Kolik vydělají peníze

Petr Fejtek | | 17. 9. 2003 | 10 komentářů
Jaký výnos dnes považujete za "solidní"? Jedno, dvě nebo dokonce tři procenta? Neohrnujte nos, protože o moc víc se čekat nedá. Najdou se ale i tací, kterým se prostředky zhodnocují o více než 8 % ročně...

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 9. 2003 10:23, Jan Kolda von Žampach

Ale já, a můj naostřený a hrdě vztyčený dřevec také, to s těmi ÚROKY ( terminus technicus ) za jakousi tzv. TRŽNÍ hru nepovažujeme vůbec ! Vždyť co je to dnes za tržní hru, kde jeden, se svým kamarádem a z podstaty síly, mohou VŠE a ten druhý naopak NIC, jen se snad nechat dobrovolně odírat z kůže a být za to ještě vděčný ?

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 9. 2003 22:25, Jan Kolda von Žampach

4. Baworáka nechám jednomu známému z České spořitelny. Že s ním bude jeho dlouho nezaměstnaný a holoprrrdelní zeťák jezdit jako taksikář. Po sepsání 30 stránkové smlouvy se 4 svědky a ověřeno notářem odjíždím na služebku s vědomím, že za můj, dnes skoro dvoumilionový baworák, budu dostávat pevnou částku 0,8 % ročně, tedy asi 1.300,- Kč měsíčně.
Tak smluveno prý to je, dle toho známého z České spořitelny a naposledy volil do parlamentu manifestačně Špidlu, to občansky uvědomělé a demokratické zapojení se do ekonomického života po roce 1989. A přitom prý příliš neriskuji, neboť vozidlo bude navíc havarijně pojištěno. A ať se nestarám, akorát, že o pojistné za havarijní pojištění bude můj příjem z pronájmu auta dle smlouvy ponížen, ale to je prý jen taková drobnost a formalita.
No, co mám dále povídat : po mém návratu moje auto leží na boku a zhuntovaný v křoví, akorát tak do šrotu, peníze žádný, prý to padlo na tu havarijní pojistku. Zeťák za to ale nová vila, on, manželka a jeho tchán každý svůj baworák před domem. A ještě prý ať jim doplatím skladné a zrezné, to že tam prý tchán v té dlouhé, 30 stránkové smlouvě, zapomenul nějak připsat !

Zobrazit celé vlákno

-24
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 10 komentářů)

5. 10. 2003 16:10 | Daflik

Jenom pro upřesnění-křesťané také zakazovali úroky! Ta nenávist k židovstvu pramenila také z toho že židé úročili a bohatli.Zdánlivě bezpracně. Ateista.
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 9. 2003 22:29 | Jan Kolda von Žampach

A nakonec :
Žel, já dnes žádné tzv. islámské státy ve světě neznám, natož aby byly založeny na, dle Vašich slov, ekonomické a sociální doktrině islámu. Kde jste to vůbec vzal ? Případně od koho ? Vaše výhrady musíte připsat proto někomu úplně jinému !
Pokud byste se o věc úroků více do hloubky a v souvislostech zajímal, musel byste se za své politologicko historizující hlouposti a nesmyslné vývody tady už teď červenat. Říká Vám něco slovo dyjalektyka ?
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 9. 2003 22:25 | Jan Kolda von Žampach

4. Baworáka nechám jednomu známému z České spořitelny. Že s ním bude jeho dlouho nezaměstnaný a holoprrrdelní zeťák jezdit jako taksikář. Po sepsání 30 stránkové smlouvy se 4 svědky a ověřeno notářem odjíždím na služebku s vědomím, že za můj, dnes skoro dvoumilionový baworák, budu dostávat pevnou částku 0,8 % ročně, tedy asi 1.300,- Kč měsíčně. Tak smluveno prý to je, dle toho známého z České spořitelny a naposledy volil do parlamentu manifestačně Špidlu, to občansky uvědomělé a demokratické zapojení se do ekonomického života po roce 1989. A přitom prý příliš neriskuji, neboť vozidlo bude navíc havarijně pojištěno. A ať se nestarám, akorát, že o pojistné za havarijní pojištění bude můj příjem z pronájmu auta dle smlouvy ponížen, ale to je prý jen taková drobnost a formalita. No, co mám dále povídat : po mém návratu moje auto leží na boku a zhuntovaný v křoví, akorát tak do šrotu, peníze žádný, prý to padlo na tu havarijní pojistku. Zeťák za to ale nová vila, on, manželka a jeho tchán každý svůj baworák před domem. A ještě prý ať jim doplatím skladné a zrezné, to že tam prý tchán v té dlouhé, 30 stránkové smlouvě, zapomenul nějak připsat !
-24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 9. 2003 22:20 | Jan Kolda von Žampach

