Malá škola zvyšování úroků: hlavně nenápadně!

ČNB nebyla první, kdo na našem trhu zvýšil úrokové sazby. Mnohem rafinovaněji a o tři dny dříve to po indiánsku, tedy nenápadně, provedla Česká spořitelna. Víte, jak se dělají na našem trhu nepopulární kroky?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 7. 2004 11:18, Veronika

Ani se nedivim, ze to redakce udelala, protoze Vase pripominky jsou dost hulvatske a casto nemistne urazite. Mne se Vase reakce zdaji hnusne nebo trefneji pochazejici ze zumpy.

P.S. Mrknete se do slovniku, jak se pise slovo SEXUALNI (Vy jste napsat SEKSUALNI).

Zobrazit celé vlákno

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 7. 2004 11:40

Přesně tak. Odborník na rozdíl od autora ví, že sazby ČNB ovlivňují delší úrokové sazby minimálně. Delší sazby se chovají spíše dle eurové výnosové křivky. A ta šla dost nahoru. Dávat do vztahu sazby ČNB a hypotéky je stejná loupost jako si myslet, že když ČNB zvýšila sazby, tak musí druhý den klesnout ceny dluhopisů.

Zobrazit celé vlákno

-10
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 24 komentářů)

22. 7. 2004 14:36 | Alan Greenspan

Tenhle článek mohla napsat pouze nějaká trumpeta - v žádném případě se nezastávám spořky (fakt zajímavý ústav), ale odvíjet zvyšování sazby na hypotečních úvěrech od změny repo sazby, je kokotina nejvyššího rázu. Divím, že ještě děláte na svým místě. Pokud bude server peníze chtít publikovat profesionální články, které budou užitečné pro jeho publikum, doporučuji se vyvarovat těmto přehmatům.
-8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 7. 2004 12:43 | Jan Kolda von Žampach ( řečený Pancíř )

A Veronice se moc a moc rozklepat prsticek, kdyz to napsat tady, asi nahlym rozrusenim z toho sluvka seksualni.
Mozna je to prave nejaka takova Veronica, jinak taky pekna kyticka z louky, kerou mi redakce na svym seksualnim obrazcu posilat na moji obrazovcu. Je to, holt, seksualni, a nikdy jinac.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 7. 2004 11:18 | Veronika

Ani se nedivim, ze to redakce udelala, protoze Vase pripominky jsou dost hulvatske a casto nemistne urazite. Mne se Vase reakce zdaji hnusne nebo trefneji pochazejici ze zumpy.
P.S. Mrknete se do slovniku, jak se pise slovo SEXUALNI (Vy jste napsat SEKSUALNI).
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 7. 2004 14:39 | Gentleman

U sporky sme podepisovali hypotecni smlouvu v den (24.6.), kdy CNB ohlasila zvyseni urokovych sazeb, a kdy je uz sporka mela zvysene. Sporce predtim trvalo 14 dni, nez nam oznamili, ze mame uver schvaleny. Pritom sme se take dozvedeli, ze budeme mit uz urok o 0,5% vyssi, nez o kterem se jednalo. O zadne garanci urokove sazby nemohla byt do podpisu uverove smlouvy ani rec. Trvalo to 14 dni z toho duvodu, ze se nas bankovni poradce nemohl nekolik dni dovolat nekomu, kdo stvrdil schvaleni uveru na 100%. Nebyt toho, mohli sme mit jeste hypoteku za 4,99% na 5 let. Cloveka napada, zda to nebylo umyslne protahovani, abychom uz meli vyssi sazbu. Museli sme kvuli tomu odlozit podepisovani kupni smlouvy o tyden oproti planu. Nemyslim si ale, ze se v te dobe uroky sporky vyrazne lisili od jinych bank, protoze den po nas podepisovali nasi znami uverovou smlouvu u komercni banky a u stejne fixace dostali urok 5,50. My mame 5,49. Sporka je ale jedina banka, ktera na svych strankach sve urokove sazby podrobne a prehledne uvadi. Jine banky ani toto neudelaji. Standard sazby sou urcene pro ty, kterym se meni fixacni doba a nenechte se mylit nizkymi uroky, ty plati pro klienty s hypotekami asi nad 4mil., pro hypoteky kolem 1mil. si prictete asi 1%. Urcite se tedy nevyplati davat fixacni dobu na 1 nebo 3 roky, pokud nebudete mit v te dobe vetsi prijem napr. z prodeje jine nemovitosti. Take sme se dozvedeli, ze u hypoteky Hipohit vam nepuci do 90% odhadu nemovitosti, ale pouze do 81% (90%z90%). Na svych internetovych strankach to samozrejme neuvadi. Lakani na jednorocni urokovou sazbu je take velmi osemetne. Vetsina klientu si ji samozrejme nevezme.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 7. 2004 14:08 | Lady

