Pomůže reforma snížit nezaměstnanost?

Vysoká cena práce v ČR je překážkou pro zaměstnávání lidí. Podnikatel má sice možnosti jak dát někomu práci tak, aby pro něj realizace zakázky neztratila smysl. Ne všechny, byť využívané, jsou ovšem legální.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 10. 2003 7:57, Karel

Děkuji za Vaši reakci. V mnoha věcech s Vámi souhlasím. Ale v té zásadní nejspíš ne. Zastávám názor, že daně mají být pokud možno, co nejnižžší. Projel jsem lán světa - jižní Asie, Latinská Amerika, arabské státy, ad....a řeknu Vám, tam je taky nízké přerozdělování. Ale já říkám, nestojím o to, být jako oni. Množství těch křiklounů tady na internetu ve skrytu anonymity( mám na mysli ty pisálky v reakcích na články) je a bylo by úplně jedno, že vedle nich lidi chcípaj hlady, hlavně, že oni jsou "ti úspěšní". Jezdit si v Bavoráky, být chytrý " investor" to je dneska v módě. Ostatně každý se jednou bude zpovídat za své činy, případně nečinnost.
A teď tu jednu věc, ve které se mýlíte. Jestliže je HDP na hlavu 60 nebo víc procent průměru EU, je logické, že produktivita práce je +- taky 60%. Nebo se ty hodnoty tvoří nějak sami od sebe?

Zobrazit celé vlákno

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 7. 2004 23:15, harry



Obyčejní bankovní lupiči, zloději aut a jiní jsou úplnými amatéry a poměrně často jsou chyceni a potrestáni.
Ale ve velkém se to dá jinak:
Po první válce co nejdříve je třeba něco sebrat církvi a šlechtě. Českým podnikatelům radši zatím moc ne. Pak už jenom stačí nařídit všem akciovým společnostem zřídit své sídlo na území Československa se všemi důsledky. Peněz moc lidé nemají a tak zatím ni moc. Však přechod na novou měnu již udělal své.Opuštěný majetek od utíkajících Rakušácích se ale hodí.V 38 se to dělá už jinak. To se zabere území, a zase nové bankovky a majetek po odchodivších a hlavně majetek po židech, a pozor židé jsou i ti co majetek mají. Že chodí do katolického kostela je jedno. A sajeme celou zemi. Po válce zase nové peníze. Banky zrušeny. Úspory jsou zase pryč. Dluhy se ale musí zaplatit novým. A socialismus , nové peníze 1:5, 1:50 – úspory jsou zase pryč. Pokolikáté ?. Postupná řízená inflace, trvalé znehodnocování měny. Za každých deset let asi 100%. Pojistky úspory ?? Nová revoluce, to přeci nejde jen tak rozdávat národní majetek lidem. Honem rychle inflace, rozdávače odstranit, nové banky nechat včas zkrachovat a na akcie akciové fondy a už to jede. Akciové společnosti mají sesterské s.r.očka kam se transformují příjmy a náklady zůstávají. Cena majetku rychle klesá většinou až k nule. Ten už je ale v jiných rukou a lidem zůstane jen papír. Všechno je třeba maskovat. Rozdělení Československa, příprava na vstup do EU, a co největší socanská křičení. I vláda odborníků a předčasné volby. Klause pryč a pak válka v Jugoslávii, Afganistanu, Iráku a třeba terorismus, gigantická černá kronika ve sdělovacích prostřední atd. Hlavně mlžit a odvádět pozornost. Sport různé superstáry a to nejdůležitější je masivní bulvár.K tomu mazaná propaganda naučená v předchozích režimech. To lidi zaměstná na tolik, že se krade v klidu. A co ještě přijde. Pár let normální vlády a pak se bude pokračovat. Blíží se přechod na EU měnu. Vládu pryč. A zase jen mi. Honem rychle znehodnotit vše. Pojistky, úspory, investice. Dluhy nikoliv. Cena EURO někde mezi 50-60 Kč jestli ne víc. Nová idea, keci keci kecičky. Socani triumfují. Zase jen nakrátko. Jen si nakrást a pak už nic.A co ti naši pseudo ? No to jsou vlastně ti socani. Životy lidí je nezajímají a co bude tak také ne. Jen my a teď. Zásadní ohrožení státu, celé Evropy a evropské civilizace. Evropa je v rozkladu a tak zase jinak. Třeba se budeme ještě rozšiřovat. Další země, třeba i v Asii. Vždy se dá něco vymyslet a něco ukrást. Hlavně, že se to dá dostatečně učeně vysvětlit. Korupce je nástroj na všechno, a to se umí. Lež je jen nástroj a demokracie také. Ve skutečnosti v Evropě je jen pro vyvolené, tak jako ve starověku v Řecku čí Římě, pro ostatní není a nikdy nebyla. Je to jen označení pro olupování a vraždění. Za vším stojí jen zlo a zlostnost pseudointelektuálů a dalších včetně pomahačů a to i z ciziny. Miliony oloupených a mrtvých je jen výsledek jejich činů a rabování.





