Stavební spoření: důkladně zvažte novou smlouvu

V souvislosti se změnou podmínek stavebního spoření se prodejci snaží přesvědčit téměř každého, aby si nyní založil novou smlouvu ještě podle starých pravidel. To ale nemusí být výhodné pro všechny.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 11. 2003 16:28, P.J.

To tedy znamená, pokud nebudu čerpat úvěr a cílové částky dosáhnu až po 8 letech spoření, tak dostanu 8 x státní příspěvek? Pochopil jsem to dobře? Děkuji.


+40
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 11. 2003 8:20, Petr Maizner p.maizner@altron.cz

Jak tak ctu vase prispevky, tak mam pocit ze bychom meli zit v permanentni neduverivosti nebot vse co plati by vlastne platit nemuselo, kdyz si pravnici zakonodarcu ...
Aneb za chvili byhcom se take mohli bat ze i presto ze vklady stav. sporeni jsou ze zakova pojisteny, tak by tomu nakonec nemuselo tak vubec byt kdyz se sikovni pravnici zakonodarcu ...
Ne ze bych si rikal ze to co pisete je blud, v tomto state je mozne vsechno, ale to uz vskutku zavani trochu paranoiou.

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 64 komentářů)

9. 11. 2003 22:10

Omlouvám se za nepřesné vyjádření. Samozřejmě šlo o výklad zákona. Ale můžete se dotazovat přímo na MF. Jelikož je to právě ta instituce jež vyplácí podporu. Zákon o stavebním spoření samozřejmě MF nezmocňuje v provádění úprav v zákonech. Jak ovšem uvedly i samotné stavební spořitelny (doporučují nárokovat podporu na nové smlouvy již v tomto roce). Apropo to, co spořitelny prezentují je výklad zákona. Ještě jsem neměl tu čest vidět jej napsán. Ale zákon ještě není schválen a neplácejme tudíž do vody. Pavel CALDR
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 11. 2003 7:31

Vážený pane kolego, podle mnoha nálezů Ústavního soudu ČR může jakékoliv ministerstvo vydávat prováděcí předpisy pouze v rozsahu, v jakém je k tomu zmocněno v konkrétním zákoně, jinak jsou tyto předpisy neplatné! Zákon o stavebním spoření nezmocňuje MF ČR k vydání jakéhokoliv "výkladu", kterým by mohlo "upřesnit" - tedy v tomto případě zcela změnit - text zákona ve věci nároku na státní podporu podle původních podmínek. Nevím, jak byste si takový předpis představoval - k Vyhlášce není MF ČR zmocněno a různé metodické pokyny nejsou právně závazné a hlavně nemohou jít proti zcela jasnému textu zákona! Například v daňové problematice vydává MF ČR mnoho pokynů, ale nikdy jimi nemění zákon! Nezaměňujte proto, prosím, pojem "upřesnit" a pojem "změnit". Jestliže je v textu zákona uvedeno, že rozhodující je existence nároku na státní podporu k 31. prosinci roku, kdy novela nabyde účinnosti (rok 2004), není na tom co upřesňovat! A pokud snad má nějaký úředník MF ČR touhu něco takového dělat, zakládá si na velkou ostudu a předem prohraný soudní spor s mnoha tisíci klientů stavebních spořitelen! Pro úplnost připomínám, že i novela zákona umoňuje nárok v průběhu roku změnit z jedné smlouvy na druhou, tedy i po 1.1.2004 bude možné 1 x za rok změnit prohlášení o tom, na kterou smlouvu chci nárok uplatnit. Ing. Petr Šafránek Člen Etického výboru ARIZ ČR
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 11. 2003 19:23

Vážení přátelé,
souhlasím ve všem s panem Šafránkem, přez to jedno doporučení. Osobně doporučuji nárokovat státní podporu na nové smlouvy již za letošní rok. Shodl jsem se na tom s člověkem, jež pracuje na odboru právním na ministerstvu financí. Předložená novela sice hovoří o možnosti změnit ji ještě příští rok se zachováním současných podmínek, ale všichni víme, že prováděcí předpis ministerstva financí může upřesnit výklad zákona a také jej upřesnit v neprospěch nás všech. Hezký den Pavel CALDR Člen rady asocioace ARIZ ČR.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 11. 2003 4:58

Především musíte zjistit, zda Vámi zvolená stavební spořitelna rozdělení smluv vůbec umožňuje. Pokud ano, je to skutečně cesta, jak získat nové smlouvy bez vstupního poplatku. Na smlouvu, která vznikne oddělením, se pohlíží jako na smlouvu založenou dnem rozdělení. Následně u takto vzniklé smlouvy můžete samozřejmě i navýšit CČ, nebylo by tedy nutné zakládat ještě další "s dostačnou CČ na úvěr". Konkrétnější odpověď Vám nemohu dát, když neznám počátky, CČ a stavy na účtech u všech Vašich smluv a Vaše plány - tedy kdy a jak vysoký úvěr budete potřebovat. Další roli hraje způsob zajištění úvěru a podle toho i výběr stavební spořitelny. Někdy se vyplatí kvůli úvěru skutečně založit úplně novou smlouvu u takové stavební spořitelny, která poskytuje nejvyšší nezajištěné částky bez zástavy nemovitosti, atd.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 11. 2003 22:47

