Likvidace živnostníků: realita, či bulvární propaganda?

Od začátku roku slýcháme a čítáme, kolik živnostníků bylo nuceno ukončit svou činnost kvůli likvidační politice vlády. Ale jací podnikatelé pověsili živnost na hřebík? A když jsou od roku 2004 tak nevýhodné podmínky, proč tisícovky jiných s podnikáním začínají?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 6. 2004 8:33, SedivyJ

OK, mne se tenhle clanek taky nezda uplne spravedlivej, ale staci, ze jsem k nemu hodil nazor. Mne ho zatim nesmazali. ale dik za pouceni.

Mozna jste pro tenhle server prilis velka hvezda.

Zobrazit celé vlákno

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 6. 2004 22:13, Jan Kolda von Žampach

Protože server Peníze.cz, jak se objektivně jeví, ve svém článku z 27.05. 2004 "Jak pojišťovny (ne)dodržují informační povinnost" nekalými a bulvárními praktikami ovlivňuje veřejné mínění a poškozuje svoji konkurenci, resp. mate, ku svému komerčnímu prospěchu, veřejnost. Viz třeba příklad příspěvku dokonale zmateného pana Petra Krasíka !
Na žádost o vysvětlení server již několik dní programově neodpovídá a místo toho maže příspěvek, který vysvětlení urguje. To je také ze strany serveru velice podivné a sprosté jednání.
V konečném dopadu tak server TAKÉ POMÁHA vlastně LIKVIDOVAT podnikatele - své konkurenty. Tentokrát právě ty, kteří mají z prodeje životního pojištění svůj příjem. A o likvidaci podnikatelů ( živnostníků ) je přece tento článek !!! Nebo ne ?

A závěrem, za tohoto stavu je nevěrohodný, co se týče objektivnosti, přece i tento článek : ostatně, stačí si přečíst některé kritické připomínky ve zdejší diskusi. A ty jsem já přece nepsal.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 88 komentářů)

3. 6. 2004 8:59 | awikgh

Minimální daň je pěkná hovadina. Máme daň z příjmů, ale veškeré zboží kupujeme s daní z přidané hodnoty. Takže minimálně 2x a více zdaněné. Pak se divíte daňovým únikům? Proti tomuto zdanění (efektivní skoro 50%) byly středověké desátky procházka rájem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 6. 2004 8:52 | Pavel

Úředník by měl být placený z poplatků za úkony, ovšem z mé kapsy by měly jít poplatky pouze za úkony, které skutečně potřebuji. Pokud nějaké lejstro potřebuju jen proto, abych ho odevzdal na jiném úřadě, pak by mi ten úřed měl poplatek refundovat. A z rozdílu přijatých a vyplacených poplatků by pak úřady vyplácely zaměstnance. Možná by pak počet nutných lejster poklesl.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 6. 2004 8:25 | Andy

Problem je spise ve slozitosti vztahu a hlavne jejich nejasnosti. Vydelat podnikatel zvladne a klidne at ho minimalne dani, ale at me porad nenuti behat na uradu a neco vyrizova. Chci to udelat z pociace a basta.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 6. 2004 8:16 | Jirka

To aby byl úředník placen z poplatků za úkony, které provede, jsem už v diskusi k jednomu staršímu článku navrhoval. Teď se toho návrhu děsím. Mělo mě varovat známé rčení "Dej blbci funkci a vymyslí lejstro!". Kdyby mě nedejbože někdo vyslyšel a zavedli to, nebudeme dělat nic jiného, než lítat po úřadech, aby si byrokrati vydělali. Se zjednodušením zákonů jsme zajedno. Ty hromady kliček, v nichž se dnes už neorientuje nikdo, nahrávají jen různým šmejdům. Kdo to ale prosadí, když většina lidí, stejně jako ti úředníci, má strach jen o to, kdy zase dostane přidáno?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 6. 2004 23:23 | jezevec