-35
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 18 komentářů)

25. 7. 2004 23:15 | harry


Obyčejní bankovní lupiči, zloději aut a jiní jsou úplnými amatéry a poměrně často jsou chyceni a potrestáni. Ale ve velkém se to dá jinak: Po první válce co nejdříve je třeba něco sebrat církvi a šlechtě. Českým podnikatelům radši zatím moc ne. Pak už jenom stačí nařídit všem akciovým společnostem zřídit své sídlo na území Československa se všemi důsledky. Peněz moc lidé nemají a tak zatím ni moc. Však přechod na novou měnu již udělal své.Opuštěný majetek od utíkajících Rakušácích se ale hodí.V 38 se to dělá už jinak. To se zabere území, a zase nové bankovky a majetek po odchodivších a hlavně majetek po židech, a pozor židé jsou i ti co majetek mají. Že chodí do katolického kostela je jedno. A sajeme celou zemi. Po válce zase nové peníze. Banky zrušeny. Úspory jsou zase pryč. Dluhy se ale musí zaplatit novým. A socialismus , nové peníze 1:5, 1:50 – úspory jsou zase pryč. Pokolikáté ?. Postupná řízená inflace, trvalé znehodnocování měny. Za každých deset let asi 100%. Pojistky úspory ?? Nová revoluce, to přeci nejde jen tak rozdávat národní majetek lidem. Honem rychle inflace, rozdávače odstranit, nové banky nechat včas zkrachovat a na akcie akciové fondy a už to jede. Akciové společnosti mají sesterské s.r.očka kam se transformují příjmy a náklady zůstávají. Cena majetku rychle klesá většinou až k nule. Ten už je ale v jiných rukou a lidem zůstane jen papír. Všechno je třeba maskovat. Rozdělení Československa, příprava na vstup do EU, a co největší socanská křičení. I vláda odborníků a předčasné volby. Klause pryč a pak válka v Jugoslávii, Afganistanu, Iráku a třeba terorismus, gigantická černá kronika ve sdělovacích prostřední atd. Hlavně mlžit a odvádět pozornost. Sport různé superstáry a to nejdůležitější je masivní bulvár.K tomu mazaná propaganda naučená v předchozích režimech. To lidi zaměstná na tolik, že se krade v klidu. A co ještě přijde. Pár let normální vlády a pak se bude pokračovat. Blíží se přechod na EU měnu. Vládu pryč. A zase jen mi. Honem rychle znehodnotit vše. Pojistky, úspory, investice. Dluhy nikoliv. Cena EURO někde mezi 50-60 Kč jestli ne víc. Nová idea, keci keci kecičky. Socani triumfují. Zase jen nakrátko. Jen si nakrást a pak už nic.A co ti naši pseudo ? No to jsou vlastně ti socani. Životy lidí je nezajímají a co bude tak také ne. Jen my a teď. Zásadní ohrožení státu, celé Evropy a evropské civilizace. Evropa je v rozkladu a tak zase jinak. Třeba se budeme ještě rozšiřovat. Další země, třeba i v Asii. Vždy se dá něco vymyslet a něco ukrást. Hlavně, že se to dá dostatečně učeně vysvětlit. Korupce je nástroj na všechno, a to se umí. Lež je jen nástroj a demokracie také. Ve skutečnosti v Evropě je jen pro vyvolené, tak jako ve starověku v Řecku čí Římě, pro ostatní není a nikdy nebyla. Je to jen označení pro olupování a vraždění. Za vším stojí jen zlo a zlostnost pseudointelektuálů a dalších včetně pomahačů a to i z ciziny. Miliony oloupených a mrtvých je jen výsledek jejich činů a rabování.




