Deregulaci nájmů se nevyhneme, říká Martin Lux

Martin Zika | | 23. 6. 2004 | 7 komentářů
Dojde po deregulaci k poklesu tržního nájemného? Nerozdělí se v jejím důsledku města na části podle příjmu obyvatel, nevzniknou ghetta sociálně slabých? Je-li vůbec reálné deregulaci nájmů očekávat, pak v jakém rozsahu? Martin Lux odpovídá na vaše dotazy.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 11. 2004 13:37

Pan Martin Lux ma v mnohem pravdu.
Ja osobne ziji v Dublinu v Irsku jiz pres dvacet let, takze tuto tematiku zde mam vzitou.
Lide zde ziji ve svych domech v anglickem stylu na ktery plati hypoteku. Mnoho lidi po splaceni hypoteky koupi dalsi dum a tento pronajimaji. Pochopitelne tato aktivita musi byt financne navratna. Pronajem domu na predmesti velikosti zhruba 3 plus 1 stoji v Dublinu kolem 1200 euro mesicne. Nekteri majitele techto domu davaji prednost najemnikum z chudsi vrstvy, nebot pokud tito maji rodinu a nemohou financne dosahnout na tuto vysku najmu, tento najem je placen statem v normalni vysi, to je 1200 euro za mesic a stat si od najemnika vybira mnohem mensi najemne socialni. Tyto same podminky se vztahuji na utecence a azylanty, kteri paradoxne soutezi o tyto domy a byty s domaci chudsi vrstvou a to nekdy vyvolava problemy.
Pro majitele techto domu je ale lepsi mit ve svem dome chudsi vrstvu, protoze mu v dome vetsinou zustanou dele a platba najmu je zarucena.
Vetsina lidi tyto statem placene domy ci byty vyuziva jen kratkodobe nebot se k lidem na podporach vztahuje urcite socialni stigma a byt na podpore neni zrovna nejlepsi vizitka do budoucnosti.
Mimochodem, vypovedni lhuta pro vetsinu lidi zde v Dublinu je jeden mesic. Absolutne neprichazi v uvahu aby stat narizoval majitelum za kolik musi najimat byty ci domy, stat je tady od toho aby daval pozor na slabsi vrstvy a rozdeloval ruzne prebytky podle toho kdo to potrebuje.
Toto jsou fakta ze zelene zeme, kde verte mi neni vsechno ruzove jak by si nekdo myslel, ale stat se snazi davat vsem stejne podminky k tomu aby si stali na svych nohou.

S pozdravem

Vaclav Vanek

+56
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 7 komentářů)

31. 1. 2005 18:16

Ano mate pravdu ale cesky clovicek je zhyckany dobou a chce ze vseho urvat ten nejvetsi kus aby nezbylo na ostatni. Bohuzel to plati ve vsem kam se podivame. Absolutni nezajem a arogance tu panuje uz velmi dlouho a nejen u lidi dole, ale take nahore ve vlade. Ta se stara jen o svoje platy jak nejvice si je zvisit ale problemy ve state jsou az na konci seznamu jejich starosti. A tak to tu podle toho ma vypadat. Jak se lide maji ve state, tak se podle toho i chovaji.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 11. 2004 13:37

