Fondy: smutní majitelé dluhopisů a nepokoj na východě

Tomáš Prouza | | 20. 10. 2003 | 16 komentářů
Dluhopisové fondy nejsou poslední dobou vůbec šťastnou investicí. Investoři z těchto fondů dokonce vybírají peníze a minulý týden přinesl nepříjemné zhoupnutí i fondům středoevropských dluhopisů.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 10. 2003 9:40, maxmin

Za pozornost stojí také KBC Renta Slovakrenta ve slovenských korunách. Pokud se Slovensku podaří prosadit reformy, mohl by to být poměrně zajímavý fond, co myslíte?

Zobrazit celé vlákno

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 10. 2003 20:36, Jan Kolda von Žampach

Mám dojem, že po prodeji kmene POV se Komeční banka rozhodla utlumit i IKS-KB : vždyť všichni z branže jdou dnes do lukrativního bankopojištění, tam to je daleko pohodlnější, jsou to přece dlouhý prachy na 10, 20, 30 roků a více, tam už potom žádná zodpovědnost pro správce není a případné vyvinění je tak snadné.
A fondy ? To raději né, prachy tam jsou přece krátký, navíc efektivita správy snadno poměřitelná, chce to neustálou starost o podílníka, udržovat webový stránky, komentáře portfolio manažera s hlavou a patou a především k věci, sledovat konkurenci a vymýšlet novoty...
Ale není to jen případ Komerční banky. Už to s fondy není v tuzemsku, co bývalo, ach jo...

-6
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 16 komentářů)

23. 10. 2003 20:02 | Jan Kolda von Žampach

Proto si myslím, že protřelí staříci z Omahy polívčičku sice vaří, ale pro ty druhé, co pro zápřah už nemají sílu se podívat před sebe, nad sebe a hlavně ani kolem sebe. A tak sami staříci potom jistě papají něco úplně jiného, než co navařili zaměstnacům penzijních fondů.
Chci jen říci závěrem : tady v této české kotlině je ( můj úhel pohledu a žel ) další produktivní práce jedince jako taková čím dál méně efektivní. Každý si to musí ale vyhodnotit a stanovit limity své odolnosti, co ještě od vrchnosti snese, zcela sám. Potom mi nezbývá, než své síly napřít do kultivace již dříve vytvořené odložené spotřeby. Jistě, toto není cesta asi pro každého. Ale kdo si tuto cestu vybere, musí, za současných daných podmínek, mít vývar těch 10 až 15 %, tak jak jsem uvedl výše.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 10. 2003 19:57 | Jan Kolda von Žampach

Myslím, že záleží na úhlu pohledu ! Nechci být netaktně osobní, ale kdysi jste se zde svěřil, že investujete finanční kapitál pro jakousi instituci, tedy dovozuji : banku, pojišťovnu nebo ( zde asi jen maximálně střednědobě ) pro podnik typu ČEZ či Sokolovská uhelná. Já si myslím, a to dle Vašich jiných a velmi zasvěcených komentářů, že nyní pracujete pro nějakou pojišťovnu.
Důležité však je, že potom investujete pro Vás cizí kapitál, resp. v případě banky nebo pojišťovny především kapitál, který i tato instituce jenom a pouze spravuje, tedy ho ne(!)vlastní. Potom se zákonitě pohybujete v ekonomickém systému, který se nějak historicky a globálně, v zájmu kohosi a dle jeho pravidel, vyvinul a stále vyvíjí, efektivita Vaší jistě vysoce erudované práce je poměřována oscilací kolem ZPRůMĚROVANOSTI. Směr a velikost odchylky má spíše jen symbolický a marketingový význam pro Vašeho zaměstnavatele a na výši Vašich premií. Tato zprůměrovanost však nevyjadřuje, dle mne, pro daný okamžik průměrný stupeň možného efektivního zhodnocení svěřené odložené spotřeby, ale je, 3 x žel, DEFORMOVÁNA SMĚREM DOLů výslednicí střetů výsadního postavení centrální banky a okamžitých politických populistických tlaků, a je dána také v podstatě monopolním postavením komerčních a investičních bank, pojišťoven, a tak podobně. SVĚŘENÁ a odložená spotřeba JEDINCE se pak stává RUKOJMÍM výše uvedeného. Na druhou stranu institucionální správce ve zhodnocení VLASTNÍHO kapitálu v podstatě nijak omezen NENÍ, a to je právě to KOUZLO podnikání v tomto oboru finančnictví: porovnejme si jen postavení a efektivitu zhodnocení vlastního kapitálu u jistě velmi spokojeného a včas zainvestovaného akcionáře České spořitelny na jedné straně a na straně druhé u průměrného chudáka klienta tohoto peněžního ústavu. To jen jako příklad.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 10. 2003 8:47 | Boucek Antonin

