Jasnovidec: Z plánované reformy zbude torzo

Zhruba do dvou let česká koruna poměrně výrazně oslabí, především proto, že chystaná vládní reforma veřejných financí v současné podobě neprojde. A to České republice zřejmě příliš dobrého nepřinese.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 9. 2003 7:07, fmarek

Vždy jsem si myslel, že tito lidé jsou apolitičtí a jaksi "z jiného světa". U minulé předpovědi jsem to zkousnul, ale ta dnešní, je jak vyšitá z propagační brožury socialistického budovatele.

Jasnovidec uvádí: "Vychází mi, že tato reforma je za daných okolností dobrá z 95 %. Dala by se ještě o zbývajících 5 % doladit či spíše přitvrdit, ale její schválení vidím skutečně stoprocentně žádoucí, i kdyby zůstala v současné podobě."

Tato reforma není vůbec dobrá, naopak je špatná a nic neřešící, protože je nesystémová. Někde jsem slyšel že je jen "záplatová". To, že je dobrá si myslí členové vlády (ne všichni) a členové vládních stran (ne všichni) a náš jasnovidec. Připadá mi to jako, když se staré kalhoty látují různobarevnými záplatami. Ač tyto záplaty mohou být z lepšího a kvalitnějšího materiálu, tak to na hodnotě původních kalhot nic nemění. Ba naopak, ten, kdo by je nosil, tak by byl vždycky jako "šupák". Z toho mi plyne jediné, žádné záplaty, ale výměna kalhot za jiné. Tahle vládní garnitura toho není (a z principu ani nemůže být) schopná. Nestranný jasnovidec by tohle měl vědět.

Na to následuje skok na reformu na Slovensku: "Ekonomická reforma se chystá také u našich sousedů na Slovensku. Vychází mi, že se ji podaří prosadit na 100 %. Ale zároveň že její přiměřenost potřebám ekonomiky či její "správnost" je jen 50%, takže přinese vyrovnaný podíl škod i užitku. Za rok vidím hodnotu slovenské koruny o 1 % výš než dnes."

Slovenská reforma je prorůstová a systémová s jasnou vizí do budoucna. Což naší reformě chybí. Jestli tady jasnovidec dedukuje, že "správnost" jejich reformy je jen 50%, tak je mi jeho politická orientace jasná. Pokud by si dobře prostudoval jejich reformu, tak by věděl, že je dlouhodobá a po jednom roce těžko zhodnotitelná. Možná by mu stačilo si přečíst některé zahraniční komentáře k naší a ke Slovenské reformě a určitě by se mu virgule kejklala jinak

Pokud to nebudu brát vážně, tak jako odlehčené čtení na víkend to není špatné.

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 9. 2003 10:32, svb

Vzdyt tam mate jasne napsno, ze to je od jasnovidce, tak to nemusite cist. Podle informace z minula to sem davaji hlavne pro odlehceni konce tydne.
Faktem ale je, ze i me to prijde jako blaboly. Koneckoncu na to, aby clovek zjistil, ze "z plánované reformy zbude torzo" nemusi byt jasnovidec...

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 15 komentářů)

15. 9. 2003 16:08 | TGP

Překvapuje mne, jak se tady čtenáři do jasnovidce obouvají. Mně osobně se jeho texty velmi líbí. Ano, jsou neobvyklé a pro spoustu lidí je jasnovidectví něčím podivným a nedůvěryhodným, ale osobně v těchto konkrétních textech shledávám velmi racionální jádro. Uvidíme, jak se vše vyvine dále, ale osobně budu rád, pokud nepodlehnete hlasu několika naštvaných jedinců a budete pokračovat!
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 9. 2003 15:36 | Velkostatkář

Budiž, ale nemůžete popřít, že jste jako čtenář dostal k dispozici všechny potřebné informace, na jejichž základě jste byl schopen si utvořit správný úsudek. Nechme stranou pana Macháčka, který tímto talentem, zdá se, neoplývá.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 9. 2003 8:40 | Boucek Antonin

