Obrana proti greenmailu

Jaké jsou nejčastější případy greenmailu v České republice? Jaké kroky obvykle greenmaileři podnikají a dá se proti nim úspěšně bránit? Co by měl majoritní akcionář učinit?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 3. 2004 13:43, Sokato

Milí účastníci diskuse,

jelikož je naše společnost SOKATO občas označována za greenmailera, není od věci, abych přispěl též něčím do diskuse. A hned dám čtenářům námět k přemýšlení. Myslíte si, že v České republice - zemi mnoha tunelů, kde plačící drobní akcionáři jsou druhou nejčastěji okrádanou skupinou - hned po státu - panuje taková důvěra v kapitálový trh, aby "tržní" ceny akcií vyjadřovali jejich skutečnou hodnotu? Ze zkušenosti musím uvést, že v tuzemsku je drtivá většina společností - odhaduji 80% - které jsou ať už více či méně okrádány majoritním akcionářem, ze zbývajících 20% neokrádaných odhaduji zhruba 18%, které nechovají žádnou zvláštní úctu k akcionářům a byť se snaží neporušovat zákony nebo nechodit po jejich hraně, tak konají nekorektní kroky proti vlastním akcionářům - prostě nepovažují je za partnery v podnikání. (např. nevyplácejí dividendy, i za situace, kdy je to možné a vhodné). Zbývající dejme tomu dvě procenta jsou pak natolik světlé výjimky a bílé vrány, že snad ani nemá smysl se jimi v tomto příspěvku zabývat.
Byli zde líčeni tzv. "greenmaileři", jako skupina, která se především zaměřuje na drobná formální pochybení jinak korektních společností. Proč by to ovšem G. dělali, když mají možnost napadat vykradení společností v řádech stomilionů, napadat praktiky, které přímo brutálním způsobem poškozují akcionáře. Běžný greenmailer nemá v této ekonomické džungli ani čas napadat většinu formálních pochybení, i kdyby chtěl.
Kvůli tomuto marasmu slaví greenmaileři úspěch. Stejně jako by asi nesklízela ohlas kriminálka v zemi, kde by se všichni chovali mravně a opalovací krémy v Grónsku, tak stejně tak předpokladem pro systematickou činnost G. je prostředí s rozsáhlými a častými tunely, jaké je v ČR.
Když takový greenmailer koupí akcie za třetinu jejich skutečné hodnoty (ať už určené likvidační nebo jinou korektní metodou) díky nedůvěře která vůči konkrétnímu tuneláři panuje a ví, jak účinně bojovat a brojit proti systematickému tunelování, džusování příp. jinému okrádání menšinových akcionářů, pak pro něj mají tyto akcie pochopitelně zcela jinou hodnotu. A buď dosáhne třeba za pět let úspěchu v soudních sporech a nebo uzavře s tím či oním tunelářem smír. Za dané situace nepotřebuje a ani nedostává G. ani o korunu víc než je skutečná hodnota jeho akcií (samozřejmě se započtením plateb, které byly vytunelovány a měly by se do společnosti vrátit) a přesto "nehorázně" vydělá. Ale nezáviďte mu, máte stejnou možnost hájit si důsledně svoje práva jako on.
Ještě bych rád upozornil na jeden omyl, který se neustále opakuje v článcíh o G. na servru peníze. Není pravda, že G. těží z pomalých soudů. Naopak největším nepřítelem greenmailů jsou pomalu fungující soudy. Jen účinná, rychlá a efektivní ochrana práv u soudu bude vždy k pomoci poškozeným akcionářům.
Na závěr se nabízí otázka, jestli vůbec popsané konání v daných tuzemských podmínkách označovat jako "greenmailing".

Zdravím Vás

Antonín Továrek
Sokato a.s.

