Proč je v českých bankách draho?

Několik našich "zahraničních" čtenářů nás upozornilo, že založit si běžný účet v západní Evropě vyjde levněji než v tuzemsku. Zkusili jsme zjistit, jestli to tak je a proč.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 11. 2003 22:20, I.Padrta

Snad nejsmutnějším faktem je, že nás všechny banky pokutují za to, že jim poskytujeme za zanedbatelný úrok (na BÚ) naše peníze pro jejich podnikání. Jmenuje se to poplatek za položku.
Také taktika jak co nejvíce ztížit výběr hotovosti byla (např.
CS, a.s. t.j.Erste Bank) přivedena k dokonalosti. Na přepážce draho, bankomaty v centru města v pěší zóně (Brno).

+39
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 11. 2003 22:07

Ano přesně jinak.

Zobrazit celé vlákno

-25
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 38 komentářů)

26. 11. 2003 22:20 | I.Padrta

Snad nejsmutnějším faktem je, že nás všechny banky pokutují za to, že jim poskytujeme za zanedbatelný úrok (na BÚ) naše peníze pro jejich podnikání. Jmenuje se to poplatek za položku. Také taktika jak co nejvíce ztížit výběr hotovosti byla (např. CS, a.s. t.j.Erste Bank) přivedena k dokonalosti. Na přepážce draho, bankomaty v centru města v pěší zóně (Brno).
+39
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 11. 2003 12:24 | Jan Kolda von Žampach

Na to se, milá dámo, musíte jít optat nikoli do Komerční banky, ale na Budějovickou v Praze do, v retailu stále skoro-monopolní, nenažrané České spořitelny !
Pravdou ale je, že tento stav bezskrupulósní nenažranosti České spořitelny tady vyhovuje v bankovním sectoru téměř každému : Komerční banka, to pro ty trochu prý víc nóbl, se nastaví na poplatcích ještě o něco výše, o něco podměrečně, ale ráda, podraží i ta lidová Poštovní spořitelna.
Ukažme si, a jako malý příklad, nedávnou bankomatovou válku vyvolanou právě hrabivostí České spořitelny a s tím spojený obecný nárůst poplatků, dnes jistě ne, žel, konečný : náklady na ni ale dříve či později zaplatí, a to několikanásobně, zblblí domácí klienti ze všech bank. Tedy právě i z té Vaší Komerční banky ! Jaká je při tom kartově bankomatovém "kšeftu" skutečná nákladovost a tedy konečný mohutný vývar pro banky, je zprostředkovaně vidět na akciích a dividendách takového MÚZO, konkurenčního to uskupení proti bankomatové a kartové síti právě České spořitelny. Prostě dokonale mastná žranice žranic ! A právě bez České spořitelny, která bankomatovou válku iniciovala, by tyto kšefty takové nebyly, ani pro tu Vaši Komeční banku, ani pro iniciátora tohoto "štábnoho cvičení", tedy pro Českou spořitelnu. Ano, v něčem se musí dnes chodit, ale Baťa boty přece zlevnil, v něčem se musí dnes jezdit třeba do práce a vozit zboží,ale Ford auta přece zlevnil. Jen dosud tento úkol na někoho naléhavě a marně čeká v oblasti platebního styku a v bankovním sectoru obecně. Česká spořitelna to ale nebude, tam to je už zcela beznadějně shnilý a smradlavý. Viz jen její opět tradičně ničemný a účelově chytrácky odkládaný přístup k zavedení čipových karet : ano, tato technologie, dovedená do úspěšného konce, by totiž měla transakční náklady a tedy i ceny v bankovním sectoru pronikavě zlevnit...
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2003 11:56 | Pavel

Rád bych věděl z jakých důvodů mohou zahraniční banky tvrdit, že přebíraly naše peněžní ústavy ve špatném stavu? Přece je kupovaly od státu oddlužené, za peníze českých daňových poplatníků (viz Česká spořitelna, s jejími vysokými sazbami za vedení účtů a za transakce, a při tom s jejími dnes miliardovými zisky po prodeji, viz oddlužení pro ČSOB za padající IPB - od které mimochodem vedlo finanční napojení na TV Nova přes podivné klubko pánů okolo Vladimíra Železného, atd., atd...). Ví se už od dob starého Říma, že peníze nesmrdí ...
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 11. 2003 9:33 | Petra

