Podivná praxe pojišťoven

Je velmi podivné, že pojišťovny vystavují svým klientům potvrzení pro odpočet zaplaceného pojistného podle různých pravidel. Který postup je správný, ptá se v dopise náměstkovi ministra financí Jaroslavu Šulcovi finanční poradce Petr Šafránek.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 2. 2004 9:10, Katerinka

co je směrodatné je to, co stojí ve smlouvě a nikoliv to, na co pijišťovna vystaví glejt (nějaké rádobypotvrzení). no a protože zaplaťpánbů u nás funguje i to, že smlouva se nemusí uzavírat jen písemně, ale i ústně, není potřeba žádného směrodatného pokynu: je potřeba počkat na to, co uzná FÚ, MFČR. protože jsme to s pojišťovnou uzavírali v tom smyslu, že daná částka zabíhá do oněch zákonně schválených odpočitatelných 12000, tak když to FÚ nakonec zamítne, máme právo pojišťovnu žalovat. v ojedninělých případech by to byl marný boj, protože pojišťovny mají kvalitnější právníky. ale tady nejde o ojedinělé případy, takhle několik jednotlivých pojišťoven postupovalo vůči několi stovkám tisíc klientů. lukrativní byznis pro právníky klientů: nedá se totiž prohrát.

+37
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 2. 2004 11:04

Příspěvky zaměstnavatelů zaměstnancům se řídí jinými ustanoveními zákona 586/1992 Sb., než je § 15 odst. 13, a to konkrétně § 6 odst. 9 písm. v), který říká, že od daně z příjmu jsou osvobozeny:
v)částky pojistného, které hradí zaměstnavatel pojišťovně34b) za
zaměstnance na pojištění pro případ dožití nebo pro případ
smrti nebo dožití nebo na důchodové pojištění, a to i při
sjednání dřívějšího plnění v případě vzniku nároku na starobní
důchod nebo plný invalidní důchod, nebo v případě, stane-li se
zaměstnanec plně invalidním podle zákona o důchodovém
pojištění, nebo v případě smrti (dále jen "soukromé životní
pojištění"), na základě pojistné smlouvy sjednané zaměstnancem
jako pojistníkem za podmínky, že ve smlouvě byla sjednána
výplata pojistného plnění až po 60 kalendářních měsících
a současně nejdříve v roce dosažení věku 60 let, maximálně však
do výše 12 000 Kč ročně od téhož zaměstnavatele. Toto platí
v případech, kdy má právo na plnění z těchto pojistných smluv
pojištěný zaměstnanec, a je-li pojistnou událostí smrt
pojištěného, osoby určené podle § 817 občanského zákoníku,
kromě zaměstnavatele, který hradil pojistné,

a dále pak ustanovením § 24 odst. 2 písm zo), kde se říká, že daňově uznatelnými výdaji na straně zaměstnavatele je:
zo) pojistné, které hradí zaměstnavatel pojišťovně34b) za
zaměstnance na soukromé životní pojištění na základě pojistné
smlouvy uzavřené mezi zaměstnancem jako pojistníkem
a pojišťovnou, která je oprávněna k provozování pojišťovací
činnosti na území České republiky podle zvláštního právního
předpisu,89) maximálně však v úhrnu za jednoho zaměstnance do
výše 8 000 Kč za zdaňovací období nebo jeho část za podmínky,
že ve smlouvě byla sjednána výplata pojistného plnění až po
60 kalendářních měsících a současně nejdříve v roce dosažení
věku 60 let.

Je zřejmé, že zde problém časového rozlišení není, neboť zákon jasně hovoří o tom, že smíněné částky mohou být zaplaceny i za část zdaňovacího období!

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 57 komentářů)

3. 2. 2004 9:16 | Kamil Jirsů

No jo, jenže když oni nejsou lidi, tak se bere cokoliv, co je k dispozici...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 2. 2004 8:50

No to je teda síla! Státní úředník odpovědný za pojišťovnictví v celym státě si plete jednorázový pojistný s roční splátkou. Čo bolo, to bolo, terazky som náměstkom aneb s odborníky ČSSD vzhůru do EU!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 2. 2004 8:42 | Michal

Proboha, ale měly by snad jednat ve shodě se zákony, ne?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 2. 2004 8:07

