Na vysokou na tutovku

Přihlášky na vysoké školy jsou již ve většině případů podány a do přijímacích zkoušek zbývají asi tři měsíce. Lze se ale za tak krátkou dobu ještě kvalitně připravit k přijímacímu řízení? Řešením mohou být přípravné kurzy pro zájemce o studium na vysoké škole. Jaká je tedy nabídka a kolik vás budou stát?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 3. 2004 8:08

Studium na VŠ by mělo být zpoplatněno a plně hrazeno studujícími (např. s využitím úvěrů na studium). V současném stavu čeští daňový poplatníci hradí studium tisícům Slováků a jiných cizinců studujících na našich VŠ, které nemají dostatečnou kapacitu pro všechny domácí uchazeče. Osobně mám zkušenost se soukromě financovaným studiem v zahraničí a to naše studium "zadarmo" tomu nemůže kvalitativně konkurovat.

+59
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 10 komentářů)

16. 3. 2004 19:44 | studentka

Děkuji za podporu :-), i když jen virtuální. Chápu, že ani za komunistů nebylo vše růžové, ale člověk měl základní volbu, kterou dnes často ani nemá: Mohl se paktovat se soudružkami a tím si zajistit bydlení, práci a vybudovat kariéru. Nebo prostě nechtěl podlehnout a v tom případě se musel smířit s prací uklízečky nebo s nepřijetím na VŠ. (Co se týká protisocialistického "původu", to ať si člověk vyřídí se svými rodiči, kteří mu tím tehdy vzali možnost volby). Pokud mladý člověk tehdy tu volbu neměl, nemusel se celý život trápit nad tím, že se nemohl seberealizovat. Stačilo uvědomit si, "za to může doba", "oni mě nenechali dělat to a to" a bylo po vnitřním konfliktu. Za neúspěch mohl režim, nešlo o osobní selhání.
Jenže dnes? Jak mám rodičům, kteří mají jenom maturitu a v podstatě nic pořádně neumí, ani zapnout počítač, že jejich studovaná dcera, která tolik dře, že ve dvaceti už měla výsledky v zajímavém oboru a současně se učila jazyky a studovala práva, bude po škole ohrožena nezaměstnaností navzdory všem snahám? Oni nic takového jako nezaměstnanost neznají, finančně jsou docela zajištění a se sháněním uplatnění mi po škole nepomůžou, protože nikdy nepochopí, že v dnešní době není talent, praxe ani výsledek směrodatný. Práci snáz dostane dcerka paní sekretářky, synek známého atd. O mém oboru nemluvě, tam se uplatní jen děti právníků, ostatním vůbec není dána šance na získání povinné koncipientské praxe.
Pro pána, který se domnívá, že jsem snad nezaměstnaná a zahořklá: Domnívám se, že nejsem ani jedno z toho. Naopak při studiu pracuji v zajímavém oboru, který je jako jeden z mála aspoň trochu přístupný lidem "bez známostí". Jenže vadí mi ten primitivní válečný princip, na jehož základě u nás "funguje" trh práce.
V některých regionech a oborech je práce jen pro vyvolené, přičemž stranická knížka už nikomu nepomůže... Nemáme lidskou volbu. Utéct od problémů do zahraničí, to nepovažuji za řešení. Přece se všichni talentovaní lidé, kteří tu mají kořeny, neseberou a neodjedou pracovat do Německa, kde se na ně budou dívat jako na "verbež z východu".