+46
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 3. 2004 17:07, Pavel

Další pokračování kampaně, je vidět že tunelářů, kteří se bojí zkušených investorů typu pana Hodiny nebo Vokrouhleckého je hodně. Bohužel zákony na ochranu drobných akcionářů nejsou v ČR dostatečné, a rozhodně je potřeba je spřísnit, alespoň na úroveň EU. Zároveň by měli být přísně potrestáni ti kteří v této kampani hovoří o investorech jako o "vyděračích" - jedná se o trestný čin pomluvy.

-31
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 15 komentářů)

20. 1. 2005 20:20 | Myk

A všimli jste si také v obchodním zákoníku nutnosti poslat minoritářům, kteří si nevyzvedli listinné akcie, doporučený dopis, ve kterém se jim oznamuje, že jejich akcie budou prodány v dražbě? Ne že si je mají vyzvednout, ale že si je nepřezali a tudíž mají smůlu. To není drahé, ale kdyby měli každého vyzývat dopisem, aby si akcie převzal, to by drahé bylo. Tak se šetří a výzva se zveřejní jako inzerát. Zdá se mi to nebo byl úmysl zákonodárce takový, aby co nejvíce lidí přehlédlo inzerát v tisku?
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 5. 2004 15:47

Proč chce někdo chránit zlodějské praktiky majoritiních akcionářů.
Teď z jiného soudku - PŘEMĚNA PODOBY AKCIÍ NA LISTINNÉ
Při těchto přeměnách podoby dochází k poškozování majetkového práva akcionáře. Už zákon je dost špatný. Pokud se totiž akcionář nedozví z malého inzerátu uvedeného v bůhvíjakém tisku, což je zhola nemožné, vydraží mu majoritní akcionář akcie nedobrovolnou dražbou. V zásadě nevím, proč by mělo jít o dražbu nedobrovolnou ani zákon tak nestanoví a přesto jsou mu akcie vydraženy za mnohem nižší částku než je odhadní cena na kterou má rozhodně nárok. Akcionář není v žádném případě dlužníkem, naopak je v situaci věřitele, kdy mu jsou dluženy listnné cené papíry. K odhadům bych chtěl říci to, že jsou značně vzdáleny od účetních cen společností, což je taky paradoxem. Představte si že by jste si koupili nějakou věc, druhý den se na ní něco pokazilo a při uplatnění reklamace by vám řekli, my vám vrátíme tržní cenu. Nebo kdyby vám někdo prodal nemovitost v aukci za tržní cenu. Je nesporné, že akcionář je majitelem akcie a nevyzvednuté listinné papíry by měla společnost deponovat do doby než dojde k jejích převzetí.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 3. 2004 17:55 | taky Pavel

už čtvrtý článek, a ani v jednom není uvedeno, jak ochrana minoritních akcionářů vypadá v EU, jak se brání minoritní akcionáři v USA před znehodnocováním jejich akcií. Z vlastní zkušenosti vím, že dnes se všude preferuje ochrana minorit před řáděním majoritářů.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 3. 2004 17:39 | Pentagram

jednou jsem se setkal se zeleným mejlrem - v IPB - za vyděrače se pasovali Tesař s Procházkou, ještě jim pomáhal jakýsi Ševčík s Liberálního institutu, a na straně vydíraného byl stát, jednalo se o případ kajmanských fondů , kdy řekli dáte nám Kajmany, a my Vám necháme IPB banku v komkursu. Kdo vlastně vyhrál ?
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 3. 2004 17:35 | pekne pocasi

souhlasim s prispevkem : "melo by se rozlisovat akcionare na fair a unfair. Rozlisovani na male a velke je chybne" - 99 procent tech malych jsou dobri a kvuli jednomu nebo dvoum, kteri zklamali je zbytecne poradat konferenci - zato mezi temi velkymi se najde spousta "tunelaru"
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 3. 2004 17:07 | Pavel

