Krach penzijního fondu – nesmysl, nebo realita?

Penzijní fondy jsou regulovány řadou prostředků, které mají zajistit co největší stabilitu a střadatelům jistý, bezrizikový výnos. Jedná se však jen o preventivní opatření. Vklady do penzijního připojištění navíc nejsou ze zákona pojištěny, a tak se může stát, že klientům nakonec zůstanou jen oči pro pláč. Co tedy reálně čeká účastníky penzijního připojištění, když se fond dostane do potíží?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 7. 2004 14:13

Vykreslil jste to do puntíku správně. V této zemi existuje největší svoboda na světě a to je okrádání investorů na všech úrovních. Penzijní fondy budou zlatý důl pro ty správné manažery jako byly všechny finanční produkty dosud. Klauzovy praktiky zhasnutí světel bohužel fungují dodnes. Vidíme to dnes a denně. Příznivci ODS se nepoučili a proto potřebují novou větší ránu až se jim rozsvítí.

Zobrazit celé vlákno

+34
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 7. 2004 2:16, Dau Jonás

Furt bedujete nad fondy , ze uz je konecne neprodáte dokud jeste lze prodat a nezacnete si dlouhá léta sbírat za vsechny peníze stovky ba tisíce nejstabilnejsích akcií z indexu Dow Jones , ty se nechají kdykoliv prodat a zkrachování není pravdepodobné. Nebo múze nekdy zkrachovat Citigroup ? AIG ? General Electric ? Coca-Cola ? McDonalds ? Sotva ! Anebo ten blízící se krach bude vcas videt , anebo kdyz spadnou jedny akcie na nulu , tak mám jeste od 9ti jiných podnikú akcie. Já mel fondy pred lety jenom 4 mesíce. Nenechte fondsmanagery státi se milionári na vás úkor. Vzdyt si mnozí berou pri vstupu 5% z vasich penez a jeste kazdý rok 1% a roste jim ten fond vetsinou méne nez akciový index.

-8
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 28 komentářů)

8. 7. 2004 9:13 | Dan Lukeš

Oddělení majetku je věc neoddiskutovatelná a pracuje se na ní, je to jen otázkou začlenění do správného zákona. MF dne připravuje technickou novelu, která by to mohla zařídit, diskutuje se také o zcela novém zákonu platném k 1. 1. 2006. Je ale potřeba vědět, že oddělení není samospasitelné a je to jen jeden z mnoha kamínků celé stavebnice...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 7. 2004 9:11 | Karel Kubala

Opravdu si autorka myslí, že audit stačí? POdívejte se, co udělal auditor (E&Y) pro IPB, kdy dva roky schvaloval. i když problémy byly jasné. A to nemluvím o Enronech a podobných podvodech. Jde o to, že auditor byznysu PF příliš nerozumí a tak je možno před ním spoustu věcí utajit...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 7. 2004 8:48 | Petr Šafránek safranek@finservis.cz

Jste přesvědčen, že oddělení majetku klientů a akcionářů je v praxi dostatečnou zárukou? Je sice hezké, že v případě konkurzu v takovém případě není majetek klientů součástí konkurzní podstaty, na druhou stranu se musím ptát, zda to stačí? Co zaručuje, že klienti najdou v odděleném fondu minimálně to, co do fondu zaplatili? Když si uvědomíme, že penzijní fond nemůže poskytovat jiné služby než penzijní připojištění, je jeho předlužení z běžné činnosti málo pravděpodobné. Mnohem pravděpodobnější je buď nepříznivý vývoj na kapitálových trzích nebo trestná činnost. V oboud dvou případech ovšem není oddělení majetku akcionářů a klientů žádnou zárukou. Byť s Vámi souhlasím, že k oddělení by mělo dojít, a to zejména s ohledem na průhlednost hospodaření (Vámi zmiňovaný jasný poplatek za správu aktiv), obávám se, že z hlediska bezpečnosti fondu toto oddělení poněkud přeceňujete.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 7. 2004 8:33 | K. Oleško

