Greenmail v České republice

Ačkoliv "legální" vydírání malých akcionářů vzniklo v USA, najdeme řadu příkladů také v České republice. Vybrali jsme několik zajímavých.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 1. 2005 17:02, Bývalý akcionář ČRA

Pane Prouzo,
ten článek je velmi tendenční a lze to ukázat třeba právě na v závěru zmiňovaných ČRA. Např. v této kauze jste jaksi opoměl chování majoritního vlastníka společnosti Bivideon, který stlačil kurs akcií neposkytováním informací o společnosti, vyvedením nejcenějších aktiv do pochybné kajmanské společnosti a pak nabídl ostatním akcionářům odkup za směšných 245 Kč na akcii. Když začala cena růst, podal stížnost na greenmailing ke KCP. KCP naopak místo greenmailingu zamítla nabízenou odkupní cenu jako nepřiměřeně nízkou a schváli až opravený posudek, který určil cenu na 440 Kč/akcii. Jakýpak greenmailing pane Prouzo, spíše pokus majoritáře vydrbat minoritáře.
Vás se to ale hodí jako argument proti minoritářům, tak si ho použijete.
Ještě, že penize.cz nečtu a odkaz na tenhle vtipný článek mi poslal kamarád.

Bývalý akcionář ČRA, který neviděl ani o kačku víc, než byl odkup dobrovolně navrhovaný majoritářem :)

Zobrazit celé vlákno

+63
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 3. 2004 15:59, Fištrón

...to jako myslíte intimní vztah mezi jistým vrcholovým manažerem J&T a jistou klíčovou pracovnicí KCP? Jo, to se pak dělaj obchody. A prezídiu to nevadí, že?! Už aby je vymetli všechny. Šimáček má ještě tu drzost, že chce být předsedou!!!

Zobrazit celé vlákno

-27
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 36 komentářů)

20. 1. 2005 17:02 | Bývalý akcionář ČRA

Pane Prouzo, ten článek je velmi tendenční a lze to ukázat třeba právě na v závěru zmiňovaných ČRA. Např. v této kauze jste jaksi opoměl chování majoritního vlastníka společnosti Bivideon, který stlačil kurs akcií neposkytováním informací o společnosti, vyvedením nejcenějších aktiv do pochybné kajmanské společnosti a pak nabídl ostatním akcionářům odkup za směšných 245 Kč na akcii. Když začala cena růst, podal stížnost na greenmailing ke KCP. KCP naopak místo greenmailingu zamítla nabízenou odkupní cenu jako nepřiměřeně nízkou a schváli až opravený posudek, který určil cenu na 440 Kč/akcii. Jakýpak greenmailing pane Prouzo, spíše pokus majoritáře vydrbat minoritáře. Vás se to ale hodí jako argument proti minoritářům, tak si ho použijete. Ještě, že penize.cz nečtu a odkaz na tenhle vtipný článek mi poslal kamarád.
Bývalý akcionář ČRA, který neviděl ani o kačku víc, než byl odkup dobrovolně navrhovaný majoritářem :)
+63
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 4. 2004 14:51

Vážení, promiňte vstup amatéra, ale mám dotaz, zda je možno prodat 30 ks akcií TŽ Třinec za slušnou cenu; vláda má v úmyslu poskytnout TŽ dotaci nebo příspěvek (jak to nazveme, je v podstatě jedno) ve výši cca 1250 Kč/ks akcie. Pokoušel jsem se sehnat nějaké slušnější informace, ale nabídnuté ceny byly zlomkové (přitom podle ČT jsou tyto akcie nyní na neveřejněm trhu obchodovány za cca 650 Kč/ks).
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 3. 2004 11:11 | TGP

Dobrý den i Vám a díky za reakci. Ty "výhrůžky" se rozhodně netýkaly Vás, ale autorů těch původních textů. Předpokládám ale, že i jejich autoři jsou rozumní lidé a nepřestoupí jistou mez (i když vystupování pod jménem oponenta k tomu již má poměrně blízko).
Ano, tak jako u mnoha jiných věcí i v případě greenmailu trpíme pomalostí a nedokonalostí našich soudů, které rozhodují dlouho a často navíc rozporuplně. Často na to upozorňujeme, viz například můj článek z půlky prosince "Otevírání fondů: neuvěřitelný šok".
Situaci okolo NH neznám nijak podrobně a proto nemám odvahu se k ní vyjadřovat, Váš názor tedy nijak nerozporuji :-) Z vnějšího pohledu na schválenou cenu odkupu mně ale přijde poněkud podivné, že jedna nízká nabídka byla schválena a v jiném případě byla podobná nízká nabídka Komisí zamítnuta. Ale jak říkám, jde jen o laický pohled z vnějšku...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 3. 2004 10:48 | akcionář NH

