Stavební spoření: důkladně zvažte novou smlouvu

V souvislosti se změnou podmínek stavebního spoření se prodejci snaží přesvědčit téměř každého, aby si nyní založil novou smlouvu ještě podle starých pravidel. To ale nemusí být výhodné pro všechny.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 11. 2003 16:28, P.J.

To tedy znamená, pokud nebudu čerpat úvěr a cílové částky dosáhnu až po 8 letech spoření, tak dostanu 8 x státní příspěvek? Pochopil jsem to dobře? Děkuji.


+40
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 11. 2003 8:20, Petr Maizner p.maizner@altron.cz

Jak tak ctu vase prispevky, tak mam pocit ze bychom meli zit v permanentni neduverivosti nebot vse co plati by vlastne platit nemuselo, kdyz si pravnici zakonodarcu ...
Aneb za chvili byhcom se take mohli bat ze i presto ze vklady stav. sporeni jsou ze zakova pojisteny, tak by tomu nakonec nemuselo tak vubec byt kdyz se sikovni pravnici zakonodarcu ...
Ne ze bych si rikal ze to co pisete je blud, v tomto state je mozne vsechno, ale to uz vskutku zavani trochu paranoiou.

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 64 komentářů)

13. 11. 2003 10:52 | Fredy

Pokud to posuzujete z pohledu poradce, tak máte pravdu. Zkuste se na to podívat z pohledu průměrně inteligentního klienta, který má základní povědomí o fungování stavebního spoření. Chce vědět kdy přibližně bude moci čerpat úvěr z jeho smlouvy a co to obnáší. A k tomu jsou informace od Buřinky celkem slušné. Dále tyto informace používají někteří poradci, kteří mají třeba potřebný software, ale nemají "právo", ani možnost se k nim dostat. Pošlou tedy klienta na "výzvědy". S ochranou dat samozřejmě souhlasím. Tuším ale, že pisatel od VSS KB myslel něco jiného. Třeba to nenapsal přímo, ale to, co dokáže Buřinka, by měly umět i ostatní SS. Jest-li to využije 10%, nebo později třeba 50%, je nepodstatné.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 11. 2003 9:36 | philabob

Ano, souhlas, pan Šafránek, zřejmě omylem, se domníval, že mi šlo o sdělení po telefonu bez ověření, viz dále
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 11. 2003 9:32 | philabob

Je mi líto pane, asi jste můj záznam na blogu moc dobře nečetl: výpisek: "spořitelna ... dosud neposkytla jediný způsob, který by poskytl klientovi možnost zjistit online dotazem alespoň stav výše účtu", dále "Je nepřekonatelný problém zařídit na nějaké lince automatického konverzanta? Nebo zpřístupnit webovou aplikaci kde bude i více informací nejen o zůstatku? Nebo SMS službu?"
Nebyla řeč o sdělení čehokoli bez ověření.
Viz : http://vsskb.blogspot.com/
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 11. 2003 9:29 | Petr Maizner p.maizner@altron.cz

no ... ja se pripojuji k p. Safrankovi. VSS KB se v tomto pripade zachovala naprosto spravne ze vam dany udaj po tleefonu nesdelila a vezte ze se tak chovaji vsechny instituce z duvodu ktery uvedl p. Safranek. Pokud nekde preci jen narazite na pracovnika ktery vam takovou informaci jen tak sdeli, neni to pravidlo chovani sporetilny ve vztahu ke klientovi, ale hrube poruseni bankovniho tajemstvi a dany pracovnim by mel videt dvere sveho zamestnanci jiz pouze z jejich vnejsi strany. Samozrejme sem nepocitam ruzne alternativy, kdy se k takovym informacim napr. dostanete pres nejake overovane informace napr. heslem atd, nicmene jen tak vam tkaove informace nikdo sdelit nesmi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 11. 2003 9:12 | Petr Maizner

Naprosto souhlasim. Zaroven se ovabavm ze pokud pí. Beranová prodáva stavební spoření a tyto informace nevede v patrnosti, je to prinejmensim alarmujici. Uz vim od koho bych si urcite stavebni sporeni neporidil.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 11. 2003 8:39