Jo a pak by tu člověk četl články typu "Jedna paní povídala...". Díky, ale nemyslím, že tohle je cílem jakéhokoliv serioznějšího media. Díky bohu.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 7. 2004 13:30 | zorro007

No mě spíš překvapuje, že na to penize.cz upozorňují až s takovým zpožděním. Já jsem o tomto zkrácení fixace věděl už cca týden předem, včetně přesných čísel. Stačilo se zeptat pracovnice na pobočce, jestli se něco takového nechystá. Možná byste neměli jen čekat až co vám z bank přijde v tiskových zprávách...
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 7. 2004 10:01 | Jan Kolda von Žampach ( řečený Pancíř )

Já to vidím přesně tak, Ericu ! Já ale z nízké a mrzké osobní pohodlnosti, a alespoň pro svý kapesný, jsem hledal možnost, jak si ten účet, když jsem z České spořitelny utekl, někde ještě a na nějakou dobu zachovat. Nejsen ještě tak správně radikální, jako Ty. Ostatně, obchoduji s akciemi a i proto nějaký účet pro "malou domů" musím mít. A skončil jsem vlastně na té poště také, cha, chááá. Ale nedělám si iluze. Vystihl jsi to s tím klesáním ostatních bank, právě na úroveň naší erste "český" spořky, dobře : potom jde jen o různou rychlost vyklesávání, tu i onde, i v Poštovní spořitelně. Ta "pošta" tím ale však je dnes ještě nejmíň zasažená. Zatím. A také alespoň i co se týče takové té možné preventivní sebeobrany klienta, resp., co má sama ve svých postupech : jen takové srovnání trefného příkladu zadávání, rušení a změn trvalých příkazů. V ČS, asi již ze zásady, nedávali klientovi domů kopii té kartičky, co jim k trvaláku podepisoval. Aby si to nemohl následně doma někdy zkontrolovat a především, aby neměl v ruce podklad pro následný reklamace. Musel si to zkontrolovat jen na té přepážce a pod časovým tlakem, navíc tomu ani mnohdá nerozuměl a nerozumí, že. Ty následky byly a jsou potom tragický a bez možný obrany. Jako tuhle můj známý, který prozřel : ze dvou trvaláků si šel zrušit do ČS ten první, ale ve výsledku, jak žel a po delší době následně zjistil, byl spořitelnou zrušen ten druhý a u toho prvního, co měl být zrušen ale nebyl, byla navíc přepsána částka částkou z toho druhého, nesprávně zrušeného. Na částku, žel, vyšší a také i na vyšší frekvenci placení : teď známý musí zaplatit penále za "omylem" zrušený a neprovedený příkaz a především musí zpět a na své náklady vymáhat ty peníze, které "omylem" i nadále komusi rizikovému posílal. Proto a právě pro to riziko příjemce si šel do ČS ten trvalák zrušit ! V PS na trvalák čovek dostane kopii ( ústřižek ) toho, co se zadalo, jak jednoduché, a může si to doma překontrolovat třeba 50x, a když náhodou tam vyvedou s trvalákem něco jinýho, tak má hned do začátku v ruce relevantní papír, s kterým jim to může vše omlátit o hlavu a požadovat řešení. Řešení na jejich náklady. Jak prosté.
-10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 7. 2004 6:13 | Eric