Dobrý den, pokud se pouze někdo pouze schovával za Vašim jménem tak se Vám tímto upřímně omlouvám. Je dost dobře možné, že jsem se stal nástrojem Vašich oponentů. Zároveň se důrazně distancuji od jakýchkoli výhružek, s Vašim jménem jsem se poprvé setkal pravě na akcie.cz.
Pokud jsou Vaše aktivity v oblasti Greenmailu v Čr zaměřeny skutečně proti zneužívání nedokonalosti práva (typu Dr. Vokrlouhlecký), tak Vám přeji ve Vaší další práci mnoho štěstí.
Zároveň Vás upozorňuji, že za svými názory týkajícími se a. s. Ispat Nová huť si stojím a s Vašim zpochybňováním této skupiny osob nemohu v žádném případě souhlasit.






-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 3. 2004 9:10 | TGP

Milý pane akcionáři, děkuji Vám za zajímavé upozornění. Bohužel server akcie.cz nenavštěvuji a o kursu akcií NH ani o jiném tématu jsem na něm nikdy nediskutoval. Nemůžete bohužel věřit každému podpisu na internetu. Je vidět, že jsme se otevřením tématu greenmailingu dotkli velmi citlivé záležitosti, která vedle osobních útoků tady na peníze.cz vedla i k jiným výhrůžkám a toto je jen další pokus. Zatím vše vnímám jako rozzlobené vytí hyen, které někdo odhání od kořisti, ale pokud by měly aktivity oněch rozezlených greenmailerů přerůst únosnou mez, mohly by pro ně mít nepříjemné právní důsledky. P.S.: Pokud píšete, že mne "skoro neznáte", znamená to, že trochu ano? :-)
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 3. 2004 8:55 | akcionar NH

Dost dobre nechapu jak muze byt reditelem penize.cz clovek jako je T.Prouza. Priznam se ze ho skoro neznam, ale jeho prispevky na diskuznim foru akcie.cz ohledne akcii Ispat Nova hut (jSTE FŠICHNI VYDĚRAČI) o nem rikaji docela dost. Jakozto akcionar teto spolecnosti budu asi p. Prouzou oznacen jako clovek pozadujici vypalne. A to pouze proto, ze u firmy. ktera za rok 2003 vytvorila zisk 440 cisteho na akcii (letos se ve financnim planu ceka dalsi mohutny narust zisku diky cenam hutnich vyrobku) pozaduji vetsi cenu odkupu pri stazeni z trhu nez 550. Osobne bych byl samozrejme nejradsi kdyby spol. na trhu zustala (pro coz jsem hlasoval na VH) - ten by nasel spravnou cenu a troufam si tvrdit, ze by to 550 nebylo. Z meho pohledu je tedy p. Prouza budto clovek ktery vubec nerozumi tomu o cem pise, nebo clovek na moralni urovni Dr. Vokrouhleckeho s jedinym cilem a sice zviditelnit se. Vulgarni vyjadrovani mu kazdopadne nechybi.
S pozdravem akcionar NH
+47
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 3. 2004 18:38 | TGP

Dobrý den, ne, autor se nedomnívá, že jasná slova ze strany KCP "toto je už příliš" mohou nahradit soudy. Autor se pouze domnívá, že Komise by ze své pozice měla hrát i roli učitele, pokud to tak mohu nazvat - a její představitelé by měli být dostatečně silné osoby na to, aby mohli mít svůj názor a uměli si ho obhájit. Schovávání se za právní kličky a za vysoké zdi instituce se možná hodí pro některé ne příliš schopné ministry, ale kterýkoliv z členů prezídia by měl být důvěryhodnou a veřejně akceptovanou osobností, jejíhož názoru si lidé váží. Takoví lidé dnes v prezídiu jsou a je myslím škoda, že se nesnaží trh kultivovat i tímto způsobem.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 3. 2004 18:38 | TGP

Prokazatelně to bude, až o tom rozhodne soud, že? Do té doby jsou tyto výkřiky, psané stále stejným člověkem pod různými jmény, pouhým výkřikem do tmy. Bude mít odvahu podat trestní oznámení (jak by ostatně měl, když zjistil spáchání trestného činu) a přiznat tak svou totožnost? Já myslím, že ne...
-17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 3. 2004 16:07 | A.T.