Ale to jsme někde úplně jinde! Systém Telebus je klasický zabezpečený systém. Já samozřejmě zcela souhlasím s tím, že takový systém může a měl by fungovat, nicméně z pohledu stavebních spořitelen jde opravdu o to, zda se vyplatí jej provozovat. Nejde ani tak o vlastní systém, ale například o přidělování hesel, které se zpravidla děje klasickou poštou, atd. Jistě se shodneme na tom, že počet dotazů do takového systému je oproti například dotazům na běžné účty a počtu dalších operací s běžnými účty minimální... Já jsem samozřejmě příznivcem moderních komunikačních nástrojů a sám je hojně využívám. Na druhou stranu se snažím si zachovat sřízlivý pohled na věc a brát v úvahu i to, že zdaleka ne každý by takový systém využil. Když si udělám statistiku například mezi mými klienty, tak by on-line informace o účtu stavebního spoření využilo tak nanejvýš 10% z nich. Jinak autor původního diskusního příspěvku se pohoršoval nad tím, že nedostal informaci po telefonu, nikoliv nad tím, že VSSKB neprovozuje systém on-line přístupu k informacím o účtu. Proto jsem reagoval s upozorněním na bankovní tajemství.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 11. 2003 5:39 | Fredy

Třeba SS Buřinka pomocí programu Telebus. Přes číslo smlouvy, rodné číslo a heslo se dostanete na automat, kde zjistíte, kromě jiného, i zůstatek na účtu. Telebus běží 24 hodin. Pokud to zkoušíte v pracovní době, tak máte možnost se dostat i na "živého" operátory a řešit další eventuelní problémy a požadavky. Myslím si, že je to standard, který by měl být dnes již pro všechny SS přinejmenším povinností.
Vašim obavám rozumím, ale zkostnatělému a zastaralému přístupu některých SS ke svým klientům nikoliv.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 11. 2003 22:04

Budete se divit, ale s VSSKB nemám vůbec nic společného! Můžete mi říct, která stavební spořitelna Vám sdělí zůstatek na účtu stavebního spoření po telefonu? Podle § 18 odst. 2 zákona o stavebním spoření se na stavební spořitelny vztahuje zákon o bankách, a tedy i příslušné ustanovení o bankovním tajemství (viz zákon 21/1992 Sb. o bankách).
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 11. 2003 11:51 | philabob

Ještě dodatek: podívejte se ke konkurenci, a neobhajujte společnost, která usnula na vavřínech, a pro klienty nic dobrého neudělala. Nic proti Vám, ale hodně jste mě překvapil, tak jsem se nechal trochu rozčílit. Nashle.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 11. 2003 11:49 | philabob

Děláte si legraci??? To mi jako oponujete? To jste asi první. Hurá zpátky na stromy s Vaším přístupem. Možná jste i v představenstvu. No potěš, takové poradce mít...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 11. 2003 9:00 | Lady

Pokud byste nárok státní podpory převedla na novou smlouvu, o již připsané zálohy na starou smlouvu určitě nepřijdete. To se stane jedině v případě, že byste smlouvu ukončila dříve jak po 60 měsících od uzavření a zároveň si nebrala úvěr. Jinak jste měla smůlu a narazila na lumpa.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 11. 2003 7:39 | Jouda Douda

Vážený pane Caldre,
k nezávislosti soudů mám svůj názor, ale to neznamená, že je apriori zavrhnu. Nemám rád aroganci moci a to v jakékoliv podobě. Rozumím tomu tak, že mezi Vaše známé patří lidé z ministerstvech, kteří místo vytváření jednoznačných, jednoduchých, účelných a použitelných zákonů, dělají především "kulišárny". Nebo-li jak ty proradné daňové poplatníky napálit, naštvat a celou demokracii jim znepříjemnit. To se Vám zdá normální? Mě ani náhodou.
Jediné, co si mohu z Vaše vyjádření vzít k srdci, je to, že Augiáších chlév je třeba vymést důkladněji, než se o to pokusili všichni politici po roce 1989. To čeká na ty opravdové politiky, kteří snad přijdou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 11. 2003 0:07

Vážený pane neznámý. Pokud čerpáte informace od lidí, jež se na vytváření zákonů podílí nemalou měrou, můžete vědět i něco více. I třeba o případných kličkách jež mohou nastat. Kdo chce tak si vezme doporučení k srdci a kdo ne tak je to jeho rozhodnutí.
Apropo už jste viděl u nás "nezávislý soud"? A nešlo o doporučení MF. Naučte se alespoň pozorně číst.