Největší problém penzijních fondů v součané době je neoddělený majetek klientů a akcionářů. Prostředky klientů musí být (opravdu jiné řešení není správné) vyděleny do samostatného fondu stejně jako u podílových fondů a musí být definována maximální výše poplatku z hodnoty aktiv (1-2%). Do té doby je diskuse o bezpečnosti zbytečná.
Pochybuji ale, že nový náměstek ministerstva finací něco změní. Na neoddělení majetku je ČR upozorňována již od počátku PP (10 let) a všem to je jedno.
Do skutečné novely zákona o PP je jedinou jistotou vybírat fond ve vlastnictví silného a stabilního akcionáře. ING, Allianz a maximálně ještě CSLP. Ostatní jsou z globálního pohledu pouze malí evropští hráči. A to nemluvím o fondech jako Hornický nebo Zemský.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 7. 2004 8:19 | Jirka

Souhlasím. Nejen, že je tu ta hrozba krachu, ale pokud by každý musel povinně část výdělku ukládat do fondů, které investují do dluhopisů domovského státu, pak budou skutečné výnosy z těchto dluhopisů záporné. Stát při splatnosti dluhopisu vrátí fondu půjčené peníze s úrokem, na který musí vybrat daň od stejných lidí, kteří investují do penzijního fondu a to dokonce v poměru jejich příjmů. Protože kolotoč daňový poplatník - stát - penzijní fond - daňový poplatník (důchodce) není finanční perpetuum mobile, vždy něco z těchto přelévaných peněz uteče v podobě platů státních úředníků a poplatků penzijnímu fondu. Proto by státní dluhopisy domovského státu v portfoliu penzijních fondů neměly být vůbec zastoupeny.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 7. 2004 8:18 | Boucek Antonin

Kolik penez dostali pripojistenci ze skutecne krachleho fondu typu PF Viva? Jak silnou oporou je akcionar, ktery v pripade problemu anebo zmeny strategie (tedy veci, ktere pripojistenec nema zadnou moznost ovlivnit) svuj podil proda (PF Commercial Union anebo ABN Amro PF)? Jak dobrou vesteckou kouli musi pripojistenec mit, aby odhadl silu penzijniho fondu na desitky let kupredu (coz je jeho doba, po kterou bude penize stradat)? Jeste, ze muze z penzijniho fondu utect - pokud ma ovsem prupravu ve financni analyze, aby pri cteni vyrocnich zprav (kterou fond normalne neposila a je nutne si ji vyzadat) poznal, ze se neco deje.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 7. 2004 7:19 | Pavel

Mě spíš děsí, že penzijní fondy ze zákona musí podstatnou část majetku investovat do státních dluhopisů. Jednak si tadk stát vytváří věřitele na které se vždy může spolehnout (prostě mají nařízeno zákonem státu půjčit), a potom, co se stane až stát svůj státní dluh neutáhne nebo ho začne snižovat? Pak pak to dopadne jako v Argentině (státní krach) nebo v Chille (stát snižuje státní dluh a penzijní fondy nemají kam investovat)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 7. 2004 5:24 | Zubov

"Penzijní fondy musí mít ze zákona proveden audit účetní uzávěrky. I tímto způsobem se tedy zvyšuje bezpečnost penzijních fondů. Auditor musí objektivně ověřit účetní závěrku a výroční zprávu společnosti, zejména posoudit, jestli je účetnictví vedeno v souladu s platnými právními předpisy. "
Tolik citace z clanku. Autorka asi nema vubec zadnou potuchu o zakladnich pravidlech fungovani akciovych spolecnosti (viz obchodni zakonik). Audit je povinny pro vsechny a.s. a neni to tedy zadne specialni opatreni ke zvyseni bezpecnosti penzijnich fondu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Dienstl

podnikatel, Czech Coal

Karel Svoboda

ekonom, prezident APS ČR

Jan Dienstl
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Karel Svoboda
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services