Well, vemte si posledni pruzkum o prumernem platu. V MFD dnes na v jednom odstavci pisou, ze narust byl tak vysoky, protoze do nej bylo poprve zahrnuto 50 000 statnich zamestnancu v podobe vojaku a policistu (jak pravi predstavitelka ministryne prace a socialnich veci) a o dva odstavce dal pan Sobisek pise, ze v statistikach pribylo podle srovnani s predeslymi udaji ve statnich sluzbach 30 tisic lidi a nechape, kde se tam vzali. Toz, on mozna nevedel, ze v statistikach pribyli vojaci, policisti ci kdejaka uniforma (nemluvil s onou mluvci z ministerstva prace), zcela urcite to vsak vedel clovek, ktery psal clanek a mel obe dve vyjadreni k dispozici, nebyl vsak schopen si tyto informace dat dohromady. Nejhorsi vsak je, ze se tato legenda chytla a o par dni pozdeji tepal do statu pan Machacek z MFD, ze ve statni sprave pribylo 30 tisic lidi, ackoliv by mela setrit. Nevim, jestli setri, v kazdem pripade v ni vsak ubylo dvacet tisic lidi (padesat tisic bylo nove zahrnuto, stav zamestnancu se vsak zvysil jenom o tricet). V porovnani s novinarskym zvatlanim je pan jasnovidec originalnim myslitelem nezvykle jasnych a vyhranenych nazoru.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 9. 2003 13:07 | anonym

Nebylo ve vladnim programovem prohlaseni o ekologicke danove reforme? Snizovani primych dani a zpoplatnovani poskozovani zivotniho prostredi, surovin a pod? Kdyby tim tato vlada zacala, byly bychom dneska uplne jinde, technologicky vyspelejsi prumysl a mene nestabilnich kratkodobych zahranicnich investic.
Pripada mi, ze celej nas demokratikej system je k nicemu: strany sepisou libivej program, po volbach se spaktujou a opisou libive pasaze, a pak se snazej 4 roky odmenit stare sponzory a shanet nove na pristi volby.
Zatim jsem vsechny volby do parlamentu absolvoval, ale nyni si myslim ze inteligentnejsi jsou ti, co ze sebe davno prestali nechat delat blbce a volby ignorujou.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 9. 2003 9:12 | Fredy

Když přimhouřím obě oči a nebudu spekulovat, tak u nás máme svobodné volby a demokracii. Jenže to je právě ten problém. Parlamentní demokracie je špatný politický systém, ale nejlepší ze všech, které tu kdy, v novodobých dějinách, byly. Špatný, ale nikdo zatím lepší a dokonalejší nevymyslel. Osobně bych raději praktikoval Švýcarský model demokracie, ale u nás nemá historii a našinci by se ho těžko naučili. A tak budu muset překousnout i to, že jsem volil stranu, která nevládne. Mé představy a přání nemá kdo plnit. Budiž mi útěchou to, že ti, kteří volili vítěznou stranu z důvodu jejich volebního programu a jejich slibů, jsou na tom stejně. Tito vládní politici zase plní jen své představy a přání a na své voliče kašlou.
V tom případě se ptám, čí důvěru má tato vláda? K volbám chodí tak 50% lidí a z toho vítěz dostal asi 30%. To je přibližně 15% všech. Z nichž dobrá polovina neví o co jde a ta druhá uvěřila předvolebním slibům o pečených holubech. Obě skupiny jsou dnes zklamány. Tak koho vlastně vláda zastupuje? Mě vychází, že již jen sama sebe.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 9. 2003 8:45 | Fredy

Asi byste to vyhrál. Osobně bych si ale přál, abyste neměl pravdu. Už se na to amatérizmus nemůžu dívat.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 9. 2003 14:57 | Velkostatkář

Buďte konkrétnější. Sleduji tisk docela pozorně, ale nevzpomínám si, že bych v poslední době četl tak slaboduchou analýzu, která by snesla srovnání s jasnovideckým podčárníkem.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 9. 2003 14:29 | sysoj

Když ale čtu výplody rozličných finančních analytiků v novinách, tak jejich prognózy se také spíše podobají černé magii než vyjádření odborníka. A předpokládám, že za ty výbrky mají podstatně lepší honorář než - tady - pan jasnovidec.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 9. 2003 10:33