Obavam se, ze deset az patnact procent rocne dlouhodobe na investicich nevyvarite (leda, ze by stoupla inflace). Upozornuji, ze zhruba v roce 2001 snizil zamestnanecky penzijni fond Buffettovy Berkshire odhad budoucich vynosu na 6.5 procenta rocne. Myslite si, ze vyvarite vice nez trojoke duo protrelych stariku z Omahy?
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 10. 2003 19:03 | Jan Kolda von Žampach

Děkuji, ale je to "mejdlo", jak se říká. Já musím, protože odložená spotřeba mne živí, mít vývar tak kolem minimálně 10 až 15% ročně. Ddluhopisy mám tak na odložení, když nevím co kam a těch 2 až 4 % p. a., nebo kolik, mne u dluhopisů nespasí. Rovněž mi je jedno, když jeden dluhopisový fond má výkonnost o 1 % p. a. lepší a druhý je tím pádem horší, vždyť to je zcela směšné !
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 10. 2003 8:59 | Boucek Antonin

Aby to nevypadalo, ze kritizuji moudra ostatnich, aniz bych pridal nejake vlastni - poradim tedy neco majitelum dluhopisovych fondu. Well, po trech letech rustu jsou dluhopisy celosvetove mozna v medvedim trhu. Neni to nic noveho - takovy trh se obcas prihodi, nic neroste jen do nebe. Soucasne americke urokove sazby (podle kterych se ted vsechno ridi) jsou na deseti letech asi tri procenta pod dlouhodobym prumerem (mereno od roku 1962), kratkodobe jeste daleko vic, prostor k dalsimu moznemu poklesu je tedy dost velky. Co tedy delat? Pokud jste si uz dluhopisove fondy koupili, nepropadejte panice. Prumerna durace Sporobondu i IKS dluhopisoveho fondu je okolo ctyr let, pokud se nezblazni jejich manazeri a nezacnou cachrovat s duraci, budete nejpozdeji do ctyr let v plusu s rocnim vynosem (pokud jste kupovali v cervnu)okolo dvou procent v kapse - vsimnete si, ze tohle investori do akcii rikat nemohou. Pokud byste si koupili dluhopisove fondy ted (a manazeri nebudou machrovat s duraci), vydelate za ctyri roky okolo tri procent. Pokud chcete investovat a na podobne fluktuace, jake ted prozivaji dluhopisove fondy, nemate zaludek, investujte do penezniho fondu. V dostatecne dlouhem casovem horizontu se sazby na peneznim trhu vyrovnaji tem dluhopisovem (jinak by nefungovali urokove swapy) a protoze penezni fondy si strhavaji nizsi poplatky nez dluhopisove, teoreticky byste meli behem takovych deseti ci patnacti let vydelat vice. Jdete-li po vynosech, chcete diverzifikovat riziko a akcie jsou pro Vas moc rizikove, strcte cast penez (varuji ne vsechny) do fondu, investujicich do dluhopisu emerging markets, high-yield (cili junk, tedy prasivych) dluhopisu, nebo menove zajistenych americkych hypotecnich dluhopisu - vsechny tyto instrumentu se pri medvedim dluhopisovem trhu vyvijeji lepe nez klasicke dluhopisy. Nez ale podobny krok udelate, zjistete si, proc je tomu tak. Ten, kdo Vam tyto fondy proda, by mel vedet proc. A nezapomente, stale existuje moznost, ze se trh i Boucek plete (coz se deje casto), medvedi trh je jen prechodny, akcie pujdou dolu a dluhopisy nahoru. Takovy je zivot.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 10. 2003 22:09 | Lukáš Patrik

To máte pravdu, osobně jsem čekal, že portfolio manažeři fondy trošku zahedgeují...
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2003 21:09 | Jan Kolda von Žampach

A ještě dodávám : proto mě už především zajímá odhad vývoje kursů koruna vůči euru a koruna vůči dolaru, na český burze v korunách obchoduji raději sám, do dluhopisů se ale sám nepouštím, to přes fondy.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2003 21:03 | Jan Kolda von Žampach