1. Mám a rád BMW, a i v cíli cesty hodlám tuto značku dále používat. Přepravní náklady jsou však vysoké a cesta lodí po moři s autem v podpalubí je riziková. Auto tedy doma dám ( vrátím ) do specializované firmy a v cíli cesty si v pobočce téže firmy vyzvednu, protiúčtem a za doma zanechané, BMW odpovídající jiné. A jezdím !!!!! Obdobnou logistickou službu mi, ale tentokrát v případě peněz, poskytne má banka a jsem svolný jí za to zaplatit i transakční náklady včetně přiměřeného zisku.
2. Baworáka nechám kamarádovi v garáži. Když zamknu a od garáže si vezmu jediný klíč, tak po mém návratu za 7 let bude auto technicky a morálně zastaralé, z dlouhého stání téměř nepojízdné a opuchřelé. Ještě budu muset doplatit nájem za garáž. Ano, to je jako ta inflace v případě peněz.
3. Baworáka nechám nezaměstnanému kamarádovi v garáži. S kamarádem se dohodnu : ať s ním jezdí jako s taxíkem a domluvené procento ze zisku bude mých, o auto ať se řádně stará, jako o své. Kdyby se nestaral, neměl by živnost. Věřím mu, stačí, že si plácneme rukou. Po mém návratu ojeté ale udržované auto prodám, přidám svůj podíl ze zisku od kamaráda a jdu si koupit nového baworáka. Nebo něco levnějšího, to když se kamarádovi zrovna nedařilo, takový je však život.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 9. 2003 22:17 | Jan Kolda von Žampach

Ale, ale, ale, přízračný Anonyme, musím Vaší neznalosti rozhodně oponovat a svým naostřeným dřevcem jí šťouchancem pomoci !
Na inflaci jsem nezapomenul. Místo odložené spotřeby ( peněz) ale použiji, jako příklad, mé zánovní vozítko a připravovanou, dalekou a dlouhodobou cestu. Snad se Vám, Anonyme, více rozsvítí. Co tedy s tím mým auťákem ?
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 9. 2003 8:59

Už mne vy převlečený CSrypatschku s tím islámem štvete. Islám je největší zlo současného světa. Proč jsou islámské státy tak chudé i přes nesporné nerostné bohatství? Protože jejich ekonomická a sociální doktrina je založena právě na tomto náboženství. Když se podíváte na Evropu od Západu k Východu, prakticky obdobně jsou seřazeny státy od bohatých k chudým (Z>V) a stejně rozšířeno náboženství protestatnské, katolické, pravoslavné a nakonec islám (Z>V). Nejbohatší státy jsou protestantské státy...
Ve vašem příkladu s islámským hospodářstvím jste zapomněl na inflaci. To znamená, když nějaký mohamedán nebude chtít dát peníze jako tichý společník a nechá si je doma v hotovosti, tak kromě rizika, že mu je někdo ukradne se vystavuje riziku, že mu je zničí i inflace. Stačí se podívat na míry inflace v některých zemích... Kouzlo úroků a určitého pojištění vkladů je vynálezem společnosti, která tak umožnila i drobným střádalům se demokraticky zapojit do ekonomického života a přitom příliš neriskovat. Kdyby měl každý svoje úspory investovat jen přes tichá společenství, to by to dopadlo (viz Futurum aurum, KTP Quantum a mnoho dalších).
Dejte si pořádného frťana, možná se vám po tom konečně rozjasní!!!
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 9. 2003 10:27 | Jan Kolda von Žampach