Tak přesně tohle si naše vláda myslí. Výsledek voleb nám dává patent na rozum, a co rozhodneme je na 100% správně. Jenže ta nadpoloviční většina nebyla zatím ani jednou dosažena svobodnou vůlí voličů, ale vždy po volbách spojením několika stran. A do toho už volič mluvit nemůže! Stejně tak si vláda nedá mluvit do řady závažných kroků a tvrdí, že prostě prosazuje svůj volební program, který voliči schválili. Jenže, co když souhlasím s některými body a s jinými jen přes moji mrtvolu? Zkusil jste studovat volební programy kandidujících stran a podařilo se Vám pak najít takový, s nímž byste souhlasil od a) do z)? Pokud jsem si všiml, tak k volbám šla spousta lidí (z toho mála, které k volbám vůbec šlo) bez zjevného optimismu a často s názorem, že raději zvolí "menší zlo" - míněno ČSSD. Nejzávažnější slabinou tohoto typu demokracie je právě to, že dává možnost volit každému a všem stejným dílem. Připadá Vám správné, že občan, který se skutečně o mnohé zasloužil a těší se důvěře a uznání spousty spoluobčanů má stejné slovo jako kriminálník? Nebo to, že o Vaší budoucnosti rozhoduje většina, která vlastně ani neví koho volí, protože se ani neobtěžovala seznámit se s profilem a volebním programem stran? To není demokracie, kterou potřebujeme, ale ruleta! Pokud za tohoto stavu nadpoloviční většina národa natahuje ruce po větších platech a mzdách, ačkoli naše ekonomika na to nemá, odhlasujeme si tak národní krach. Budete si i pak myslet, že to bylo správné, protože o tom demokraticky rozhodla většina, která nemá o ekonomice ani šajn, nebo není dost sebekritická a vyžaduje, na co nemá právo? K jasnovidci mohu říci jen tolik, že mu někdo pořádně dýchnul na kouli!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 9. 2003 10:32 | svb

Vzdyt tam mate jasne napsno, ze to je od jasnovidce, tak to nemusite cist. Podle informace z minula to sem davaji hlavne pro odlehceni konce tydne. Faktem ale je, ze i me to prijde jako blaboly. Koneckoncu na to, aby clovek zjistil, ze "z plánované reformy zbude torzo" nemusi byt jasnovidec...
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 9. 2003 9:56 | vik.tor

Probuh, jasnovidec at si pise co chce, ale na server Penize jsem chodil pro odborne a zasvecene informace. KTo jsem prehledl nejakou rubriku Humor a fikce??nebo co. To mi chce redakce vnutit zdani fundovaneho media a zarazuje mezi bezne rekneme odborne ladene clanky takovehle aprily???ufffff:(((
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 9. 2003 8:46 | Boucek Antonin

No, konecne padne slovo, ktere se da v brzke dobe velmi dobre overit. Pan jasnovidec tvrdi, ze v souvislosti v vladni reformou bude vyvolano hlasovani o duvere vlady (proc ne) a ze (patrne v jeho dusledku) vlada padne. Ja prorokuji, ze nepadne. Je mozne se s panem jasnovidcem vsadit?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 9. 2003 7:59 | M

V demokratické společnosti může být reforma jedině správná na 100% neboť je prováděna demokraticky zvolenou vládou, která má důvěru nadpoloviční většiny voličů. Stejně tak daně: nejsou ani vysoké ani nízké, jsou prostě správné, neboť takové byly schváleny reprezentanty lidu. nebo snad někdo tvrdí, že u nás nemáme svobodné volby a demokracii?! A ještě k jasnovidci: kdyby byl jasnovidec, tak si nevydělává psaním trapným článků na Netu......
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 9. 2003 7:07 | Fredy