Mam moznost srovnat situaci u vedeni bezneho uctu v Ceske republice a v USA. Tam je zalozeni i vedeni, vcetne platebni karty zdarma (Compass Bank). Tady me dolarovy ucet u Komercni banky stoji kazdy rok 500 a karta 700. Za zruseni uctu bych dala dalsich 250. Je to otresny.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 11. 2003 14:48 | Borek Volarik

USA - Wahington Mutual. Zalozeni sekoveho konta - $0.00 Zalozeni usporoveho konta - $0.00 Zalozeni dalsiho sekoveho konta - $0.00 Zalozeni sekoveho konta pro dospivajici dceru - $0.00 Zruseni usporoveho konta- $0.00 Otevreni jineho usporoveho konta - $0.00 Zavreni usporoveho konta - $0.00 Bankovni karta moje - $0.00 Bankovni karta manzelky - $0.00 Bankovni karta dcery - $0.00 Vyber z Wash. Mutual bankomatu - $0.00 Vyber z ciziho bankomatu - $0.00 (cizi bankomat si zapocte jejich poplatek - zpravidla $1.50). Mesicni zaslani vypisu ze vsech kont + vsechny prosle seky - $0.00 Banking online - $0.00 Banking on the phone - $0.00 Mesicni poplatky za vsechna konta dohromady - $0.00 Zrizeni kreditni linky na kryti nekrytych seku do vyse $1,000 - $10.00 + $10.00 rocni polatek. Automaticky prevod z kreditni linky do sekoveho konta na kryti seky kdyz v konte neni dost penez - $5.00 To snad docela ujde. Stastnou cestu Kocourkovskym bankerum do sveta vyspeleho kapitalismu
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 11. 2003 14:43 | dalibor

Naprosty souhlas s Michalem a Obdou. Mam ucet u Barclay, nikdy jsem jim neplatil za nic. V poslednich letech (po navratu z Anglie zpet do cech) ma komunikace s bankou spociva v tom, ze kvartalne mi chodi vypisy z uctu (1st class dopis) a 4letne nova mezinarodni debetni VISA karta nahrazujici starou dobihajici (snad nemusim zduraznovat, ze zdarma). Pricina je zcela jednoducha a jasna : Barclay je totiz BANKA - tedy instituce, ktere staci presvedcit klienty sverit ji jejich penize - a vhodnym investovanim techto penez pak vydelava Ceske "banky" nejsou takove cinnosti schopny (viz jejich uvery momentalne v KoB) - takze vydelavaji pouze zdimanim poplatku z klientu Otazka je, co s tim - Barclay mi urcite nebude chtit proplacet ceske inkaso.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 11. 2003 12:51 | Paulo

Rakousko: ja tady platim za ucet v BA-CA 37 Eur za kvartal ALE: k uctu je cipova karta (ala Maestro)+el. penezenka VISA, Diners Club internet, telefon, wap bankovnictvi, prevody, vklady/vybery hotovosti, vybery z bankomatu, a dalsi veci. Jedina vec, za kterou platim je platba kartou nebo vyber z bankomatu v zahranici v jine mene nez EUR. tady je poplatek 1% z castky. To se mi sice moc nelibi, ale je to vsude stejny. Myslim si ze kompletni cenik je 1 strana A4, ne knizka jako v cechach. Troufam si ale tvrdit, ze si na to musi vydelavat jinym zpusobem nez uroky z uveru a tak. Ptal jsem se na uver na auto, a byl mi nabidnut uver 22000 - sice na sedm let, ale s urokovou sazbou ca 6,6 p.a. - nepamatuju si presne. kdyz to srovnam s beznou sazbou u obcana v cechach, tak mi to nejak nesedi - vysoke poplatky za cokoliv a jeste uvery se sazbou cca 12-16 % p.a.


Paulo
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 11. 2003 12:47 | Scrl

mam ucet v Irsku - samozrejmosti bylo obdrzeni karty okamzite pri zalozeni uctu, zadne poplatky neplatim a to ani pri vyberech z cizich bankomatu.

+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 11. 2003 12:46 | Ladislav N.

