Penzijní fondy: deset svíček na dortu

Před deseti lety u nás vznikly první penzijní fondy. Stali jsme se tak vůbec prvním postkomunistickým státem, který zavedl doplňkový penzijní pilíř na kapitálovém principu. Co všechno za deset let občanům ČR tyto instituce přinesly, jak se vyvíjely a s čím vším se potýkaly?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 4 komentářů)

15. 7. 2004 12:44 | Jan Kolda von Žampach ( řečený Pancíř )

...to je sice další hřebík do rakve penzijních fondů, pokud to co píšeš je pravda a já nemám důvod Ti nevěřit, ale podstata problému je spíše v tom, jak ji uvádí níže Sysel : i se svým dobrým návrhem, který by se ještě musel nějak doladit. Prostě musí se řešit, kam za daných okolností tyto fondy především investují. A dnes to je ve své podstatě, přes naše státní dluhopisy a SPP, jen spolufinancování průběžného důchodového systému a dalšího prožírání jinde, tedy ve své podstatě letadlo. Letadlo, kterému pomalu ale jistě překopávají naši pomazaní nahoře letiště. Letadlo tudíž nebude mít kde přistát. Kupujme si padáky !
-16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 7. 2004 11:41

Chtěl bych upozornit na dvě skutečnosti, které server Peníze nezmiňuje, a přitom jsou klíčové pro rozhodování zejména nových a mladších účastníků penzijního připojištění: dle nových zákonů o podnikání na kapitálovém trhu a kolektivním investování účinných vstupem ČR do EU, tj. od 1.5.2004, a novely zákona o DPH, se rozšířila možnost investic pro penzijní fondy, tedy mohou nakupovat více rizikovější aktiva (např. investiční instrumenty i na volných trzích) a tudíž se stávají rizikovější paradoxně ze zákona, musí odvádět (platit) příspěvek do Garančního fondu, aniž jsou Garančním fondem pojištěni (je to jediný zcela nepojištěný segment v ČR), a služby, které penzijní fondy odebírají, aniž jsou sami plátci DPH, byly zatíženy 19% DPH (z původního 0%), což vše vede ke snížení možnosti zhodnocování vložených prostředků připojištěnci. Tudíž meziročně stále klesající zhodnocování příspěvků (z nichž nejhoršího výsledku za rok 2003 dosáhl Penzijní fond Stabilita naší největší bankovní skupiny ČSOB, a to jen 2,5%) se logicky v dalších letech těmito vlivy dále sníží... a pak se tedy penzijní spoření účastníků hlavně v delším horizontu vůbec nevyplatí, což je zcela v rozporu s myšlenkou jeho vzniku. Čili opět český kocourkov: byli jsme sice první mezi postkomunistickými státy, ale skončíme mezi nimi jako poslední v naplnění smyslu penzijního připojištění. A nakonec na penze nebude vůbec!
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2004 21:49 | Jan Kolda von Žampach ( řečený Pancíř )

Ano, ano, ano, správná řeč a teď ještě přečíst si k tomu aktuální článek, byť jistě polemický, zde na serveru od pána Fejtka "Dluhopisy : jistá cesta k výnosům ?"
A děsí mě mé osobní tragické zkušenosti právě z Český spořitelny : tam, když jsem z toho radostně vycouvával, tak mě chtěli přímo okrást o mý peníze, ani totiž neznali pořádně svý vlastní podmínky k tomuto "produktu", a navíc, ve svých výhružných "dopisech", cha, chááá, uváděli již neexistující telefonní spojení - to aby se na ně nikdo, právě s reklamacemi, nedovolal. Zase mě to tradičně stálo v České spořitelně energii navíc, než jsem svý penízky zahnal, od takových pro mne zjevně podvodníků, zase domů zpět do ohrádky - do mé útulné peněženky. Bordel na bordel tam, a u takových "egsperdů" by si měl čovek nechat peníze prý na stáří ? A ještě to vše potom dotovat, takový ksindl, právě ze svých daní a třeba tomu druhýmu bláhovcovi ? Co si tam prašule nechal a ještě je tam sype dál ?
Doufám, že ta výroční sfíčka fondům bude sfíčkou u jejich rakve...
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 7. 2004 13:48 | Sysel

Výsledky poenzijních fondů jsou jistě úžasné, jen mně trochu děsí struktura portfolia = většina majetku účastníků je ve státních dluhopisech ČR. Tím budu v důchodu závislý jak na starobní penzi vycházející z kvality české ekonomiky, tak na penzijním připojištění - opět závislém na českém státu. Více by se mi líbilo, kdyby penzijní fondy nesměly investovat do cenných papírů emitovaných k financování dluhu ČR - ale třeba do vládních dluhopisů jiných států. V případě finančních potíží státu si nedělám iluzi o dopadech jak do starobních penzí, tak do výnosů státních dluhopisů.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Sýkora

podnikatel, Dobrý anděl

Miroslav Motejlek

ekonomický žurnalista

Petr Sýkora
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Miroslav Motejlek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services