Další pokračování kampaně, je vidět že tunelářů, kteří se bojí zkušených investorů typu pana Hodiny nebo Vokrouhleckého je hodně. Bohužel zákony na ochranu drobných akcionářů nejsou v ČR dostatečné, a rozhodně je potřeba je spřísnit, alespoň na úroveň EU. Zároveň by měli být přísně potrestáni ti kteří v této kampani hovoří o investorech jako o "vyděračích" - jedná se o trestný čin pomluvy.
-31
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 3. 2004 13:43 | Sokato

Milí účastníci diskuse,
jelikož je naše společnost SOKATO občas označována za greenmailera, není od věci, abych přispěl též něčím do diskuse. A hned dám čtenářům námět k přemýšlení. Myslíte si, že v České republice - zemi mnoha tunelů, kde plačící drobní akcionáři jsou druhou nejčastěji okrádanou skupinou - hned po státu - panuje taková důvěra v kapitálový trh, aby "tržní" ceny akcií vyjadřovali jejich skutečnou hodnotu? Ze zkušenosti musím uvést, že v tuzemsku je drtivá většina společností - odhaduji 80% - které jsou ať už více či méně okrádány majoritním akcionářem, ze zbývajících 20% neokrádaných odhaduji zhruba 18%, které nechovají žádnou zvláštní úctu k akcionářům a byť se snaží neporušovat zákony nebo nechodit po jejich hraně, tak konají nekorektní kroky proti vlastním akcionářům - prostě nepovažují je za partnery v podnikání. (např. nevyplácejí dividendy, i za situace, kdy je to možné a vhodné). Zbývající dejme tomu dvě procenta jsou pak natolik světlé výjimky a bílé vrány, že snad ani nemá smysl se jimi v tomto příspěvku zabývat. Byli zde líčeni tzv. "greenmaileři", jako skupina, která se především zaměřuje na drobná formální pochybení jinak korektních společností. Proč by to ovšem G. dělali, když mají možnost napadat vykradení společností v řádech stomilionů, napadat praktiky, které přímo brutálním způsobem poškozují akcionáře. Běžný greenmailer nemá v této ekonomické džungli ani čas napadat většinu formálních pochybení, i kdyby chtěl. Kvůli tomuto marasmu slaví greenmaileři úspěch. Stejně jako by asi nesklízela ohlas kriminálka v zemi, kde by se všichni chovali mravně a opalovací krémy v Grónsku, tak stejně tak předpokladem pro systematickou činnost G. je prostředí s rozsáhlými a častými tunely, jaké je v ČR. Když takový greenmailer koupí akcie za třetinu jejich skutečné hodnoty (ať už určené likvidační nebo jinou korektní metodou) díky nedůvěře která vůči konkrétnímu tuneláři panuje a ví, jak účinně bojovat a brojit proti systematickému tunelování, džusování příp. jinému okrádání menšinových akcionářů, pak pro něj mají tyto akcie pochopitelně zcela jinou hodnotu. A buď dosáhne třeba za pět let úspěchu v soudních sporech a nebo uzavře s tím či oním tunelářem smír. Za dané situace nepotřebuje a ani nedostává G. ani o korunu víc než je skutečná hodnota jeho akcií (samozřejmě se započtením plateb, které byly vytunelovány a měly by se do společnosti vrátit) a přesto "nehorázně" vydělá. Ale nezáviďte mu, máte stejnou možnost hájit si důsledně svoje práva jako on. Ještě bych rád upozornil na jeden omyl, který se neustále opakuje v článcíh o G. na servru peníze. Není pravda, že G. těží z pomalých soudů. Naopak největším nepřítelem greenmailů jsou pomalu fungující soudy. Jen účinná, rychlá a efektivní ochrana práv u soudu bude vždy k pomoci poškozeným akcionářům. Na závěr se nabízí otázka, jestli vůbec popsané konání v daných tuzemských podmínkách označovat jako "greenmailing".
Zdravím Vás
Antonín Továrek Sokato a.s.
+46
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 3. 2004 9:00 | Fištrón