Dobrý den. Myslím, že CSrypatschek nijak neabsentuje, ale po několika letech pouze zmorfoval ( postupně morfuje ) do jiné entity. Tak, jak to ostatně tady i kdysi ( a daleko dříve ) asi udělal jakýsi přízračný CSdefence.
Já mám něco málo u konkurenčního fondu IKS-KB Plus bondový, co si s Trendbondem nyní střídavě vyměňují pozice. Ale nevím, možná jsem už měl z toho o něco dříve vystoupit a jít jinam, takto zase musím čekat na zákmit nahoru. Myslím si, že výhledově to nemá perspektivu, tuzemské investičky s "tuzemskými" fondy také ne a bude dobré vidět, co sem teprve přijde v roce 2004 po vstupu do EU. Proto mi už připadají diskuse na téma, co je lepší : ISČS, IKS-KB, ta nová sloučená investička z ČSOB, za poněkud úsměvné. ČSOB si ale dobře nakročila, že prodává fondy KBC, o něco se podobně snaží ČS, ale ještě to není ono. Já nyní studuji výroční a pololetní zprávy ( pokud jsou k dispozici ke stažení na webu ) od fondů KBC...
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2003 20:36 | Jan Kolda von Žampach

Mám dojem, že po prodeji kmene POV se Komeční banka rozhodla utlumit i IKS-KB : vždyť všichni z branže jdou dnes do lukrativního bankopojištění, tam to je daleko pohodlnější, jsou to přece dlouhý prachy na 10, 20, 30 roků a více, tam už potom žádná zodpovědnost pro správce není a případné vyvinění je tak snadné. A fondy ? To raději né, prachy tam jsou přece krátký, navíc efektivita správy snadno poměřitelná, chce to neustálou starost o podílníka, udržovat webový stránky, komentáře portfolio manažera s hlavou a patou a především k věci, sledovat konkurenci a vymýšlet novoty... Ale není to jen případ Komerční banky. Už to s fondy není v tuzemsku, co bývalo, ach jo...
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 10. 2003 12:45 | Boucek Antonin

Rozdil mezi slovenskymi a ceskymi petiletymi sazbami je cca. 1,2%, rocni volatilita kurzu SKK/CZK je 7,8%. Zvazte, jestli Vam to stoji zato.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2003 12:39 | Boucek Antonin

A jeste par dat - rocni historicka volatilita kurzu HUF/CZK je nekde mezi 13.60% - 14.50% a kurzu PLN/CZK zhruba 12,50%. To, abyste vedel, jak moc se tyhle meny meni.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2003 12:31 | Boucek Antonin

Na peti letech je rozdil mezi ceskymi a polskymi sazbami 2.5 procenta a mezi ceskymi a madarskymi 3.75 procenta. To abyste vedel,jak velkou vuli ve fluktuaci kursu mate.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2003 9:40 | Barry

Za pozornost stojí také KBC Renta Slovakrenta ve slovenských korunách. Pokud se Slovensku podaří prosadit reformy, mohl by to být poměrně zajímavý fond, co myslíte?
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2003 9:26 | Nick

Dobrý den. Do Trendbondu jsem asi tři měsíce po jeho založení převedl zhruba 15 % svých peněz ze Sporobondu a před necelým rokem jsem přidal dalších 20 %. Další část z dluhopisů (asi 20 %) jsem přesunul do Sporotrendu a Globaltrendu (omlouvám se, že jsem tak přehnaně pro-ISČS, ale CS rypatschek nějak absentuje, tak se mohu přiznat :-).
Zatím jsem s Trendbondem spokojen především kvůli vyšším nominálním sazbám v Polsku a v Maďarsku - nebyla to proto až tolik sázka na měnové riziko, ale snaha sáhnout si na vyšší výnos.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2003 8:49 | Boucek Antonin

A kolik procent svych uspor mate, pane Nicku, v tech fondech Vy? Nechci Vam remcat do radeni, ale korelace mezi ceskymi, polskymi, madarskymi, slovenskymi (a take nemeckymi a americkymi) urokovymi sazbami je hodne blizka jedne. Pujdou-li urokove sazby v CR nahoru (a ceske dluhopisy oslabi), pujdou nejspis uroky nahoru i v Madarsku ci v Polsku - timhle si urokove riziko nediverzifikujete. Jedine, co hraje ve Vas prospech ci neprospech jsou devizove kurzy. Jinymi slovy nakupem Trendbondu spekulujete, ze koruna vuci menovemu kosi, do ktereho fond investuje (tusim polsky zloty a madarsky forint) neposili vic, nez je rozdil urokovych sazeb v CR a menovem kosi. Muze to tak byt, ale take nemusi.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 10. 2003 9:41 | Nick

Máte pravdu, že volatilita rendbondu a IKS Plusu je hodně vysoká, ale pořád si myslím, že jde o dobrou investici. Každému doporučuji, aby si do takového fondu přesunul tak 20 % svých dluhopisových úspor.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Libich

ekonom

Petr Němec

právník a mediátor

Jan Libich
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Němec
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services