Na potřeby státu pracujeme o čtyři dny déle

Až do patnáctého června letos pracuje průměrný Čech ve prospěch státní kasy a teprve další vydělané peníze si může ponechat. Toto datum se každoročně posunuje směrem ke konci roku a oproti loňsku jde o plné čtyři dny. Dočkáme se vůbec někdy opačného trendu?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 6. 2004 14:47, SedivyJ

Ještě můžeme zestátnit skoro všechno a dočkáme se 17. listopadu každého roku. Tenhle experiment jsme si už také vyzkoušeli. Tak teď tedy nezbývá, než zkusit Vašeho Je...

Zobrazit celé vlákno

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 6 komentářů)

18. 6. 2004 8:30

Vážený pane Šedivý, ačkoliv Vás respektuji, dovolím si s Vámi s hlubokým zármutkem nesouhlasit. Cestou pro snížení deficitu není zvýšení daní, ani není snížení daní důvodem k růstu veřejného dluhu. Začínáte snad uvažovat jako makroekonom, že ekonomika je jenom několik národohospodářských spojitých nádob, a cokoliv lidi neutratí, bude muset utratit stát, cokoliv bude do naší země dovezeno, snižuje naši platební bilanci a okrádá jednoho každého z nás? Volám po zdravém rozumu, o kterém vím, že jej máte. Jedinou cestou jak nezvyšovat veřejný dluh a zároveň daně, je, aby naši milí politici NEBYLI zdravotníky, učiteli, pečovateli, zaměstnavateli, provozovateli televizních a rozhlasových stanic, obchodníky, aby si prostě nehráli na to, čím už z podstaty nejsou (poskytovateli jakýchkoliv služeb), ale věnovali se tomu, čím jsou (tedy dělali politiku, vládli, určovali právo, reprezentovali svůj národ atd.) Věřím tomu, že čím více "povinností" (které na sebe sami a s radostí uvalují) politici přenechají těm, kdo to umí, tím více jim zbyde na jejich povinnosti bytostné. Dokonce by se mohlo stát, že by měli trochu času na přemýšlení o věcech důležitých, nikoliv jen hašení hrozících průšvihů (které nadělali buď oni sami, nebo jejich kolegové) a na hraní divadla, že pod jejich vedením vlastně všechno dobře funguje, respektive že právě a jedině pod jejich vedením by všechno dobře fungovat mohlo.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 6. 2004 8:17

Vážený pane Černý, nevím jak Vám, ale mě se peníze vynaložené na armádu, zdravotnictví, policii, učitele a důchodce nikudy nevrací. Pokud jste vojesnký lékař v důchodu, který vyučuje a zároveň pracuje pro policii, pak Vám rozumím. Dost podstatná část těch věcí, které jmenujete, by fungovala i bez zdanění, případně bez toho, že by je financoval stát z veřejných zdrojů. Především veřejné školství, zdravotnictví či důchody jsou věcí, která je ve svém důsledku nemorální. V padesátých letech probíhala Amerikou a Západní Evropou vlna hysterického strachu z komunismu, ano, myslím třeba pověstného inkvizitora McCarthyho. Je ovšem celkem k smíchu, že tyto státy v době, kdy proti kolektivizaci všeho a absolutní nadvládě režimu tolik brojily, už jednou nohou stály na cestě k těmto cílům. Dá se říct, že myšlenky komunismu prostě prosákly do kultury i těch nejdemokratičtějších a svého času nejosvícenějších národů. Ano, veřejné zdravotnictví, sociální péči, školství, dopravní infrastrukturu, veřejnou hromadnou dopravu, soudnictví, vězeňství a další služby mají v současné době i ty nejvyspělejší státy, tak proč bychom je neměli mít my a proč tedy brojit proti zdanění třeba 90%, když za to dostaneme tolik dobrot? Odpověď je: to, že něco dělají všichni okolo ještě neznamená, že je to správné a rozumné, a cokoliv bude zajištěno z veřejných zdrojů a plošně, bude pracovat o řády hůře než pokud by to měl někdo konkrétní poskytovat někomu konkrétnímu. Chápu, že mozek středoevropana, zvyklého na to, že všechny státy, které jeho rod v posledních stovkách let zažil, byly jenom jinak pojmenovanou obdobou habsburské říše (ano, do dneška platí pro úřady tzv. vrchnostenské právo, do dneška je občan pouhým předmětem, nikoliv aktérem správy). A mluvit tedy o tom, že některá z těch bohulibých služeb, které jsme zvyklí, že jsou jakoby zadarmo, by byla za peníze, nám přijde jako neslýchané. Zkuste si ale tipnout, kolik dní byste Vy musel pracovat na své zdravotní zabezpečení, výuku svých dětí, zabezpečení Vaší maminky ve stáří, kdybyste to neplatil formou daní.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 6. 2004 14:47 | autor

Ještě můžeme zestátnit skoro všechno a dočkáme se 17. listopadu každého roku. Tenhle experiment jsme si už také vyzkoušeli. Tak teď tedy nezbývá, než zkusit Vašeho Je...
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 6. 2004 14:40 | klm

Podle autora zbývá jediné řešení: zprivatizovat policii, školství, armádu, státní i veřejnou správu, zdravotnictví, hasiče, vězeňskou službu apod. Den daňové svobody pak bude 1. ledna roku 2005 před Ješíšem
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 6. 2004 6:39 | autor

Pane Černý, četl jste až do konce? Kdyby ano, tak tam najdete i druhou alternativu o zvýšení daní na pokrytí deficitu a dluhu...
Holt my populisti, kteří vůbec populismus neděláme, to mámě těžší, než kdybychom jej dělali.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 6. 2004 5:53 | Jaroslav Černý

Pane Šedivý, komu by se nelíbilo snižování daní, váš populismus v článku jde nade všechny meze. Peníze pro stát jsou peníze pro důchodce, armádu, policii, učitele, lékaře atd. Tedy se nám vrací. Jenomže po 50letech komunismu a zejména po vytunelování bank a záložen ve výši 720 miliard , nemluvě o řadě dalších méně jasně definovaných krádeží ve velkém není holt dost peněz. Kdyby dnešní vláda měla jen 10% z rozkradených peněz tak by mohla ten váš den daňové svobody mohutně přiblížit. Jenže díky tomu že musí stále ještě platit dluhy které vznikly díky vládám ODS to prostě není možné. Stále hrozí další platby např. Nomuře kterou vítal osobně do státu p.Klaus jako štěstí pro ČR že největší investiční dům na světě se rozhodl pro ČR. Co z toho zbylo?
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miroslav Singer

bývalý guvernér ČNB

Vlasta Parkanová

politička

Miroslav Singer
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Vlasta Parkanová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services