Ale to víte, že v každé branži existují slušnější a méně slušní jedinci a nelze podle jednotlivce soudit celou sociální skupinu. Dovoluji si nesouhlasit s tím, že by obětí tunelování i v současnosti byly jen malé firmy. Vezměte si jako př. OKD, kde si majoritář vytahuje ročně 550 mil. Kč za údajné služby, které se svým personálním a technickým vybavením ani není sto zabezpečovat. A téměř všichni mlčí - včetně 45% FNM. Je snad OKD malá firma? Neznám kauzu Hodina vůči pivovarům, ale z informací, které mám, rozhodně ony pivovary patří do těch 80% zmiňovaných v mém příspěvku - určitě bych je nezařadil do kategorie "slušný majoritní akcionář". Vůči takovým společnostem by se měli mít akcionáři na pozoru. Chtěl jsem upozornit na to, že velká většina žalob podaných greenmailery je oprávněná. A to v žádném článku na www.peníze.cz zatím nezaznělo a asi by to stálo za pozornost. Konec konců (aniž znám detaily) tak mám za to, že i ona Hodinova žaloba proti pivovarům vycházela z racionálního základu. Samozřejmě celé věci ublížilo, když ten kdo žaluje, má jednu akcii. Ony zřejmě ty "poškozené" společnosti medializují zejména ty žaloby, u kterých se cítí z jakéhokoliv důvodu ukřivděny a ty, jejichž publicitou by si nevysloužily dobrou vizitku, raději ututlají. A.T.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 3. 2004 16:07 | TGP

Ano ano, právě o tom se povídá, dokonce i trošku pikantně, jak se pan manažer chlubí tím, co elegantně nazývá "corporate added value of my personal sex life"...
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 3. 2004 16:01 | Miloš Minuta

On to Aleš trochu přehání! To tak nesmíte brát! On už jenom mele, bohužel ne stále z posledního!
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 3. 2004 15:59 | Fištrón

...to jako myslíte intimní vztah mezi jistým vrcholovým manažerem J&T a jistou klíčovou pracovnicí KCP? Jo, to se pak dělaj obchody. A prezídiu to nevadí, že?! Už aby je vymetli všechny. Šimáček má ještě tu drzost, že chce být předsedou!!!
-27
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 3. 2004 15:33 | Barry

Tak toto bezkonkurenčně kandiduje na výrok týdne (minimálně). Golden, který kritizoval tunelování jen proto, aby mu zaplatili, pro mě rozhodně není hrdina, ale stejný podvodník jako ti tuneláři.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 3. 2004 15:16 | Gaga

Píšete, že OSMA už nemá s Hodinou nic společného. To ale není pravda, stačí se podívat na jejich web a na to, jak intenzivně tam propagují Hodinovy názory. Jejich předseda Staněk je jen nastrčená figurka, vnější fasáda skupinky lidí, která OSMU a její image obránce malých chudáků velmi šikovně využívá. Vůbec v tom nejsou špatní, je třeba říct.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 3. 2004 15:16 | TGP

No ono kdyby to byly pomlouvačné články, tak by někdo ty noviny žaloval, ne? Pokud se tak ale nestalo, tak to znamená, že je to pravda, nemyslíte? Je jednoduché tady v diskusi křičet, ale pokud se to neprokáže jinak, raději budu věřit našim médiím než nějakému anonymnímu tvrzení, že jsou články špatně.
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 3. 2004 14:26 | TGP

No jo, to by ale musela všem měřit stejným metrem a ne třeba JaT ve všem ustoupit (vazby některých členů prezídia na tuto skupinu jsou myslím dobře známy) a po některých zase tvrdě jít. Ano, v průměru je to hezké, ale v reálu se pohybujeme ode zdi ke zdi podle toho, s kým Komise právě jedná. Věřím ale, že to je dočasné, s postupnou profesionalizací Komise se to bude zlepšovat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 3. 2004 14:16 | Nick

A snad ještě jedna věc k rozlišení: situaci bránícího se malého akcionáře, kterou popisujete, bych nenazval greenmailem. To je naopak přirozená obrana každého investora a kdo ji nedělá, jeho chyba.
Něco úplně jiného ale je, pokud si za stažení žaloby řeknu o nějakou úplatu, ať už vedle nebo jako navýšení ceny akcií tak, jak to udělali třeba Golden (který se k tomu sám přiznal) nebo jak se to říká o Hodinovi.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 3. 2004 14:12 | Nick