+37
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 3. 2004 10:13 | Jarmila

A jen proto, že tu studuje spousta cizinců, třeba i Slováků, by měli platit za studium i čeští studenti? Nebylo by lepší zpoplatnit studium zahraničních studentů? Čerpají české služby.
+27
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 3. 2004 10:09 | Aleš

Ale dámo, nač tolik hořkosti? Ony byly zase jiné překážky, třeba třídní původ (děti živnostníka nemohly ani na střední školu, natož pak na vysokou). Ono se pomilovat se soudružkou ani sehnat chatu u Lipna soudruhovi nemohl každý. Jednak tam těch chat bylo málo, jednak soudružka měla třeba jiný vkus. Pokud vím, pak na "teplých místech" sedí hlavně ti, co něco umí. Co umíte Vy? Závidět druhým jejich schopnosti? Styděl bych se být na pracáku se dvěma vysokými, znalostí dvou světových jazyků a s vynikajícími výsledky. Neříkejte mi, že s těmito znalostmi neseženete práci! Kdybyste přišla ke mně a řekla mi, že máte tyto znalosti a přesto jste už rok na pracáku, tak bych byl velice opatrný. Buď máte na zaměstnavatele a na budoucí práci přemrštěné požadavky, nebo jste líná nebo máte jiný (třeba skrytý) problém. Záleží sice i na tom, kolik za nabízenou práci dostanete, ale i tak. To pak buď bydlíte na měsíci a nechce se Vám dojíždět, nebo jste tělesně postižená, tam to pochopím, protože tito lidé nemohou vykonávat každou práci. Poslední možností mohou být Vaše charakterové vlastnosti. Každá doba má svoje problémy, ale ne každý člověk je dovede řešit.
+53
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 3. 2004 9:06 | Jarmila

Já Vám strašně moc fandím!! Já jsem za komunistů po VŠ i s doktorátem pracovala jako uklízečka. Na celém středisku jsme bylo dva vysokoškoláci - já a vedoucí střediska. Když se dělal seznam pracovníků podle vzdělání, napsali o mně, že mám základní vzdělání. Tak jsem se začala na protest podepisovat třemi křížky, to jste měla vidět ten poprask! I za toho vychvalovaného socialismu, kdy bylo "všechno zadarmo" (ale ono nebylo, protože třeba moje spolužačka se na VŠ nedostala vůbec, protože jejího otce vyloučili z KSČ. On sice nebyl protikomunistický živel, ale shora přišel příkaz, ža musí být naplněna "směrná čísla". Tak je dole splnili, jinak by přišlo o práci) nebylo všechno růžové ani zadarmo. Praxi jsme taky sháněli při studiu, o nedělích, o prázdninách. Nejen kvůli praxi samé, ale i kvůli penězům. Ona byla v té době zase jiná svinstva. Jenže proti svinstvu musíme bojovat. Bylo tehdy a bude i v budoucnu, jen bude jiné. Nedejte se a bojujte! Své si vybojujete důrazností a znalostmi. Držím Vám palce! Pokud máte vynikající výsledky, práci seženete, ale třeba nebude ve Vašem oboru. Já dneska taky dělám naprosto něco jiného, než co jsem vystudovala, a jsem docela spokojená.
+38
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 3. 2004 16:04 | studentka

Ten, kdo chce, aby studenti za VŠ ještě více platili, je úplně mimo. Předchozí generace vystudovali "zadarmo" (kromě obligátních čtyř stovek kapesného), sem tam se pomilovali se soudružkou či soudruhovi zajistili výhodnou koupi chatky u Lipna... a teď sedíte na svých teplých místech :-) a kážete. Sháněli jste si praxi při studiu? Dřeli jste po nocích jazyky, abyste po škole měli šanci na práci? Tvrdnuli jste s dvěma VŠ rok na pracáku? Platili vaši rodiče třetinu svého příjmu na shnilou garsonku v Praze, protože kolej jste nedostali? Smáli se vám do ksichtu děti právníků, manažerů a PR asistentek, že oni mají po škole jistá místa (maminka vyhodí nepříjemnou kolegyni a je to), zatímco vy, s talentem, výsledky a pozoruhodnou praxí při škole... po promoci pocítíte jen bezvýchodnou situaci? To mám jít s VŠ, znalostí dvou světových jazyků, stáží a vynikajícími výsledky dělat uklízečku, protože vaše děti jsou sice o mnoho neúspěšnější, ale zato Vy máte kamarádku na úřadě, která doporučí? Tohle je realita. A ještě platit školné? To by na vysokých zůstali jen ti největší odpadi.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 3. 2004 14:25 | Jarmila