Drahé banky v ČR jsou pozůstatkem tzv. "bankovního socialismu"...kdy stát výrazně zasahoval do chodu bank a na druhé straně podporoval jejich cenovou politiku (nízké úroky z vkladů, vysoké poplatky za nekvalitní služby), různé akce typu "dovozní depozita" (viz tzv. "Klausovy ekonomické balíčky"), jejichž čistý a bezrizikový výnos zlepšoval ekonomické výsledky bank poskytujících "úvěry" na depozita (dovozy ze zahraničí) se zaplacením úroků předem. Důsledky přetrvávají dodnes. Protikartelový (státní) úřad nevidí a neslyší.
+33
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 11. 2003 12:44 | Michal

V Britanii by poplatky bankam rozhodne neprosly. Mam osobni zkusenost s Barclays a marne se snazim si vzpomenout kdy jsem za neco platil. A to se tyka i vyberu hotovosti z bankomatu jinych bank. Barclays si za to nic neuctuje a jina banka ma povinnost upozornit na obrazovce bankomatu pokud by nejaky poplatek byl uctovan. Snad jedine za co se plati je vyber hotovosti v cizine. Ale pokud vybiram z bankomatu "spratelene" banky - napriklad Deutsche Bank - mam vyber zase zdarma. Platim jen poplatky za smenu GBP CZK/EUR. Vedeni uctu, vypisy, karty, pristup pres internet, zrizeni trvaleho prikazu, direct debit (povoleni inkasa) vsechno bez poplatku. Je to ale mozna i tim ze tady v Britanii je tvrdy konkurencni boj mezi bankami a ze v kazdem malem mestecku najdete nejenom hospodu ale i pobocku alespon dvou bank ...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 11. 2003 12:41 | christina

Patrim mozna do te kategorie natvrdlejsich, ale mohl by mi nekdo vysvetlit, proc platim u KB poplatek za vedeni uctu (mesicne nyni 75 KC, moznost phonebankingu), kdyz platim za kazdy vyber z automatu, za kazdy vyber na pobocce, za kartu a za polozky na úcte? Mam ucet u Barclays v GB a jeste se mi nestalo, abych platila v pomeru k prumernemu platu ci ekon.situaci statu tak horentni sumy za NIC.

0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 11. 2003 12:40 | Obda

Pridejte prakticky libovolnou banku v Britanii ... a do vsech kolonek napiste 0 liber/Kc/Eur ... Na 100% to vim u Royal Bank of Scotland, u tech ostatnich na 99%. Jo, seznam asi 10 veci za ktere vubec nejaky poplatek je stanoven je tady: http://www.rbs.co.uk/Personal_Finances/Current_Accounts/Rates_&_charges/default.htm
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 11. 2003 12:37 | jana forma

Také mne překvapuje, že se v ČR platí téměř za veškeré operace... zde ve Francii je založení účtu zdarma, vedení taktéž, poplatek za kartu je kolem 35 eur ročně, včetně pojištění. šeková knížka zdarma, a za platby kartou a výběry v bankomatech poboček "své" banky dostávám body, kterými mohu poté buď uhradit poplatky za kartu nebo si objednat třeba letenky, dárkové balíčky vína apod. vkládání hotovosti, šeků, výpisy jsou též zdarma, jakož i převody mezi účty téže banky. na běžném účtě ovšení není žádný úrok. přesto mám domívám se oprávněný dojem že to zde mám levnější než v ČR...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 11. 2003 12:35 | Jarda

Problem v Cechach je, ze banky si nechavaji platit temer za kazdou operaci a sluzbu. Pokud je bankovnich operaci vice tak je vedeni uctu v Cechach mnohem drazsi nez ukazuje clanek. Mam zkusenost ze dvou zapadoevropskych zemi a Spojenych Statech a tam jsem za standardni operace a vedeni uctu neplatil nikdy nic. A standardni operace je z hlediska bezneho uzivatele temer vse. Jedine co platim je maly poplatek za bankovni karty.
-17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 11. 2003 20:39 | Jan Kolda von Žampach