A teď, konečně, to nejvíce zajímavé, tak to vidím já osobně. Kamarád stát, právě ve prospěch budoucích zisků spolupracující zavázané banky a tím i ve prospěch svůj, tedy pro své budoucí JEDNODUŠE a POHODLNĚ vybírané DANĚ, pod různými LEGENDAMI a ordinovanými ZPůSOBY, právě i skrze banky, již zblblému chudákovi, vlastníkovi v bance odložené spotřeby, zcela NETRŽNĚ a bez skrupulí OMEZUJE, kolik si v bance může nejvíce vydělat : prakticky se započtením inflace VůBEC NIC, nejlépe, když naopak prodělá a ať jsou i poplatky co nejvyšší, o to přece bude PRO BANKU ( zde kupř. právě pro Českou spořitelnu ) a tedy i PRO STÁT konečný vývar VĚTŠÍ ! Tak jaká potom tržní hra, když jedna strana JE ( vkladatel v bance ) a druhá strana NENÍ ( zde sama banka ) ve zhodnocení svého kapitálu omezována ? Já to celé systémově chápu jen jako další vývojový stupeň LICHVY, kdy NOVĚ, jako pojistka proti případnému budoucímu pogromu na lichváře a který svojí hrabivostí ztratil již zcela soudnost, byl do systému zatažen spolupracující kamarád stát. A to i s jeho případně snadno použitelným represivním aparátem. Nic více, nic méně.
Jak jsem pochopil na svých cestách, právě proto, že úrok zhusta NENÍ TRŽNÍ a tedy z principu pro všechny zúčastněné strany ani NENÍ ROVNOPRÁVNÝ, viz příklad výše uvedený, je proto u muslimů považován za vysoce nemorální a neměl by být používán. Chceš zhodnotit odloženou spotřebu ? Ano, potom s ní aktivně obchoduj, podnikej, a pokud chceš pasivně, tak třeba jako tichý společník nebo přes islámskou banku, ta ale ať se s tebou ale o svůj zisk podělí. Jistě, musíš nést RIZIKO svých rozhodnutí, ale i právě to je přece ta tržní hra !
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 9. 2003 10:25 | Jan Kolda von Žampach

Nejlépe je tady vidět celá ta rozvinutě civilisačně západní NIČEMNOST s úroky na příkladu v retailu stále monopolní České spořitelny ! To je alespoň můj názor.
Příklad banky dříve do krachu dovedené a řízené právě kamarádem státem. Banka nakonec byla, ale z kapes daňových poplatníků, týmž bankrotářem státem očistěna a obratem, se zde BEZMOCNĚ odloženou spotřebou týchž daňových poplatníků, státem PROPACHTOVÁNA na dobu neurčitou jednomu soukromému subjektu. Subjektu navíc s domicilem již mimo tuto českou kotlinu a kam tedy půjde, po tomto jistě "národohospodářsky" uváženém státním kaufu a bez standardního předchozího výběrového řízení, rozhodující část každoročního budoucího vývaru. Vývaru pro subjekt, z toho něco zdaněno a jako pozornost pro kamaráda stát, ale již zcela nic, VůBEC NIC pro chudáka daňového poplatníka a zblblého majitele zde odložené spotřeby.
Není divu, že se potom Česká spořitelna, vlastně ale zase z peněz daňových poplatníků, kamarádu státu, resp. politickým stranám, tak pěkně POLITICKÝM SPONZORINGEM desítkami miliónů korun při posledních parlamentních volbách odměnila ! Ostatně, vždyť se to zde na serveru dosti napřipomínal jistý genialista CSrypatschek.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 9. 2003 10:23 | Jan Kolda von Žampach

Ale já, a můj naostřený a hrdě vztyčený dřevec také, to s těmi ÚROKY ( terminus technicus ) za jakousi tzv. TRŽNÍ hru nepovažujeme vůbec ! Vždyť co je to dnes za tržní hru, kde jeden, se svým kamarádem a z podstaty síly, mohou VŠE a ten druhý naopak NIC, jen se snad nechat dobrovolně odírat z kůže a být za to ještě vděčný ?
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 9. 2003 9:20

Klientům, kteří mají na "staré" smlouvě 8% a podobně TÚM rozhodně nezávidím. Pojišťovna si jistě najde nějakou cestu, jak jim ten výnos "zprůměrovat" např. zavedením poplatků (jako st. spořitelny), převedením na novou smlouvu apod. Pamatuji si, jak v polovině 90-tých let měla Komerční banka nějaký dlouhodobý spořící účet s úrokem 14% a když klesly sazby, tak s těmi klienty nějak vyběhla. Ostatně příklad zahraničních pojišťoven ukazuje, že výnos ve smlouvě ještě neznamená výnos v kapse, zvláště když zkrachuje ta pojišťovna. Ostatně pokud se bavíme o výnosech, pak životní pojištění není ten správný instrument...
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Matějček

podnikatel, Miton

Roman Staněk

podnikatel a investor, GoodData

Tomáš Matějček
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Roman Staněk
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services