Osobní finance a MLM

Multi-level marketing je tématem často a vášnivě diskutovaným. Tento systém distribuce je někdy uplatňován i v oblasti osobních financí. Je vhodné využívat MLM pro distribuci finančních produktů? Je vůbec možné touto formou poskytovat finanční poradenství?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 8. 2004 18:52, Hana

Je vidět, že kritizovat umí každý "trouba", ale udělat něco pro sebe a ostaní ve své rodině chce opravdu hodně odvahy a inteligece, která vám zřejmě chybí. Ta parta lidí kterou jmenujete na svých stránkách dělá něco pro své okolí a společnost ve které žijí. Čím se živíte vy? Jak mnoho přispíváte této společnosti? Hlavně kritikou. Tím ještě nikdo nic nezískal. Bohužel nejste ani k politování, jste "chudák".

Zobrazit celé vlákno

+41
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 12. 2004 22:47, Zvídálek

Mohl by se někdo informovaný vyjádřit v jakém stádiu se nachází akce HELVAG? Před 2 lety proběhla bouřlivá diskuze zastánců a odpůrců OVB na toto téma. Zastánci tvrdili, že teprve v roce 2004, kdy vyprší 7 leté investiční období, bude jasné, zda je Helvag prodělkem či nikoliv. Proto by mě zajímalo, jaká je skutečnost. A případně, kde je možné se dobrat bližších informací.

-21
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 273 komentářů)

31. 3. 2004 21:47

Pane doktore, obávám se, že zaměňujete spotřebitelské pyramidy a MLM. V MLM nejede o to, že by zákazník měl získávat další zákazníky a měl za to sám nějaké slevy. Všechny Vámi uváděné citáty se týkají právě těchto spotřebitelských pyramid (zákazník získává další zákazníky). V MLM je oddělena síť spolupracovníků od zákazníků (klientů). Samozřejmě to nevylučuje, aby se z klientů v jednotlivých případech stávali spolupracovníci, ale není to základní princip fungování systému. V MLM nemusí být klient spolupracovníkem ani spolupracovník klientem! Pokud jde o legálnost MLM - doporučuji Vaší pozornosti rozsudek z USA ve věci FTC vs. Amway, kde byl systém MLM soudem v USA uznán jako legální.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2004 21:30

Pane doktore, srdečně Vás zdravím! Já samozřejmě podnikám pod svým jménem a příjmením... Vaše obavy jsou zcela zbytečné - ostatně sám tvrdíte, že 10 společností má v obchodním rejstříku obdobný název jako finservis a stejný předmět podnikání, což by při Vašem výkladu znamenalo, že pouze jedna z nich toto slovo ve svém názvu používá oprávněně, zatímco ostatní na ní parazitují... Pouhým pohledem do obchodního rejstříku snadno zjistíte, že je v něm zapsána celá řada firem s podobným názvem a předmětem činnosti. A soudy je bez problémů zapisují. Při Vašem výkladu § 47 obch. z. by soudy musely tyto zápisy odmítat - jakmile se zapíše první firma s příslušným názvem, měly by ostatní s obdobným předmětem podnikání smůlu. Praxe je však zcela odlišná.... Pro úplnost dodávám, že já slovo "finservis" používám pouze jako název domény - prezentace na webu (nikoliv v obchodním styku), hned na první stránce mého webu je mé "obchodní jméno" Ing. Petr Šafránek včetně IČ, podle kterého si mne každý může prověřit v registru ekonomických subjektů, což vylučuje jakoukoliv záměnu s kýmkoliv - IČ je jedinečným identifikátorem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2004 20:23 | Harp.

Pardon: Hypocentrum, Hypoconsult, Hypo služby :o)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2004 20:18 | Harpagon

Pane Šafránku, vy máte podnikat pod svým jménem a příjmením. Pro Vaši informaci v obchodním rejstříku obdobný název jako finservis má zapsáno 10 společností, z toho většina z nich se také zabývá organizačním, ekonomickým atd. poradenstvím. Společnost s firmou Hydrocentrum je zapsána v obchodním rejstříku jedna a společnost Hydrocosult je také jedna. Volná je zatím firma Hydroslužby. Nechávám na volné úvaze, zda je klamavou reklamou, jestliže se vytváří dojem, např. i používáním množného čísla (byť snad jen na webu), že existují čtyři spolupracující firmy, jestliže podnikatelem je fyzická osoba bez zaměstnanců. Také byste se možná měl zamyslet nad tímto ustanovením obchodního zákoníku § 47 Vyvolání nebezpečí záměny je: a) užití firmy nebo názvu osoby nebo zvláštního označení podniku užívaného již po právu jiným soutěžitelem, …
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2004 16:55 | NoSpam