Jasně. Takže jak říkám - s touto logikou by minimální daň měli platit skutečně VŠICHNI, neb všichni někde nějak konzumují státní služby. Takže nechť svých 8.tisíc ročně platí též důchodci, matky na mateřské, invalidi, vězňové, zejména nezaměstnaní, . . . a samozřejmě též všechny rodiny s více dětmi a postiženými spoluobčany, kteří daně ze mzdy díky všelijakým úlevám dosud neplatili - když teda všichni, tak všichni, ostatně všichni využívají státních a veřejných služeb, tak by je měli spolufinancovat. Pak ovšem ztrácí smysl, aby VŠICHNI platili minimální daň - paxtačí o tuto částku snižit nezdanitelné minimum.
Jinak vaše vývody jsou i tak mnohavstevně zpozdilé - například OSVČ subj. (1) platí spotřební daně a DPH, dále platí zdravotní a sociální odvody ze kterých obvykle nic nekonzumuje - takže zaplatí až až, i když ne na dani z příjmu. Proč to je málo? Která svině stanoví, co je málo a co je dost? Subj (2) pokud nevydělá na špidlovné a nebude to ochoten dotovat ze svého - asi teda skončí, nemyslíte? Asi pak půjde na podporu nebo se sveze v sociální síti. Možná se někde nechá zaměstnat za minimmální mzdu, a s děckem se vejde do nezdanitelného minima, a nezaplatí daně z příjmu žádné. Navíc ale ani nezaplatí ty spotřební daně a DPH, protože jako zaměstnanec konzumuje méně. Fakt je to lepší?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 6. 2004 21:22 | autor článku

Pokusím se. A berte to jako názor.
ad 1) Protože využívá státních nebo veřejných služeb, které by měl tedy spolufinancovat. Alespoň v minimální výši.
ad 2) proč by měl končit? Pokud nechce končit nemusí, ale měl by se společensky podílet viz. ad 1). Pak ať klidně podniká třeba s výdělkem 1 Kč ročně, když mu to na obživu postačí.
ad 3) Já jsem netvrdil, že se má nechat někdo, kdo šulí napokoji. Proto tady diskuze postrádá smysl, nemáme se o co přít.
Mimochodem, studenti do 26 let jsou od minimální daně osvobozeni.
A důchodci? Tak to byste už byl přerozdělovač dokolečka. Tuším, že důchody se tady danily někdy od 60. let do roku 75.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 6. 2004 18:50 | jezevec

Neodpověděl jste mi, takže se pokusím otázky jednoznačně položit a očíslovat:
1) Proč má minimální daň platit podnikatel, kterému k životu stačí nezdanitelné minimum?
2) Proč má skončit s podnikáním podnikatel, který NEDOKÁŽE vydělat víc než nezdanitelné minimum (a odpisy, náklady, investice, zdravotní a sociální pojištění, DPH, spotřební daně, poplatky, atd atd atd) - ale jinak je soběstačný a po nikom nic nechce?
3) Proč se považuje za úspěch, že podvodník, který pomocí zatajených příjmů nebo neoprávněně vykázaných nákladů, šulí stát o desetitiscíce - zaplatí vosum stovek měsíčně? Proč se po nich nejde, aby platili deset, dvacet, X tisíc měsíčně - a malí podnikatelé se nenechají bejt?
Mimochodem neznám žádnou daňovou úlevu pro podnikající studenty - student je-li OSVČ na plný úvazek a přitom cosi studuje (nemyslím školní dítě), platí daně jako každý jiný. Mimochodem mají-li platit minimální daň všichni otcové na neplacené mateřské, jsou-li zároveň tak blbí, že si na své melouchy nechají živnosťák - neměly by teda tu minimální taky platit taky všechny matky na mateřské (ity nepodnikající)? A pro jistotu i všichni důchodci? Oni snad taky využívají státních služeb, nééééééé???? Bůůůůů!!!!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 6. 2004 16:52 | Jan Kolda von Žampach