Právě jsem obdržel další e-mail od pana náměstka Ing. Šulce: From: Šulc Jaroslav, Ing. CSc. Sent: Tuesday, February 03, 2004 7:41 AM To: .MF-Podatelna Subject: RE: Dopis pro pana nám. Šulce
"Za prvé opakuji výše řečené, tj. potvrzení reaguje na to, zda platíte jednorázově a pak je třeba "předplatné" rozpočítat, nebo pravidelnou měsíční platbou. Za druhé: pláčete - byť zbytečně, ale v každém případě na špatném hrobě. Šulc není gestorem ani vykladačem daňového zákona, obraťte se na kolegyni Legierskou. šulc"
Co k tomu dodat? Pan náměstek Šulc zjevně mylně považuje ročně placené běžné pojistné za pojistné placené jednorázově!!! Navíc pan náměstek argumentuje textem zákona platným od 1. ledna 2004, příslušná potvrzení za zdaňovací období 2003 se však vydávají podle stavu zákona v dotčeném zdaňovacím období, tedy podle stavu zákona k 31.12.2003!!! Ach jo. Jdu tedy dále korespondovat s panem náměstkem doporučenou paní Legierskou. Snad se konečně domluvíme....
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 2. 2004 23:07

Když jsem shromáždil a porovnal všechna historická znění zákona 586/1992Sb, zjišťuji, že Vaše mzdová účetní měla nakonec pravdu... viz výše můj třetí dopis panu náměstku Šulcovi. Omlouvám se!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 2. 2004 21:13 | Servis PF TÁBOR

Co to je " zasloužené pojistné..." ??? Takový termín neznám a nevím, že by vůbec existoval.Můžete to objasnit?
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 2. 2004 21:12

Dotaz na redakci: Nemůže jít ta reklama Eurotelu vpravo k šípku?!! Tohle už totiž není reklama, ale obtěžování návštěvníků stránek! Leze to do textu, zpomaluje to načítání, atd....
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 2. 2004 21:09

U penzijního připojištění skutečně problém není, neboť tam se ustálila praxe, že každý PF potvrdí vše, co v daném roce obdržel nad 6.000,- Kč, a je jedno, zda to obdržel jako 12 x 1.500,- Kč v průběhu roku nebo jako 18.000,- v prosinci. Bohužel u životního pojištění takto jednotná praxe není! A FÚ těžko uzná něco, co nebude potvrzeno pojišťovnou...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 2. 2004 21:08 | Michal

Pane pojišťováku, doporučuji přečíst článek alespoň třkrát, abyste věděl o co běží.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 2. 2004 20:55 | SERVIS PF TÁBOR

Pokud jste uzavřel a zaplatil takovou pojistku běžně placenou s počátkem v 11/2003 s roční splatností s ročním pojistným(nikoli vkladem)životní, či důchodové složky 12.000,- splňujícím plně podmínky pro daňový odpočet odpočet, pak jste splnil podmínky pro daňový odpočet za r. 2003. Není důvod, proč by to finančák neuznal. Obdobně je tomu i u pečmzijního připojištění, které jste za určitých podmínek mohl sjednat v 11/2003 s počátkem od 12/2003 a získat možnost dalšího odpočtu 12.000,- Kč za r. 2003.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 2. 2004 22:31