Pavel CALDR
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 11. 2003 7:15

Kolega Caldr má nepochybně pravdu v tom, že v ČR si různé výkonné orgány státní moci hrají v rozporu s Ústavou ČR na zákonodárce a překračují své kompetence. Rozdíl mezi námi je v tom, že on to bere za samozřejmost, zatímco já to odmítám!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 11. 2003 7:12

Vážená paní Hano, bez znalosti výše sjednaných cílových částek, vložených úspor a účelu stavebního spoření (tedy zda úvěr ano či ne, a když ano, tak kdy a v jaké výši) Vám bohužel nelze konkrétně odpovědět.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 11. 2003 7:09

Vážený (nebo vážená), na uvedené URL kritizujete VSSKB za to, že Vám po telefonu nesdělili zůstatek na Vaší smlouvě o stavebním spoření. Víte o tom, že i na stavební spořitelnu se vztahuje bankovní tajemství? Zkuste si jen tak zavolat do své banky a zeptat se na zůstatek na svém účtu - nedozvíte se také vůbec nic, protože by klidně mohl zavolat Váš soused, který se náhodou dozvěděl číslo Vašeho účtu... Banky mají samozřejmě nástroje na to, jak Vám on-line údaje sdělit (GSM banking, internetbanking, apod.). Vždy se ale jedná o zabezpečený systém a jeho provoz není nejlevnější. Jde o to, jestli by se stavebním spořitelnám vyplatilo takový systém provozovat, když tuto informaci potřebuje každý účastník stavebního spoření nanejvýš jedenkrát za rok, když chce zjistit přesný základ pro výpočet státní podpory, nebo v momentě, kdy chce řádat o úvěr. Většina účastníků by systém možná nevyužila za celou dobu spoření ani jednou, neboť mají roční výpisy a vědí, kolik si spoří. Pokud něco z toho ztratí nebo zapomenou, mohou buď písemně požádat o mimořádný výpis nebo navštívit osobně stavební spořitelnu a informaci dostanou.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 11. 2003 5:16 | Jouda Douda

Vážený pene Caldre,
to o tom plácání do vody je Vaše jediná pravdivá rada. Jak v tomto, tak předešlém příspěvku. Výklady zákonů nechte nezávislým soudům. Různá doporučení řady "D" z dílny MF nemají žádný právní účinek. Natož žvásty Šulcových poddaných. Viz různá judikatura k těmto zákonům.
Jouda Douda druhý člen první sexuologicko-politické komise KPRSMH (klubu přátel rohového stolu v místním hostinci)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 11. 2003 0:20

http://vsskb.blogspot.com o Modré pyramidě trochu jinak
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 11. 2003 9:26 | Hana K.

Rada to je určitě dobrá, ale co dělat v případě, když mám 2. rokem uzavřenu starou smlouvu a počátkem letošního roku mi můj "finanční poradce" doporučil uzavření smlouvy nové ( u HYPO spořitelny), na níž o podporu zatím nežádám. Stojím před otázkou, na kterou smlouvu mám čerpat podporu - pokud na novou, přijdu o podpory ze staré smlouvy, do níž jsem již vložila téměř 40 tis. Kč. Navíc, poslední dobou jsem o HYPO stav. spořitelně zaslechla jakési nelichotivé zvěsti... Zřejmě nechám věci jak jsou a podporu budu čerpat na starou smlouvu, i když riskuji, že po změně zákona dostanu na novou smlouvu podporu již podle nových podmínek - mohl byste mi k této situaci sdělit Váš názor?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2003 9:26 | Hana K.

Rada to je určitě dobrá, ale co dělat v případě, když mám 2. rokem uzavřenu starou smlouvu a počátkem letošního roku mi můj "finanční poradce" doporučil uzavření smlouvy nové ( u HYPO spořitelny), na níž o podporu zatím nežádám. Stojím před otázkou, na kterou smlouvu mám čerpat podporu - pokud na novou, přijdu o podpory ze staré smlouvy, do níž jsem již vložila téměř 40 tis. Kč. Navíc, poslední dobou jsem o HYPO stav. spořitelně zaslechla jakési nelichotivé zvěsti... Zřejmě nechám věci jak jsou a podporu budu čerpat na starou smlouvu, i když riskuji, že po změně zákona dostanu na novou smlouvu podporu již podle nových podmínek - mohl byste mi k této situaci sdělit Váš názor?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Karel Janeček

podnikatel, RSJ

Gabriel Eichler

podnikatel a investor, Benson Oak

Karel Janeček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Gabriel Eichler
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services