Ale ta situace přece není černobílá, jak to prezentuje řada diskutujících. Tím, že někdo začne hovoři o greenmailingu přeci automaticky netvrdí, že je potřeba méně chránit minoritáře. Na obou stranách jsou nemístné excesi. A pravdou je, že v Čechách se zatím hodně (a asi adekvátně) hovořilo o ochraně minoritářů. To, že si z toho někdo udělal opačný kšeft zůstávalo jaksi bokem. Tvrdit, že Vokrouhlecký, Hodina & Co jsou seriózní investoři nebo snad i kultivátoři trhu, je extrém. Smiřme se s tím, že svět, potažmo trh, není černobílý, ale má různé odstíny šedi! A nebuďme (nebuďte) vzteklí, když to někdo řekne.
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 3. 2004 18:09 | mudrc

Cechy jsou odlisni od zbytku Evropy, nemuzeme zde prijat stejne zakony jako v jinych zemich, ale je potreba chranit ti velke - ppf, pentu, j a t, komarka, private investors, kozeneho a senatora zelezneho, ti mali se zkratka musi smirit s tim ze ti velci si mohou delat co chteji
-25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 3. 2004 20:23 | Jan Kolda von Žampach

A proč by, sakra práce, tady stále měl někdo něco dělat pro to tzv. VEŘEJNÉ BLAHO ? Co to vůbec je ? Navíc když, spolu s Adamem Smithem, právě na příteli exministru Svobodovi s přítelkyní Snopkovou názorně vidíme, KDE a JAK to pro NAŠI ( ale především tu MOJI !!! ) peněženku zhusta a fatálně končí ? Tedy, když se k tomu "veřejnému blahu" jen na chvíli "takoví" pustí ? A co ti vždy z principu prý dobří majoritní akcionáři, jak se nám tu snaží leckdo podsunout, ti také dělají to veřejné blaho ? A zlí, odporní a nemorální drobasové jim to snad kazí ? Že oni nakonec snad drobasové dělají tím SVÝM greenmailingem i TU nezaměstnanost ? Že jako nemají, právě kvůli drobasům, v podnicích ten potřebný klid na práci ? A výjimka z povinného odkupu akcií od drobných akcionářů, co platila v době když socani prodávali, a také bez výběrového řízení, nejlukrativnější rozinky na dortu, to bylo také pro nějaké TO veřejné blaho ? Kde ty peníze z PRÉMIE, kterou stát takto obdržel na úkor drobných akcionářů, dnes vlastně jsou ? Kde ? No kde ? Utopené v jednom socanském projektu, bez výběrového řízení, na výstavbu jedné móc předražené moravské dálnice ? Té, co za následné mastné odstupné od státu, a jak se také mohu důvodně domnívat, se tentokrát může stavět ne další dálnice, ale třeba právě ta zeď na okupovaných územích v Palestině ? Sice nepřímo, ale zeď původně za právě MÉ peníze ? Nejen, že s tím nemohu souhlasit, ale PROČ to vše zase k potenciální tíži právě MÉ peněženky, viz jen citlivost kapitálových trhů na dění generované právě z této oblasti ? Naopak dr. Vokrouhlecký se jen tady, celkem čitelně a v RÁMCI PRÁVA stará o SVÉ peníze a o SEBE, a tím pádem systémově třeba i o MNE nebo o VÁS : vždyť sám dnes nemůžete vědět, a ani já, KDO a KDY ve fondech vytáhne NAJEDNOU a CO za starého kostlivce ze skříně.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 3. 2004 13:32