Vážený pan Ing. Jaroslav Šulc, CSc. náměstek ministra financí Letenská 15 118 10 Praha 1 Praha, 2. února 2004
Věc: Odpočet pojistného a zákon 586/1992Sb.
Vážený pane náměstku, navazuji na naši korespondenci ohledně rozdílné praxe pojišťoven při vystavování potvrzení o zaplaceném pojistném za rok 2003. Podařilo se mi shromáždit všechna historická znění § 15 odst. 13 zákona č. 586/1992 Sb. a na základě toho konstatuji:
1. Až do 1. ledna 2004 zákon hovořil vždy o odpočtu pojistného zaplaceného NA zdaňovací období. 2. Dnem 1. ledna 2004 se text zákona změnil tak, že hovoří o odpočtu pojistného zaplaceného VE zdaňovacím období a v návaznosti na to upravuje nově i odpočet jednorázově zaplaceného pojistného. Z těchto skutečností dovozuji:
1. Za všechna zdaňovací období včetně roku 2003 byly pojišťovny povinny potvrzovat pojistné s časovým rozlišením, tedy potvrzovat jen to, co bylo zaplaceno NA zdaňovací období, bez ohledu na to, co bylo zaplaceno VE zdaňovacím období. 2. Teprve za zdaňovací období 2004 budou moci pojišťovny legálně potvrzovat vše, co bude zaplaceno VE zdaňovacím období, bez ohledu na to, zda půjde o pojistné předepsané nebo i zasloužené. Proto je také nově zákonem upraveno rozpočítávání jednorázového pojistného, podle původního textu zákona tato úprava nebyla nutná, neboť bylo zřejmé, že celé jednorázové pojistné není pojistné zaplacené NA příslušné zdaňovací období, ve kterém bylo zaplaceno. 3. Mezi zdaňovacími obdobími 2002 a 2003 nedošlo k žádné změně zákonné úpravy, nebyl tedy logický důvod, aby pojišťovny měnily svoji praxi! Některé pojišťovny si ale zřejmě uvědomily, že doposud postupovaly v rozporu se zákonem a snažily se to alespoň v posledním roce napravit – to jsou ty, které potvrzují za rok 2003 pouze zasloužené pojistné. 4. Pokud nedojde k novelizaci zákona, budou moci všechny pojišťovny v roce 2005 vystavit potvrzení na vše, co obdrží jako běžné pojistné v roce 2004, tedy bez časového rozlišení. A poprvé to bude v souladu se zákonem….
Myslím, že situace je tedy docela jasná, teď jde jen o to, jaké k tomu Vaše ministerstvo zaujme stanovisko, zejména s ohledem na chybný postup většiny pojišťoven v uplynulých letech. Osobně bych se přimlouval za jakýsi „generální pardon“, tedy za odpuštění nadměrných odpočtů poplatníkům, kteří v roce počátku jejich pojistek uplatnili podle chybných potvrzení pojišťoven celé pojistné, ač podle zákona měli uplatnit pouze poměrnou část. Otázkou zůstává, jak vyřešit rok letošní, kdy některé pojišťovny postupují poprvé v souladu se zákonem a některé jako doposud, tedy v rozporu se zákonem. I zde bych navrhoval řešení ve prospěch daňových poplatníků. V obou případech je jistě třeba vzít v úvahu, že zákonodárce nakonec dospěl k uzákonění dosavadní praxe, tedy k potvrzování běžného pojistného bez časového rozlišení. S přáním všeho dobrého Ing. Petr Šafránek
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 2. 2004 21:54 | Harpagon

Ta reklama je snad počin nového akcionáře? :o( Už je to jako na fincentru.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 2. 2004 21:42

Obávám se, že Vaše mzdová účetní byla příliš iniciativní. Zákon totiž striktně nestanoví, že pojistná smlouva musí trvat po celé zdaňovací období, tedy začít 1. ledna daného roku... Pokud tedy pojišťovny vloni potvrzovaly celou platbu, nikoho jste asi neokradl...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 2. 2004 21:31

Tento pojem používají běžně pojišťovny i ČAP - jestliže uzavřete například 1. prosince 2003 pojistnou smlouvu s běžně placeným pojistným s roční frekvencí placení a výší 12.000,- Kč, označuje se jako zasloužené pojistné v roce 2003 částka 1.000,- Kč. Někdy se používá též pojem "spotřebované pojistné" v daném období, v tomto případě ve zdaňovacím období. Nejde tedy o nic jiného, než o časové rozlišení platby mezi účetní (zdaňovací) období, což je naprosto běžné v každém podvojném účetnictví....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 2. 2004 16:48

Vážený pan Ing. Jaroslav Šulc, CSc. náměstek ministra financí Letenská 15 118 10 Praha 1 Praha, 2. února 2004 Věc: Reakce na odpověď ve věci trojí praxe pojišťoven při potvrzování výše zaplaceného pojistného za zdaňovací období 2003

Vážený pane náměstku,
děkuji Vám za bleskovou odpověď, resp. vzkaz přes Vaši podatelnu. V něm jste uvedl, cituji: „Kontaktujte prosím odesilatele s odkazem na dikci zákona 586/92 Sb., § 15 odst. 13. Nezáleží na pojišťovně, ale na typu smlouvy. Šulc.“
Dovolte mi, abych Vás upozornil, že citované ani žádné jiné ustanovení zákona 586/1992Sb. nehovoří o žádném typu smlouvy! Jediné, co je rozlišeno, jsou smlouvy s jednorázově zaplaceným pojistným, což je případ, kdy celou pojistku zaplatíte dopředu najednou. Jakmile platíte ročně, pololetně, čtvrtletně či měsíčně, jedná se o tzv. smlouvu s běžně placeným pojistným. A právě zde je problém. Ujišťuji Vás, že mnou zmíněné pojišťovny uplatňují různý postup u stejných typů smluv – tedy u smluv s běžně placeným pojistným např. s roční frekvencí placení!
Dovoluji si Vás proto požádat, abyste se tomuto vážnému problému znovu věnoval a zaslal mi kompetentní odpověď.
S pozdravem Ing. Petr Šafránek
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 2. 2004 16:26 | BéĎa

