Fondy: spekulanti na útěku

Strmý propad pražské burzy přinesl pád českých akciových fondů a ti, kteří uvěřili snu v nekonečný rychlý růst, z fondů utíkají. Možná na vložení peněz na pár měsíců něco vydělali, ale nepanikaří zbytečně?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 5. 2004 10:22, logik

Spořitelnu znalci už dávno neřeší = odešli. A k tomu odchodu jim generální ředitel přes denní tisk oznámil:" Nám to vůbec nevadí, ten odchod několika % nemůže ohrozit tu škváru, kterou dostaneme z toho stáda, co tu máme napevno ustájeno!!!!!!! A budou v tom pokračovat s ještě větší chutí ...vždyť kdo jim může šlápnou v ČR na nožičku??? Mám v paměti, jak stavebky řvali, že musí platit vysoký úroky, když sazby klesaj (přátelští klienti dominovali)a taktně mlčeli o tom, jaký příliv nových peněz k nim teče. Teď se snaží nacpat klientům úvěry (samo za vyšší sazby dle dalšího vývoje) a spořící (přátelský) klient dostane záporný výnos = RESUME: klient to odnese vždy, to je ZAKON!!!! = proto kdo investuje sám ...nikdo ho neokrade!!!!!

Zobrazit celé vlákno

+47
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 30 komentářů)

18. 5. 2004 10:34 | Jan Kolda von Žampach

Ano, davam Honzajs moc pravdu, že vaha odkaza na dlouhodoba minulost ve strategije pana je plno, ale taki davam ano : po jara nasleduje zatim vzdy leta, potom podzima a nakonec je ta vinterka. A tak to bude i za rok, za dva a i za dve sta roka, tedy pokud neprzileti gometa nebo schwarna ďura. Ale také je pravdou, že mezitím je střídavě oblačno a někdy celé léto proprší ! Pro někoho, kdo si plánuje život spíše až na ten důchod ( desetiletími se hází jako by to byly týdny ), samozřejmě propršené léto nic neznamená. Zvláště, pokud mu o nějaké to opalování na slunci a plavání si v rybníku ani nejde. To však není můj případ, mě investice a spekulace do mé dříve odložené spotřeby živí. Za stávajících úrokových sazeb musím mít vývar tak nejméně těch 10 až 15 % ročně. Na stategii pána mohu odložit pouze část, tedy asi to, co by mi mělo vygenerovat nějaký ten "důchod", když už od státu asi nic nedostanu a ani na to nespoléhám. I můj investiční horizont je tedy těch 6 měsíců minimálně ( daňové důvody) až jeden rok i něco více. Jako má Honzajs. Jde tedy o různá východiska, nejen má, ale právě pána a Honzajse, která nejsou nijak v rozporu, každý jen mluví trochu o něčem jiném.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 5. 2004 9:05 | Honzajs

Ale to se pořád oháníš minulostí a výnosy akcií v ní. To ale není záruka budoucích výnosů.
Warren Buffet aktuálně drží několik desítek miliard cash a nevidí vhodné investiční příležitosti... A ještě ke všemu poprvé ve své kariéře investuje do NEDOLAROVÝCH aktiv a ty pořád navyšuje. To pro mne znamená, že nemůže svoji strategii uplatnit.
Já nikomu short nenutím. Jenom se domnívám, že ten, kdo dnes prodá, bude schopen během následujícíh 1-2 let koupit zpět tytéž akcie levněji. Jeden velký býčí trh (1982-2000) totiž skončil. Akcie (měřeno indexy) si teď dají tak na 10-15 let pohov (viz vývoj 1966-1982).
A nový býčí trh se vynoří někde jinde, ale ne v amerických (zejména IT akciích). Jako výjimky mohou vzrůst akcie firem, které nabídnou zcela novou službu. Takové firmy jsou však nyní malé a v drtivé většině mimo pozornost analytiků nebo se dokonce ještě ani na burzách neobchodují. Rozhodně to nebude to růst celého trhu, tím spíše tažený akciemi, které byly na špici i v 90. letech.
A sám za sebe mám proto put warranty na NASDAQ (splatné v létě 2005).
Co se týče daytradingu, ten nedělám. Minimální můj horizonat je 6-9 měsíců, většinou však kolem 2 let (i na short - přes put warranty)
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 5. 2004 4:13 | Himmel , A.u.G.

Zatracenej Honzajs ! Himmel , Arsch und Gartenzwerg ! On furt musí zacínat s tema opcema ! Precti si knihu o Warrenu Buffettovi a jeho strategii ! Inteligentní lidé nemusí nikdy v zivote riskovat s opcema a daytradingem a nikdy spekulovat , ale koupit akcie velkých amerických banek a velkých pojistoven a nechat jejich hodnotu vyrúst za 10 let , 20 let , nebo zan 40 let na miliony ! Kdyz to slo Buffettovi , pújde to i nám nebo nasim detem !
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 5. 2004 16:27 | Honzajs

?????
Vzrostla hodnota podílu nebo velikost fondu?. Tipuji ceny podílu.
Pokud do fondu tečou peníze, roste sice jeho velikost, ale ne hodnota PL, na tu to vliv nemá.
A noticka na závěr: Minulé výnosy nejsou zárukou...
A firmy v Tvém fondu bych doporučil, ale na SHORT.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 5. 2004 16:22 | Nix Fond