Dobrý, uzrálej ´seš už pěkně, ale ještě to není úplně ono : teď Ti právě chybí načerpat zkušenosti a získat instinkty pánů Blatného a Vora Izzakóna, a potom z defenzívy do ostrého protiútoku ! A bez milosti !
Já to tady stále říkal, ať s nima server Peníze.cz udělá včas nějaký přínosný rozhovor, že se už blíží ta příhodně správná doba vyhnití. Ale skutek utek a server se raději vyžívá v hovadinkách a strká potom hlavu do písku : kontroluje třeba pojišťovny a sám má máslo taky na hlavě, hi, hi, hi. Jo, a píše bulvární články, jako tenhle, kterej vůbec, ale vůbec nic neřeší a tak vážné téma pojímá uboze ploše.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 6. 2004 16:36 | K.

Tak to je ale na té kontrole, mimochodem kadeřnice ke své práci HIFI nepotřebuje, alespoň jsem si nikdy nevšimla, že by mě s ní fénovala :-). Pokud finančák uzná takový náklad, pak je někde problém. K těm cestám do práce, jsou firmy, kterým se vyplatí svým zaměstnancům nějakou formou na tyto cesty připlácet. Přiznám se, že nejsem účetní, ale kdysi jsemo nějaké možnosti slyšela, jak je to dnes nevím.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 6. 2004 16:33 | K.

Nojo, jenže ani ten podnikatel si ten oblek do nákladů nedá. Alespoň o takové možnosti nevím.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 6. 2004 8:34 | autor článku

Pardon, ale dopouštíte se řady nepřesností.
Změstnanci pochopitelně minimální daň platí. Minimální mzda je 6 700 Kč, což zaručuje minimální odovody na ZP, SP a DPFO. Vámi zmíněný študák, kterému těch nezdanitelných 35.000 prostě stačí, protože bydlí u rodičů a víc nepotřebuje, také nemá povinnost minimální daně, což ostatně v článku stojí. Naopak otec starající se zadarmo o děti, podobně jako to dělají statisíce matek v této zemi, tuto povinnost má. Ospravedlňující budiž fakt, že využívá státních služeb (nedělejme si iluze o kvalitě) atd.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 6. 2004 8:27 | autor článku

To jsou dobré nápady.
I když jsem si dělal ze zamětnaneckých odpisů legraci, neb jde téměř o nemožnost, je vidět, že tvořivost se může vyplatit.
Já spíše narážel na to, že si kadeřnice koupí krásnou Hi-Fi věž do svého salonu, ale nějakým nedopatřením hraje v jejím obývacím pokoji.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 6. 2004 8:24 | autor článku

Sorry, ale Vaše úvahy jsou opravdu mimo. Nechápu, kde berete jistotu o mé nepřislušnosti ke stavu OSVČ. A pokud se Vám zdá číslo k 19.5. tohoto roku staré, tak... Nebo se Vás dotknul stav k 31.3.? Dalsí bude k dispozici k 31.6. To opravdu zatím k dispozici nemáme, natož pak Vámi požadovaný stav ke konci roku 2004...
A ke Špidlově milionu? Nemůžu za to, že nepřemýšlí o tom, co říká. Já psal o 22 000, tak nevím, proč mi to předhazujete.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 6. 2004 16:02 | noname