Milý pane Továrku,
myslím, že zde směšujete několik věcí. Pojďme ponechat stranou otázku malých firem tunelovaných ze všech stran a řešme jen případy slušných majoritních akcionářů vs. greenmailerů (třeba proslavenou fúzi pivovarů?).
Tam jistě nešlo o to, že by majoritář tuneloval firmy - a greenmailer sázel jako ostatně často právě na pomalost soudů. Kdyby totiž soudy rozhodovaly rychle, netáhlo by se vše tři roky a nestálo spoustu peněz.
Správně by tedy Vaše věta měla znít: pomalé soudy jsou nepřítelem poškozených (ať už minoritních akcionářů nebo kohokoliv jiného), zatímco velkým přítelem greenmailerovým.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 3. 2004 13:34 | Sokato

Milí účastníci diskuse,
jelikož je naše společnost SOKATO občas označována za greenmailera, není od věci, abych přispěl též něčím do diskuse. A hned dám čtenářům námět k přemýšlení. Myslíte si, že v České republice - zemi mnoha tunelů, kde plačící drobní akcionáři jsou druhou nejčastěji okrádanou skupinou - hned po státu - panuje taková důvěra v kapitálový trh, aby "tržní" ceny akcií vyjadřovali jejich skutečnou hodnotu? Ze zkušenosti musím uvést, že u nás je drtivá většina společností - odhaduji 80% - které jsou ať už více či méně okrádány majoritním akcionářem, ze zbývajících dvaceti procent neokrádaných odhaduji zhruba 18%, které nechovají žádnou zvláštní úctu k akcionářům a byť se snaží neporušovat zákony nebo nechodit po jejich hraně, tak konají nekorektní kroky proti vlastním akcionářům - prostě nepovažují je za partnery v podnikání. (např. nevyplácejí dividendy, i za situace, kdy je to možné a vhodné). Zbývající dejme tomu dvě procenta jsou pak natolik světlé výjimky a bílé vrány, že snad ani nemá smysl se jimi v tomto příspěvku zabývat. Byli zde líčeni tzv. "greenmaileři", jako skupina, která se především zaměřuje na drobná formální pochybení jinak korektních společností. Proč by to ovšem G. dělali, když mají možnost napadat vykradení společností v řádech stomilionů, napadat praktiky, které přímo brutálním způsobem poškozují akcionáře. Běžný greenmailer nemá v této ekonomické džungli ani čas napadat většinu formálních pochybení, i kdyby chtěl. Kvůli tomuto marasmu slaví greenmaileři úspěch. Stejně jako by asi nesklízela ohlas kriminálka v zemi, kde by se všichni chovali mravně a opalovací krémy v Grónsku, tak stejně tak předpokladem pro systematickou činnost G. je prostředí s rozsáhlými a častými tunely, jaké je v ČR. Když takový greenmailer koupí akcie za třetinu jejich skutečné hodnoty (ať už určené likvidační nebo jinou korektní metodou) díky nedůvěře která vůči konkrétnímu tuneláři panuje a ví, jak účinně bojovat a brojit proti systematickému tunelování, džusování příp. jinému okrádání menšinových akcionářů, pak pro něj mají tyto akcie pochopitelně zcela jinou hodnotu. A buď dosáhne třeba za pět let úspěchu v soudních sporech a nebo uzavře s tím či oním tunelářem smír. Za dané situace nepotřebuje a ani nedostává G. ani o korunu víc než je skutečná hodnota jeho akcií (samozřejmě se započtením plateb, které byli vytunelovány a měly by se do společnosti vrátit) a přesto "nehorázně" vydělá. Ale nezáviďte mu, máte stejnou možnost hájit si důsledně svoje práva jako on. Ještě bych rád upozornil na jeden omyl, který se neustále opakuje v článcíh o G. na servru peníze. Není pravda, že G. těží z pomalých soudů. Naopak největším nepřítelem greenmailingu jsou pomalu fungující soudy. Jen účinná, rychlá a efektivní ochrana práv u soudu bude vždy k pomoci poškozeným akcionářům. Na závěr se nabízí otázka, zda vůbec popsané konání v daných tuzemských podmínkách označovat jako "greenmailing".
Zdravím Vás
Antonín Továrek Sokato a.s.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 3. 2004 13:07 | Jiří Janík

Těch příkladů by se jistě dalo najít i mnohem víc, ovšem i tento stručný přehled stačí na to, abychom pochopili, že u nás greenmail existuje a je to relativně závažný problém.
Pokud chce Komise podporovat rozvoj kapitálového trhu, musí podporovat to, aby měli zahraniční investoři zájem akcie svých dceřiných firem ponechat na české burze a ne jim dávat důvody pro to, aby je raději co nejdříve stáhli.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Švejnar

ekonom

Tomio Okamura

senátor a podnikatel

Jan Švejnar
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Tomio Okamura
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services