Zajímavý fond je NORDEA NORTH AMERICAN VALUE FUND !!! Ten vyrostl od ledna 2000 do jara 2004 o 150% !!! I pres ten velký krach 2000 az 2003. Ovsem treba nepocítají jen prúmerný rúst akcií v tom fondu !!! Treba pocítají taky do toho príbytek penez do toho fondu !!! Takze kdyby akcie zústaly 4 roky bez rústu , ale na fondu pribylo o 150% penez od podílníku fondu , tak by se hodnota fondu zvýsila asi taky o 150% i kdyby tam zústaly peníze v hotovosti a bez akcií !!! Kdybych to byl bejval vedel , musel bych si roku 2000 ten fond koupit a drzel jej stále !!! Ovsem fondy , to je nuda !!! Oni kupují za nase peníze akcie a my nevíme vúbec jaké akcie !!! Oni si berou od nás pár procent z nasich penez jako vstupní poplatek a za kazdý rok zase procento nasich penez jako rocní poplatek !!! A díky tomu vydelávají nekdy manageri rocní mzdu milion dolarú , euro , nebo milion korun - a to bychom jim nemeli dovolit !!! Jeden z nejúspesnejsích fondú sveta NORDEA NORTH AMERICAN VALUE FUND vydelává s kvalitními akciemi vybranými dle strategie Warrena Buffetta a soucasne pridává k tomu i volatilní akcie technologické - to by mohly být klidne Ericsson nebo EMC , ale zjistit to nikde nemohu , jaké akcie presne oni mají ve fondu. No , já si delám vlastní fond z : Ericsson , EMC , Corning (GLW) , Micron Technology , Citigroup , AIG , Cardinal Health , Wellpoint.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 5. 2004 11:41 | Honzajs

Protože když se mu daří, tak si x-násobek vybere v růstu svých akcií. Tak je to správně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 5. 2004 9:31 | Jan Kolda von Žampach

Zaplativ jí nedobrovolně několikasetkorunový, věcně nezdůvodnitelný a ten nejvyšší poplatek za roční vedení účtu, tedy za zaslání výpisu z účtu ze stavebního spoření ve frekvenci 2 x ( slovy jen DVAKRÁT !!! ) ročně, nabídla mi Česká spořitelna v době, kdy o hrozbě inflačních tlaků a tedy o postupném zvyšování sazeb si cvrlikali už vrabci na střeše : sice mohu příště platit za vedení účtu o něco málo méně, ale ať jim přes tu jejich Buřinku podepíšu podmínku, že mi potom budou dávat, místo mých současných 4 %, jen 2 % úroku ! Nejen, že takto navržené úročení pravděpodobně nepokryje v následujícím období ani inflaci, ale, a to především : tento návrh, ve svém principu a jsa jejich klientem pomalu 7. rok, chce moji osobu dle mého kontrolního propočtu PŘIPRAVIT ročně o NĚKOLIK TISÍC Kč ! A logicky právě ve prospěch navrhovatele, kterým je Česká spořitelna. Navíc v době, kdy mi Česká spořitelna výše uvedený nemravný návrh zasílala, měla u sebe všechny vstupní údaje o mém účtu, které jsem použil i já pro propočet této opravdu spořitelní "výhodnosti" : nehraničí tento postup České spořitelny s takovým až podvodným kramářstvím ? Mě se to tak důvodně jeví a vraťmě se právě k investičním fondům : co mohu i zde, jako případný podílník, očekávat perspektivně od finanční skupiny České spořitelny ?
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 5. 2004 9:30 | Jan Kolda von Žampach

Jen tak na okraj a jako skromná připomínka : zatím prý až 4 % inflace někde na obzoru, co se zde do turbulencí na akciovém a dluhopisovém trhu také v očekávání promítá, má svůj dopad i do budoucí efektivity STAVEBNÍHO SPOŘENÍ, nejen tedy do výkonů investičních fondů a chování jejich podílníků, resp. akcionářů obecně. A pro některé z nich, za této situace a hlavně pro krátkodobé investory, keš bude přece king. Ze stavebního spoření však, na rozdíl od fondů, bez ztráty květinky nikdo v průběhu prvních pěti let neuteče ! Žel, v souvislosti s posledním vývojem a očekáváním inflace finanční skupina ČESKÉ SPOŘITELNY, asi před měsícem a půl, podnikla přes stavební spoření další ze soustavných útoků právě na MOJI peněženku. To nemohu nechat bez povšímnutí.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 5. 2004 7:35 | yntovon

Pokud jsou dobri proc ne , vysledky prece hovori jasne-:).No a Bufett ma strach aby nesel plajte- jasna zprava.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 5. 2004 3:18 | Nix Fond

To by mne zajímalo , jestli berou nekterí manageri fondú v Cechách mzdu milion korun rocne. Nejznámejsí managerka fondu v Nemecku chtela mzdu milion euro rocne a nebylo jí to dovoleno , tak dala výpoved. Starej Warren Buffett si bere samoobsluzne z jeho holdingu 100 tisíc dolarú rocne.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jaroslav Pajonk

podnikatel, Centr Group

Michael Tretter

podnikatel, Tretter’s Bar

Jaroslav Pajonk
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Michael Tretter
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services