A nebude tedy potom pro mne výhodnější rozložit staré smlouvy které byly počítány ještě na úvěr tzn. cca 300 tis, na nové bez nutnosti zaplatit další poplatek na smlouvu a dnes si uzavřít jen jednu následnou smlouvu s dostatečnou cílovou částkou, na kterou budu čerpat za 3 roky i řádný stavební úvěr? S tím že tam ty učetřené peníze ze současně běžících smluv vložím a ty současné smlouvy na vysoké CČ rozdělím? Případně je rozložit ještě teď?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 11. 2003 21:15

Ano, požádat o změnu nároku na státní podporu můžete kdykoliv v budoucnu. Pokud to ovšem uděláte po 1.1.2005, bude se nárok řídit novelou zákona (tedy 15% z max 20.000, nyní je to 25% z max 18.000). Podle novely zákona bude nově možné státní podporu "rozkládat" na více souběžných smluv v daném roce, ale samozřejmě jen do výše nároku (3000 na rok a rodné číslo). Podle novely zákona bude možné změnit požadavek na státní podporu z jedné smlouvy na jinou pouze jedenkrát za rok.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 11. 2003 19:49

Konečně dobrý a srozumitelný článek, vysvětlující co a jak je. Ti kteří počkali s uzavřením smlouvy o stavebním spoření mají ted tak akorát čas se zamyslet co stím a eventuálně jít do toho a nebo od toho. Nicméně jedna malá otázka: Mohu uzavřít smlouvu bez státního příspěvku a požádat o něj třeba za 3 nebo za 4 roky? Samozřejmě, že mi běží jiné smlouvy se státním příspěvkem. Díky
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 11. 2003 7:36

Mohu se zeptat, jaké zpřísnění podmínek máte na mysli? Podmínky jsou totiž definovány zákonem o stavebním spoření (§§ 10-16) a ministerstvo je nemůže měnit. To, co může ministerstvo určovat, jsou nanejvýš technické detaily toho, jak má stavební spořitelna o státní podpory žádat, i když i to je poměrně přesně popsáno v § 11 zákona o stavebním spoření. Zákon neřeší pouze jedinou věc, a to konkrétní postup v případě tzv. duplicity, tedy když dvě nebo více stavebních spořitelen nárokují státní podporu na totéž rodné číslo a nejedná se o smlouvy následné, uzavřené po skončení smlouvy původní. Tam je jediný prostor, kde může ministerstvo určit konkrétní pravidla, nicméně tato pravidla musejí být v souladu se zákonem, nemohou tedy zbavit účastníka stavebního spoření jeho zákonného nároku na státní podporu, pouze se připsání zálohy může zdržet zjišťováním, na kterou smlouvu má být připsána. Jinak jediné změny, které ze strany ministerstva financí zaznamenávám ohledně stavebního spoření, spočívají ve výkladu "bytových potřeb" v některých speciálních případech - například při předplacení nájemného.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2003 22:02

Stavební spoření se řídí zákonem a VOP (všeobecnými obchodními podmínkami), které jsou součástí smlouvy. Tam máte popsáno, kdy může stavební spořitelna smlouvu vypovědět. Rozhodně to není při dosažení 90% CČ. Žádné "vnitřní nařízení" nemůže být v rozpoíru s VOP. Bývá však zvykem, že stavební spořitelny upozorňují klienty na dosažení 90% CČ, aby nedošlo k přespoření. Tam by mohl nastat jistý problém. neboť přespoření by vyžadovcalo navýšení CČ a to stavební spořitelny u smluv s původním (vyšším) úročením nechtějí dělat. Je také třeba dát pozor na to, že k přespoření může dojít v důsledku připsání státní podpory nebo ročních úroků, nikoliv jen v důsledku vkladu účastníka.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2003 21:15

Mám smlouvu se spořitelnou Wüstenrot a chci na dosavadní smlouvu dále spořit /k cílové částce se dopracuji asi za 5 let, úrok je 4,5%/ a nemám zájem na uzavřetí nové smlouvy. Pracovník spořitelny mi však vysvětloval, že existuje vnitřní nařízení Wüstenrotu, že smlouva končí při dosažení 90% cílové částky. Ve smlouvě není žádné takové omezení uvedeno. Máte nějaké vědomosti k tomuto omezení? Děkuji
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 11. 2003 20:43