Hm, pane Koldo, tak nevím. Kdysi, ale to je opravdu dávno, jsem míval sporožiro. Ukončil jsem ho razantně po několika kixech ze strany spořky, za které se naprosto nehodlali ani omluvit, natož ještě uvažovat o uhradě způsobené finanční ztráty. Nemám pocit, že se to nějak zlepšilo. Bohužel mám ten pocit, že naprostá většina českých pseudobank klesla na úroveň jednání spořky, které se v našich zemích stalo jakýmsi standardem ve smyslu, co národ vydrží. Avšak v kontextu toho, co se děje ve světě mimo bankovní a pseudobankovní sektor mě to v podstatě nechává chladným. Dnes mám peníze doopravdy ve slamníku a jeho derivátech a používám poštovní poukázky - není to o tom že platím více, je to o tom, že paní O....vá na naší poště je milá dáma a nepředstírá, že mě ráda vidí a dobře si pokecáme, má - li jen trochu menší nával, při té příležitosti mi prodá sportku nebo stírací los, já jsem spokojen, ona je spokojena. Asi za to bude jednoho dne odstřelena nějakým mazákem vykopnutým z pseudobankovní sféry, ale zatím je vše super. Od banky, kam dám peníze čekám férovost. Nic víc, ale také nic míň. To v českých luzích a hájích není a nehraje se na to. Já to ale vyžaduji, jinak nou kačky. Bude - li nás více - vydobudeme si to.
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 7. 2004 19:07 | Kája Mařík

Obdobný problémek, ale spořínků, je a bude to 2% stavební spoření, pokud vypučí za rok, dva, tři o něco více a z různých důvodů inflace. Když už ty vklady banky tak "pracně" snížili, přece je nebudou zase zvyšovat, nebo snad ano ? Vždyť stádečko je minimálně na celých 5 až 6 let v ohrádce zavřený... A žel, já si už dnes myslím, že sem žádná nově příchozí zahraniční banka nic pro nás domorodý klienty zachraňovat v důvěře nepřijde. Naprostá většina klientů je spokojená, i kdyby se na poplatcích zdražilo ještě o 100% tak to s nima nehne, nějak jim to banky "odborně" vysvětlí, že. To je stále velký potenciál vést to tady tak, jak si už nakročily a podkud nová banka, tak jedině přes již stávající akvizici : a pojede se dál ve stejných kolejích.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 7. 2004 15:13 | Jan Kolda von Žampach ( řečený Pancíř )

A stejně mi to, Ericu, nějak dále nedalo a trochu jsem se probrouzdal internetem. Mě totiž sobecky účelová demagogie takových, jistě zaprodaných pánů viz výše, opravdu vadí.
Co má pán třeba proti složenkám ? Z 99 % se jedná dnes stejně jen o bezhotovostní připsání na účet příjemce a nikdo mě přece nenutí složenky platit v hotovosti na poště : podají se a zpracují jako zcela běžný bezhotovostní příkaz ! Akorát s tím rozdílem, že v Poštovní spořitelně ( PS ) a na poště při platbě přes čipovou Maxkartu se současným mým odkontrolováním již natypovaného příkazu ( směr mimo ČSOB ) zaplatím za položku 7,- Kč ( táta důchodce 5,- Kč ), proti tomu na přepážce České spořitelny (ČS) jejich chudák klient vyhodí za obdobné zpracování příkazu do vzduchu 45,- Kč. POZOR !!! Tady už u běžných částek bude na tom potom lépe, proti České spořitelně, právě i opatrný Eric, když zaplatí složenku na poště v hotovosti !!! A pokud se spokojím jen s klasickým podáním, v PS za to zaplatím ( směr mimo ČSOB ) 8,- Kč ( máma důchodkyně 6,- Kč ) a odejdu od přepážky s relevantně potvrzeným ústřižkem. Je-li účet příjemce v rámci ČSOB, zaplatím ve všech, i výše uvedených případech, poplatek zhruba poloviční. Kdežto za totéž v ČS, přes jejich sběrný koš, pardón, box, se zaplatí už taktéž 8,- Kč, avšak od boxu se odcházelo v ČS s vlastnoručním oražením si čehosi ( třeba čela ) jejich "bramborovým" razítkem. Pokud razítko krátce přetím někdo v ČS neutrhl a neukradl. Jak to v tomto směru v ČS vypadá s orazítkováváním u jejich boxu dnes, nevím, neboť jsem odtamtud zděšeně, když to tehdy zavedli, utekl. Stačilo mi to : představa zde potom reklamovaného příkazu, i jen z důvodu, že ho ČS ve své ničemnosti vůbec nenatypovala a ztratila ho, mi plně, po mých bohatých zkušenostech s tímto ústavem, postačovala. Vzal jsem tedy do zaječích - kdo uteče vyhraje. To, co bylo pro ČS až do nedávné doby, proti PS, plusem, byla existence jejich internetbankingu : ovšem také se zpožděným a ničemně neúplným zavedením tohoto produktu a s velmi problematickým stávajícím zabezpečením transakcí, viz i příslušný článek a diskuse zde na serveru před jistým časem. Dnes má PS i ten internetbanking, za celkem slušných podmínek, dobré jištění transakcí přes mobilní telefon, obdobně, jako když obchoduji s akciemi na RM-Systému. Již tehdy u diskuse k příslušnému článku zde jsem tehdy uvedl, proti neblahé skutečnosti u ČS, že tento způsob jištění přes mobil se mi jeví z principu lepší a pohotovější : u PS se tak následně stalo skutečností a nezakrývám, že mi to je navýsost i sympatické. A můžeme tak diskutovat o dalším a dalším..., třeba o u již roky zavedené čipové Maxkartě v PS a o proti tomu zcela laxnímu přístupu v zavedení čipů v ČS : tam větší snahou zvýšit bezpečnost transakcí kartou, v zájmu klientů, neskrývaně pohrdají !
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 7. 2004 11:40