-35
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 10. 2003 9:21 | Jirka

Nejsem tak radikální jako pan Kopál. Nemyslím, že "divoký západ" je ideální typ státní samosprávy, nicméně souhlasím s jeho názorem, že svoboda platů k chudobě nevede.
Když nám po "něžné" revoluci začaly v práci stoupat platy po tisícovkách ročně, rychleji, než ceny v obchodech, spousta mých spoluzaměstnanců se stejně měsíc po zvýšení ptala, kdy se zase bude přidávat. Nejspíš dodnes nemají dost. Pokud hodnotí svoji práci na víc, proč nehledají jiné zaměstnání, nebo dokonce nepodnikají? Nějak mi nejde do hlavy, proč se lidé - jak sám píšete - gramotní dřou na nějakého vydřiducha, který se umí jen předvádět v BMW a za nic na světě by si neposkvrnil ruce prací? Takový by si nevydělal ani na suchou kůrku, kdyby se na něj zaměstnanci vykašlali! Zaměstnanec potřebuje prodat svoji práci stejně tak, jako tuto práci potřebuje zaměstnavatel k realizaci svého podnikatelského záměru. Díky politice však mají zaměstnanci velice zkreslenou představu o ceně vlastní práce. Jedněm by bylo málo 100.000 za posedávání s nohama na stole, jiní se zase příliš podceňují a dřou se za pár šupů pro vyděrače. Regulace ceny práce může v mém případě za to, že si na hodně dlouho nechám zajít chuť na vlastní zaměstnance. Frajera, který si řekne o trojnásobek mého příjmu z podnikání bych skutečně neuživil. Svým zákazníkům mohu účtovat ceny, za které se dá jen tak tak přežít, protože na víc díky vysokým mzdovým nákladům a daňovému zatížení nemají. Teď se jich ještě dost položí díky spoustě nesmyslných norem z byrokratické kuchyně EU. Takže místo pozvolného dovybavení a vytváření rezerv na rozšíření firmy budu platit minimální daň a modlit se, abych přežil páně Škromachovy geniální nápady.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 10. 2003 18:17 | JirkaZ

To by mne zajímalo také. Kdysi jsem utrpěl přednášku na téma Produktivita práce v ČR a EU, kde se vyskytovala podobná čísla. Když jsem se pak o přestávce přednášejícího vyptával, jak se ta čísla zrodila, odpověd byla "úžasná". Je to prý poměr HDP a ekonomicky aktivních obyvatel, přepočtený kursem měny. Což je jisté zajímavý ukazatel, ale není to produktivita práce. Ta by měla být definovaná jako podíl produkce a počtu zaměstnanců, tedy např. počet aut dělený počtem zaměstnanců. Ani v tomto případě však srovnání není moc přesné, protože každá automobilka má trochu jiný rozsah výroby(motory vlastní či kupované apod.) Občas také nalezneme záměnu produktivity a přidané hodnoty. Zkrátka - je třeba se ptát, jak se došlo k prezentovaným číslům a co se jimi chce říci.
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 10. 2003 13:12 | autor článku