Vždy jsem si myslel, že tito lidé jsou apolitičtí a jaksi "z jiného světa". U minulé předpovědi jsem to zkousnul, ale ta dnešní, je jak vyšitá z propagační brožury socialistického budovatele.
Jasnovidec uvádí: "Vychází mi, že tato reforma je za daných okolností dobrá z 95 %. Dala by se ještě o zbývajících 5 % doladit či spíše přitvrdit, ale její schválení vidím skutečně stoprocentně žádoucí, i kdyby zůstala v současné podobě."
Tato reforma není vůbec dobrá, naopak je špatná a nic neřešící, protože je nesystémová. Někde jsem slyšel že je jen "záplatová". To, že je dobrá si myslí členové vlády (ne všichni) a členové vládních stran (ne všichni) a náš jasnovidec. Připadá mi to jako, když se staré kalhoty látují různobarevnými záplatami. Ač tyto záplaty mohou být z lepšího a kvalitnějšího materiálu, tak to na hodnotě původních kalhot nic nemění. Ba naopak, ten, kdo by je nosil, tak by byl vždycky jako "šupák". Z toho mi plyne jediné, žádné záplaty, ale výměna kalhot za jiné. Tahle vládní garnitura toho není (a z principu ani nemůže být) schopná. Nestranný jasnovidec by tohle měl vědět.
Na to následuje skok na reformu na Slovensku: "Ekonomická reforma se chystá také u našich sousedů na Slovensku. Vychází mi, že se ji podaří prosadit na 100 %. Ale zároveň že její přiměřenost potřebám ekonomiky či její "správnost" je jen 50%, takže přinese vyrovnaný podíl škod i užitku. Za rok vidím hodnotu slovenské koruny o 1 % výš než dnes."
Slovenská reforma je prorůstová a systémová s jasnou vizí do budoucna. Což naší reformě chybí. Jestli tady jasnovidec dedukuje, že "správnost" jejich reformy je jen 50%, tak je mi jeho politická orientace jasná. Pokud by si dobře prostudoval jejich reformu, tak by věděl, že je dlouhodobá a po jednom roce těžko zhodnotitelná. Možná by mu stačilo si přečíst některé zahraniční komentáře k naší a ke Slovenské reformě a určitě by se mu virgule kejklala jinak
Pokud to nebudu brát vážně, tak jako odlehčené čtení na víkend to není špatné.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 9. 2003 3:42 | true_blue

Minulej tejden, jak to bylo o Fischerovi, jsem sice kroutil hlavou nad tim, ze se na penezich.cz objevuje kartarka, ale vzhledem k tomu, ze se cely komentar nesl ve stylu "vnimaveho pozorovatele", rekl jsem si, ze tomuhle voodoo dam sanci. Ale po tom, co jsem si precetl dnes, nad jasnovidcem lamu hul.
Jak to, ze koruna bude za rok silnejsi k dolaru nez dnes, zatimco dolar zustane na stejne urovni? Pokud si "vedu ucty" v korunach, bude za rok dolar slabsi, pokud si je vedu v dolarech, nebude dolar za rok (vuci korune) na stejny urovni. Tak ci onak, oba vyroky nemuzou platit na jednou.
Jina pochybnost: mam skutecne verit tomu, ze v nasem nedokonalem svete bude slovenska reforma prijata "na 100%"?
Uz vubec mi neni jasny, jak vlada bude stahovat reformu a diskutovat o ni s ostatnimi, kdyz podle jasnovidce nedostane duveru? Myslim, ze se ani nemusim "vyucit psychotronice", abych uspesne prorokoval, ze pokud vlada nedostane duveru, tak predevsim odstoupi. Formulace, kterou nabizi jasnovidec, naznacuje, ze ta stejna vlada, ktera nedostane nutnych 101 hlasu v PS, bude posleze "výsledkem hlasování o důvěře natolik otřesena a zbavena sebedůvěry, že reformu sama stáhne a začne vyjednávat s ostatními stranami" - cili ze bude dal vladnout neduvera neneduvera.
Samozrejme by me i velmi zajimalo, jak ta obnova Iraku povzbudi americkou ekonomiku. Dnes jsem cetl v The Economist, ze irackej rozpocet pro pristi rok je v radu $ 20 miliard, tedy asi 0,2% americkeho HDP. Z toho ani vsechny zakazky nejdou americkym firmam. Naopak, Bush nedavno chtel po Congressu neco kolem $ 80 mld na naklady na okupaci a to jsou, pokud se nepletu, penize, ktery naopak z americky ekonomiky odejdou a utratej se nekde na Blizkym vychode ve forme zoldu. I kdyby, tohle proste nejsou castky, ktery budej rust. Proto taky podle me jasnovidec tu svou predpoved hedguje, ze se jako prej vsechno vyrusi.
Abych to shrnul, moje otazka zni: ridi se jasnovidec zlatym americkym pravidlem "put your money where your mouth is"? Aneb, kam si na pristi rok ulozis penize, kartarko?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Dufek

ekonom

Vlastislav Bříza

podnikatel, Koh-i-noor

Petr Dufek
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Vlastislav Bříza
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services