Přesně tak. Odborník na rozdíl od autora ví, že sazby ČNB ovlivňují delší úrokové sazby minimálně. Delší sazby se chovají spíše dle eurové výnosové křivky. A ta šla dost nahoru. Dávat do vztahu sazby ČNB a hypotéky je stejná loupost jako si myslet, že když ČNB zvýšila sazby, tak musí druhý den klesnout ceny dluhopisů.
-10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 7. 2004 11:39 | Eric

Pane Koldo Pancíři. Výše uvedený pracovník marketingu spořky, kdyby se na hlavu postavil, tak bude vypadat trapně. Z příspěvku doslova čpí snaha polemizovat za každou cenu a při té příležitosti dělat reklamu svému chlebodárci. Dělá to tak kdekdo, většina ale alespoň věří tomu, co píše na rozdíl od výše smolícího pisálka. Snad mu alespoň zvednou plat. Ostatně slamák a slamník je v jazyce českém rozdíl - asi nějaké rakousko erste jazykové vlivy. Cha chááá!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 7. 2004 10:58 | logik

Podle předposledního zápisu bankovní rady byl poměr pro zvýšení sazeb 1:5. Podle posledního zápisu došlo k zvýšení sazeb v poměru 3:2. Tedy nejtěsnějším výsledkem. Přesto si to spořka alias Kysilka dovolila. Nikomu na tom nic ...nezávání??? Že by podstoupili takové riziko?? To není o odbornosti!!!! Jinak delší sazby samozřejmě rostou od cca pololetí 2003, ale marže bank byla taková, že si to v období hypotečního boomu mohou v klidu dovolit. A že se čeká na záminku v podobě prvního oficiálního zvýšení sazeb, bylo také jasné. Proto bylo předčasné a maskované zvýšení sazeb primitivní, neseriózní a způsobilo více škody než užitku. Ty 3 dny spořce určitě strašně v bilanci pomohli. Logika zde není, česká kotlinka si udržuje svůj styl. Problém je v tom, že zde banky o důvěru klientů nemusí usilovat ...tedy ty velké, kde jsou karty rozdány. Něco jiného bude u nově příchozích v rámci rozšíření EU.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2004 20:56 | Jan Kolda von Žampach ( řečený Pancíř )

Tak Ti opravdu nevím, Ericu, jak je možný, že já mám sem na server Penize.cz už po kolikátý zablokovaný přístup : přesměrovávají mě důsledně zase na jakousi web stránku s jejich redakčním fotem, ehm, s jaksi hodně nepovedeným seksuálním aktem, ehm, takto názorně asi vym.dává redakce se svými čtenáři, ehm, asi nějaký varování komusi, ehm, kterýmu ale nerozumím, ehm.
A proč to píšu nyní a prohakovávám se právě sem ? Tady výše ten příspěvek pána, kupodivu, nikdo neblokuje ! Přitom ho, jen v drobných obměnách, tady už čtu po kolikáté a myslím si, že to je nějaký podvodník právě z České spořitelny nebo někdo jednající za její mrzký peníz. Tak proto ho neblokují. Mé zkušenosti s lotry retailu, opravuji na lídry reatilu, jsou ale zcela jiné, než tohoto pána, mohu být konkrétní, samá reklamace, stálo mě to tam u nich fůru peněz a mýho nevratnýho času. Prostě hňupové, a to je ještě kulantní příměr.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 7. 2004 13:56 | Bouček Antonín