Stále si asi nerozumíme. Příklad jsem uvedl proto, že si také myslím, že jsou u nás daně vysoké. Píši daně, neboť odvody na sociální a zdravotní pojištění házejí do jednoho pytle, jako vláda. Z pohledu zaměstnavatele a potažmo zaměstnance je to stále jen odvod státu. Je to různorodá daň, která nemá přesné a konkrétní určení.
Tolik, jako Vy, jsem po světě nejezdil, ale ledacos o tom také vím. Hlavně jsem opatrný na různá čísla. Je to převážně "přesný soubor nepřesných čísel". Ostatně náš Statistický úřad by mohl vyprávět, že? Změní se metodika a najednou už nejsme tak zadluženi.
Na Vaše Bavoráky mám trochu jiný názor. V některých případech se bez onoho reprezentativního přibližovadla neobejdete. Pokud jedete vyřizovat lukrativní zakázku třeba do Německa, tak je to známkou Vaší úspěšnosti. Bez nějaké takové zakázky by byli mnozí zaměstnanci třeba bez práce. Jenže to nevědí a někteří to ani vědět nechtějí. Raději závidí. Máte pravdu, že je to o zodpovědnosti. Někdo jí má s bídou sám za sebe a své pocity. Jiný za stovky zaměstnanců a někteří i za stát. Druhý moment je čistě pracovní. Někteří vyšší vedoucí tráví v autech podstatnou část pracovní doby a tak se jim nedivím, že volí raději auta pohodlná, bezpečná apod. Třetí jsou ti frajírci, kteří se předvádí, kdo má víc a kdo z koho. Vám ale jde asi tuto skupinu předváděčů a tzv. zbohatlíků. Která skupina, podle Vás převažuje?
A k Vašemu poslednímu odstavci. V základě se dá souhlasit, že produktivita práce je měřená pomocí HDP na hlavu ve stálých cenách. Nechci zabíhat do větších podrobností, tak to nechám při Vašem. Jen malá poznámka na závěr. Produktivita v EU je PRŮMĚRNÉ číslo, které v sobě zahrnuje daleko vyšší produktivitu států jako je Německo a Francie (které by mohly konkurovat USA), ale také státy s nízkou produktivitou, jako je Řecko, Portugalsko a další. Zrovna tak to nic nevypovídá o jednotlivých profesích, či oborech. Třeba ve stavebnictví byla naše produktivita práce, tuším v roce 2002, 72 (průměr EU je 100) což předstihlo dokonce právě uvedeném Portugalsku, které mělo 55. Ale třeba Belgie 153 a Rakousko 141, měly podstatně více. Kupodivu Německo mělo „jen“ 107.
Možná by tým z Peníze.cz mohl na tohle téma něco zpracovat. Kór, když pelášíme do teho EU.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 10. 2003 9:47 | Karel

Ad1) stát okrádá a zotočuje občany z obecného hlediska je úplně jedno, jestli okrádá stát své občany, nebo jestli se okrádají navzájem .... děje se beztak obé ad2) zvířátka jako vy, která by si chtěla beztrestně dělat, co se jim zlíbí, fetovat, vydírat jiné, budou vždycky křičet.....a je to známka toho, že se tak děje po právu ad3) děkuji za projevený soucit, nicméně jsem nikde nepsal, že nízké přerozdělování ZPůSOBUJE samo o sobě chudobu, jen chudobu 80% členů národa ato je podstatný rozdíl. Aopět se mýlíte, když tvrdíte, že většině rozvojových zemí je přerozdělování masivní. Podívejte se na nějaká čísla vztažená k HDP, uvidíte sám. ad4) arabské státy mezi svými občany docela přerozdělují:)) velmi vtipné.....v Egyptě jsou určitě všeobecné státní penze, rozsáhlá síť státního zdravotnicví, podpory v nezaměstnanosti, malé sociální rozdíli, že jo? No a SAE jsou typicky socialistický stát, co? Ale řeknu Vám, tenhle klerikální a národní stát by mohl být naším vzorem, jak se máme chovat ke svým spoluobčanům, malinkatí človíčci, myslící v teple jen na sebe. ad5) nezdá se mi, že by v třeba Německu měli všichni stejně, a už vůbec ne málo. A ty džíny, hezký, vtipný. ad6) k chudobě nevedla svoboda platů? Váš mindrák Vám vážně nezávidím....třeba v Kongu, tam maj určitě minimální mzdu nastavenou tak vysoko, že to vede v velké nezaměstnanosti, a stát tam nařizuje platy:-) ad6) V něčem, přiznávám máte pravdu, zlatý středověk.....jenže bohužel, dnes má u nás 99% základní gramotnost, a toť podstatný rozdíl....jinak proč nezavést nerovné volební právo? zrušit policii, a pak vězte, že Váš hrad taky třeba dobude a Vás proklá kopím jiný Svobodný Pán, kterého serete, líbí se mu Vaše panství a si užít s Vaší chotí. Příjemný den
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 10. 2003 9:40 | Jirka

