem snižovat snažení finančních poradců, ale domníval jsem se, že řízení osobních financí je přece jenom o něčem jiném než o zajištění proti různým rizikům formou nesčetné řady pojištění. Spíše se domnívám, že cílem finančního poradenství má být doporučení efektivní alokace aktiv tak, aby tato aktiva (s přihlédnutím k averzi vůči riziku daného klienta) co nejvíce (v dlouhodobém horizontu) vydělávala. V představené strategii však převažovaly pojišťovací produkty (na můj vkus prostě přepojištěno), byly doporučeny dluhopisové fondy v době, kdy globálně očekáváme růst úrokových sazeb, tedy doba velmi špatná pro dluhopisy, zcela chybí doporučení složky akciové a to ať již formou fondů, či přímých pravidelných investic do akcií, nidke nebyla v doporučovaném plánu zmíněna síla faktoru času (kolik si myslíte, že bude uspořená "cílová částka" při pravidelném měsíčním spoření jedné Kč do akcií, jejichž průměrná výnosová míra v dlouhodobém horizontu se pohybuje kolem 12%, po dobu 60 let? - ten, kdo si tipne nepřesnější číslo, odměním ;-)... Protěžované stavební spoření sice chápu, zatím je to z hlediska výnosu v naší kotlině terno, ale proč ho uzavírat na dítě, které peníze (pravděpodobně) nebude 20 - 25 let potřebovat, proč v této situaci nevyužít rizikovějších instrumentů (opět akcie, vždyť se jedná o dostatečně dlouhý čas). S ohledem na výše napsané mne zatím zklamaly zde dosud všechny představené poradenské společnosti, některé více, některé méně = abych všechny neházel do jednoho pytle. Možná jsou mé nároky příliš vysoké, možná mám o svých financích a o tom, jak mají vydělávat, jiné představy. Je však na čase, vážení, abychom naši širokou, ve finančním řízení naprosto nevzdělanou veřejnost, přestaly zahrnovat nesmysly typu kapitálových a jiných pojištění, ale edukovaly a vedly ji k tomu, aby začala efektivně využívat dostupné finanční nástroje, jako např. pravidelné spoření do fondů, pravidelné nákupy diverzifikovaných akcií (dle averze k riziku) formou "dollar-based investic", vysvětlili význam a sílu portfolia a faktoru času... To, co zatím představení finanční poradci nabídli má k tomu hodně daleko.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 8. 2004 12:36 | Jan Kolda von Žampach ( řečený Pancíř )

...zde neřešíme formální slovník, ale obsah, pane Šafránku. Vy si to často pletete, viz níže!
Vy mi zase, s panem též anonymním Fredym, připomínáte dělením rolí jednu před lety dobrou bandu skořápkářů, poněkud již odrostlých to chovanců jednoho děcáku v Rumusku. Ale jen žel připomínáte: tam byl totiž hlavně také humor, švih a elegance, prostě mělo to svý grády a, především, profesionalitu. Profesionalitu celého sehraného představení. A tehdy vlastně nešlo ani o nijak velké částky. Byly to jen takové, vlastně přátelské a preventivní štípance hejlů. Aby se, hejlové, propříště probrali ze svého umaštěného a důvěřivého snění a aby se, především, naučili krotit svoji vlastní hamižnost.
Ale u Vás s panem Fredym, viz třeba někde dole Vaše rozvíjející se tzv. odborná diskuse na téma pojišťovnictví a v cekém kontextu téma tohoto článku, tak tam ty již výše uvedené klady nějak postrádám. Je to u Vás příliš toporné a navíc i nezdravě sebevědomé: ty Vaše role nadháněče a realizátora, tedy eskamotéra, včetně jejich oprativních záměn, jsou zatím příliš průhledné. I to použité mimikry členství v čemsi, co si akorát můžete sám vymyslet, vlastnoručně malovanými certifikáty se sám odekorovat a prý etickým kodexy se chlubit: tak to postrádá navíc i fantazii. Hm, možná tak dobré na sehrání menší cvičné etudy, někde v kupé ve vlaku, před vystrašenou a z vedra zpitomělou vesnickou babkou cestující s košíkem vajec za příbuznými: možná by si pak od Vás nechala pojistit i nos mezi očima, cha, cháááááááááááá. To by byla potom úspěšná finanční enelýza, že?
V jiných případech ale už může jít o daleko větší peníze, než skořápky a nos vesnický babky, a to pak může být velký problém, pane Šafránku. A já ne něj preventivně ukazuji.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 8. 2004 12:21

Já si zase myslím, že hrabe, ale to je věc názoru. A taky si nemyslím, že vždy musíte "zaplatit" sjednaným KŽP. Nehodlám se tady pouštět do polemiky o výhodnosti či nevýhodnosti KŽP, o tom ten článek nebyl. Skoro stejně dobře provizně ( někdy i lépe) na tom je investiční nebo rezervotvorné pojištění, proti kterému se zase tak nebrojí. A ať se tady přihlásí poradce, který nikdy, ale skutečně nikdy žádné KŽP nebo jemu podobné pojištění neuzavřel. Osobně si myslím, že jich bude hodně málo.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 8. 2004 12:01 | Eric