Nechci se zastávat Spořitelny nebo komentovat rozsah zvýšení sazeb, jen bych poznamenal, že na rozdíl od krátkodobých rostou dlouhodobé sazby (tj. nad 1 rok) už od června roku 2003. Třeba pětileté sazby od té doby vzrostly o více než 1,5%.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2004 13:47 | Bouček Antonín

Trh oceňuje pětiletou úrokovou sazbu k 31. 12. 2008 na 5,81 %. Připočtěte si k tomu vlastní rizikovou marži (pochopil-li jsem správně, vzal jste si úvěr před půlrokem, kdy byla stejná pětiletá úroková sazba zhruba 3,80 % - vaše riziková marže je úrok, který platíte, mínus 3,80 %) a máte zhruba představu o sazbě, kterou si trh myslí, že byste mohl platit (trh se samozřejmě může mýlit). Typuji, že to bude o 2 % více, než platíte teď.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 7. 2004 13:39 | dudde

Myslím, že se mýlíte. Mám jediný bank. účet a to u ČS. V minulosti jsem jej chtěl mnohokrát zrušit, ale díky své lenivosti jsem ho nechal otevřený. Dnes jsem na míru spokojený. Nikam nemusím chodit, vše obhospodařuji přes inet a když tak jdu do banky pouze na domluvenou schůzku. Vše je vyřízeno raz dva.
V současné době čerpám u této skupiny 3 úvěry. 1. stavebko na byt. Fixace úroků celou dobu úvěru. Snad jenom poplatky - tam mě neustále okrádají. Ale tohle nezruším změnou ústavu. Bohužel. 2. vzal jsem si půjčku na auto. Podmínky byly lepší než u leasingu. Jelikož auto používám na služební cesty (jsem zaměstnanec)i do zahraničí, bohatě si na sebe vydělá. 3. úvěrová karta kredit +. Vynikající věc. Vše kupuji na tuto kartu, čili úvěr a neplatím ani korunu poplatku a úroků, díky zaplacení dlužné částky v termínu.
Můžete mi vysvětlit proč je slamák lepší než účet v bance? V případě, že platíte složenky platíte zároveň i poplatky. Nehledě na riziko krádeže hotovosti. ČS je dost velký ústav, aby ho stát sanoval jako IPB
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 7. 2004 12:36 | Romana

Je to ostudné. A to si dovolí zrovna Spořka. Chtěla jsem využít jejích služeb, ale nic nebude. Díky za tento článek, protože mě uchránil před blbostí, kterou jsem se chystala udělat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2004 12:02 | M.Hora

Kdo bude kupovat ty tisíce stavěných bytů při nárůstů nákladů a poklesu nájmů? Rychle je třeba vymyslet další oblbovák na lidi, že není lepší věci než se po uši zadlužit, i kdyby na chleba nebylo!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2004 8:40 | Eric

Nu, pane tak se tedy chystejte. Jste přesně, ale naprosto přesně ten typ, který jsem měl na mysli. Stále si myslíte, že ten přechod po fixaci bude nějak plynulý neskokový. Ale to je omyl - úroky budou jinde - daleko výše. A jestliže již dnes mají hypoteční banky tu drzost navrhovat pokračování hypotéky (při dnešních nepatrných úrokových mírách) za 8%, pak si, pane opravdu neumím představit, co budou navrhovat až budou úroky vyšší... Je mi vaší slepoty líto, je mi i líto těch vašich probrečených nebo pronadávaných, zkrátka otrávených hodin, až se budete s vaší dobrodějnou bankou dohadovat o nové výši splátky. Jste v pasti, která po čertech zavání.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Dvořáček

podnikatel, Rudolf Jelínek

Jaroslav Klíma

podnikatel, Tuscan

Pavel Dvořáček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jaroslav Klíma
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services