Z čistě formálně právního pohledu máte samozřejmě pravdu. Nicméně z pohledu praktického je situace taková, že pokud by Senát chtěl něco na zákoně měnit a vrátil jej Sněmovně s pozměňovacími návrhy, byl by s velkou pravděpodobností Sněmovnou přehlasován. Stejně tak by asi dopadl i prezident, pokud by zákon nepodepsal. Samozřejmě se může stát i to, že Sněmovna by nestihla zákon projdenat "podruhé" tak, by mohl být účinný od 1.1.2004. Pak by se vše zřejmě o rok posunulo, neboť měnit pravidla pro státní podporu v průběhu roku by bylo dosti obtížné. Z toho pohledu je prakticky na 99% jisté, že není třeba mít na smlouvě nárok na státní podporu zaveden v letošním roce.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2003 16:24

Dobrý den, " nejlepším zdrojem informací je zákon, a ten jasně říká ...". Pokud se nemýlím, tak žádná novela zákona zatím neexistuje, jelikož zatím neprošla kompletním schvalovacím procesem a čeká na podepsání či nepodepsání prezidentem a schválení či neschválení senátem. Pokud projde tak jak je, potom samozřejmě bude možno státní podporu na "letošní" smlouvu nárokovat až do konce roku 2004. Jinak je článek celkem slušný.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2003 13:49 | Tomáš Marný

Doposud jsem měl zato, že podmínky vyplácení státní podpory stanoví zákon o stavebním spoření. Že tyto podmínky stanoví nějaký přiblbý úředník na MFČR je pro mne informace zcela nová - inu, člověk se vzdělává celý život...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2003 13:45 | Tomáš Marný

Nechci se zastávat poslanců, většinou vyplodí pěkné srač..., ale v tomto případě je to v zákoně řečeno poměrně srozumitelně - tedy tak, jak tvrdí p. Šafránek.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2003 13:29 | Katerinka

Bohužel právě centrály stavebních spořitelen se v tomto různí. Jediná, která mi potvrdila Váš přístup je ČMSS. Z ostatních mám potvrzený jako jistější převod nároku státní podpory ještě letos (SSČS, HYPO, RSTS, VSS KB). Stejně radí i svým poradcům ve vlastní síti.
Kateřina Beranová
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2003 13:09

Nejlepším zdrojem informací je zákon, a ten jasně říká, že rozhodující je, zda na smlouvě bude nárok na státní podporu k 31. prosinci roku, ve kterém novela zákona nabyde účinnosti. Jelikož novela nabyde účinnosti 1. ledna 2004, je rozhodující státní podpora k 31. prosinci 2004. Není přitom rozhodující, kdy byl nárok na smlouvu zaveden, klidně tedy i v průběhu roku 2004. Počátek smlouvy však musí být do 31.12.2003. Stejný výklad poskytují i centrály stavebních spořitelen.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2003 13:08

Nejlepším zdrojem informací je zákon, a ten jasně říká, že rozhodující je, zda na smlouvě bude nárok na státní podporu k 31. prosinci roku, ve kterém novela zákona nabyde účinnosti. Jelikož novela nabyde účinnosti 1. ledna 2004, je rozhodující státní podpora k 31. prosinci 2004. Není přitom rozhodující, kdy byl nárok na smlouvu zaveden, klidně tedy i v průběhu roku 2004. Počátek smlouvy však musí být do 31.12.2003. Stejný výklad poskytují i centrály stavebních spořitelen.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2003 13:07

Nejlepším zdrojem informací je zákon, a ten jasně říká, že rozhodující je, zda na smlouvě bude nárok na státní podporu k 31. prosinci roku, ve kterém novela zákona nabyde účinnosti. Jelikož novela nabyde účinnosti 1. ledna 2004, je rozhodující státní podpora k 31. prosinci 2004. Není přitom rozhodující, kdy byl nárok na smlouvu zaveden, klidně tedy i v průběhu roku 2004. Počátek smlouvy však musí být do 31.12.2003. Stejný výklad poskytují i centrály stavebních spořitelen.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2003 11:31 | Marko

Jedna paní povídala... - to vám bohužel nepomůže. Navíc ČMSS poradcům doporučuje, aby podpory převáděli už letos, protože příští rok by to nemuselo být jisté a mohli by naštvat klienty...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2003 10:56

Budu mít pravděpodobně podobný dotaz jako kolegové. I já jsem slyšel, že při změně žádosti o státní podporu se bude již příští rok používat nová státní podpora, i když smlouva byla uzavřena letos.
Já konkrétně mám smlouvu ve fázi překlenovacího úvěru, který chci splatit příští rok. A nemohu se dopátrat, jak to udělat, abych mohl příští rok a ty další čerpat současnou podporu na novou smlouvu, kterou bych uzavřel letos, a za letošní rok ji čerpal ještě na tu původní. Pokud mi poradíte, budu rád. :)
Jinak dobrý článek.
Libor
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Kočka

podnikatel

Zdeněk Jahoda

podnikatel, Emco

Jan Kočka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Zdeněk Jahoda
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services