Některým diskutujícím: JežíšiKriste, tohle už nevydržím, co to tady plkáte pane Gardavský o tom, že nás stát nechal v rukou nějakých individuí. Oúuuuú, vyju jako vlk. Stát ať mě nechá na pokoji co nejčastěji. Jediné, co od něj chci je, aby řešil příčiny a ne následky. Abych neupadl do spárů hajzlů tak potřebuji co? Informace a tedy vzdělání, pak se rozumně rozhodnu, chci li se do nějaké investice pustit. To jediné, co chci, je to, aby mi stát to vzdělání ne-li zcela zajistil, tak zprostředkoval. Proboha, pane Gardavský, po přečtění některých Vašich příspěvků si připadám jak za totáče...Taky jste chodil ve školce na vycházky pěkně na provázku pevně třímaném hodnou "tetou"? Zjevně se vám to líbilo...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 8. 2004 11:53 | Trixi

Pojištění dítěte pro případ smrti mi připadá neetické. K čemu to bude dobré - to jako aby měli rodiče na pohřeb nebo co? Proč je zveřejněno hodnocení pana Fichtnera, když je to pouze torzo a není ani k dispozici celé hodnocení, jako je to u ostatních hodnotitelů?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 8. 2004 11:42 | Jan Kolda von Žampach ( řečený Pancíř )

Podvědomé ambice (a asi i jistá z toho plynoucí zakomplexovanost) pana Petra Šafránka již byly jím ukázány právě zde v diskusi u první části článku dne 30.07., cituji pána: "Doba, kdy lidé tuto službu (tj. finanční poradenství) budou vyhledávat stejně jako LÉKAŘE, daňového poradce či advokáta, tady BOHUŽEL není a dost dlouho ještě nebude."
Já jsem se zde proti tomu, i ve vztahu k právě panem Šafránkem úspěšně prokazované NEETICE, a ve vztahu potom i k degradaci lékařské profese (a kterou si dovolil pán vzít ve svém srovnání neomaleně do úst), ozval: tedy, BOHUDÍK, že (zatím)nebude. Proč? Jednání a vystupování pana Šafránka, přímo člena Etického výboru ARIZ ČR, se mi zdá velmi, velmi nezralé, a to kulantně řečeno. Velmi nezralé a bez sebereflexe.
Tak k takovému "doktoru" Petru Šafránkvi by mě nedostali, na "léčení" mé peněženky, ani párem volů :-)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 8. 2004 11:41 | Marta

Zadarmo ani kuře nehrabe. Při bezplatném poradenství budu muset téměř vždy zaplatit povinným (doporučeným) sjednáním KŽP. To mě vyjde mnohem dráž než jednorázový poplatek za analýzu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 8. 2004 11:39 | Janula

nuz mozno je otazka, ci by taku sumu z poistovne dostal.....teraz su na Slovensku zaplavy a aj casto relativne kvalitne poistky znamenaju, ze pri skode 100 tis., poskodeny dostane ledva 1/3
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 8. 2004 11:27

Je velice zajímavé a velice poučné číst článek a zejména pak příspěvky v diskusi. V zásadě mohu říct, že se ztotožňuji se závěry hodnotitelů. K tomu jen drobná poznámka a možná dotaz k organizátorům hodnocení. Zcela jsem nepochopil, proč je mezi hodnotiteli p. Fichtner. I když si ho jako odborníka vážím a vůbec nic proti němu nemám, tak si myslím, že není zcela pevně v sedle v celé šíři finančního trhu. To, že se diskutující nemohou shodnout, zda je řešení správné je vcelku pochopitelné, neboť co poradenská firma a poradce, to trochu jiný názor a navíc prozatím neexistuje jakási obecná teorie finančního plánování. A už vůbec nehodlám hodnotit, zda je uvedená cena za prezentovaný materiál adekvátní. Jsem však přesvědčen, že něco podobného, dostane u jiné firmy klient bezplatně.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 8. 2004 9:44 | Martin Gardavský, ARIZ ČR

To máte pane doktore pravdu, ale naše profese je velmi mladá (i když by se o tom asi dalo polemizovat), takže prosím o shovívavost. Problémy by se určitě měly řešit uvnitř komunity, ovšem napřed musí být pro tento způsob řešení předpoklady. A ruku na srdce, nebyli někteří Vaši slavní(dnes slavní)kolegové v minulosti diskreditování svými kolegy právě pomocí sedmé velmoci?
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Milan Teplý

podnikatel, Madeta

Zdeněk Pohlreich

restauratér a podnikatel

Milan Teplý
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Zdeněk Pohlreich
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services