Těšíte se do důchodu?

Řada z nás odpoví na tuto otázku kladně. Ale víte, kdy ten den skutečně přijde, jestli si můžete přivydělávat, nebo co se stane, když už pobíráte jiný důchod? Na tyto a další otázky odpoví následující článek.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 4. 2004 12:59, hilkovicova

Do I. pracovní kategorie jsou zařazena zaměstnání, v nichž se vykonávají soustavně a v průběhu kalendářního měsíce převážně práce rizikové, při kterých dochází k častým a trvalým poruchám zdraví.
Nárok na starobní důchod má občan tehdy, jestliže byl zaměstnán nejméně 25 roků a dosáhl věku 58 let a z této doby byl zaměstnán nejméně 20 roků v tzv. I. B. pracovní kategorii. Tazatel v dopise uvádí, že v této preferované pracovní kategorii odpracoval celkem 19 let a 4 měsíce. Za předpokladu, že toto zaměstnání trvalo ke dni 31. 12. 1992, vznikne mu nárok na starobní důchod s přihlédnutím k zákonu č.235/1992 Sb., dovršením 59 let, t.j.v roce 2008.
Nárok na starobní důchod před dosažením důchodového věku vznikne tehdy, jestliže pojištěnec získá alespoń 25 let pojištění a ode dne
přiznání tohoto důchodu do dovršení důchodového věku chybí nejvýše tři roky, takže předčasný starobní důchod by mohl být přiznán od dovršení 56 roku věku.
Odpověď zrpacoval JUDr. Jiří Tuháček z Odboru metodiky důchodového pojištění ČSSZ.

Zobrazit celé vlákno

+112
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 24 komentářů)

14. 4. 2004 8:47 | Jarmila

Děkuji za vyčerpávající odpověď. Nebyla jsem si jistá, jestli zůstaly kategorie zvýhodněny.
+45
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2004 7:29

Do důchodu se docela těším,ale nevím v kolika letech pro můj případ: do roku zrušení pracovních kategorí mám odpracováno celkem 19 let a 4 měsíce v první/béčku/pracovní kategorii,v letošním roce je mi 55 let/ročník 1949/ a mám celkem v životě odpracováno 37 let.V kolika letech budu moci jít do normálního důchodu a v kolika do předčasného?
+44
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 4. 2004 15:48 | hilkovicova

Ano, předstihové řízení existuje. Cílem je poskytnout občanovi, dříve než dovrší důchodový věk, informaci o dobách pojištění.
Zaměstnavatelé jsou povinni pro své zaměstnance požádat na předepsaném tiskopise ČSSZ o výpis dob pojištění, které má ve své evidenci, a to v termínu nejdříve dva roky a nejpozději jeden rok před dovršením důchodového věku pojištěnce. Tuto povinnost plní organizace naposledy v roce 2005.
ČSSZ zasílá výpis k rukám občana do tří měsíců po obdržení žádosti. Občan výpis předkládá při podání žádosti o důchod.
Nižší důchodový věk mají zachován až do 31. 12. 2018 zaměstnanci, kteří získali nárok na starobní důchod z I. pracovní kategorie nebo získali k 31. 12. 1992 aspoň takový počet let zaměstnání v I. pracovní kategorii, při němž jim vznikl nárok na dřívější odchod do starobního důchodu. Rozdělení zaměstnání pro účely důchodového zabezpečení do pracovních kategorií bylo zrušeno zákonem č. 235/1992 Sb., ale zákon o důchodovém pojištění zachoval těmto občanům ještě po určité časové období určitá zvýhodnění (vedle nižšího důchodového věku i srovnávací výpočet při přiznávání starobního důchodu až do 31. 12. 2018).
Tento nižší důchodový věk je: 55 let u zaměstnanců, kteří k 31. 12. 1992 získali nejméně 15 roků v I. pracovní kategorii v hornictví se stálým pracovištěm pod zemí v hlubinných dolech, nebo nejméně 10 roků v I. pracovní kategorii v takovém zaměstnání v uranových dolech, nebo nejméně 20 roků v I. pracovní kategorii v dalších zaměstnáních v hornictví, nebo například jako člen leteckých posádek činných za letu nebo v hutích a těžkých chemických provozech. 58 let u zaměstnanců, kteří k 31. 12. 1992 získali nejméně 20 roků v ostatních zaměstnáních zařazených do I. pracovní kategorie.
Nárok na starobní důchod při dosažení nižšího důchodového věku vznikne i v některých dalších případech. V 56 letech například tomu, kdo získal aspoň 19 roků zaměstnání v I. pracovní kategorii anebo 19 roků v I. kategorii funkcí (u příslušníků ozbrojených sborů), v 57 letech tomu, kdo získal aspoň 18 roků v I. pracovní kategorii nebo v I. kategorii funkcí, nebo v 58 letech tomu, kdo získal aspoň 16 roků (a tedy i 17) v I. pracovní kategorii nebo 16 roků v I. kategorii funkcí nebo 17, 5 roku v II. kategorii funkcí, nebo v 59 letech tomu, kdo získal aspoň 15 roků v I. pracovní kategorii nebo 15 roků v II. kategorii funkcí.
Nižší důchodový věk mají někteří horníci podle nařízení vlády č. 557/1990 Sb., o poskytování starobního důchodu některým horníkům. Nárok na něj mají horníci, kteří byli zaměstnáni nejméně 25 roků, vykonávali vybraná zaměstnání v hornictví v hlubinných dolech se stálým pracovištěm pod zemí, byli zaměstnáni v těchto vybraných zaměstnáních nejméně 15 roků, dosáhli nejvyšší přípustné expozice, výkon takového zaměstnání skončil do 31. 12. 1992 a dosáhli věku 50 let nejpozději do 31. 12. 2005.
+43
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 4. 2004 10:38 | Jarmila

Existuje ještě tzv. předstihové řízení? Dříve se cca 2 roky před plánovaným odchodem do důchodu požádalo o předběžný přehled. Ten byl dobrý k tomu, že bylo možno dohledat doby, které SSSZ neměla v evidenci (např. u nuceně nasazených osob v době 2. sv. války, u pracovníků u již zaniklých firem apod.). Do doby skutečného odchodu do důchodu se tyto mezery doplnily a dohledaly a pak byl vypočítán skutečný důchod. Jak je tomu u vojáků a policistů, popř. u osob, které odcházejí podle jiných předpisů (napadá mne pouze baletní mistr nebo horník)? Bylo by možno tento výborný článek ještě doplnit?
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiří Pospíšil

politik

Petr Kellner

podnikatel, PPF

Jiří Pospíšil
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 4 duelů
×
Petr Kellner
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services