Reforma daní a státního aparátu podle našich čtenářů

Překvapivé množství diskutujících i příspěvků k daňové problematice na našich stránkách nás přivedlo k myšlence navrhnout alternativní daňovou reformu podle čtenářů Peníze.CZ. Základním znakem je razantní zeštíhlení státního aparátu a sociálních výhod.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 6. 2004 11:39, jezevec

Další inspirací je zjednodušení sociálních dávek, příplatků, příspěvků, úlev a hlavně ústavů.
Předně tedy kdo nepracuje, nechť nejí. Kdo nemá práci, nedostate podporu ani žádnou sociální dávku, pokud nebude makat. Práce je víc než špidlových zdrojů. Například čistit pankejty - těch je tisíce kilometrů, všichni nezaměstnaní by se na tom uživili.
Dále bude definován jeden minimální příjem - který kdo nedosahuje, a prokáže že není schopen ho dosahovat samostatně (a nemá chatu, apod) - dostane to od státu dorovnané do tohoto minima. Jinak se zruší veškeré stokorunové příplatky a příspěvky, úlevy, přídavky a podobné píčoviny. Tento minimální příjem bude vypořádán v rámci daně - bude tedy nezdanitelné minimum, kdo se do něj trefí tak nedostane ani neplatí nic, kdo má víc zaplatí daně, kdo má míň dostane zápornou daň od státu zpět. Tím pádem můžeme zrušit celou sociálku a veškerou její agendu bude dělat jedna kolonka v daňovém přiznání.
V neposlední se zruší financování všech ústavů, důchoďáků, a nemocnic - státem. Na každou diagnózu bude paušální příspěvek, který dostane ten postižený - ten si s ním může dělat co chce. Pokud si invalida zvládne najmout asistenta a postarat se o sebe, třeba za 40.000 měsíčně - není důvod aby stát dotoval nějaký ústav s náklady 100.000 měsíčně. Na druhou stranu není důvod, aby invalida šel do ústavu, pokud si tak bude přát - jestli se tam o něj za tech 40.000 postarají a on tam chce, fajn - jestli nepostarají, ať ústav chcípne.

Poslední inspirací je jednotný důchod. Důchod nechť je pojistka, když důchodce zemře později, než jak si naplánoval a našetřil - a tato pojistka necht je pro všechny stejná. Nemá smysl, aby desetitisíce zbytečných úředníků složitě vypočítávaly důchody lišící se v řádu padesátikorun. nechť je jeden důchod, roven třeba 8.000, samořejmě postupně valorizovaný, ten nechť paušálně dostávají všichni kdo dosáhnou důchodového věku, a celý penzíňák se může zrušit. Bylo by morálnější, kdyby v souvislosti s takovou reformou proběhla i reforma odvodů na sociální daň, který by byla číslem, nikoliv procentem z příjmu. A nebo aspon aby měla nějaký horní limit.

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 6. 2004 6:45

Proč nesmysl? Vždyť například OSVČ si nyní také platí sociální a zdravotní pojištění ze svého, tak proč ne všichni?

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 30 komentářů)

18. 6. 2004 14:30 | k

Kam mizí? Stačí se podívat na zákon o státním ropočtu, demokraticky schvalovaný každý rok sněmovnou: cca polovina jde na důchody (zrušíme je?), dalších cca 80 miliard na různé soc. dávky (kdo bude mít odvahu tyto již tak ubohé dávky snížit?) a pak tu máme armádu, policii, státní správu, dluhy z privatizace (cca 400 miliard!) apod.Představte si, že jste politik a můžete začít šetřit :). Tak, kde začnete?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 6. 2004 14:26 | k

Automatická valorizace je sice pěkná věc, ale je třeba na ní napřed mít, zvýšení DPH např. z 5 na 15% by ynamenalo valoriaci důchodů o cca 20 miliard kč a my se přeci bavíme přinejmenším o stejném daňovém zatížení nebo dokonce o nižším. Kde tedy chcet vzít těch dalších cca 20 miliard? Nebo jako politik předstoupíte před 2.5 miliónu voličů a řeknete jim: Sorry, ale životní úroveň budete mít o 10% nižší, vzhůru k volebním urnám?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 6. 2004 14:12 | Docent