Musím Vás velmi rád vyvést z Vašeho poněkud přisleplého omylu :
Česká spořitelna NEPATŘÍ k nejlevnějším bankám, laskavě si najděte zde nedávno zveřejněné srovnávací tabulky ve vícero článcích ! Je to, žel, ten stále TRENDOVĚ zdražovaný a pro drobné klienty SKORO-MONOPOLNÍ průměr. A tomuto zapšklému spořitelnímu PRůMĚRU se, opět pro nás klienty žel, přece vstřícně a rády přizpůsobují i ostatní banky ! Příkladem spořitelní NIČEMNOSTI, a vůči klientům vrcholu nezodpovědnosti, je právě a jako trefný příklad ten Vámi uváděný INTERNETBANKING. Musím se Vašemu argumentu opravdu smát ! Asi jste, naštěstí, nepatřil mezi ty hodně posmutnělé klienty, co si ho neprozřetelně zpočátku a jako prakticky nepoužitelnou ZBASTLENOST pořídili. V době, kdy u konkurence ( množné číslo ) byly v nabídce, a to poměrně proti spořitelně dlouho, již NORMÁLNĚ funkční verze.
A řešil jste někdy NEKVALITNÍ a NEKVALIFIKOVANOU práci České spořitelny, která Vám neurvale podnikala útoky na Vaši peněženku, trpělivost a klid ? Já osobně mnohokrát : šlo o MOJE peníze, MůJ drahocenný čas a bylo to TAM hrozné, holt právě ty zažité bolševické manýry, a potom zatloukat, zatloukat a zatloukat. A přece PRÁVĚ toto služby České spořitelny dále ještě VÝZNAMNĚ klientům PRODRAŽUJE !
Nedívejte se proto jen na ten její ceník...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 11. 2003 9:21 | Ivin

Nemecka Sparkasse - Vedeni obyc. konta 3,5€, vybery banka/bankomat/cizi bankomat - 0/0/2.5 (nevim jiste), prevody 0, vydani embosovane 0, vedeni embodovane 20€, internetove bankovnictvi 0. dispozicni kredit se povoluje podle toho jak dlouho a kolik mate na ucte penez. Zakladni je myslim 2000€ a urokova sazba 12%
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 11. 2003 6:45 | Michal

No jo, jenže Česká spořitelna patří k nejlevnějším bankám u nás. Jejich internetbanking je velice slušný. Ač nerad, musím přiznat, že titul Banka roku 2003 si plně zaslouží. I jednooký bývá mezi slepými král. Vaše kádrová nemoc je patrně z dřívější doby. Nevím, kolik je ve vedení představitelů minulého režimu, ale odhaduji, že nepatné minimum. Na rozdíl od různých ministerstev a jiných státních orgánů, včetně soudů. Někteří ti Klapalové a podobní již bručí a nebo je to čeká. Myslím si, že brečíte na cizím hrobě. V konkrétní době Vám konkrétní lidé něco provedli, nebo neprovedli to, co jste požadoval za správné. Jenže čas nezastavíte.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 11. 2003 20:42 | anonym

A proc kazda rodina potrebuje nejmene 3 bezne ucty? staci prece jeden a dva zlodeji prijdou o vatu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 11. 2003 14:40 | Jan Kolda von Žampach

Ostatně, málem bych zapomenul, teď je to výročí 17. listopadu, co si to odzvonili klíčema : akorát si nevšimli, že jim právě se svými "bolševickými" praktikami výlupci jedni nalezli a disciplinovaně právě do bankovního a pojišťovacího sektoru. Třeba takovou Českou spořitelnu, jako první, by to chtělo od sklepa až po půdu pořádně "prokádrovat", a hned by to asi bylo, myslím, jasný. A ten majoritář vod hranic na tom nic dle mne nezměnil, naopak, zažitá "stranická" disciplína mu logicky vyhovuje a navíc se dědí. Už to je, holt, tady taková zažitá "podniková" kultůra a vohnutý hřbety k tomu, co ´sou za práskání bičem vděčný. I když to jde tentokrát jen z jejich peněženky a nejde přímo vo život, že.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 11. 2003 14:28 | Jan Kolda von Žampach

Ano, zblblá ( a stále více blbnoucí ) poptávka nachází ráda na trhu svoji vstřícně ochotnou nabídku. Klidně poplatky, třeba v takové České spořitelně, ještě mohou vzrůst o řád, a jak klienti budou zobat bance pseudo-produkty a pseudo-služby z ruky a ještě způsobně poděkují !
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet RPSN

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Stanislav Bernard

podnikatel, pivovar Bernard

Jan Libich

ekonom

Stanislav Bernard
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jan Libich
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services