Máte pravdu. Jestliže stát místo toho, aby měl starost o ty, kteří skutečně nemohou (ZTP, ZTP-P), má starost o nezaměstnané, kteří by mohli cokoli, jen kdyby chtěli, nejde o nic jiného, než o snahu získat větší počet voličů. A která skupina je nejpočetnější? Zaměstnanci - ať už jsou momentálně v prac. poměru a bojí se ztráty zaměstnání nebo na podpoře. Je to nejen křiklavý případ korupce. Je to o to horší, že stát voliče nekorumpuje z vlastní kapsy, ale pomocí peněz, které nám podle potřeby sebere. Asi není jiná cesta, než přesvědčovat voliče o tom, že na tom nemohou vydělat. Stát jim totiž nikdy nedá tolik, o kolik je připraví na daních a odvodech. Jen s velkou ztrátou přerozděluje a hlavně do kapes těch, kteří to nepotřebují. Každý zaměstnanec by měl vidět na výplatní pásce částku svých skutečných mzdových nákladů, tj. kolik by od zaměstnavatele dostal, kdyby se na jeho práci stát nepřiživoval.
Chod státu se samozřejmě bez peněz neobejde. Z něčeho je potřeba financovat věci ve veřejném zájmu (věda, památková péče, atd. i samotná správa státu - policie, justice, úřady...). Pokud jde však o solidaritu, ta by měla být vždy věcí dobré vůle. Důkazem, že skutečná solidarita mezi lidmi existuje je spousta neziskových organizací, nadací a občanských aktivit, bez nichž by řada skutečně nemohoucích lidí stěží sociální politiku našeho státu přežila.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 10. 2003 9:13 | Janula

aj tak by ma zaujimalo, ako moze byt produktivita prace 60% urovne EU....hlavne v podnikoch, ktore maju zahranicny management, rovnaky ako je v EU....ak moze mat skodovka 60% urovne produktivity prace, oproti nejakemu inemu nemeckemu zavodu Volkswagenu, hlavne, ked uroven nedosahuje ani v priemere uroven platov v Nemecku, cenove vstupy su zhruba rovnake a zeby sa ludia pri pasoch flakali, tak o tom sa im ani snivat nemoze. Ako sa to vlastne pocita?? Nie je to nahodou v sile kurzu meny??Predavacka v Cechach ma podstatne nizsiu produktivitu prace ako v Nemecku len preto, ze nie je koruna silnejsia??
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 10. 2003 9:02 | Ad: Anonym

Sorry za anonym. Jmenuju se Honza Kopál.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2003 9:01

Stát okrádá a zotročuje své občany. Má na to monopol, jak bylo správně řečeno. Okrádá tím, že tvrdí, že vybrané peníze slouží všem, přičemž slouží především jemu (viz zdravotní a sociální pojištění - kdo žije v domnění, že jeho odvody byly kdesi uloženy a bude mu v budoucnu zohledněno, kolik na nich zaplatil, ten je dobrovolným investorem Zemanovy dálnice).
Zotročuje tím, že v zájmu "mravů" či "bezpečnosti", ale i "zdraví" (mimochodem, víte, že Vaše bezpečí i Vaše zdraví nejsou "Vaše", a že o nich nemáte právo rozhodovat Vy, ale že patří "lidu"?) zakazuje lidem dělat to, co by chtěli, ačkoliv to nikomu objektivně nezpůsobuje újmu (tzv. zlločiny bez oběti, v některých státech USA je to například provozování orálního sexu - dokonce i s manželem / manželkou! U nás je to například kouření marihuany, brzy to možná bude kouření v restauracích, je to například stavba chaty bez stavebního povolení, ačkoliv na svém pozemku za svoje peníze, atd. atd.)
Pana Karla lituji, jestli věří tomu, že nízké přerozdělování způsobuje chudobu. Ve valné většině jmenovaných zemí (Latinská Amerika, Jižní Asie) je přerozdělování masivní, avšak ne mezi jednotlivé třídy ve spúolečnosti, ale směrem k jejich vládám - ty kradou (nebo ty minulé) kradly tak nepokrytě, že zemi přivedly často až k bankrotu (viz Argentina). Upozorňuji, že daňové zatížení je jenom částí státní krádeže, jsou daleko lepší a méně viditelné prostředky, jako je hyperinflace, znárodnění podniků, regulační legislativa, mezinárodní půjčky apod.
Arabské státy, např. Arabské emiráty, mezi svými občany docela přerozdělují. Pokud jste ovšem skutečným občanem tohoto státu, tzn. máte nárok na státní blahobyt. Pokud jste ve státě na práci, jako mnoho Číňanů, pákistánců apod. máte nárok na houby, makáte a platíte daně.
Jediné, k čemu vede státní vlezlost do všeho, co děláte, není vyšší sociální spravedlnost, leda taková ta socialistická, že všichni budeme mít stejně málo, a že mít něco víc, jako třeba zahraniční auto nebo džíny, znamená, že Vás můžou vyhodit ze školy nebo popotahovat v práci. Takovou spravedlnost přeju všem, kdo ji nezažili. Alespoň na pár let.
Sociální spravedlnost vzniká tam, kde existuje cena práce, ne "vymyšlená" panem Škromachem, ale dohodnutá mezi zaměstnanci a zaměstnavateli. K chudobě nikdy, ani ve velice chudých zemích, nevedla svoboda platů a svoboda trhu, ale vždy kontrola státu nad tím, aby náhodou chudým nebylo špatně - bylo jim potom ještě hůř. Doporučuju pozornosti studie o vlivu zavedení minimální mzdy, regulovaného nájemného, nebo historii daně z příjmů v USA, kde byla až do počátku 20. století (stejně jako mnohde jinde ve světě) považována nejen za protiústavní, ale i krajně nemorální. Co čert nechtěl, majetkové a příjmové daně se prostě staly normou. Nejen státy, ale i občané zapomněli na to, že tohle kdysi bylo šmucke.
Nyní jsme moderní, žádný tmářský středověk se svým vydřidušským desátkem (10%). Dej půlku nebo jdeš do šatlavy!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2003 8:23 | Petr