Ať si laskavě státní aparát na sebe vydělá.Úředníků je čím dál víc. Tak ať jsou placeni za produktivitu práce. Co lejtro to třeba 5 Kč. Příjdu na úřad. Pracovní dny pondělí středa, přestávka na oběd v 16:00 padla apodo. Příjdu k Doktorovi dovolená, pojišťovna neproplácí uhraďte. Sporná nehoda, magistrát řeší nehodu už půl roku a pořád nic. Atd atd. Seš úředník chceš víc, tak dělej přesčasy, soboty, neděle, byť bez dovolený a budeš mít peníze. Nevím proč bych já měl za svou snahu někomu platit. Dovolená to je pro mě vysněná věc, a kdo mi ji zaplatí ?? No přeci já. Atd. Kdo bude místo mě dělat nikdo! zase ztráta. Celej systém je špatnej. Proč bych já měl někomu platit za svoji snahu. To já se tady dřu od rána do večera, volno nemám. A pak z toho co mám zaplať daň. Zvedněte DPH na 30% a zrušte daň z příjmů. Z poplatněte úkony na úřadech, aby úředníci byli motivovány něco dělat. Soudy, to stejný, vždyť to je jedno jestli bude jedno nebo 2 přelíčení za den, proč já bych se nervoval, dostanu stejně zaplaceno atd atd. A ty co mají sedět a tvořit zákony, je vydávají s chybami (testy do autoškoly, DPH atd.) a projde to přes 2 poslanecké komory, tak k čemu tam sedíte je vás tam 400 a pořád chyby pořád novely a my to tu máme platit. My dole to tu neřídíme , my to jen platíme. Všude je to samej šolich a podvod. úplatky u státních bytů, po silnici jezdí s řidičákama ožralci, ale ty seš OSVČ tak to zaplať. A když si náhodou něco dovolíš koupit, tak ti poškrabeme a nebo rovnou ukradneme, abys sis moc nevyskakoval. V jednoduchosti je síla, žádný složitý machinace, to je pořád ta položka a ona položka, tento zákon se dá vyložit třema způsobama a každej právník to chápe jinak atd. Chcete na toto odpověď TOTO JE ČESKÁ REPUBLIKA
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 6. 2004 14:28 | Bery

Ve statistice mi chybí počet lidí, kteří podnikání přerušili (můj případ). Pokud vím, tak pro vyhnutí se této minimální dani to stačí. Může se stát, že za rok objevím příležitost, která mi pokryje i tu daň, tak proč živnost rušit, když zavedení není zadarmo?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 6. 2004 14:22 | Jan Kolda von Žampach

Volby nic přece nevyřeší : krám je stejně už snědený, zadlužený a domorodá populace vymírá. Časový prostor, který byl dán od roku 1990 k 1.5. 2004 byl promrhán. Nezávislá, svobodná a podnikavá střední třída zde v míře potřebné nevznikla. Kde jsou ty nadšené sliby z kašen a balkónů o budoucích živnostnících, o pestrosti fungujících místních služeb a o nabídce místního zboží, a pozor, také a především o ochotě bezstarostně za ně utrácet ? Kde to je ? Tady kolem mne ne, a když vyjedu někdy i do Prahy, tak okrajové čtvrti už jsou tam zase pěkně špinavý a obchůdky začínají být zavřený. A to, co je nějak zatím funkční, tak o nějaké pestrosti a výběru nemůže být ani řeči. Reálné řešení na pozitivní změnu už dlouhodobě nevidím. Osobně jsem si svůj problém už vyřešil : stal jsem se vědomě tzv. osobou bez zdanitelných příjmů. Samozřejmě se důsledně snažím dodržet, abych splnil veškeré náležitosti, právě i daňové, pro tuto kategorii osob potřebné. A krom mého bezprostředního okolí mi může být všechno ukradený, až na jedno : kde se také možno nějak nenápadně přiživit. Jak se do lesa volá ( náš stát ), tak se z lesa ozývá ( já a moje milá peněženka ).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 6. 2004 10:03 | Jirka