Pan Martin Lux ma v mnohem pravdu. Ja osobne ziji v Dublinu v Irsku jiz pres dvacet let, takze tuto tematiku zde mam vzitou. Lide zde ziji ve svych domech v anglickem stylu na ktery plati hypoteku. Mnoho lidi po splaceni hypoteky koupi dalsi dum a tento pronajimaji. Pochopitelne tato aktivita musi byt financne navratna. Pronajem domu na predmesti velikosti zhruba 3 plus 1 stoji v Dublinu kolem 1200 euro mesicne. Nekteri majitele techto domu davaji prednost najemnikum z chudsi vrstvy, nebot pokud tito maji rodinu a nemohou financne dosahnout na tuto vysku najmu, tento najem je placen statem v normalni vysi, to je 1200 euro za mesic a stat si od najemnika vybira mnohem mensi najemne socialni. Tyto same podminky se vztahuji na utecence a azylanty, kteri paradoxne soutezi o tyto domy a byty s domaci chudsi vrstvou a to nekdy vyvolava problemy. Pro majitele techto domu je ale lepsi mit ve svem dome chudsi vrstvu, protoze mu v dome vetsinou zustanou dele a platba najmu je zarucena. Vetsina lidi tyto statem placene domy ci byty vyuziva jen kratkodobe nebot se k lidem na podporach vztahuje urcite socialni stigma a byt na podpore neni zrovna nejlepsi vizitka do budoucnosti. Mimochodem, vypovedni lhuta pro vetsinu lidi zde v Dublinu je jeden mesic. Absolutne neprichazi v uvahu aby stat narizoval majitelum za kolik musi najimat byty ci domy, stat je tady od toho aby daval pozor na slabsi vrstvy a rozdeloval ruzne prebytky podle toho kdo to potrebuje. Toto jsou fakta ze zelene zeme, kde verte mi neni vsechno ruzove jak by si nekdo myslel, ale stat se snazi davat vsem stejne podminky k tomu aby si stali na svych nohou.
S pozdravem
Vaclav Vanek
+56
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 10. 2004 17:29 | Josef

Nějaká regulace nájmů bude vždy nutná aby se předešlo sociálním tragédiím; může ji odstranit jen silný převis nabídky nad poptávkou. Dále: podle všeho nejsou dnes nájemníci většinou dotováni ani státem (tedy všemi dňovými poplatníky) ani majiteli domů (výjimky ovšem určitě jsou, ale to není vina nájemníků). Za voláním po "deregulacích" je spíše snaha po vyšším zisku, a ta si vždy najde své ideology. Jedním z nich byl i ústavní soudce Cepl, tvářící se jako nestranný odborník, ve skutečnosti jen zaujatý majitel činžáku. Co má pan Lux nebo jeho rodina nevím. Můj názor - rozumné a ekonomicky zdůvodněné zvyšování nájemného ano, deregulace ne
+29
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 6. 2004 15:39

To by mne tedy opravdu zajimalo, co udela. Zmrazi najmy jako stavajici vlada? Tak tomu opravdu neverim :) ODS by sice urcite neudelala presne to, co slibuje, ale horsi nez se stavajici vladou to bezpochyby nebude :)
+31
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 6. 2004 13:48 | k

To, co ODS NAVRHUJE a co skutečně udělá po volbách jsou dost odlišné věci.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 6. 2004 11:23 | Jenda

To jsou mi myšlenkové konstrukce: "Pokud však její děti narážejí na nedostatek bytů v Praze a musí platit přemrštěné tržní nájemné, na které jim nějakou formou přispívá, pak i ona dotuje bohaté regulované nájemníky. Stejně tak pokud její děti kvůli tak vysokému nájemnému a neefektivnímu příspěvku jsou doma na podpoře a ona jim musí dále finančně pomáhat. " Kde je v Praze ten nedostatek bytů k pronajmutí ? K pronájmu jsou nabízeny tisíce volných bytů. Díky tomuto převisu nabídky ceny pronájmů klesají. Jak mohou být tržní ceny přemrštěné ? Buď jsou tržní a odpovídají poptávce nebo jsou přemrštěné a tudíž netržní a nepronajaté.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 6. 2004 9:51 | Richard

Tu deregulaci do 2 let - teda ten problém extrémních řešení pod tlakem, na který Lux upozorňuje - to navrhuje ODS, pokud se nepletu?
+44
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Milan Teplý

podnikatel, Madeta

Tomáš Hudeček

politik, primátor Prahy

Milan Teplý
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů
×
Tomáš Hudeček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services