Hm, vláda šetří, kde může? Asi proto byla výplata dávek přesunuta z pověřených obcí na úřady práce, že? Původně to vláda odůvodňovala právě šetřením, neboť úřadů práce je mnohem méně, a výsledek? Bylo přijato tuším 242 nových úředníků a vydáno několik desítek miliónů na vybavení, protože některé obce odmítly předat zpět státu majetek, který získaly po zrušení Okresních úřadů... Plus nějaké ty předělané cedule na sídlech, nové tiskopisy, nová razítka, úpravy software...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 6. 2004 13:46 | "autor" článku

Dovoluji si jen z hlavy, tak prosím případné kamenovaní za chyby jen s citem.
Valorizace ŽM minima probíhá taktéž podle inflace. Dosahuje-li meziročně více než 2 %, musí vláda valoriovat ŽM k 1.1. Dosahuje-li inflace 10 %, pak se valorizuje okamžitě. Je-li inflace pod 2 %, záleží na benevolenci vlády.
U nás je míra inflace nízká, a valorizovat ŽM o procento by přineslo mnoho zbytečných nákladů (nové sazby - nové tiskopisy, výpočty, přenastavení mnohých paramtrů při splácení úvěrů). Myslím, že by pozitiva nepřavažovala. Navíc vláda šetří, kde může, což bude hlavním důvodem nevalorizace.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 6. 2004 11:19 | Honzajs

Jenomže lidi o těch 35% pojistného placeného zaměstnavatelem navrch moc často nevědí.
Nebylo by od věci uvádět i těchto 35% na výplatní pásce. Asi by se potom spousta lidí divila, jaké vlastně platí daně.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 6. 2004 9:57 | Fredy

Při úvahách zda jsou lepší přímé, či nepřímé daně se zapomíná na jednu důležitou věc. A to, že u zaměstnanců daně z příjmů tvoří v průměru jen malou část z toho, co spolu se zaměstnavatelem odevzdají státu. Na skutečnou cenu práce.
V případě průměrné hrubé mzdy 17.000 Kč tvoří zálohu na daň částky od 1.905 Kč (11,2% z HM) pokud neuplatňuje děti, až po 885 Kč (5,21%) v případě 3 dětí. V případě, že využívá nějaké benefity, či jiné odpočty, tak nemusí platit zálohu na daň skoro žádnou. Jenže ve všech uvedených případech odevzdají státu 8.075 Kč (47,5% z HM) na odvodech na sociální a zdravotní pojištění. Stát tímto způsobem vybere přibližně 450 až 500 miliard ročně. Co s nimi dělá, jak je přerozděluje, kam mizí? Na to je třeba se ptát. A v tom je zakopaný pes.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 6. 2004 9:18 | Benedikt P.

Bohužel, ne vše je od životního minima, něco je také od průměrné mzdy a vláda to dělá tak, aby se to státní kase co nejvíce vyplatilo a normální lidé tohoto státu byli na tom zase o něco hůře.
Vláda pořád podporuje lidi s co nejnižšími příjmy. Lidé, co se snaží vydělávat si poctivě, pracují řekněme třeba 10 hodin denně, aby z toho něco měli, tak jsou na tom díky vládě zase o něco hůře.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 6. 2004 8:33 | Docent

Hm, taky platí úprava, že dětské přídavky a různé další sociální dávky se odvozují od životního minima. Životní minimum bylo upravováno, tuším, naposled na podzim 2001...
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 6. 2004 8:21 | Pavel

Pokud vím, už současná právní úprava obsahuje automatickou valorizaci důchodů, pokud inflace překročí určité procento. Zrušení přímých daní a zvýšení DPH by se okamžitě projevilo vyšší inflací a tedy by se také automaticky valorizovaly důchody. O důchodce tedy není třeba mít strach.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 6. 2004 8:02 | k

Je taková drobnost na téma snížení (zrušení) přímých daní a zvýšení DPH či spotebních daní:a co 2.5 miliónu důchodců? Vím, že asi nikoho osud těchto lidí nezajímá, nicméně je to i otázak čistě ekonomická.Důchodci by žádnou úsporu na přímých daních nepocítili (žádné neplatí) a zvýšení spotřební daně (a to by jistě bylo citelné) by nesli jen velice těžko (propad maloobchodu by také nebyl zanedbatelný). Ono navrhovat nové modely daňové politiky je vděčné téma, jenže nikdo neřeší sekundární dopady a bilanci státního rozpoču (ani Modrá šance není v tomto ohledu nijak sdílná).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Roman Šmucler

podnikatel

Eduard Kučera

podnikatel, Avast

Roman Šmucler
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Eduard Kučera
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services