Presne! I ja jsem se DOST divil co si penize.cz dovoluji nazvat "nezavislym testovanim". Spolecnosti jako OVB je v republice pomerne dost - AWD, ZFP, MSB, atd... Zadna jina z nich nebyla testovana. Navic ja osobne si pod pojmem test predstavuji alespon stejne zadani pro vsechny, stejna metodika vyhodnoceni, ap. Me osobne to zavani snahou o "zdiskreditovani" MLM siti financniho poradenstvi.
Navic - pan Zachrdla pracuje pro firmu Triman - rodinne financni poradenstvi (a to mam pocit, ze Triman neni MLM) - prijde mi proto, ze on je opravdu tim "pravym", kdo by mel o necem podobnem psat... :o/
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2004 14:42 | Petr Maršík

No, ona ho uplatňuje dodnes a jejich dealeři si dokonce na přání Lišky říkají "finanční poradce". Už aby se takové excesy zakázaly.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2004 20:05 | Harpagon

Vážení přátelé, se zájmem sleduji tuto diskusi. Co se nad MLM zamyslet z pohledu nekalé soutěže? Pro inspiraci přikládám názory některých právních autorit (byť vytržené z kontextu): Munková, J.: „Mezi takové metody patří i systém strukturního prodeje, tzv. multi-level-marketing. To je systém založený na agenturních smlouvách, kdy každý prodejce získává pro svého zaměstnavatele zákazníky, z nichž zároveň učiní nové spolupracovníky, a je odměňován nejen podle své vlastní práce, ale i na základě výkonů těchto dalších spolupracovníků, které získal. Můžeme si položit otázku, zda tento systém se svou výrazně aleatorní povahou není sám o sobě nekalosoutěžním jednáním, protože nápadně připomíná "lavinu". P.Hajn: "zjišťujeme tato již typizovaná jednání v rozporu s dobrými mravy soutěže: „obchodní systémy označované jako lavina, hydra apod. (jejich podstata spočívá v tom, že se zákazníkovi slibuje snížení nebo úplné prominutí kupní ceny, jestliže pro firmu získá určitý počet dalších klientů, nekalost této obchodní praktiky spočívá v tom, že brzy dochází k nasycení trhu a další zákazníci se hledají stále obtížněji); používání laiků k náborové činnosti pro určité druhy zboží či služeb (laický náborář se obrací především na své příbuzné a známé, ti jeho nabídkám odolávají hůře než by tomu bylo u profesionálních pracovníků, k nimž nemají osobní vztah)“ Sparfeldová, S. k nekalé soutěži v Německu: „Progresivním získáváním zákazníků nebo "systémem sněhové koule" ve smyslu § 6c zákona na ochranu proti nekalé soutěži jsou nazývány takové odbytové systémy, které se snaží docilovat toho, aby zákazníci ve velkém rozsahu získávali nové zákazníky. Za tímto účelem je přislíbena zákazníkům jako odměna část kupní ceny za každého dalšího zákazníka, kterého zákazník získá. Tato reklamní opatření jsou zakázána a podle § 6c zákona na ochranu proti nekalé soutěži trestná.“
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 3. 2004 18:00 | Václav Polák

Vy pracujete předpokládám pro nějakou MLM síť - pro kterou? A myslíte si, že by někdo zevnitř MLM uměl napsat kritiku na MLM? To je přece velmi nepravděpodobné... Nemyslím si navíc, že je pan Zachrdla nějak zaujatý, naprosto s ním souhlasím, že limity MLM jsou a stejně tak že je naprosto nevhodné, aby se dealeři jedné stavební spořitelny nebo pojišťovny nazývali "finanční poradce".
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2004 17:47 | NoSpam

Hmm, zkuste mi rici, kde jsem pana Zachrdlu osocil? To ze jsem napsal ze je z Trimanu a ze IMHO bude proti MLM? Jakkoli muze pan Zachrdla byt znamy a respektovany clovek tak to neznamena, ze nemuze mit vyhraneny nazor na urcitou oblast. Timto ho nechci urazit (jeho clanky se mi libi), ale konkretne u tohoto mi to uplne koser neprislo. Navic jsem napsal o svem nazoru na vec, ktery Vy muzete mit presne opacny. Ja Vam to neberu a respektuji to.
Navic absolutne netusim co ma spolecneho podepisovani se pod sve nazory s tim, ze me lidi v oboru znaji a respektuji? Mam to chapat tak, ze kdyz uvedu v polozce jmeno "Ing. David Novak, Csc.", tak muj prispevek bude Vami bran jako neanonymni a jeste od cloveka, ktery veci rozumi?
Mail uz pomerne dlouho do diskusi nedavam (a kdyz ano, tak ne botem v pouzitelne podobe) - proc, to je (snad) z nazvu jasne. Navic zcela souhlasim s jistym diskutujicim, ktery spustil flameware, kdyz prohlasil, ze se muze podepsat jak chce a stejne "o nic nejde".
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2004 17:14 | Jan Vašků