Rypatscheku, vy jste masochista! A ještě k tomu naivní a tudíž lehce zneužitelný pro jakoukoliv ideologii (ne nadarmo vyjadřujete zhusta své sympatie k islámu). Uvědomte si přece, že ten Vokrouhlecký nepodal žaloby pro žádné veřejné blaho, ale pro svůj osobní benefit a stát ani ta neschopná ČSOB vám žádný účet neproplatí (spíše vám ještě nějaký další účet vystaví).
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 3. 2004 13:24 | Jan Kolda von Žampach

Právě proto naopak já s takovým často napadným panem MUDr. Vokrouhleckým osobně sympatizuju. I když sám jsem díky němu bezmocně uzavřený roky v jednom dluhopisovým fondu a jak známo, dluhopisy nám asi poklesnou a správce fondu má z objemu svý jistý, že, tak co by se nějak, ve prospěch svých podílníků, staral. Konečný účet ztráty vystavím tedy ksindl státu ( parlament, soudnictví ) a správci ( ČSOB ), v žádném případě ne dr. Vokrouhleckému. A vůbec se mi nezdá příhodné trefovat se tady v tomto téma ( minulých článcích )do, jako příklad, jistého ing. Hodiny : má inspirativní webovou stránku, své názory, jde si za svým a pro sebe, a proč ne, tady přece už nikdo druhému charitu není povinen dělat, zvláště, když ten druhý je postižen důsledky nějaké té své chytrácké blbosti a není schopen se s tím sám vyrovnat.
+35
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 3. 2004 13:23 | Jan Kolda von Žampach

Adam Smith (1723-1790), původně učitel morálky, zakladatel moderní ekonomie a tedy jakýsi guru pro své následovníky nadšeně zde i onde budující kapitalismus a kapitálové trhy obzvláště, cha, cháááá, napsal přece ve svém "Bohatství národů" (1776) : "Tím, že člověk sleduje SVůJ VLASTNÍ ZÁJEM, hájí často zájmy společnosti účinněji, než kdyby o to ve skutečnosti usiloval. Nikdy jsem neviděl, že by vzešlo mnoho dobrého od lidí, kteří jsou oddáni činnostem zaměřeným na veřejné dobro." Tak co tu kdo zde plácá cosi účelově o nějakém greenmailingu ? Viz jen ten aktuální případ socanských panchartů, co tu prý jako budou budovat ten kapitalismus s "lidskou tváří" a nachytali na to a na akci "Čisté ruce" plnou fůru hejlů, hi, hi, hi. Výsledkem slibů jsou akorát toporně vypocený zatím pětiletý tresty pro exministra financí Svobodu se Snopkovou, co by příkladného tuneláře a který vlastně tu akci "Čisté ruce" měl ze svý exponovaný pozice zastřešovat ! Houbeles, kozel byl zahradníkem ! A to je jen příznačná špička ledovce ukazující na poměry tady v ČR.
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 3. 2004 8:51 | Kerensky

Myslím, že tady bylo na mysli tzv. právní šikanování, tzn. např. podávání desítek zřejmě neoprávněných žalob. Jde o případ, kdy někdo využívá svá práva s úmyslem nikoliv se domoci jejich naplnění, ale s úmyslem poškodit druhou stranu.
Já spíše nesouhlasím s tvrzenín, že "greenmailing je ve své podstatě legální postup." Někdy to může platit, ale na mnoho případů greenmailingu spadá § 56a obchodního zákoníku, kde je řečeno, že "zneužití většiny stejně jako menšiny hlasů ve společnosti je zakázáno" a "jakékoli jednání, jehož cílem je některého ze společníků zneužívajícím způsobem znevýhodnit, je zakázáno", popř. další ustanovení. Já bych spíše řekl, že greenmailing je ve své podstatě spíše nelegální postup.
-24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 3. 2004 7:45 | jsk

"opakované legální kroky, které jsou ve svém sohrnu nelegální" - výbordelně, co je to za žvást soudruzi?
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Lukáš Kovanda

ekonom

Radovan Krejčíř

podnikatel a kriminálník

Lukáš Kovanda
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Radovan Krejčíř
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services