Jaký je rozdíl mezi živnostníkem, který dlouhodobě neplatí daně a nezaměstnaným na sociálních dávkách, z kterých by své životní náklady nemohl utáhnout? Finančně vzato ten, že živnostník zaplatil státu za povolení k podnikání a platí minima, která každopádně musí. Oba mohou žít částečně z úspor nebo nezdaněných příjmů. Podle ZDP se minimální vyměřovací základ u OSVČ nepoužije v prvních dvou zdaňovacích obdobích podnikání. Je to ale dostatečná lhůta na to, aby se začínající podnikatel mohl z ničeho vypracovat na prosperujícího podnikatele? Najít si svoji klientelu, naučit se s ní jednat, stihnout i činnosti, za které nedostane ani korunu, zaplatit úřední poplatky, nakoupit vybavení, platit nájemné za prostory k podnikání, odvody ZP a SP, to je zátěž, kterou musí začátečník pokrýt z úspor. Zaměstnance si nemůže dovolit za "minimální" mzdu, takže musí kola roztáčet sám. Úspory pomalu docházejí... Do toho přijde minimální daň, která je vyšší než jeho měsíční hrubý příjem. Celou dobu hrozí riziko, že nedostane za zakázku nic, nebo s velkým zpožděním. Aby to přestál, musí mít velké štěstí, velké rezervy, známosti, případně se snížit k nepoctivosti.
Jak bylo níže zmíněno, i zaměstnanci mají určité náklady, i když mnohem nižší než podnikatelé. Zato je hradí z již zdaněné mzdy. Odpočitatelné položky dělají spoustu problémů. Jedni je zneužívají k daňovým únikům, jiní na ně doplácejí, protože něco díky nepřesnému výkladu špatně zařadí. Spoustu nákladů podnikatel nemůže uplatnit jen proto, že na ně nedostane doklad, nemá je extra měřeny (např. energie v bytě, který slouží k podnikání) apod. Zákon o daních z příjmů je v mnoha bodech nespravedlivý k oběma skupinám, jen ke každé jiným způsobem a v jiném bodě. To vytváří zbytečně atmosféru vzájemné závisti a nenávisti mezi zaměstnanci a podnikateli. Řešení by bylo prosté. Zrušit daň z příjmů a danit pouze spotřebu. Drasticky by ubylo daňových subjektů, úředníků potřebných pro jejich kontrolu, kliček pro daňové úniky atd. Má to však háček. Levici současný stav vyhovuje a skutečná pravice potřebuje podporu voličů. Ti se však pravicových myšlenek děsí. Raději budou mít svoji "sociální" jistotu, že jednou budeme všichni společně v ...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 6. 2004 9:03 | Jirka

Ovšem částka 6700 více než o 1000 Kč nižší než polovina průměrné mzdy. Navíc je před zdaněním ještě snížena o odvody ZP a SP. Živnostník musí dosáhnout o tyto odvody a další náklady a odpisy vyšší zisk, aby po jejich odpočtu nebyl pod minimálním daňovým základem. Ten lze snížit o nezdanitelné, ale ne o odpočitatelné částky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 6. 2004 8:58 | Jarmila

Protože Němcům je milejší jeden zaměstnaný, dojíždějící do práce, než nezaměstnaný, sedící doma na zadku a limitovaný tím, že se do práce nedostane, i kdyby nakrásně pracovat chtěl, protože z vesnice jede jediný spoj ráno v 7.00 (děti do školy) a pak v 16.00, kdy se vrací ten autobus, co dovezl děti ze školy (to není fór, ale polistopadová skutečnost. Brácha žije ve střediskové obci s cca 1.800 obyvateli. Poslední spoj přijede v PÁ večer kolem 18.30, pak další jede v PO v 5.00. Celý víkend jsou doslova odřízlí od světa. Nejbližší lékař 16 km, pohorovost a nemocnice 30 km. Bydlí na Vysočině. Bez auta je v jeteli. Když mu onemocněl půlroční syn na akutní apendicitu v sobotu večer, vezl ho do nemocnice autem, protože sanitka vůbec nepřijela. Dítě to přežilo, i když ho přivezl už s prasklým slepým střevem). Takže odpočet z daňového základu na dopravu by byl jen způsob, jak nevylidnit vesnici a nepřelidnit města. Všichni holt v té Praze bydlet nemůžeme...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 6. 2004 8:35 | Jirka

Kdopak myslíte, že těm tahounům poskytuje servis? Kdyby drobní podnikatelé nedělali mnohdy otroky těm tahounům, museli by si nechat posloužit od jiných tahounů, kteří by jim zatraceně zvedli náklady a určitě by si nenechali líbit pohledávky půl roku po splatnosti. Pak bych chtěl vidět, kolik tahounů by to někam dotáhlo!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Milan Zemánek

podnikatel, Miton

Vít Bárta

politik a podnikatel, ABL

Milan Zemánek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Vít Bárta
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services