Víte, milý pane, pan Zachrdla je v oboru známý a respektovaný člověk, který něco dokázal - a hlavně který se nestydí podepsat se pod své názory. Škoda, že něco podobného neumíte také a jen anonymně osočujete.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2004 14:33 | Moody

No, zase si tady n ic nenamlouvejme. Důvodem pro kontrolu OVB byla právě kauza Helvag, Komise ale zjistila, že ta takové porušení řádné péče OVB stíhat nemůže. Tak alespoň provedla kontrolu jiných věcí a nebýt velmi úzkých vztahů jistých lidí nakloněných OVB s Komisí by byla pokuta mnohem vyšší.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2004 13:35

AWD vznikla v Německu o 18 let později než OVB a vybudovala si tam silnou pozici, z pohledu Evropy je ovšem OVB silnější. EFS je spíše takový "truc" pana Otto Witschiera, "duchovního otce" OVB, ale to je čistě můj osobní názor.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2004 13:31

Tato věc stále není definitivně vyřešena a je proto nemožné dělat nějaké závěry a odpovědně říkat, zda vůbec a jak dalece OVB s tímto partnerem "šlápla vedle"... Pokuta od KCP s tímto vůbec nesouvisela, OVB byla (a dost možná stále je) jedinou velkou právnickou osobou - registrovaným investičním zprostředkovatelem - která prošla kontrolou KCP. Pokuta při samé dolní hranici za některá formální pochybení, která neměla žádný vliv na peníze klientů, je podle mého názoru velmi slušný výsledek takové kontroly. Počkejme si, až se KCP podívá do dalších větších firem....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2004 13:22

No vidíte to, a přitom pan Krištofovič vytvořil na Slovensku věrnou kopii OVB a nazývá ji "AFS - Nezávislý finančný poradca" (viz www.afs.sk). Když právě on hovoří o "kočkopsovi", je to velmi úsměvné.... Přesně na to pasuje známé přísloví "Zloděj křičí chyťte zloděje". V časopise FP nám pan Krištofovič opravdu hezky "kázal", proč ale má v názvu svém MLM firmy "nezávislý finančný poradca"?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2004 13:15 | Jan Vašků

To je naprostá pravda, ale to by se asi muselo zakázat zákonem. Jinak to budou všichni i nadále používat, ať už to jsou dealeři Lišky nebo lidé z Kapitolu pro Kooperativu, síť Generali a podobně. Obávám se ale, že jejich lobby by nikdy podobné zákonné omezení nepřipustila.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2004 13:11 | Dan Lukeš

To je právě ono. OVB má bohužel plná ústa poradenství, ale lidí jako je třeba zde vystupující pan Šafránek je jen menšina. Většina funguje jako klasický MLM, ale tváří se jinak. Nemám nic proti MLM, jako distribuční kanál má své jasné místo a pro řadu klientů a jednorázových transakcí je to ten nejlevnější způsob. Ale vadí mi, když se MLM různě ukrývá. Jak říkal v rozhovoru pro Finančního poradce pan Krištofovič, je potřeba zrušit českého kočkopsa a klientům na rovinu říkat, co kdo může a nemůže nabídnout.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2004 13:10 | Pavel Mára

Jak vnímáte třeba AWD? To by mohla být docela slušná konkurence, stejně jako EFS, které tady rozjíždí bývalý majitel OVB. Ten by měl vědět, jak na ně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2004 13:10 | Stanislav Malý

No jo, ale jak se může tak dobré firmě povést tak velký průšvih jako Helvag? Asi nemá cenu řešit, že OVB dostala pokutu od Komise, to byla jen technikálie. Ale Helvag?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2004 13:09

Dovolím si tvrdit, že spolupracovník OVB má k poradci mnohonásobně blíž, než obchodní zástupce jedné pojišťovny, používající označení "poradce pro osobní finanční plánování" či zástupce jedné stavební spořitelny, používající označení "finanční poradce". V obou případech přitom nejde o svévolné používání těchto označení, ale o oficiální terminologii pojišťoven a stavebních spořitelen! Dokud tedy bude zcela běžné, že se prodejci jednoho produktu označují za poradce, může mít OVB naprosto čisté svědomí, neboť možnosti spolupracovníka OVB vybrat klientovi produkt "na míru" jsou nesrovantelně vyšší. Totéž se týká následného a stálého servisu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2004 12:54 | Zachrdla - TriMan

Myslím, že výhrady vůči OVB nepramení ani tak z toho, že pracuje systémem MLM, jako spíše ze skutečnosti, že se vydává za poradenskou firmu kterou není. To není etické. To je myslím také jedním z důvodů, proč OVB není členem ČNSPP (České národní sdružení přímého prodeje). Jiným členům tohoto sdružení (Amway, Oriflame, …) nikdo příslušnost k MLM nezazlívá, nevydávají se totiž za něco, co nejsou.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Josef Jeleček

podnikatel, Tedom

Bohuslav Sobotka

politik

Josef Jeleček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Bohuslav Sobotka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services