Nezbývá než doufat, že to redakce Peníze.cz nebo pan Šafránek dotáhne do konce. Vím také o pojišťovnách, které vystavují potvrzení na celé roční pojistné a jako klient pojišťovny, které započítává jen zasloužené pojistné se cítím nějak poškozen. Jde o nefér soutěž mezi pojišťovnami a tomu by se mělo zamezit !!!! Stejně ovšem se zaslouženým pojistným je to Kocourkov! Např. kdybych v roce 2002 v prosinci zaplatil roční pojistné 12 tisíc Kč - dostal bych za rok 2002 potvrzení na 12.000,-Kč. Za rok 2003 bych zase platil v prosinci 12 tisíc Kč - mám dostat potvrzení na 12.000,-Kč za rok 2003 ??? Vždyť by se mi započetlo 11 tisíc 2x. Heslem koalice je totiž - VE VŠEM CHAOS !!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 2. 2004 16:22 | živnostník

Pane Šafránek, co jste čekal od člověka, který sice zastává vysoký post na MF, ale přitom se nestydí psát do Halo novin pod pseudonymem ing. Josef Rosol? Do komunistických novin, které hlásají a propagují komunismus, třídní nenávist a tudíž vychází v rozporu s našimi platnými zákony? V každé civilizované zemi by takovýto člověk okamžitě musel rezignovat na svoji funkci. Možno posoudit zde: http://www.halonoviny.cz/index.php?kat=hled Za druhé, jaká je asi úroveň státního dozoru nad pojišťovnami si, podle této odpovědi, můžeme lehce domyslet.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 2. 2004 16:13 | TGP

Takový ťulpas je náměstkem ministra? Za co ho platíme, když neumí reagovat na otázku spadající do jeho kompetence?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 2. 2004 15:50 | Zdeněk Lang

Tak nevím, jestli se radovat z toho, že státní úředník promptně reaguje na dotazy občanů nebo plakat nad tím, že je to úplný i....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 2. 2004 15:38

Toto jsem právě obdržel e-mailem z MF ČR:
From: Šulc Jaroslav, Ing. CSc. Sent: Monday, February 02, 2004 3:16 PM To: .MF-Podatelna Subject: RE: Dopis pro pana nám. Šulce Kontaktujte prosím odesilatele s odkazem na dikci zákona 586/92 Sb., § 15 odst. 13. Nezáleží na pojišťovně, ale na typu smlouvy. šulc
Takto zní zákon: (13) Od základu daně za zdaňovací období lze odečíst poplatníkem zaplacené běžné pojistné ve zdaňovacím období na jeho soukromé životní pojištění podle pojistné smlouvy uzavřené mezi poplatníkem jako pojistníkem a pojištěným v jedné osobě a pojišťovnou, která je oprávněna k provozování pojišťovací činnosti na území České republiky podle zvláštního právního předpisu,89) za předpokladu, že výplata pojistného plnění důchodu nebo jednorázového plnění je ve smlouvě sjednána až po 60 měsících od uzavření smlouvy a současně nejdříve v kalendářním roce, v jehož průběhu dosáhne poplatník věku 60 let. Jednorázově zaplacené pojistné se poměrně rozpočítá na zdaňovací období podle délky trvání pojištění s přesností na dny.
Maximální částka, kterou lze podle tohoto odstavce odečíst za zdaňovací období činí v úhrnu 12 000 Kč, a to i v případě, že poplatník má uzavřeno více smluv s více pojišťovnami.
Při nedodržení těchto podmínek z důvodu zániku pojištění nebo dodatečné změny doby trvání pojištění nárok na uplatnění odpočtu nezdanitelné části základu daně zaniká a příjmem podle § 10 ve zdaňovacím období, ve kterém k této skutečnosti došlo, jsou částky, o které byl poplatníkovi v příslušných letech z důvodu zaplaceného pojistného základ daně snížen.
Vidíte tam někdo něco o typu smlouvy?!!!! Já tedy ne.... Jsem naprosto konsternován a nemám slov.....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ilona Klímová

podnikatelka, Aspius

Renata Vesecká

bývalá nejvyšší státní zástupkyně

Ilona Klímová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Renata Vesecká
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 5 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services