Pokud řekneme A, musíme říci i B. Pokud zpoplatníme studium na VŠ a nemáme stipendijní programy, řada normálních studentů ze sociálně slabších rodin na studium mít nebude. Mezi sociálně slabší rodiny počítám i učitele a vědecké pracovníky. Ti jsou ochotni podpořit vzdělání svých dětí, dají jim dobré vzdělání, ale ty peníze jim jaksi scházejí. Pokud řekneme, že si student má na studium půjčit, kdy ty peníze vrátí? Po studiu by měl začít pracovat, po několika letech založit rodinu, k tomu patří byt, zařízení bytu a další. Pokud by měl splácet ještě půjčku, dosáhneme jednoho: buď odloží založení rodiny a děti do doby, kdy už je chtít nebude nebo emigruje někam, kde dostane takový plat, že nebude mít tyto problémy. A jsme zase v řiti, protože jsme k emigraci donutili mladého, výkonného a perspektivního člověka, do jehož výchovy a vzdělání stát nacpal do této doby (cca 25 let) dosti značné peníze. V době, kdy by se tyto náklady měly vrátit, je tento člověk z ekonomických důvodů donucen k emigraci. Ještě horší situace nastane v případě půjčky na studium u dívek. Chlapci mají po VŠ studiu rychlejší kariérní postup, v současné době jim odpadá i vojenská služba. Dívka se ale za nějakou dobu po ukončení studia vdá a pokud pečuje o děti, nevydělává. Jak by tedy splácela půjčku? Nemáte dojem, že u dívek by to byla naprosto otevřená diskriminace?
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 3. 2004 13:52

Myslím, že jste přehnaně skeptický. Školy ví, že pokud si chtějí udržet dobrou pověst, musí klást na studenty vysoké nároky a nedávat tituly zadarmo (ostatně z tohoto důvodu mají školy také stipendijní programy pro supertalentované studenty- pro školy je totiž nejlepší reklama se chlubit svými bývalými studenty, dnes úspěšnými vědci, manažery, politiky, i když si na to musí počkat třeba 20 let). Na druhé straně, myslím, že dnes už není doba, kdy seženete dobrou práci jenom proto, že máte titul. Musíte především něco umět a být ochoten to prokazovat každý den.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 3. 2004 11:12 | Eric

Nu, zhusta tady mají lidé pravdu, ale zkusme se na věc podívat z druhé strany... Člověk, který platí za studium očekává, že nebude vyhozen pro špatné studijní výsledky a také právě proto vyhozen nebývá. Na druhé straně je problém, že ti, co jsou ochotni platit nejvíce často do školy nechodí a diplom si takto prostě koupí. Není vyjímkou si diplom koupit a na školu nikdy nebýt přijat - jde o prachy. Oba výše uvedené problémy zcela promořily asijské školy, kde není problém vystudovat cokoliv během dvou let, dostat diplom za cokoliv i bez studia, jenom pokud platíte. Jistě extrém, ale podívejte se na jistého českého ministra, který hravě zvládá ministerskou práci a přitom si levou zadní vystuduje práva... Nu, nevím, nevím...
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 3. 2004 8:08

Studium na VŠ by mělo být zpoplatněno a plně hrazeno studujícími (např. s využitím úvěrů na studium). V současném stavu čeští daňový poplatníci hradí studium tisícům Slováků a jiných cizinců studujících na našich VŠ, které nemají dostatečnou kapacitu pro všechny domácí uchazeče. Osobně mám zkušenost se soukromě financovaným studiem v zahraničí a to naše studium "zadarmo" tomu nemůže kvalitativně konkurovat.
+59
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 3. 2004 0:32

Zajimave. Bohuzel (bohudik) uz to mam vsechno kompletne za sebou :-) i bez kurzu. Janek
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Mojmír Hampl

viceguvernér ČNB

Lenka Bradáčová

vrchní státní zástupkyně

Mojmír Hampl
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Lenka Bradáčová
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services