Já zastávám názor, že masívní státní přerozdělování otupuje aktivitu jednotlivců. Kde to jsme, že nezaměstnaní často říkají: „mi se nevyplatí pracovat, když bych si vydělal jen o tisícovku víc, než mi DÁ sociálka“. Řeči o nízkých platech jsou obehrané. Jsme prostě na určité ekonomické úrovni a platy tomu odpovídají. Chyba je ve státu, která živí významné procento příživníků, kterým to stačí a vyhovuje.
Kde se bere víra, že státní přerozdělování je cesta k blahobytu? Kde berou úředníci patent na rozum, které přerozdělování je správné? Jednomu dáme, jinému ne. Není to korupční prostředí?
Můj osobní lék na korupci je zamezit příčinu. Jelikož korupce vzniká tam, kde pomazaný úředník rozděluje z cizího (státního, městského, veřejného), nebo nabízí monopolní službu (úřady, např. katastrální), je třeba:
1. Snížit celkový objem přerozdělovaných peněz. Kde není co přerozdělit, nebude korupce. Žádné další protikorupční úřady to z principu nevyřeší. Ony totiž neřeší příčinu, ale následek (rovnají křivý stín, místo, aby narovnaly hůl).
2. U státních úřadů nastolit pevné lhůty pro vyřizování agendy. Zavést oficiální příplatky za exprasní vyřízení. U cestovních pasů to tak funguje: do 30 dnů za 200 Kč, do 3 dnů za 400 Kč, na druhý den za 600 Kč. Slyšeli jste o uplácení úředníků o urychlení vydávaní pasů? Na rozdíl od katastrálních úřadů?
A úplně stejné je to s výší daní. Každý se snaží „optimalizovat“ daně. Dokud stát neodstraní příčinu, aby nikomu moc nevadilo platit daně. Přesněji řečeno, aby platit daně bylo levnější, než si platit daňového poradce apod., žádné zákony, úředníci ani policie s tím nic nezmůžou. Některé státy to už pochopily. Jiné dosud ne...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2003 7:57 | Karel

Děkuji za Vaši reakci. V mnoha věcech s Vámi souhlasím. Ale v té zásadní nejspíš ne. Zastávám názor, že daně mají být pokud možno, co nejnižžší. Projel jsem lán světa - jižní Asie, Latinská Amerika, arabské státy, ad....a řeknu Vám, tam je taky nízké přerozdělování. Ale já říkám, nestojím o to, být jako oni. Množství těch křiklounů tady na internetu ve skrytu anonymity( mám na mysli ty pisálky v reakcích na články) je a bylo by úplně jedno, že vedle nich lidi chcípaj hlady, hlavně, že oni jsou "ti úspěšní". Jezdit si v Bavoráky, být chytrý " investor" to je dneska v módě. Ostatně každý se jednou bude zpovídat za své činy, případně nečinnost. A teď tu jednu věc, ve které se mýlíte. Jestliže je HDP na hlavu 60 nebo víc procent průměru EU, je logické, že produktivita práce je +- taky 60%. Nebo se ty hodnoty tvoří nějak sami od sebe?
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 10. 2003 16:35 | autor článku

Pane Karle, pokud to posuzujete z pozice zaměstnance, tak Vás chápu. Každý zaměstnanec si většinou myslí, že by mohl dostávat více. Že je špatně ohodnocen. Také bych si nechal líbit mzdu ve výši 640 Kč za hodinu, jako je průměr v EU. Nebo dle Vašeho zajímavého přepočtu krát 0,6, což je 384 Kč. Jenže jste zapomněl na produktivitu práce. Pokud to posuzujete z pozice zaměstnavatele, tak to Vám závidím. Pokud Vám toto zatížení nevadí. Jednostranný pohled přes mzdové náklady poskytuje jen zjednodušený obraz vzájemného konkurenčního prostředí mezi státy Evropské unie a třeba USA. Uznávám, že i přesto náklady na pracovní sílu hrají v rozhodování pro umístění investice zásadní roli a výroba se ze západní Evropy přesunuje stále na východ. Ani se tomu nedivím. Průměrné vážené roční náklady na pracovní sílu v EU, zahrnující výši mzdy, sociální pojištění a ostatní výdaje, činily 36 506 euro (zhruba 1,17 miliónu korun). Nepolemizuji s Vámi, že je, z tohoto pohledu, naše pracovní síla levná. Ale o tom to není. Patrně jste nepochopil, kam jsme uvedeným článkem mířil. Poukazoval jsem na vysoké procento odvodů na sociální zabezpečení apod. U nás se to pohybuje od 45 procent u průměrné mzdy až nad 50 procent při hrubé mzdě nad 50.000 Kč. Dle Miroslava Ševčíka z Liberálního institutu v Praze je to v USA přibližně 17 procent a průměr v EU dosahuje 31 procent. A vůbec to nemá nic společného s výší průměrné mzdy. Pokud to ovšem dokážete pochopit.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 10. 2003 11:36 | Eric

Mno, nehodlám se s vámi pouštět do učených disputací, ale dovolím si tvrdit, že se mýlíte.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 10. 2003 11:11 | Karel

Hluchý a slepý nejsem. A z toho co se u nás děje, obvzláště na interneru, je mi skutečně smutno.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 10. 2003 11:00 | Karel

Ano, jenže 60% HDP nedosahujeme dle parity kupní síly, ale dle směného kursu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 10. 2003 10:13 | Michal

Socialistická Evropa je tam, kde je. To ale nic nemění na tom, že autor článku má pravdu. Možná, že těch variant by mohlo být i více. Pokud jste slepý a hluchý k tomu, co se u nás opravdu děje, tak je to váš problém. Ostatně takto se chová celá naše politická reprezentace, samozřejmě včetně vlády. I když pan Sobotka někde prohlašoval, že právě k tomuto problému se dostane vláda ve druhé části reformy. Tak uvidíme.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 10. 2003 10:12 | Eric

Nevím, jestli vám dobře rozumím, ale pokud máte výhrady k tomu, že při průměrné mzdě 500 Euro brutto nebudeme Evropě důstojnými partnery, pak s vámi souhlasím... Parity kupní síly jsou jenom prostředkem k balamucení obyvatelstva. Za 500 Euro měsíčně v Evropě patříme nepochybně k nejchudším zemím. Idiotské hrátky a mlžení naší vlády, která naprosto není schopna nám říci pravdu (a ani ochotna) mně už také lezou krkem. Nicméně do Evropy chci, teprve tam naplno vyniknou výhody slamníku.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 10. 2003 9:51 | Karel

HDP na hlavu v ČR činí něco málo přes 60% průměru současných členkých států EU. Se započítáním drogových kšeftíků a fiktivních podnájmů, jak nám geniální EU nakazuje, dosáhneme za dva roky dvoutřetin HDP.....Nedávno vyšla statistická data ceny práce v jednotlivých státech. A co tam nevidíme? 20 Euro na hodinu žádný problém. Spočítejte si laskavě kolik je 20 krát 0,6, a pak se se svou drzostí, že u nás je vysoká cena práce překážkou pro zaměstnávání lidí, jděte někam do koutku propadnout hanbou a vlastní nenažraností.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ondřej Trojan

producent

Radim Passer

podnikatel, Passerinvest Group

Ondřej Trojan
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Radim Passer
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services